Dodaj do ulubionych

rozpoczynam in vitro

02.06.11, 09:00
Witam !! Postanowiłam, że nadszedł już czas na mój wątek rozpoczynający drogę do zabiegu In vitro. Planowany czas to sierpień. Może gdyby udało się wykonać szybko badania to lipiec. Teraz czekam na zabieg histeroskopii wyznaczony na 28 czerwca. Wcześniej jednak muszę zrobić badania Hbs i HCV, morfologie i rozmaz mikrobiologiczny ( oby wynik wyszedł dobry bo jak nie to wszystko znowu się przesunie). Może będzie ktoś kto zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami albo przejść ze mną tą trudną drogę, podyskutować, opowiedzieć jak to u nich wygląda albo podpowiedzieć jak można ułatwić pewne sytuacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olenka-13-13 Re: rozpoczynam in vitro 02.06.11, 11:03
      Trzymam za ciebie kciuki smile Ja jestem teraz w 8 mc właśnie dzięki in vitro. W zeszłym roku w kwietniu miałam 1 podejście za świerzych ( 1 podany) i lipa, w czercu miałam kolejne podejście do crio (1 podany zarodek) bez rzadnych leków i lipa. Po tym podejściu robiłam histeroskopię i kolejne podejście do crio w październiku ( 1 podany) z lekami i też lipa, ale się nie poddawałam i w listopadzie dopeszłam ponownie do crio ( 1 podano) i miałam tym razem podawany zarodek z jednoczesnym podglądem USG ( poprzednie tak nie były) i się udało. Wiem co czują osoby po kolejnym rozczarowaniu, gdy wychodziłam na dwór i mi się wydawało że wszystkie dziewczyny są w ciąży a ja nie ale trzeba być twardym i wiedzieć czego się chce i za wszelką cenę do tego dążyć jestem tego żywym przykładem.
    • senna2011 Re: rozpoczynam in vitro 22.06.11, 22:46
      Wczoraj byłam na pobraniu krwi i badaniu czystości – mikrobiologia. We wtorek jak wyniki będą ok. mam histeroskopię.
      • wypalona_zarowka Re: rozpoczynam in vitro 23.06.11, 11:28
        smile no to ja się podłacze, czekam na okres i zaczynam brac antyki smile a potem poleci z górki, w pierwszej polowie sierpnia juz powinno byc po transferze smile
        • natasza-n1 Re: rozpoczynam in vitro 23.06.11, 19:48
          Ja jestem w połowie cyklu. Po @ biorę anty..Transfer planowany na (ok) 20 sierpnia.
    • lulu6 Re: rozpoczynam in vitro 23.06.11, 21:14
      halo, halo powodzenia skarbie smile tez bede trzymala kciuki za Ciebie.
      Wlasnie dochodze do siebie po nieudanej probie, ale jest coraz lepiej.
      Jesli masz jakies pytania , alebo zwyczjnie chcesz pogadac mozesz napisac na moj e mail
      lulu6@gazeta.pl
      Sam proces jest bezbolesny tylko troche stresujacy.... Glowa do gory, wszystko bdzie dobrzesmile
    • senna2011 już po histeroskopii 28.06.11, 23:29
      Witam ! Dzisiaj miałam wykonany zabieg histeroskopii. Mało pamiętam po znieczuleniu. Zaczęło się średnio po założeniu wenflonu jak nigdy zrobiło mi się niedobrze i słabo dostałam kroplówkę z glukozą i już było dobrze. Wyniki ? Może liczyłam że będą jakieś zrosty i lekarz je usunie i powie już jest Pani wyleczona . A wyniki znowu prawidłowe Jama macicy prawidłowego kształtu i wielkości, nieznacznie przesunięta w stronę lewą. Błona śluzowa b.z. Ujścia maciczne jajowodów widoczne. Kanał szyjki i jama macicy długości około 8 – 8,5 cm. Znowu niby dobrze to dlaczego nie mogę zajść w ciążę ??? Po badaniu byłam senna. Nie ma się czego obawiać bez żadnego bólu. Teraz czekam 2 tygodnie na wynik histopatologiczny. To jest pierwszy miesiąc od prawie 3 lat bez starań dziwna sprawa w lipcu nie będę zastanawiać się czy może zaszłam w ciążę bo to niemożliwe. Staram się nie nastawiać że po In Vito to już się uda bo rozczarowanie może powalić na kolana. Z drugiej strony co jeżeli to co kiedyś miało być ostatecznością zawiedzie. Finanse nie pozwolą nam wydawać kolejne 12 tys. Mam pytanie czy za drugim razem też trzeba tyle wydać czy koszty są mniejsze a jeśli tak to o ile???? Pozdrawiam
    • senna2011 szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 28.06.11, 23:37
      • wypalona_zarowka Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 14:51
        ja już na antykach, a ty w jakim momencie swoje drogi jesteś??
        my w sierpniu będziemy mieli transfer smiledokładnie w połowie sierpnia powinno wyjść smile
        • zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 15:27
          To ja też się przyłączam. W lipcu lub w sierpniu kolejne podejście do IVF...
          senna, daj znać o wynikach!
          pozdrowienia dla wszystkich starających się! smile
        • senna2011 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 20:19
          Witaj !! Właśnie nie wiem jak to jest ?( Powiem szczerze, że mam takiego lekarza u którego wizyta trwa 5 minut zostawia za sobą jakieś formularze do poczytania i do widzenia. Dopiero jak czytam broszury informacyjne od niego to nasuwają mi się pytania ale już jest za późno trzeba czekać do następnej wizyty. ) 28 czerwca miałam wykonany zabieg histeroskopię przed podejściem do in vitro ( na szczęście nie musiałam płacić na ubezpieczenie) wszystko wyszło ok. Teraz czekam na wynik histopatologiczny będzie pewnie 11 lipca. Okres przypada mi od 9 do 11,12 (nie są tak regularne ). I teraz mam pytanie czy jeżeli in vito ma być w okresie sierpień to czy w lipcu jak dostanę miesiączkę to czy już będę zażywać jakieś leki czy jeszcze nie ? Czy to zależy od przypadku ? Nie wiem na kiedy się zapisać na wizytę jak zapiszę się na 11 lipca a okres dostanę 9 lipca to żeby nie było za późno ale wyniki mają być 11 lipca???
          • wypalona_zarowka Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 20:39
            wszystko zależy jakim protokołem będziesz szła ( ekspertem nie jestem i niedawno rozpoczęłam przygodę z invitro )
            ja miałam powiedziane przyjść do kliniki w 1-5 dc. od 2 dnia brac antyki.
            Po dwóch tygodniach dostaje zastrzyki na wyciszenie, a po 4 tygodniach zaczyna się stymulacja.
            W invicie na pierwszym spotkaniu dostaje się kartę gdzie wszystko jest rozpisane - kiedy wizyty najbliższe, jakie badania trzeba zrobić i można mniej więcej wydedukować kiedy pick-up i transfer.
            Gdzie podchodzicie do in vitro?
            • zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 21:16
              Mnie też mówili, że aby rozpocząć przygotowania do IVF, trzeba się zapisać między 1. a 5. dc., a najlepiej między 1. a 3. W Invikcie jest możliwe umówienie się z dnia na dzień, więc np. można zadzwonić dopiero wtedy, jak się dostanie @. Myślę, że nie powinnaś mieć problemów z rozpoczęciem bez tych wyników, zwłaszcza że to jest kwestia kilku dni. smile
            • senna2011 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 03.07.11, 21:58
              Podchodzimy do in vitro w Salve Medica w Łodzi.
              • senna2011 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 13.07.11, 23:17
                Witam Was dziewczyny!!! Przepraszam nie pisałam przez długi czas ale miałam problemy z laptopem. Wczoraj dostałam okres i od wczoraj biorę tabletki antykoncepcyjne. Wizytę mam na 15 dzień cyklu. A jak u Was?
                • lawenda01 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 16.07.11, 23:44
                  Witam,
                  też podchodzę do in vitro w Salve, teraz jestem na antkach i następna wizyta wypadnie mi 21 dc. i zobaczymy co dalej...
      • aasb Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 04.07.11, 20:41
        kroczę tą drogą smile
        więc chyba nadaję się na współtowarzyszkę?
        • zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 04.07.11, 20:57
          aasb, miło Cię tu widzieć! smile
      • mamitymi Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 13.07.11, 23:40
        Witajcie dziewczyny!
        To ja tez sie zapisuje wink Od 17 dni biore antyki.
        Od dzis dodatkowo przez 2 tyg dostaje spray do nosa.
        Transwer mam nadzieje bede miec ok.15 sierpnia.
        Trzymam za nas wszystkie kciuki i slonecznie pozdrawiam kazda z was big_grin
        • wypalona_zarowka Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 06:16
          mamitymi idziemy dokładnie tak samo - ja licze ze transfer będzie 16 sierpnia smile
          Pozdraiwam,
          chyba załozymy swoj watek lipcowo-sierpniowy smile
          Gdzie podchodzisz do in vitro?
          • mamitymi Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 13:57
            Tak, zauwazylam i sie ucieszylam ze tak sie zlozylo wink Latwiej sie wspierac i wymieniac odczuciami.
            Ja podchodze w Gdansku, a ty, wypalona_zarowko?
            Od wczoraj do antykow wlaczylam spray do nosa i mam wrazenie ze jakis czas po aplikacji kreci mi sie w glowie. Czy to normalne, hmm? I od 2 tyg mam strrrraszny apetyt, buu!!
            Jestem przerazona co bedzie ze mna za pare tyg bo folguje sobie przerazliwie big_grin
            • wypalona_zarowka Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 14:07
              spray do nosa?? a to nakatar? smile
              ja sobie folguje smile ale bede sie pózniej martwić o to
              smile
              ja jadam jak się stresuje, smile
              Ja w Warszawie startuje
            • zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 17:30
              mamitymi, ja też podchodzę w Gdańsku, ale zaczynam dopiero w sierpniu - niestety. sad Już nie mogę się doczekać!
              Korzystasz z programu Do Skutku czy podchodzisz normalnie?
            • mamitymi Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 19:13
              wypalona_zarowko, spray do nosa to Synarela, hormony. Mam brac do nastepnej wizyty, nawet jak przyjdzie @.
              Obiecalam sobie, ze jak zaczne antyki to koncze za slodyczami, ale mi nie wyszlo. Na dodatek mam apetyt na wszystkosad

zuzka.82 ja podchodze normalnie, bo nie moglam sie doczekac sierpnia. A i tak mi sie przesunelo o miesiac z powodu wyjazdu. A poza tym program in vitro do skutku jakos do mnie nie przemawia. A ty? Pewnie w programie?
              • zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 14.07.11, 20:13
                Ja właśnie napisałam maila do Invicty - nie zdecydowaliśmy się na program (II grupa). Pisałam o tym dużo na wątku dotyczącym programu. W każdym razie podchodzimy normalnie. Jednak jestem ciekawa wrażeń nt. programu osób, które z niego korzystały, ale jakoś trudno takie znaleźć... smile
                • mamitymi Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 15.07.11, 13:53
                  My z mezem tez sie nie zdecydowalismy.
                  (Wlasnie znalazlam wasz watek o programie.)

zuzka.82 napisała:
                  Jednak jestem ciekawa wrażeń nt. programu osób, które z niego ko
                  > rzystały, ale jakoś trudno takie znaleźć... smile

Bo moze wszystkie sie wycofaly wink

• zuzka.82 Re: szukam współtowarzyszek w drodze do in vitro 15.07.11, 15:19
                    > zuzka.82 napisała:
                    > Jednak jestem ciekawa wrażeń nt. programu osób, które z niego ko
                    > > rzystały, ale jakoś trudno takie znaleźć... smile
                    >
                    > Bo moze wszystkie sie wycofaly wink
                    >
                    No właśnie - to całkiem możliwe. wink smile
    • dankar77 Re: rozpoczynam in vitro 20.07.11, 12:53
      Witajcie,
      wszystko, o czym piszecie brzmi na razie dla mnie jak czarna magia... Cała przygoda z in vitro dopiero przede mną. Po ponad trzech latach starań, zdecydowaliśmy niedawno z mężem, że spróbujemy. Nie wiem jeszcze jak i gdzie... Jeśli możecie coś mi podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczna. Interesuje nas Warszawa albo Gdańsk. Mam teraz taki mętlik w głowie... Trzymam za Was wszystkie kciuki. Pozdrawiam
      • senna2011 etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol i ta 20.07.11, 14:12
        Witajcie moje drogie!! Właśnie wróciłam z krótkiego urlopu w górach wiadomo kasa pójdzie na in vitro to na wakacyjne szaleństwa jest mniej pieniędzy. Żeby tylko udało się to wcale nie szkoda!! Właśnie skończył mi się @ i zaczynam brać tantum rosa i matronidazol, nadal biorę tabletki antykoncepcyjne. Czy Wy macie podobnie??
        • natasza-n1 Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 15:25
          A na co bierzecie te tabletki? Bo ja jadę tylko na antykoncepc. ??
          • senna2011 Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 15:36
            profilaktycznie żeby posiew wyszedł dobrze
            • wypalona_zarowka Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 15:45
              u nas nikt tego nie zaleca, ja wczoraj wzięłam ostatnia tabl. anty smile teraz nonapeptyd a za poltora tygodnia rozpocznę stymulacje smile
              • mamitymi Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 16:27
                Ale masz fajnie Wypalona_zarowkosmile
                A mnie lekarz przedluzyl antyki o 5 dni sad
                • wypalona_zarowka Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 19:02
                  a czemu przedłużył? ja byłam i chciałam przedłużyć - przesunąć wszystko bo akurat wypadnie to w ok 14-15 sierpnia. a oba dni wolne od pracy uncertain
                  mam nadzieje ze to nie zaszkodzi naszemu szczęściu
                  • senna2011 Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 19:24
                    Właśnie się zaniepokoiłam, ponieważ też nie jestem przekonana do tego leku tym bardziej, że przed histeroskopią miała robiony posiew i wyszła II grupa czyli dobrze. Czy wasz lekarz też postępuje schematycznie ? Wizyta w 5 minut czasami nie wiem co się dzieje, niczego lekarz nie tłumaczy. Jak zapytam to odpowie ale zdawkowo a ja też nie znam się na tym i czasami nie wiem o co pytaćsad. Bardzo liczę na Wasze wsparcie. Lekarz niestety traktuje pacjentów jak kolejny numer w zeszycie wizyt. Jednak staram się mu zaufać, najważniejsze aby był skuteczny, chociaż taka ludzka życzliwość i zrozumienie też byłoby miłe widziane.
                  • mamitymi Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 21:22
                    Wypalona_zarowko, nie musisz sie martwic, skracanie czasu antykow jest dosc czeste. Ja za to bylam zdziwiona ze mi wydluzyl. Ale moze to tez jest czeste?
                    Antyki biore od 30 czerwca, a ty? Czyli na kiedy ci wypada pick up i transwer? Mi wlasnie ok.15-ego. Ciekawe czy tego dnia pracuja w Invikcie...
                    • wypalona_zarowka Re: etap tabletek antykoncepcyjnych, metronidazol 20.07.11, 21:28
                      nam dokładnie na 15-tego. Mamy wizyte 6 sierpnia, przypuszczam że przedluza o 2 dni stymulacje aby dostymulować, potem 10 pick-up i jakby nie było 15 wypadaloby zrobic transfer ( jesli tylko sie wszystko uda< plissss> smile
                      a u Was jak wyglada? kiedy ostatnia wizyta według karty?
      • senna2011 może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 20.07.11, 22:02
        • lawenda01 Re: może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 22.07.11, 22:01
          ja też jestem w trakcie przygotowań do in vitro w Salve, już miałam posiewy a jutro idę na wizytę z wynikami wink A nasz doktor jest mało wylewny, ale jest super specjalistą smile Ja często pisałam pytania przed wizytą na kartce i na wszystkie dostałam odpowiedzi wink na kiedy wypadałaby u Ciebie punkcja?
          • senna2011 Re: może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 23.07.11, 09:00
            Witaj lawendo01 !! Miło spotkać kogoś z tej samej kliniki. Ja wizytę mam wyznaczoną na poniedziałek. Teraz biorę tabletki antykoncepcyjne, metronidazol i tantum rosa. Czy Ty też miałaś zalecone te preparaty? Pewnie w czasie wizyty dowiem się na kiedy przypadnie mi punkcja ale u mnie jeszcze trochę zabieg planowany jest na koniec sierpnia. A i raczej podejdziemy do ICSI - lekarz powiedział, że większe szanse. Jak będziesz po wszystkim to mama wielką prośbę napisz z własnej perspektywy (pacjenta) jak to wszystko przebiegało, czy może będziesz miała jakieś własne spostrzeżenia bądź rady. Za które będę bardzo wdzięczna!! A histeroskopie też przechodziłaś ?
            • wypalona_zarowka zastrzyki.. 23.07.11, 09:17
              słuchajcie robie zastrzyk i za każdym razem kropelka dwie mi wypływa uncertain
              czy u Was też tak jest.
              Robię zastrzyki w brzuch.
              • mamitymi Re: zastrzyki.. 24.07.11, 22:00
                Oj nie pomoge ci Wypalona_zarowko sad Ale tak sobie od kilku dni myslalam o tobie, ze ty to masz dobrze, bo przynajmniej zrobisz zastrzyk i z glowy...
                Mam do ciebie pytanie. Czy podczas @ tez robisz zastrzyki? Ja sie wkurzylam, bo tego sprayu do nosa starczylo mi na 10 dni a do tego od kilku mialam wrazenie ze juz nic nie leci. Nie wiem co robic, dzis dostalam @. Jutro bede musiala zadzwonic do kliniki i zapytac...
              • zuzka.82 Re: zastrzyki.. 24.07.11, 23:30
                Żaróweczko, mi też się tak robiło. Nie wiem, czy to dobrze czy źle. Może trzeba by zapytać lekarza, ale chyba jakiś dramat to nie jest. smile
                PS. Pozdrowienia z urlopu! smile
          • senna2011 Re: może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 23.07.11, 09:15
            Jeszcze mam pytanie lawendo czy myślisz, że nasz doktor wypisze zwolnienie lekarskie na dzień punkcji i transferu czy nie będzie chciał ?
            • lawenda01 Re: może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 23.07.11, 22:39
              może naspisz do mnie na prv celyne@wp.pl
              • senna2011 Re: może ktoś chodzi do Salve Medica Łódź? 24.07.11, 23:17
                Napiszę wkrótce jak będę po wizycie
    • senna2011 piękna pieśń 24.07.11, 23:19
      www.youtube.com/watch?v7zAkE1hdlY&NR=1
    • mamitymi przedawkowalam?? 25.07.11, 14:26
      Chyba przedawkowalam hormony w sprayu sad
      Strasznie sie zdenerwowalam...
      Chodzi o to ze pielegniarka jak mi sprzedawala lek powiedziala ze 2 razy dz. po jednym wstrzyknieciu. Ok, to aplikowalam sobie 2 razy dz. po jednym wstrzyknieciu do kazdej dziurki. Bo 2*1 na sprayu do nosa to dla mnie wlasnie to oznacza. Dopiero gdy po tyg. mi sie spray skonczyl cos mnie tknelo. Przewerowalam internet i rzeczywiscie znalazlam strone, gdzie precyzyjnie zaznaczono ze dwa razy dziennie- rano. do jednej dziurki a wiecz. do drugiej. sad
      Zadzwonilam do kliniki i czekam na tel. od lekarza.
      Rety, jaka ja jestem glupia sad
      • wypalona_zarowka Re: przedawkowalam?? 25.07.11, 16:42
        spokojnie, skąd mogłaś wiedzieć...
        pamietaj nerwy nie sa dobrym doradcą!!
        koniecznie odezwij się po telefonie od lekarza!!

• mamitymi Re: przedawkowalam?? 25.07.11, 21:01
          No wiec na wstepie lekarz powiedzial ze wieksza dawka mi nie zaszkodzi. Po wysluchaniu mnie, stwierdzil ze lek bralam dobrze i ze nie wie dlaczego skonczyl sie w polowie przeznaczonego czasu. Lek dla kliniki robi apteka. Zagadkowa sprawa...
          Po rozmowie w te pedy do kliniki po zastrzyk z difereliny.
          Uff, kamien z serca wink Ale co sie napocilam z nerwow big_grin

• senna2011 Re: rozpoczynam in vitro 27.07.11, 13:36
      Witajcie. Właśnie zaczęłam brać zastrzyki. Obliczyłam, że w przyszłości przez kilka dni będę dostawała 4 zastrzyki na raz - o rany ile tego wszystkiego...
      • mamitymi Re: rozpoczynam in vitro 28.07.11, 16:36
        Senna2011 , a co teraz bierzesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka