Dodaj do ulubionych

Kwietniowe IUI

28.03.11, 11:18
Z racji tego, że nie mogę się już doczekać zakładam kolejny wątek staraniowy big_grin

Wizytę mam 08,04 i pewnie zaczniemy stymulacje do inseminacji pewnie dojdzie na koniec miesiąca, ale co łączmy się w grupie raźniej smile
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 12:32
      To się dopisuję, chociaż nie wiem jeszcze czy wypali nam w tym miesiącu. Muszę się zmieścić z owulacją przed wyjazdem męża na delegację, więc czas mamy ograniczony.
      W piątek idę na pierwsze podglądanie.
      To będzie moja druga IUI i poraz kolejny bez wspomagaczy.
      • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 12:53
        a nie chciała byś spróbować ze wspomagaczami ? nic nie szkodzi, a może polepszyć sytuacje smile
        • az-82 Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 12:57
          Moja lekarka się nie zgadza. Poza tym, nie jest prawdą że nic nie szkodzi. Można zrobić max 3 cykle z clo. Dlatego na razie nie nalegam.
          • julia56 Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 13:34
            Trzymam za Was kciuki, dziewczyny.
            Mnie tu na pewno nie będzie. wink

JEŚLI @ przyjdzie, robię sobie do wakacji break'a. Po wakacjach ICSI. smile
            ------------------------------
            Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
            • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 14:44
              no to ja się chyba nie orientuję do końca, no ale w sumie skąd mam wiedzieć po clo udało się za pierwszym razem smile

julia no to oby @ nie przyszła i abyś nie musiała wracać tu wcale tongue_out
          • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 20:56
            Ja się dopisuję. Niby okresu jeszcze nie mam ale już mnie czasami brzuch "ćmi" tak jak na okres. Będziemy w kwietniu podchodzić do IUI o ile pęcherzyki będą po lewej stronie, bo z prawej nie mam jajowodusad No i będę stymulowana Clo, bo dobrze na nie reaguję.

az-82 z clo można zrobić 6 cykli.
    • karoonly Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 21:41
      No to ja też się dopisuję. w kwietniu moje 3 IUI. liczyłam, że uda się w marcu, testowanie wprawdzie mam w środę, ale już czuję zbliżającą się @ sad
      jak to mówią do trzech razy sztukawink bardzo w to wierzę. trzymam kciuki za resztę
      • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 22:07
        Co to znaczy czuje ból na @.
        Ja po pierwszej IUI też sie tak czułam, dlaczego odrazu myslicie negatywnie, trochę optymizmu pozytywne nastawienie to połowa sukcesu, ja se wmówłam że sie udało i że na pewno się udalo i co udało się za pierwszym razem smile teraz już wmawiam sobie, że na pewno uda się zajść w kolejną ciążę smile
        ot takie mam podejście
        • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 22:29
          madzia23lublin w sumie w pierwszej ciąży też mnie już bolał brzuch jak na @ a ona nie przyszła. Ale ten obecny cykl miałam podglądany i po dobrej stronie (z jajowodem) miałam tylko 18cm spłaszczony pęcherzyk więc jakoś się nie nastawiam, bo nie chcę się znowu rozczarować. Jak ktoś już ma za sobą 5 letnią walkę o dziecko to chyba boi się kolejnego rozczarowania, przynajmniej ja tak mam. Po prostu wolę się nie nakręcać.
          • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 28.03.11, 22:59
            ja też maiałam 5 lat starań za nim zaszłam w ciążę po IUI, urodziłam, zaczęły mi się robić mega torbiele które pękały rozwerwały mi jajnik mam go zszytego i nadal czekamy, więc wiem co to oczekiwanie na dziecko
            ale najważniejsze jest pozytywne myślenie, na prawdę to pomaga i to bardzo
            • karoonly Re: Kwietniowe IUI 29.03.11, 21:22
              ależ ja mocno wierzę, że się uda tylko nie da się zaprzeczać faktom. a fakty są takie, że mam już brązowawy śluz i ból jajników, które to zwiastują nadejście @. i choćbym bardzo wierzyła to nie zaczaruję rzeczywistości sad jutro zrobię test, ale wiem jaki będzie wynik.
              • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 29.03.11, 22:37
                Ha, no i okres przyszedł tak jak myślałam, oczywiście lepiej było by gdyby go nie było ale co zrobić. Madzia masz rację, że pozytywne myślenie jest ważne. Ale jak pisałam, nie nastawiam się, żeby się potem nie rozczarować, wolę się miło zaskoczyćwink
                Od piątku zaczynam Clo.
                • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 29.03.11, 23:01
                  No to przykro mi , że nie udało się.
                  ALe co zaczynamy i oby ten kwiecień był dla Nas owocy smile
                  • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 29.03.11, 23:29
                    Zaczynamy, zaczynamy. Jestem podekscytowana. Trzymam kciuki za nassmile
                • zeta2501 Re: Kwietniowe IUI 31.03.11, 10:18
                  Dziewczyny dopisuję sie do kwietnia .... drugie podejście....idziemy jak burzaaa wink))))))) carolina01 ja zaczynam równiez od piatku znaczy się w Prima Aprilis smile))) z "Famarą" ciekawa jestem ile pęcherzyków naprodukujemy...oby jak najwiecej...trzymam kciuki !!!!!!!
                  • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 31.03.11, 21:58
                    Zeta coś mi się pomyliło w liczeniu, bo już dziś (3dc) zaczęłam Clo. Biorę też na własną rękę Acard i oczywiście Folik i zamierzam pić herbatę nagietkową. Ja mam nadzieję, że pęcherzyki naprodukują się po właściwej stronie czyli pi lewej, bo tam mam jajowód. Muszę być co najmniej dwa odpowiednie żeby gin zrobił IUI.
                    • zeta2501 Re: Kwietniowe IUI 01.04.11, 07:39
                      Ja też praktykuje z jakimis ziółkami o. Sroki czy coś w tym stylu...a z tabletkami zaczynam od 4 dc. i kończę 8dc. u mnie widzisz wszystko jest oki. u męża też sa jakieś plemniczki....i nic nie wychodzi a latka lecą i o tak sie sprawy mają, ty jesteś szczesciarą w pewnym sensie bo masz już dzieciaczka.....ale tak czy siak z całego serca życze Ci kolejnego łobuziaka....no i dawaj znac czy cos tam ci urosło trzymam kciuki za przynajmniej 3 olbrzymie pecherzyki wink)))))))
                      • az-82 Re: Kwietniowe IUI 01.04.11, 10:58
                        U mnie dziś pęcherzyk 16mm, czyli wszystko wróciło do normy, trochę się obawiałam, jak to będzie, jak mi się ostatnio owulacja o tydzień opóźniła.
                        Wstępnie termin IUI mam na poniedziałek, ewentualnie wtorek, jeśli w do poniedziałku nie zdąży dorosnąć.
                        • bacha8212 Re: Kwietniowe IUI 01.04.11, 19:59
                          Hej dziewczyny i ja się dopisuję.
                          Az-82 ja też jeśli wszystko będzie dobrze to IUI bedę miałą we wtorek , więc razem będziemy testować. Trzymam mocno kciukismile Może w tym m-cu będą lepsze wyniki.
                          • az-82 Re: Kwietniowe IUI 05.04.11, 13:44
                            Ja już po IUI. Wyszło kilka godzin po owulacji, więc nie wiem, czy nie za późno. Więc się nie nastawiam jakoś specjalnie.
                            Bacha, a ty miałaś?
                            • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 05.04.11, 14:51
                              Ja dopiero jutro idę na usg i się więcej czegoś dowiem. Po pierwsze z której strony urosły pęcherzyki, a po drugie jakiej są wielkości i pewnie na podstawie tych wyników dr coś ustali. Myślę jednak, że owu będzie po dobrej stronie (czyli lewej) bo mnie czasami ten jajnik "ciągnie".
                              az-82 trzymam kciuki za powodzenie. Niby tuż przed owulacją chyba najlepiej zrobić IUI ale po też chyba jest duża szansa na powodzenie. Lekarz coś mówił Ci o tym , że zabieg był już po owu?
                              • az-82 Re: Kwietniowe IUI 05.04.11, 15:17
                                Lekarka mówiła, że świetnie, że było robione już po. Ja mam pewne wątpliwości, czy tak świetnie, bo przecież nie wiem ile godzin wcześniej ta owulacja była. Parametry nasienia były bardzo dobre, 300mln żołnierzyków, po preparatyce 95% ruchliwych, więc wg lekarki po prostu musi się udać. Ciekawe, ile z tych zapewnień jest prawdziwych, a ile to tylko podnoszenie mnie na duchu.
                                Najgorsze to teraz czekać te 2 tygodnie.
    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 08:23
      a ja mam mętlik w głowie sad
      wizyta w piątek i podjęcie decyzji co robimy
      ale w czym rzecz
      robiąc wyniki HBS u M wykryto WzW typu B, ja niby wynikm ma ujemny czyli mnie nie zaraził ?
      więc czy dojdzie do IUI czy nie sad

M robił mase badań i ciągle jakieś nieścisłości są, masakra jakaś o niczym nie myślę tylko o tym i jak tu nie myśleć ehhh
      musiałam się wygadać może i mi lepiej troszkę będzie smile
      • az-82 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 10:32
        Madzia, skoro ty jesteś zdrowa, to nie masz przeciwwskazań do ciąży.
        Pytanie, czy może cię zarazić w trakcie IUI, jak duże byłoby ryzyko. Jakoś wydaje mi się że znacznie mniejsze niż przy naturalnych staraniach. Ale to lekarz musi wiedzieć.
        Jeśli ryzyka nie ma, to czemu nie mielibyście robić?
        • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 14:00
          Chyba już lekarz musi ci coś w tej kwestii doradzić. Podstawowe pytanie to tak jak az-82 pisze czy przy IUI można się zarazić?

Ja dzisiaj na usg idę i zobaczymy co będzie. Niestety sytuacja się trochę skomplikowała, bo mój M. ani jutro ani pojutrze nie ma szans się się zwolnić z pracy, więc mam nadzieję, że insemka wypadła by dopiero w sobotę albo jak wcześniej to żeby lekarz mógł ją wykonać po południu.
          • atramek3 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 18:59
            Hej dziewczyny wpisalam sie w watku Marcowe IUI i jestem to szczesciara ktorej sie udalo. Chcialabym wam polecic branie wiesolka.Mi sie udalo po pierwszym cyklu z wiesiolkiem.Jeszcze raz POWODZENIA i WYTRWALOSCIsmile
            • bacha8212 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 20:08
              Az82 ja niestety nie miałąm teraz IUI bo na wizytę umówiłam się za późno. Tak jak u ciebie było już po owulacji ale lekarz odradził mi IUI bo nie wiedział kiedy pęcherzyk pękł i wolał nie ryzykować. A czy Ty miałaś wcześniej jakieś usg kontrolne lub robiłaś testy owulacyjne że lekarka powiedziała że to tylko kilka godzin?? Życzę ci powodzenia- trzymam kciukismile!!
              atramek3 proszę napisz mi coś o tym wiesiołku gdzie kupić i kto ci go polecił?? Gratulacje niech dzidzia rośnie zdrowo!!
              • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 22:50
                Ja niestety nie będę miała IUI w tym cyklu, bo po dobrej stronie nie urósł żaden pęcherzyksad . Niestety wynika z tego,że ten jajnik akurat słabiej pracuje i rzadziej jest z niego owulacja. W następnym cyklu znowu Clo i jak się znowu nie uda to dostanę Famerę.
                Trzymam za was kciuki.
              • atramek3 Re: Kwietniowe IUI 06.04.11, 23:33
                O wiesiolku dowiedzialam sie z forum a do kupienia w kazdej aptece.Wiesiolek wplywa na zwiekszenie sluzu plodnego i nie wiem czy to on mi pomogl ale sie udalo.Z czego co czytalam to wiele dziewczyn go sobie chwalilo i wielu sie udalo wiec moze wart sprobowac.Nalezy go przyjmowac od pierwszego dnia miesiaczki do owulacji a potem odstawic. Wiesiolek byl tez znany jako srodek wczesnoporronny - moze spowodowac skurcze macicy dlatego stosuje sie go tylko do owulacji.Trzymam kciukismile
              • az-82 Re: Kwietniowe IUI 07.04.11, 08:45
                Dziewczyny, przykro mi, że u was nie wypaliło IUI w tym miesiącu sad
                Bacha, ja miałam USG w poniedziałek i pęcherzyk miał rozmiar już odpowiedni, ale hormony były nie na owulację, dlatego lekarka zdecydowała że nie robimy i mam przyjść we wtorek. A we wtorek było po owulacji.
                • bacha8212 Re: Kwietniowe IUI 07.04.11, 19:29
                  az 82 no i masz tu babo placeksmile Ja już nie wiem co zrobić żeby było dobrze, jak badanie hormonów nie pomagasad Ale trzymam za Ciebie kciuki! Będzie dobrze!
                  • bacha8212 Re: Kwietniowe IUI 07.04.11, 19:31
                    atramek 3 dzięki za info chyba skorzystam chociaż u mnie ze śluzem jest wszystko ok, nie chciałabym coś przedobrzyć, ale chyba skorzystam jak ma pomócsmile Pozdrawiamsmile
                    • kingadpl Re: Kwietniowe IUI 07.04.11, 21:01
                      lipa... jest mi bardzo przykro dzis... sad
                      po 4 nieudanych IUI na cyklach naturalnych (u mnie chodzi wszystko jak w zegarku), lekarze zaproponowali wspomaganie Puregonem... no i masz, jestem tak aktywna, ze wychodowalam az 5 dorodnych jajeczek (wielkanocnych) i musielismy odwolac jutrzejsze 5 IUI... teraz duphaston biore i czekam 2 tygodnie na kolejna szanse... no nic potrzeba znowu kilku dni zeby sie przyzwyczaic do mysli, ze to jeszcze nie teraz... po prostu mi przykro bardzo...
                      • az-82 Re: Kwietniowe IUI 08.04.11, 09:19
                        Kinga, bardzo mi przykro sad
                        Ale chyba postaracie się naturalnie mimo wszystko? Szanse będą trochę większe niż normalnie, a o pięcioraczki raczej nie tak łatwo.
                        • kingadpl Re: Kwietniowe IUI 08.04.11, 10:08
                          sad niestety zalecenie lekarza jest zeby sie wstrzymac... za duze ryzyko dla zdrowia i zycia... no nic, kilka dni trzeba przebolec, wrocic do normalnosci i czekac na kolejny cykl i szanse. pozdrawiam!
                          • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 08.04.11, 19:36
                            u mnie tempka spada wiec marcowe iui nieudane , teraz tylko czekam na @ i podchodze do kolejnego 3 iui w tym roku i pewnie okolo 20/21 kwietnia bedzie kolejne podejscie do iui
                            pozdrawiam
                            musimy sie dzielnie razem trzymac w tej walce
    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 08.04.11, 20:24
      No i jestem po wizycie. Muszę zrobić przeciw ciała HSG jeżeli wyjdzie powyżej 100 to zaczynamy smile jeżeli poniżej muszę się do szczepić na WZW i poczekać do kolejnego cyklu.
      A więc w poniedziałek badanie z krwi i oczekiwanie na wynik i @ i jak co to od 3dc clo.
      • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 09.04.11, 14:31
        Madzia oby wyszło powyżej 100. Napisz kiedy się szczepiłaś na żółtaczkę. Ja jeszcze w podstawówce (mam 28lat), a jakieś 5 lat temu badałam przeciwciała i wyszło tylko 90.
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 09.04.11, 15:14
          szczepiłam się z 6 może 7 lat temu, bo miałam mieć zabieg, ale nie poszłam tongue_out
          ale zrobiłam tylko 2 szczepienia nie wiem co się stało że 3 nie zrobiłam, a może zrobiłam a nie wiem hmm musze sprawdzić
          • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 10.04.11, 12:43
            noi przyszla @ wczoraj wieczorem uncertain

od wtorku clomid przez 5 dni w srode 11 dc usg i pewnie w czwartek bedzie kolejne podejscie do iui
            jak sie nie uda za tym razem to juz chyba wiecej nie bede podchodzic, nie mam juz wiecej sily teraz mam juz malego dola
            • zeta2501 Re: Kwietniowe IUI 11.04.11, 14:55
              Dziewczyny mam pytanko czy staracie sie oceniac dni płodne za pomoca testów owulacyjnych??? Jakie sa wasze spostrzeżenia ....bo ja zawsze jestem w potrzasku raz blada krecha raz nie ma krechy i kurcze choroba wie czy będzie owulacja czy nie...
              • az-82 Re: Kwietniowe IUI 11.04.11, 15:12
                Nie widzę sensu robić testy owulacyjne, skoro chodzę na monitoring. Testy są do d...
                Nigdy nie potrafiłam stwierdzić, czy to już czy nie już. Czy kreska jest wystarczająco mocna. A może jutro będzie mocniejsza, a może już jej nie będzie.
                • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 11.04.11, 15:22
                  az-82 napisała:

> Nie widzę sensu robić testy owulacyjne, skoro chodzę na monitoring. Testy są do
                  > d...
                  > Nigdy nie potrafiłam stwierdzić, czy to już czy nie już. Czy kreska jest wystar
                  > czająco mocna. A może jutro będzie mocniejsza, a może już jej nie będzie.

Uważam tak samo. Mi nawet kiedyś testy w ogóle nie pokazały żadnej kreski, a zaszłam w ciąże (niestety pozamaciczną) więc owu na pewno była i to wtedy kiedy powinien ją ten test pokazać.
                  • zeta2501 Re: Kwietniowe IUI 12.04.11, 07:36
                    az i carolina...mam niestety takie same spostrzeżenia...ale niestety zawsze mi wypada jakos tak w weekend i Dr poleciła mi sprawdzać w razie czego....a że mam do Dr 100km to jakoś tak ciężko codziennie stawiać się u niej...
          • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 11.04.11, 15:20
            Madzia jeżeli nie zrobiłaś 3 dawki to może być krucho z poziomem przeciwciał, mimo to trzymam kciuki za pozytywny wynik.
    • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 11.04.11, 22:54
      Cześć dziewczyny smile
      I ja się dopisuję do kwietniowej IUI - mojej ostatniej! smile tym razem zajdę w ciążę i urodzę pięknego i zdrowego dzieciaczka smile Taki mam plan i się tego trzymam - innej opcji nie biorę pod uwagę. Koniec tego cackania!!!!
      Na razie czekam na @ i zaczynam stymulację. Pewnie IUI wypadnie mi w święta, ale co tam....
      • zeta2501 Re: Kwietniowe IUI 12.04.11, 07:31
        Nie diabełku powodzenia i trzymam kciuki pozytywne myslenie to podstawawink)))))))....ja mam IUI w tym tygodniu tylko że jeszcze nie wiem kiedy bo pecherzyk ma 17mm...hhmmmm.....wczoraj robiłam LH w klinice zobaczymy co wyszło dzisiaj ma dzwonić Dr do mnie....
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 12.04.11, 09:19
          co do testow owu nigdy nie robilam. do dr tez mam ok 100 km. ale monitoring robie u siebie i e_mailem wysylam zdjecia z usg :p hi hi dodatkowo.
          co do badania. jestem dobrej mysli choc bardzo sie boje ponoc dopiero w piatek bedzie wynik ale jutro wysle M aby poszedl spytac moze juz bedzie tongue_out boje sie wyniku 98 norme ma miec 100
          nie_diabelku ja tez czekam na @ i mimo ze czekam na wynik mam takie same odczucia i postanowienia jak ty i tez pewnie w swieta albo zaraz po bede miala iui i musi sie udac innej opcji nie biore pod uwage smile
          • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 13.04.11, 19:30
            dziewczyny, postanowilam ze narazie znikam z forum, nie bede sledzic i czytac zadnych watkow odpuszczam i daje na luz bynajmniej staram sie
            ten cykl z iui chcem wziasc calkiem na luzie bez stresowo
            zobacze jak sie uda
            trzymajcie kciuki
            ja za was trzymac bede mocno
            odezwe sie jak bede miec wiesci o @ albo 2 kreskach
            • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 14.04.11, 19:39
              No to iza trzymam kciuki aby się udało smile

Ja odebrałam dziś przeciwciała i wynik 178 big_grinbig_grinbig_grinbig_grin jejku normalnie skaczę z radości bo wszystko na razie mi się udaje tak jak sobie planowałam smile
              z wrażenia chyba @ dziś przyszła, już dawno na jej widok się tak nie cieszyłam :p
              od soboty clo i 22 podglądanko smile

nie_diabełku a ty @ już dostałaś ? - bo my na tym samym etapie chyba smile
              • az-82 Re: Kwietniowe IUI 19.04.11, 08:30
                U mnie kwietniowe podejście nieudane.
                Mam nadzieję że uda się zrobić w maju trzecią próbę.
    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 13:43
      Hej kobitki !! Co tam u Was.
      Która już po, która przed no i której się udało?
      Ja skończyłam brać clo jutro 9dc jade na podglądanko.

az przykro mi przytulam mocno w maju musi się już udać smile

No i Na TE WIELKANOCNE ŚWIĘTA ŻYCZE WAM WSZYSTKIM I SOBIE II KRESECZEK

• nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 14:21
        U mnie też jutro 9 dc smile i też jutro jadę na podglądanie. Idziemy łed w łeb! Z przyjemnością dobiegnę z Tobą razem do mety big_grin
        Oby IUI nie wypadła mi na niedzielę, albo na poniedziałek, bo w te dni nie ma dyżuru w Invimedzie i termin przepadnie. W poniedziałek będzie dopiero 13 dc, a do tej pory zawsze owulację mam między 15dc a 18, więc jest szansa, że tym razem nie wypadnie ona w święta.

Madzia, a Ty na jaki dzień "się szykujesz" na IUI?

• ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 15:40
          dopisuję sie do kwietniowej IUI. Dzisiaj mój 12 dc, w dniach 3-7 dc bralam clo 1x1, kontrola w 10 dc jeden pęcherzyk 19 mm, endometrum cienkie sad 6 mmm. Dostałam menopur na poprawę 10 i 11 dc po 1 zastrzyku. Dzisiaj bylam na kontroli, pęcherzyk 24 mm, endometrium prawie 8 mm - menopur pomógł smile). jestem już po zastrzyku z ovitrelle, jutro o 9 rano moja druga IUI - 20 godzin po ovitrelle.

nie_diabelek - też będę iala IUI w invimedzie, prowadzi mnie dr Dworniak. a ty u kogo się leczysz?
          • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 15:54
            Teraz się leczę u dr Karwackiej.
            Aniu - trzymam za Ciebie kciuki! smile
            • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 16:17
              witajcie
              w wtorek byl moj 10 dc i bylo podgladanko 2 pecherzyki jeden 19mm drugi 16mm, endrometrium 9mm , wieczorem dostalam zastrzyk a dzis bylo 3 podejscie iui,
              trzymam za was kciuki , odezwe sie jak bede miala jakis wynik
              jutro startujemy do Polski na dlugi weekend swiateczny do rodzinki troszke sie odstresuje tym wszystkim
              pozdrawiam
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 21.04.11, 17:05
          nie_diabelek napisała:
          >
          > Madzia, a Ty na jaki dzień "się szykujesz" na IUI?

Jutro na podglądaniu w invimedzie się dowiem kiedy IUI smile Mam taką nadzieję smile
          ja nie mam owu więc zobaczymy co się tam "kluje"
          no mam nadzieję że razem dobiegniemy i spotkamy się na styczniowych mamusiach big_grin na forum rówieśniczym smile
      • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 22.04.11, 11:53
        dzisiaj o 9:30 miałam swoją druga IUI. nasienie męża byla b. dobre, mój pęcherzyk jeszcze nie pęknięty (ovitrelle wzięłam 20 h wcześniej).

trzymam kciuki za wszystkie czekające na 2 kreski - ja testuję za 2 tygodnie
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 22.04.11, 15:45
          i po kontroli sad
          endo 2mm jajniki czyste bez żadnego pęcherzyka, w środę znów podglądanko może do tego czasu coś urośnie, ale chyba nie mam nadziei ehhh a taka byłam pewna że wszystko się uda bez problemu tak jak za pierwszym razem ehhhh
          • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 26.04.11, 08:44
            Madzia - przykro mi sad
            Głowa do gry, będzie dobrze następnym razem smile A moze w tym miesiącu jeszcze coś urośnie...

U mnie w piątek były 4 pęcherzyki. Wszystkie całkiem spore (dokładnie nie pamiętam jak duże). Dr twierdzi, że nie wszystkie dojrzeją ale na pewno będzie owu. Dziś idę znów na odglądanko i prawdopodobnie w czwartek będzi IUI.
            • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 26.04.11, 09:57
              Trzymam mocno kciuki aby się udało smile

Ja jeszcze mam malutką nadzieję, że w środę na podglądanku coś się pokaże wpieram sobie że mając długie cykle wszystko wolniej się robi cykle 35 dniowe mam
    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 27.04.11, 22:25
      Jupi ale jestem szczęśliwa, dziś na podglądanku na które pojechałam bo pojechałam okazało się że są 2 duże pęcherzyki, dostałam dwie ampułki pregnylu i jutro IUI.
      i oczekiwanie na wynik i najdłuższe 2 tygodnie przedemną.
      • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 28.04.11, 09:55
        No proszę jak pięknie!!!!! smile
        Będzie dobrze!

Nadal biegniemy razem do mety. Ja na razie zostałam lekko w tyle (a też miałam mieć w czwartek IUI) ale we wtorek na podglądzie okazało się, że moje pęcherzyki nie urosły ani milimetra przez święta (przez 4 dni). Serio smile Wszystko wyglada tak samo jak przed świętami - jedynie endometrium jest o 1 milimetr grubsze. Dr powiedziała, że moje jajeczka ustąpiły miejsca tym wielkanocnym big_grin Pamiętam, że przed pierwszym moim IUI miałam tak samo - też rosły straszliwie wolno i IUI była 19 dc.

Jutro wszystko się u mnie wyjaśni. Oby tylko IUI wypadła w sobotę, bo póżniej nie ma mojej pani dr i będę musiała iść do dyżyrnego lekarza, a dyżur w weekend majowy ma dr Dworniak, do którego mam "lekką awersją" uncertain
        Jutro znów idę na podglad i może IUI będzie w sobotę bądź w poniedziałek.
    • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 28.04.11, 15:48
      po dzisiaj mija 6 dzień po IUI..... macie jakieś dolegliwości po IUI? mnie tylko trochę bolą piersi... biorę luteinę 1x1
      • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 28.04.11, 16:39
        No i jestem po IUI smile od soboty zaczynam brać duphaston 2x1 i 11.05. mam zrobić HCG smile

trzymam za nas mocno kciuki abyśmy razem i w jak największym gronie dotarły do mety z pozytywnym wynikiem smile
        • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 28.04.11, 22:06
          u mnie dzis 7 dni po ale sie nie dopatruje zadnych objawow , mierze tylko tempke i caly czas jest powyzej 37,05 ale to jeszcze o niczym nie swiadczy, a nawet wrecz dalam sobie calkiem na luz
          rozmawialm z prowadzaca moje iui to stwierdzilismy ze to narazie bedzie moje ostatnie iui jak sie nie uda to wracam do lekarza prowadzacego i uzgadniamy co robimy dalej czy odpuszczamy na jakis czas czy od razu podchodzimy do ivf , choc ona mi odradzala ze wzgledu na mlody wiek
          wiec postanowilam wrzucic calkiem na luz
          trzymam kciuki za reszte i odezwe sie jak przyjdzie @ albo 2 kreski
          pozdrawiam
          • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 29.04.11, 09:48
            Dziś po podglądzie znów nic sad
            To już 7 dni jak nic mi nie rośnie. Wszystko jest w takim stanie jak w poprzedni piątek. Nadal 4 pęcherzyki, przy czym największy ma 16 mm.
            Jakieś takie przygnębienie mnie dopadlo sad i boję się że do IUI wcale nie dojdzie. Moja kolejna wizyta w ramach monitoringu ma być w poniedziałek.
            • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 29.04.11, 12:37
              Mnie dziś strasznie boli podbrzusze sad normalnie jakiś przykurcz mnie złapał i chodzić nie mogę boję się że pęcherzyki jednak nie pękły i dupa blada, a wyłączyć się i przestać myśleć nie potrafie ehhhh

nie-diabełku spokojnie trzymam mocno kciuki aby do poniedziałku cosik urosło i oby we wtorek była IUI smile

ja temperatury nie mięrzę i tak schizuję na każdym kroku więc już bardziej nie chce smile
              no i oczywiście trzymam za Nas kciuki oby było Nas jak najwięcej
              • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 29.04.11, 22:25
                Co za durna baba ze mnie!!!!!!!!!
                Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że mogłam się ostatnio pomylić i ze dwa razy z rzędu, wieczorem zamiast Acardu wzięłam duphaston sad To pewnie dlatego pęcherzyki mi nie rosną!!!!! sad
                Aż brak mi słów na samą siebie za to co zrobiłam sad Nie mam pewności, ale tak coś podejrzewam, ze mogłam się pomylić...... sad Tyle starań i przez moją głupotę może nie dojść do IUI sad sad sad
                • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 30.04.11, 10:38
                  A co to Acard - nigdy nie brałam i z ciekawości pytam.
                  Zobaczysz może do poniedziałku coś urośnie a może zrobi Ci IUI na mniejszych pęcherzykach czy nie bardzo ?
                  a może sobie teraz coś wkręcasz bo szukasz przyczyny czemu nie rosną ?
                  przytulam bardzo mocno
                  • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 02.05.11, 09:47
                    madzia23lubin napisała:

> A co to Acard - nigdy nie brałam i z ciekawości pytam.
                    Acard - to po prostu kwas acetylosalicylowy, składnik także np. aspiryny. Biorę go na "rozrzedzenie" krwi już ponad 9 miesięcy. Po poronieniach lekarze często go zapisują.

Już jestem po podglądzie. Dziś 15 mm, czyli nadal za mało, ale nieco więcej niż w piątek. Martwię się, ze IUI wypadnie np. w sobotę, a z mężem miałam jechać na romantyczny weekend. Hotel zarezerwowoany, wszystko przygotowane, a wyjdzie na to że trzeba będzie wszystko odwołać. No trudno.... Liczą się priorytety smile
                    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 02.05.11, 11:57
                      Super że coś się ruszyło smile
                      No to na wekend pojedziecie testować tongue_out trudno trzeba plany zmienić obyś musiała je zmienić smile

Ja czuję się fatalnie, nie pamiętam jak czułam się po pierwszej IUI ale teraz to masakra brzuch mnie boli ciągle coś kłuje normalnie mam problemy z chodzeniem, przykurcz mam cały czas ehh mam nadzieję że moje cierpienie zostanie wynagrodzone
                      • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 06:42
                        u mnie dzis jest 25 dc a 13 dzien po iu iprzy 28dniowych cyklach tempka od 4 dni stoi w tym samym miejcu oczywiscie na korzysc dla mnie 37,06. nigdy tak nie mialam zeby tempka byla w jednej lini zawsze byly skoki i spadki . prawde mowiac mogla bym juz robic sikanca bo to 13 dni po iui wiec juz cos napewno powinien pokazac, ale postanowilam ze sie wstrzymam do konca tygodnia i zobacze jak bedzie wygladala sprawa z tempka jesli zacznie spadac choc o jedna kreske w dol to napewno przyjdzie @ a jesli nie to wtedy bede robic tescik
                        trzymam kciuki za wasze 2 krechy, grube krechy
                        pozdrawiam
                        • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 08:52
                          u mnie dzisiaj 12 dzień po iui, temperatury nie mierzę, bo podobno jak się bierze luteinę to temperatura zawsze jest podwyższona. jutro rano zrobię test sikany, to będzie mój 13 dc. a w piątek idę na betę (nawet jak sikany wyjdzie negatywny, a co tam...)

iza30_1979 - trzymam za pozytywny wynik testu
                          • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 11:50
                            A ja w końcu będę miała IUI - jutro tj. w 22 dniu cyklu!
                            Juz myślałam, że nic z tego nie będzie bo te moje pęcherzyki rosły i rosły, no ale w końcu jeden dojrzał na tyle, że można go zaatakować smile
                            Przenoszę się na wątek majowy, bo w kwietniu się nie wyrobiłam, ale będę tu zaglądać. Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę aby to był Wasz ostatni wątek dla starających sięsmile
                            • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 17:51
                              nie_diabełku to super wiadomość że IUI będzie mam nadzieję że się uda smile
                              trzymam bardzo mocno kciuki, oczywiście za wszystkie inne czekające na II też smile
                          • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 19:20
                            > u mnie dzisiaj 12 dzień po iui, temperatury nie mierzę, bo podobno jak się bier
                            > ze luteinę to temperatura zawsze jest podwyższona. jutro rano zrobię test sikan
                            > y, to będzie mój 13 dc. a w piątek idę na betę (nawet jak sikany wyjdzie negaty
                            > wny, a co tam...)

idziemy prawie leb w leb
                            ktore to twoje iui?
                            trzymam kciuki za twoje II grube krechy
                            • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 20:17
                              to moja 2 iui. pierwszą miałam w listopadzie zeszłego roku. w lutym miałam badanie hsg, prawy jajowód jest niedrożny, a przy pierwszej iui pęcherzyki były po niedrożnej stronie (o czym jeszcze wtedy nie wiedziałam).

po Twoim nicku mogę wywnioskować, że nie tylko z iui idziemy łeb w łeb, ale również rocznikowo..... ja też z 1979 r. smile
                              • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 04.05.11, 21:03
                                > po Twoim nicku mogę wywnioskować, że nie tylko z iui idziemy łeb w łeb, ale rów
                                > nież rocznikowo..... ja też z 1979 r. smile

dobrze miec w tej sprawie znajomych wsrod swoich rowiesnikow, a moze sie zaraz okaze ze i miesiac ten sam big_grin
                                ja jestem z 30 lipca
                                • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 05.05.11, 10:36
                                  jestem starsza, urodziłam się w marcu smile

robiłam rano test sikany, wyszedł negatywny. jutro idę na betę, ale już bez większych nadzieji....

iza30_1979 - ty już testowałaś? daj znać jaki wynik
                                  • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 05.05.11, 21:19
                                    Hej dziewczyny. Trzymam za was wszystkie kciuki.
                                    Moja kwietniowa IUI nie wyszła z powodu braku pęcherzyków po właściwej stronie ale ten cykl znowu miałam stymulowany clo i urosły 3 pęcherzyki w tym 2 po dobrej stronie, wczoraj miałam usg. Jutro znowu jadę na podglądanie rano i dr ma ocenić kiedy podać ovitrelle i pewnie wyznaczy termin IUI. trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok.
                                    • iza30_1979 Re: Kwietniowe IUI 06.05.11, 06:17
                                      u mnie tez nieudane podejsci kolejne zreszta, tempka spada wiec jutro juz przyjdzie @
                                      odpuszczam sobie starania
                                      trzymam kciuki za was, bede was odwiedzac na forum
                                      pozdrawiam
                                      • ania-starajaca Re: Kwietniowe IUI 06.05.11, 09:13
                                        ja dzisiaj rano byłam na badaniu beta hcg, wynik mam mieć po południu. Temperatury nie mierzę bo spada mi zawsze dokładnie w dzień kiedy ma przyjść okres. Pomimo wczorajszego negatywnego testu sikanego jeszcze się łudzę, że ciąża może być......
                                        • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 06.05.11, 21:46
                                          Ja właśnie przed chwilą zrobiłam zastrzyk z ovitrelle, a w niedzielę o 8:30 mamy się zgłosić na IUI.
                                          • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 07.05.11, 08:04
                                            ania - a co zrobiłaś że wynik masz tego samego dnia ??? u mnie trzeba czekać kilka dni sad
                                            carolina - trzymam mocno kciuki aby tym razem się udało, a z pierwszym jak szybko zaszłaś ?
                                            • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 07.05.11, 22:57
                                              Madzia za pierwszym razem zaszłam naturalnie ale dopiero po 5 latach starań, potem w 2 ciąże zaszłam w 7 cyklu starań ale niestety była to ciąża pozamaciczna.
                                              A co do wyniku bety, to u mnie w laboratorium mam już po około 2,3 godzinach i to jest norma.
                                              • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 08.05.11, 10:20
                                                No to spróbuje iść do laboratoeium do szpitala może tam szybciej będzie wynik wink
                                                bo już nie mogę wytrzymać tej nie wiedzy ehhh
                                                jak na początku myślałam że się uda, tak im bliżej testowania tym mam mniej nadziei ehh
                                                jakaś podminowana chodzę, piersi nie bolą tak jak wcześnij i jak miałam wzdęty brzuch tak teraz płaściutki tongue_out
                                                ehhh ale ja schizuje
                                                • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 08.05.11, 16:50
                                                  Madzia nie schizuj się i nie nakręcaj za bardzo. Z tego co pamiętam miałaś testować 11 więc jeszcze masz czas. Ja po kilku latach starań wiem, że takie objawy jak piszesz mogą być złudne więc nic nie przesądzone. Będzie co będzie ale mam przeczucie, ze ci się uda. Trzymam kciukasy za to.
                                                  Ja już też po inseminacji- była dziś rano. Pękły 2 pęcherzyki w tym jeden tylko po dobrej stronie ale może jeszcze ten drugi pęknie, nasienie było bardzo dobre, bo aż 217 mln i ponad 62% tych najlepszych. No nie pozostaje mi już nic tylko czekać.
                                                  Czy wy poprawiałyście jeszcze z mężemwink IUI?
                                                  • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 08.05.11, 17:26
                                                    Niby jestem już doświadczona w schizowaniu tongue_out o pierwsze dziecko starałam się 3,5 roku w końcu zdecydowaliśmy się na IUI które udało się za pierwszym razem, o drugie zaczeliśmy się starać jak córcia skończyła pół roku, czyli 16 miesięcy już no i zdecydowaliśmy się znów na IUI, więc wierzę że też się uda chociaż się schizuję chyba bardziej tongue_out
                                                    Tak poprawialiśmy IUI sami na drugi dzień, bo w dzień IUI czułam się okropnie big_grin
                                                    Na betę idę 12, bo 11 pracuję i nie zdąże rano
                                                  • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 09:12
                                                    Madzia - dobrze będzie, tylko że jakoś tak trudno nie schizować...
                                                    smile
                                                    Ja staram się nie myśleć o tym wszystkim, ale też mi nie wychodzi.
                                                  • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 09:10
                                                    Cześc Dziewczyny smile
                                                    My z mężem poprawialiśmy IUI w domu. Na pewno nie zaszkodzi a może pomoże smile Lekarka przy mojej poprzedniej IUI nawet zaleciła poprawkę w domu, do IUI było robione na niepękniętym pęcherzyku.
                                                    Tym razem pęcherzyk pękł mi jakieś 2 godziny przed IUI (pierwszy raz w życiu czułam jak pękał!) więc takich zaleceń medycznych już nie było, no ale jakoś tak wyszło że poprawka też była..... wink
                                                    PS. Miałam się przenieść na wątek majowy, ale jakoś w tym kwietniowym mi dobrze smile
                                                  • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 14:48
                                                    Kurcze ja chciałam właśnie wczoraj poprawiać z M. ale przyjechał do nas jego brat z dziewczyną i trochę popilisad. Dziś mam ochotę na przytulanko ale to już raczej po ptakach w sensie zapłodnieniowym, bo już mam zmieniony śluz na niepłodny, a owu była wczoraj wcześnie rano więc już trochę późno.
                                                    Nie diabełek ja też powinnam być na majowym ale takiego chyba nawet nie ma.
                                                  • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 14:56
                                                    carolina01 napisał:

> Nie diabełek ja też powinnam być na majowym ale takiego chyba nawet nie ma.

Tu by nas pewnie przyjęły dziewczyny forum.gazeta.pl/forum/w,191,124806735,124806735,majowe_odliczanie.html
                                                    ale faktycznie typowego wątku mojowej IUI nie ma. Czyżby większość odpuściła sobie starania w maju? Albo może nie zaglądają na forum? Tak, czy siak mi tu dobrze z Wami więc jeszcze trochę tu pobędę smile

Ja w poprzednim cyklu, jak mój M. nie przybył na czas na poprawkę do domu to mu zrobiłam awanturę, bo sobie wyliczyłam, że o danej godzinie będzie najlepiej a on się spóźnił godzinkę. Już siebię widzę, jak przychodzą do nas w tym czasie goście! Pewnie bym się wściekła i powidzieła coś w stylu "Przepraszam, ale my właśnie wychodziliśmy, wpadnijcie za jakieś 3 godziny." smile Gratuluję opanowania! big_grin
                                                  • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 15:48
                                                    Pewnie zostańcie tutaj co byście nie musiały się już dalej przenosić no chyba że na forum rówieśnicze smile
                                                    Ja poprawiałam na drugi dzień po IUI, do 3 dni można a nawet powinno się poprawiać, po owu również big_grin więc brac się do poprawy i nie marudzić tongue_out
                                                  • balbinkaja Re: Kwietniowe IUI 09.05.11, 20:48
                                                    na majowym odliczaniu są dziewczyny po IVF a nie po IUI wink Także troszkę inne problemy smile

Nic nie piszę bo się nie staramy ale cały czas was czytam i kibicuję smile

Pozdrawiam!
                                                  • carolina01 Re: Kwietniowe IUI 11.05.11, 12:28
                                                    Madzia i jak? Dziś 11, testowałaś? Daj znać. Cały czas trzymam kciuki zaciśnięte.
                                                  • madzia23lubin Re: :(:( 11.05.11, 19:55
                                                    carolina01 napisał:

> Madzia i jak? Dziś 11, testowałaś? Daj znać. Cały czas trzymam kciuki zaciśnięt
                                                    > e.

ehh zrobiłam test dziś rano i wyszedł neg sad chociąż ciągle mam nadzieję jutro idę na betę chyba że wcześniej przyjdzie @

Pocieszam się tym że za pierwszym razem test też wyszedł neg, chociaż mimo nadziei czuję że się nie udało sad
                                                  • carolina01 Re: :(:( 11.05.11, 21:29
                                                    Madzia, a przypomnij mi w którym dc miałaś IUI. Idź jutro na tą betę, bo może po prosty zwykły sikaniec nie wykrył jeszcze ciąży. Często tak jest, że najpierw jest negatyw, a potem nagle II kreski.
                                                    Jadzia trzymam kciukasy u ciebie za pozytywny wynik. Te dwie IUI robiłaś cykl za cyklem czy z przerwą?
                                                  • jadzia.1982 Re: :(:( 15.05.11, 13:06
                                                    hej robiłam cykl za cyklem!dzięki za otuche!pozdrawiam.buziaki!
                                                  • jadzia.1982 Re: Kwietniowe IUI 11.05.11, 19:20
                                                    hej ja jestem po 2 inseminacji mineło już 5 dni ale jakoś nie licze pozytywnie czekam teraz na efekt ins zobaczymy!życze wam dziewczyny powodzenia!
                            • goka_s Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 11:38
                              Witam was za bardzo jak dotąd nie udzielałam się na tym forum, więcej poczytywałam tak było do dziś. Staramy się ponad 2,5 roku w październiku 2010 miałam laparoskopie stwierdzono endometriozę, potem 3,5 miesiąca leczenia hormonalnego. Po zakończeniu kuracji lekarka dała nam 2 miesiące starań na luzie, zaznaczając na wizycie że jeżeli się nie powiedzie przez te dwa cykle to proponowała by IUI. Drugi cykl właśnie się zakończył w poniedziałek badania hormonalne i z wynikami do Łodzi. Podejrzewam że w maju się nie załapę, ale w czerwcu na pewno.
    • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 08:08
      Ehh dziwnie się dziś czuję od wczoraj brzuch boli na @, ale jeszcze nie przyszła, rano wstałam wymiotowałam ostro po czym pojechałam zrobić Betę wink
      Wynik ok 14 nadal pełna nadziei.
      • nie_diabelek Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 09:48
        Mocno trzymam kciuki!!!!!! Jak tylko będziesz miała wynik to prędziutko się melduj smile
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 14:47
          Beta Hcg wyszła 0.839 sad
          No nic czekam na @ i dalej będziemy działać.

• madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 18:05
      Czy po nie udanej IUI trzeba odczekać cykl czy można odrazu podejśc do nastepnej, bo kurcze dostałam emaila od doktorka i kazal się stawić dopiero między 20 - 24 dc ?
      I nie napisał nic o clo ? - wczęsniej bralam 3 - 7dc.
      hmmm chyba napisze do niego z zapytaniem o clo wink

• carolina01 Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 22:19
        Madzia wilka szkoda, że się nie udało ale oczywiście musisz pozytywnie do tego podejść i wierzyć, że następnym razem się uda (chyba mnie zaraziłaś pozytywnym podejściemwink).
        Mój gin mówił, że clo można się bez przerwy do pół roku stymulować więc jeżeli tylko są sprzyjające warunki tzn. urosły pęcherzyki odpowiednie to spokojnie można cykl za cyklem podchodzić do IUI. No ale lepiej napisz meila do swojego gina czy masz to clo brać.
        • madzia23lubin Re: Kwietniowe IUI 12.05.11, 22:39
          No już doszłam do siebie wink
          Napawam optymizmem na następny cykl teraz czekam na @, mój mąż ma jeszcze więcej optymizmu w sobie i to dzięki nie mu tak nie przeżywam.
          No to co robimy wątek majowego IUI ????? i idziemy niech nowy wątek da więcej trafień big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka