Dodaj do ulubionych

Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG?

22.03.11, 20:17
Jak w temacie. Jestem tu bardzo nowa i troszkę poczytałam forum i wiem, że pewne dziewczyny same sobie wykonują zastrzyk w brzuch, jak lekarz zaleci wzięcie hCG na peknięcie pęcherzyków.
Mam pytanie - jakie strzykawki i igły do tego kupujecie..? Prosze o rozmiary. Ja biorę Pregnyl w 12 d.c (dotychczasowo tak było, chociaż okazuje się, że może i za późno). Następny zastrzyk już chyba wykonam sobie sama, bo mam dość użerania się w przychodni i gabinecie zabiegowym o ten zastrzyk.. Mieszkam w małym miasteczku, jak dostaję receptę na zastrzyk od endokrynologa, to już jest godzina 14:00 i u nas już przychodnia jest właściwie nieczynna... Mają wielkie pretensje, że się tam zjawiam i chcę zastrzyku! To mnie przeogromnie stresuje...
Sama chyba zrobię sobie to lepiej, zwłaszcza że te zastrzyki są baaaardzo bolesne i wymaga to jednak cierpliwości i precyzji... No a robienie sobie krzywdy samemu nigdy tak bardzo aż nie boli wink
Chciałabym wiedzieć, jakie strzykawki i jaki rozmiar igieł kupić smile
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 22.03.11, 20:32
      Sama chyba zrobię sobie to lepiej, zwłaszcza że te zastrzyki są baaaardzo bolesne
      > bez przesady smile

i wymaga to jednak cierpliwości i precyzji...
      > ??? taaak - zastrzyk razem z zaladowanie strzykawki zajmuje maks. minute

Chciałabym wiedzieć, jakie strzykawki i jaki rozmiar igieł kupić
      > jak powiesz w aptece ze do Pregnylu, to famaceutka bedzie wiedziala. 1 strzykawka + duza igla do roztworu + mala do zastrzykow podskornych.
      > w sumie to nie slyszalam jeszcze zeby ktos z tym chodzil do przychodni ...
      • stella_auditore Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 23.03.11, 08:30
        sofi75 napisała:

> Sama chyba zrobię sobie to lepiej, zwłaszcza że te zastrzyki są baaaardzo boles
        > ne
        > > bez przesady smile

Dla mnie są. To, że Ty nie odczuwasz bólu, to inna sprawa, ale dla mnie te iniekcje są niezwykle uciążliwe.

>
        > i wymaga to jednak cierpliwości i precyzji...
        > > ??? taaak - zastrzyk razem z zaladowanie strzykawki zajmuje maks. minute

Więcej, bo trzeba powolutku podawać lek, właśnie ze względu na ból. A to aż dwie ampułki. Wolałabym sobie naprawdę sama to zrobić w domu, wiadomo, że jak samemu się robi sobie krzywdę to mniej boli i można regulowac szybkośc podawania.

> Chciałabym wiedzieć, jakie strzykawki i jaki rozmiar igieł kupić
        > > jak powiesz w aptece ze do Pregnylu, to famaceutka bedzie wiedziala. 1 st
        > rzykawka + duza igla do roztworu + mala do zastrzykow podskornych.
        > > w sumie to nie slyszalam jeszcze zeby ktos z tym chodzil do przychodni ..
        > .

Wiesz, jak się nigdy nie robiło zastrzyków, to się lata z tym do przychodni, ale chciałabym wreszcie nauczyć się sama, bo u nas gabinet zabiegowy to zupełna porażka. Na razie robiłam zastrzyki tylko moim kotom i szczurom tongue_out Na sobie też muszę spróbować ;>
        Może faktycznie w aptece poproszę o odpowiednią strzykawkę i igłę, chociaż aż się boję nam yśl o tych minach, które farmaceutki zrobią, że sobie pacjentka sama chce wstrzykiwać hormon O.o
        • sofi75 bzdura! 23.03.11, 10:42
          Może faktycznie w aptece poproszę o odpowiednią strzykawkę i igłę, chociaż aż się boję nam yśl o tych minach, które farmaceutki zrobią, że sobie pacjentka sama chce wstrzykiwać hormon

> jak dla mnie bzdura. Gdy kupowalam swoj pierwszy Pregnyl, sama pani famaceutka zapytala sie mnie, czy umiem robic zastrzyki. Powiedzialam, ze chyba sobie poradze, bo widzialam na youtube smile. Zaprosila mnie na zaplecze i pokazala jak to zrobic.

Uzyskany roztwór służy wyłącznie do podawania domięśniowego i powinien być natychmiast zużyty w całości. Leku po rozpuszczeniu nie wolno przechowywać."

> co do cytatu z ulotki. Zadziwiajace, bo na mojej ulotce takowej instrukcji nie ma, sam lekarz instruowal mnie przed IVF, ze zastrzyk mam zrobic podskornie w brzuch. Za kazdym tez razem zastrzyk dzialal dokladnie po 36-38 godzinach od podania, wiec sadze, ze sposob aplikacji nie ma tu znaczenia.
          • kathrinn82 Re: bzdura! 23.03.11, 11:22
            wyobraź sobie sofi, że Pregnyl przepisywał mi również lekarz,czyli dokładnie tak jak Tobie, i za każdym razem miałam iniekcję domięśniowąsmile zresztą nie przyszłoby mi do głowy stosować zastrzyku inaczej niż jego przeznaczeniesmile to może weź to wypij, będzie najłatwiej, skoro sposób podania nie ma znaczeniasmile
            • sofi75 I po co te zlosliwosci? 23.03.11, 11:28

Mowie jedynie ze:
              1) na mojej ulotce nie ma zastrzezenia ze stosuje sie JEDYNIE domiesniowo
              2) znalazlam w internecie ulotke po EN - jest wyrasniej napisane ze mozna podskornie i mozna domiesniowo
              3) moj lekarz rowniez zostawial mi taki wybor
              4) famaceuta tudziez

Czyli wychodzi z tego ze jednak mozna!
            • sofi75 a tu kopia z mojej ulotki 23.03.11, 11:34
              Comment utiliser Pregnyl?
              Généralités
              Pregnyl n'est efficace qu'en injection. On l'injecte soit dans un muscle, c'est-à-dire en intramusculaire (i.m.), soit sous la peau, c'est-à-dire en sous-cutané (s.c.). C'est le médecin qui détermine les modalités d'administration ainsi que la dose et la durée du traitement.

Pozwolisz, ze wrzucenie w automatycznego tlumacza zostawie Tobie.
              • julia56 Re: a tu kopia z mojej ulotki 23.03.11, 12:55
                a mnie lekarz z dużej kliniki w Warszawie, który soce spod ogona nie wypadł powiedział:
                chce pani przyjechać na zastrzyk? Wówczas dam domięśniowo pregnyl
                czy chce pani sobei sama zrobić zastrzyk podskórnie? Wówczas przepiszę Ovitrelle.
                Nie widzę tu pola do dodatkowej interpretacji.

------------------------------
                Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
                • sofi75 wiesz, to brzmi 23.03.11, 13:06
                  troche jak licytacja przedszkolakow:
                  "a mnie lekarz z dużej kliniki w Warszawie, który soce spod ogona nie wypadł"

- moglabym na to odpisac: a mnie lekarz z jeszcze wiekszej kliniki w duzym miescie europejskim ... ale to do niczego nie prowadzi.
                  - Ty powiedzialas co jest na twojej ulotce, ja zacytowalam co jest na mojej. Ani jedna ani druga nie naruszyla zastosowan leku, wiec po co ta dyskusja.?

- nie wiem - moze po prostu w Europie dopuszczaja do obrotu inny Pregnyl, ktory umozliwia robienie zastrzykow samemu. Chociazby z uwagi na to, ze wiekszosc klinik zamyka sie o 16.00, a dyzury w szpitalach sluza naglym wypadkom, a nie robieniu ztsrzykow - stad o 24.00 nie mam wyjscia i musze sobie go zrobic sama.
                  • julia56 Re: wiesz, to brzmi 23.03.11, 13:21
                    sofi75 napisała:

> - nie wiem - moze po prostu w Europie dopuszczaja do obrotu inny Pregnyl, ktory
                    > umozliwia robienie zastrzykow samemu.
                    Nooo, i mamy rozwiązanie. smile

Chociazby z uwagi na to, ze wiekszosc kl
                    > inik zamyka sie o 16.00, a dyzury w szpitalach sluza naglym wypadkom, a nie rob
                    > ieniu ztsrzykow - stad o 24.00 nie mam wyjscia i musze sobie go zrobic sama.
                    A to już zupełnie inna sprawa.
                    Jak trzeba, to wiele rzeczy się samemu zrobi.
              • julia56 Re: a tu kopia z mojej ulotki 23.03.11, 12:57
                sofi75 napisała:

> Comment utiliser Pregnyl?
                > Généralités
                > Pregnyl n'est efficace qu'en injection. On l'injecte soit dans un muscle, c'est
                > -à-dire en intramusculaire (i.m.), soit sous la peau, c'est-à-dir
                > e en sous-cutané (s.c.). C'est le médecin qui détermine les modalités d'adminis
                > tration ainsi que la dose et la durée du traitement.
                >
                > Pozwolisz, ze wrzucenie w automatycznego tlumacza zostawie Tobie.

To ciekawe. Zakładasz, że koleżanka nie włada cytowanym językiem....
                Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
                • sofi75 Re: a tu kopia z mojej ulotki 23.03.11, 13:12
                  To ciekawe. Zakładasz, że koleżanka nie włada cytowanym językiem....
                  > tak - tak zakladam. Ja dzialam zawsze zgodnie z rachunkiem prawdopodobienstwa - tak jest optymalnie smile

> Jakbym nie zalozyla, to zaraz odezwaloby sie 10 innych (w koncu to forum kobiece) - "nie mam obowiazku rozumiec, co do mnie piszesz" - zaklad?
                  • kathrinn82 Re: a tu kopia z mojej ulotki 23.03.11, 13:37
                    Jestem Polką, mieszkam w Polsce, więc też zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa założyłam, że skoro korzystam z Polskiego forum, to wszystkie dysponujemy jedną ulotkąbig_grin smile
                    • sofi75 Jak widac w postach ponizej 24.03.11, 12:04
                      na polskiej ulotce rowniez jest napisane, ze mozna stosowac domiesniowo i podskornie ...

Wiec moze zanim nastepnym razem kogos zrugasz i kazesz mu przygotowywac drinki z Pregnylu, to Ty sie wysilisz na przeszperanie internetu?
                      • stella_auditore Re: Jak widac w postach ponizej 24.03.11, 19:40
                        Ja jeszcze tylko pokażę, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, fotkę opakowania:

img135.imageshack.us/i/pregnyl.jpg/
                        "Podanie domięśniowe lub podskórne"

• kathrinn82 Re: Jak widac w postach ponizej 24.03.11, 21:35
                          dziewczyno nie spinaj się takbig_grin po co?smile poza tym drinków nie proponowałam;P tylko alternatywną propozycję przyjęcia leku, skoro dla Ciebie sposób podania nie robi różnicy tongue_out
                          • sofi75 Re: Jak widac w postach ponizej 25.03.11, 09:27
                            skoro dla Ciebie sposób podania nie robi różnicy tongue_out

- jak widac, to nie mnie nie robi roznicy, tylko producentowi.
            • sofi75 ale ja 23.03.11, 12:16
              "zresztą nie przyszłoby mi do głowy stosować zastrzyku inaczej niż jego przeznaczenie"

> mnie tez. Jak widzisz - stosowalam go jak najbardziej zgodnie z przeznaczeniem i ulotka, ktora cytuje ponizej.

> A co do kwestii zastrzyku domiesniowego - jakos nie wyobrazam sobie tego w praktyce. Przed kazdym IVF mialam zalecenie podania Pregnylu miedzy 23.30- a 24.00 (dla punkcji wyznaczonej na 11.00). Gdzie niby mam znalezc o tej porze pielegniarke?

• madz.ia32 Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 22.03.11, 20:40
      robiłam sobie kiedyś taki zastrzyk ale ja miałam przepisaną Ovitrelle (podskórnie) i w aptece dostałam gotową ampułkostrzykawkę, troszkę podobna do insulinówki, zastrzyk był prosty do wykonania i nic nie bolało.
      • chiyo28 Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 22.03.11, 20:52
        ja tylko raz miałam pregnyl i mam w nosie. Tez sie prosiłam na izbie przyjec, zeby mi zrobili, bo miałam zlecony przyjąć o 21. Zdecydowanie wolę Ovitrelle. Dopłacisz troche i masz świety spokój. Bez niczyjej łaski zrobisz sobie sama bez problemu.
      • stella_auditore Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 23.03.11, 08:24
        No właśnie problem, bo do Pregnylu nie dają żadnych strzykawek, więc nie wiem, co w aptece wybrać. Insulinówki, powiadacie? Miałam kiedyś takie, nie wiem czy igła nie za cienka, no i wolałabym znać rozmiar...
        • kathrinn82 Re: Czy któraś sama wykonywała zastrzyki z hCG? 23.03.11, 09:41
          hmm, jak ja miałam Pregnyl podawany, to na pewno domięśniowo i za skarby świata nie zrobiłabym sobie sama...teraz np biorę Clexane, dzień w dzień, podskórnie w brzuch, gotowre ampułkostrzykawki więc bez problemu sama robię...
          • kathrinn82 cytat z ulotki... 23.03.11, 09:48
            Skład:
            "Każdy ml uzyskanego roztworu zawiera 5000 j.m. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) Rozpuszczalnik: 0,9% NaCl
            Stosowanie, uwagi:

Liofilizat rozpuścić w ampułce przez dodanie załączonego do opakowania rozpuszczalnika. Uzyskany roztwór służy wyłącznie do podawania domięśniowego i powinien być natychmiast zużyty w całości. Leku po rozpuszczeniu nie wolno przechowywać."
            ___

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;8;19/st/20110808/dt/-6/k/712b/preg.png
            • julia56 Re: cytat z ulotki... 23.03.11, 09:55
              ja bym sobie domięśniowego zastrzyku sama nie zrobiła. Dlatego Ovitrelle poprosiłam.
              Podskórnie to już inna inszość.

• kathrinn82 Re: cytat z ulotki... 23.03.11, 09:57
                julia56 napisała:

> ja bym sobie domięśniowego zastrzyku sama nie zrobiła. Dlatego Ovitrelle popros
                > iłam.
                > Podskórnie to już inna inszość.
                >
                no dokładnie...podskórne zastrzyki to pikuśtongue_out ale Pregnyl...w życiu wink
                co do strzykawek i igieł, w aptece dadzą odpowiednie.
                • lady_iris Re: cytat z ulotki... 23.03.11, 12:23
                  Pozwolę sobie dorzucić 3 grosze. Ja miałam ovitrelle, więc nie było problemu. Pregnylu nigdzie dostać nie mogłam, coś się zmieniło w tym temacie? Miałam ivf 1,5 roku temu. Jeśli chodzi o inne zastrzyki, to do iniekcji używałam igły podaj 0,45, a do roztworu to grubej krowy, chyba 0,9. Strzykawka oczywiście malutka.
                  • mewa000 Re: cytat z ulotki... 23.03.11, 13:16
                    stella_auditore napisała:

> Może faktycznie w aptece poproszę o odpowiednią strzykawkę i igłę, chociaż aż s
                    > ię boję nam yśl o tych minach, które farmaceutki zrobią, że sobie pacjentka sam
                    > a chce wstrzykiwać hormon O.o

Przecież nie musisz się im spowiadać że będziesz sobie sama zastrzyk robiła
            • stella_auditore Re: cytat z ulotki... 23.03.11, 21:55
              kathrinn82 napisała:

> Skład:
              > "Każdy ml uzyskanego roztworu zawiera 5000 j.m. ludzkiej gonadotropiny kosmówk
              > owej (hCG) Rozpuszczalnik: 0,9% NaCl
              > Stosowanie, uwagi:
              >
              > Liofilizat rozpuścić w ampułce przez dodanie załączonego do opakowania rozpuszc
              > zalnika. Uzyskany roztwór służy wyłącznie do podawania domięśniowego i powinien
              > być natychmiast zużyty w całości. Leku po rozpuszczeniu nie wolno przechowywać
              > ."
              > ___
              >
              > https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;8;19/st/20110808/dt/-6/k/712b/pre
> g.png
              >

O.o
              To chyba są dwa Pregnyle, różnych producentów, albo co. W ulotce wyraźnie było u mnie napisane, że roztwór podaje się domięśniowo lub podskórnie. Na opakowaniu Pregnylu też jak byk jest napisane "do iniekcji domięśniowych i podskórnych"

BTW, tak w zasadzie, ja mam zalecony Pregnyl podskórnie właśnie i tak mi wykonują zastrzyki. Dlatego to takie bolesne podobno, zwłaszcza że mam chude ręce i na ramieniu cienką skórę.

Pytam więc, dla uściślenia, o strzykawki do iniekcji podskórnych.
              A problem jest właśnie taki, że chcę się nauczyć robić te iniekcje, bo tak jak któraś już tutaj pisała - przychodnie nie są czynne całą dobę, a ja często z wywalonym jęzorem wracam z lekiem do mojej mieściny po południu i ledwo "załapuję się" na gabinet zabiegowy.
              • sofi75 Re: cytat z ulotki... 24.03.11, 10:16
                O.o
                To chyba są dwa Pregnyle, różnych producentów, albo co.
                > nie moze byc 2 lekow o tej samej nazwie, bo nazwy lekow podlegaja licencji.

W ulotce wyraźnie było u mnie napisane, że roztwór podaje się domięśniowo lub podskórnie.
                > no widzisz - a mnie tu juz od czci i wiary odsadzono za to! A niektore co zlosliwsze kazaly pregnyl wypijac smile

Na opakowaniu Pregnylu też jak byk jest napisane "do iniekcji domięśniowych i podskórnych"
                > ano
                Dlatego to takie bolesne podobno, zwłaszcza że mam chude ręce i na ramieniu cienką skórę.
                ? ???
                > A dlaczego ty sobie tych zastrzykow w brzuch nie robisz - przeciez to i mniej bolesne i prostsze o wiele. Wyswietl sobie film na necie z instrukcja i do przodu.
                • stella_auditore Re: cytat z ulotki... 24.03.11, 12:15
                  sofi75 napisała:

> O.o
                  > To chyba są dwa Pregnyle, różnych producentów, albo co.
                  > > nie moze byc 2 lekow o tej samej nazwie, bo nazwy lekow podlegaja licencj
                  > i.
                  >

Serio? To może jakaś starsza partia i nowsza, z lepiej przetłumaczoną ulotką?
                  Chociaż, dam sobie głowę uciąć, że np. pyralginę miałam już od dwóch różnych producentów, więc może nie jest to aż tak jasne...

> W ulotce wyraźnie było u mnie napisane, że roztwór podaje się domięśniowo lub p
                  > odskórnie.
                  > > no widzisz - a mnie tu juz od czci i wiary odsadzono za to! A niektore co
                  > zlosliwsze kazaly pregnyl wypijac smile

Na chłopski rozum zupełnie, to Otrivelle to niby ten sam hormon, tylko specjalnie przeznaczony do iniekcji podskórnych? Więc HCG przyjmuje organizm i z mięśni i spod skóry.. Dlaczego niby pregnylu nie miałby tak przyjmować? Ulotka stanowi jednak jasno - albo tak, albo tak, iniekcie i podskórne i domięśniowe są dozwolone... Nie ma się co spierać w tym przypadku...

>
                  > Na opakowaniu Pregnylu też jak byk jest napisane "do iniekcji domięśniowych i p
                  > odskórnych"
                  > > ano
                  > Dlatego to takie bolesne podobno, zwłaszcza że mam chude ręce i na ramieniu cie
                  > nką skórę.
                  > ? ???
                  > > A dlaczego ty sobie tych zastrzykow w brzuch nie robisz - przeciez to i m
                  > niej bolesne i prostsze o wiele. Wyswietl sobie film na necie z instrukcja i do
                  > przodu.

Ja sobie juz tak będę robić na pewno, pisałam tylko o tym, co mnie spotykało w gabinecie zabiegowym - tam zawsze mi łojono te dwie ampułki pod skórę w rękę, co było dość bolesne. Teraz juz będę mądrzejsza i tak się nie dam wrobić :E
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka