Dodaj do ulubionych

hormony tarczycy

27.04.04, 13:13
Proszę, doradźcie mi jakie badania tarczycy zrobić na początek. Słyszałam o
TSH, T3, T4 i fT3, fT4. Chciałabym mieć wyniki i dopiero iść do
endokrynologa. Okazało się, że mam przeciwciała, a nigdy nie badałam hormonów
tarczycy, może USG tarczcy by się przydało? Czy przeciwciała powstają przy
zaburzeniach hormonalnych? Myślę, że jestem leczona od drugiej strony niż
trzeba.
Pozdrawiam,
gg
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: hormony tarczycy 27.04.04, 13:45
      wystarczy jak zrobisz na początek TSH, FT4, FT3, przeciwciała mogą wskazywać na
      chorobę Hashimoto lub Gravesa-Basedova. USG też warto zrobić
      na razie zawieś starania
      • gg24 Re: hormony tarczycy 27.04.04, 13:54
        Czy zawsze muszą wskazywać na te choroby?
        Starania i tak zawiesiłam, ponieważ leczona jestem encortonem, 10.05 mam
        pierwsze szczepienie, lekarz powiedział, że moge starać się po drugim, ale nie
        kazał mi sprawdzić hormonów tarczycy. Tyle się naczytałam i boję się
        ewentualnych powikłań w ciąży z powodu chorób tarczcy. A tak poza tym to jestem
        przerażona, ciągle czytam na ten temat, ogarnia mnie panika, rozpoznaje u
        siebie większość objawów niedoczynnosci
        dzięki za odpowiedź,
        gg
        PS. A może mogłabys polecic jakiegoś dobrego specjaliste od tarczycy w Łodzi?
        • martuszka69 Re: hormony tarczycy 27.04.04, 19:51
          hejka...ja mam niedoczynnosc tarczycy i chorobe hashimoto oraz jestem juz w 8
          tyg. ciazy ...smile tak więc jakbys mogła podaj mi wyniki swoich przeciwciał i
          hormonów ...ja brałam letrox hormony sie uspokoiły a na przeciwciała teraz
          biore Euthyrox 75 ...a wiec nie martw sie ...z ta choroba da sie zyc ale
          trzeba leczyc...mi tyrolog powiedziała że duzo kobiet rodzi piekne zdrowe
          dzieci ...a wiec głowa do góry ..

buziaki
          • gg24 Re: hormony tarczycy 28.04.04, 08:58
            Dzięki za Twoje słowa, dokładnych wyników nie pamiętam, mam je w domu, ale
            zgodnie z normami podanymi jeden wynik był w tzw. "szarej strefie" , a drugi
            podwyzszony o 50 jednostek. Ale taki opis oczywiscie nie wystarczy, sprawdzę w
            domu i napiszę wieczorkiem. Dodatkowo mam przeciwciała antyjądrowe. Mieszkam w
            Łodzi i dlatego zalecono mi przede wszystkim szczepienia na "zatrzymanie
            odrzucania" - tak powiedział lekarz immunolog.
            W przyszłym tygodniu zrobię badania hormonów tarczycy. Wybieram się do
            endokrynologa, a może polacasz innego specjalistę, kto to jest "tyrolog"?
            Pozdrawiam!
            Ile czasu zajeło Ci opanowanie tej choroby?
            • Gość: martuszka Re: hormony tarczycy IP: 62.233.204.* 28.04.04, 13:56
              tyrolog to lekarz od hashimoto od tych przeciwciał itd. wiesz ja całkowicie nie
              wyleczyłam tej choroby ale unormowałam w ciagu 2-3 mcy leczenia...i dalej
              jestem na lekach
              • gg24 Re: hormony tarczycy 28.04.04, 20:40
                już sprawdziłam;
                TGa 142,5 IU/ml
                TPOa 68,2 IU/ml
                Ciekawa jestem jakie beda inne badania. Nie wiem czy mogę już teraz zrobić TSH
                i fT4, fT4 jak biorę inne leki, może wynik nie byłby wiarygodny?
                Może któraś z Was mogłaby mi polecić dobrego endokrynologa-tyrologa z Łodzi!!!
                Boję się, że znów trafię na jakiegoś pseudo lekarzasad((
                Martuszko, pozdrawiam i życzę radości i szczęścia w tak cudownym stanie! Może i
                mnie kiedyś się uda. Trzymaj kciuki.
                gg
                • Gość: Martuszka Re: hormony tarczycy IP: 62.233.204.* 28.04.04, 20:53
                  hejka...
                  ja biorę leki na tarczyce i co miesiąc robie tsh , FT3 i Ft4 a więc zrób
                  badania tylko w tym dniu wez proszki po pobraniu krwi 9jezeli to sa leki na
                  tarczyce) ...to bardzo wazne...no i oczywiscie usg tarczycy bo ta choroba może
                  byc widoczna ale nie musi ale lepiej sprawdzic ...

buziaki i przesyłam fluidki smile
                  • gg24 Re: hormony tarczycy 29.04.04, 10:27
                    Dzięki, fluidki przyjmuję z wdzięcznościąsmile)))
                    Co myślisz o poziomie przeciwciał?
                    • Gość: martuszka Re: hormony tarczycy IP: 62.233.204.* 29.04.04, 10:59
                      hmmm... to zalezy od poziomu hormonów tarczycy ...bo wyniki przeciwciał nie sa
                      az tak złe ja miałam gorsze ale miałam hormony tarczycy w fazie wyrównanej ...
                      a wiec głowa do góry i trzymam kciuki
                      • gg24 Re: hormony tarczycy 29.04.04, 13:24
                        Nie ma to jak przeczytać takie słowa, od razu mi raźniej!
                        Specjalne pozdrowienia dla Maluszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka