17.05.04, 18:21
W piątek powinnam była dostać miesiączkę. Niestety nie pojawiła się do
dzisiaj. W związku z czym wykonałam badanie USG. "Macica w przodozgięciu AP
28 mm endometrium o szerokosci 6 mm. Szyjka macicy o szerokosci 24 mm.
Endometrium szyjki 10 mm. W szyjce cień hypoechogenny o średnicy 4 mm. Zatoka
Douglasa - nie stwierdzono wolnego płynu.
Jajnik prawy: torbiel o wymiarach 31 na 26 mm.
Jajnik lewy 41 na 21 mm, w nim torbiel o wymiarach 25 na 19 mm."
Rozpoznania dokładnie nie mogę przeczytać, mniej więcej napisane jest
tak "cystes ovonove...? bilateralis?"
Czy ktoś miał coś podobnego? Od czego mogło to się zrobić? Lekarz mówił, ze
nie jest to zmiana nowotworowa, złosliwa, ale czynnościowa (po uciśnięciu
miejsca gdzie jest jajnik torbiel zmieniła kształt, a po zmniejszeniu ucisku
torbiel wróciła do stanu wyjściowego. Czy lekarz może z całą pewnością
stwierdzić czy to jest złośliwe czy nie?
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: Torbiele. 17.05.04, 20:26
      To co masz napisane po łacinie to dwustronna torbiel na jajniku. Te torbiele
      mogły powstać z niepeknietych pęcherzyków. Takie torbiele świadczczą o
      zaburzeniach hormonalnych cyklu. Ale to jest jedna z możliwości.
      Podobno wprawny ginekolog może okreslić przy pomocy USG charakter zmiany tzn
      złośliwa lub nie z dokładnościa 80 %. Złośliwe guzy maja trochę inną strukturę
      niż łagodne, często są nieruchome, maja rozrosty wewnatrz, śa słabo odgraniczone
      od otoczenia i wiele innych tego typu cech. Najłatwiej sprawdzić czy torbiel
      jest czynnościowa przez podanie jakiegoś silnego progestagenu i zobaczyc czy sie
      zmiana zmniejsza. Brak płynu w zatoce Douglasa to też dobra wskazówka aczkolwiek
      tylko wskazówka. Jeśli zmnianie towarzyszy występowanie wysieku w zatoce
      Douglasa to może to byc zmiana złośliwa, jeśli nie to nie wiadomo. Pozdrawiam Ilona
      • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 17.05.04, 20:44
        Ilono dziękuję za odpowiedź. Czy tego typu zmiana może zahamować miesiączkę, bo
        właśnie już 3 dzień jak jej nie mam, czy powinnam zrobić badania hormonalne
        (jeśli tak to jutro je wykonam). Właśnie mam przed sobą zdjęcie USG na którym w
        miejscu gdzie jest szyjka macicy znajduje się niewielka czarna plamka. Lekarz
        ją opisał jako cień hipogeniczny. Czy to może mieć związek z tymi cystami?
        • Gość: halka4 Jeszcze raz ja. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 17.05.04, 21:08
          Kilka lat brałam tabletki anty i od pewnego czasu miałam bolesne miesiączki.
          Najbardziej bolało z prawej i z lewej strony u dołu. Bolało też w czasie
          załatwiania potrzeb fizjologicznych. Rok temu miałam robione USG ( u innego
          lekarza). Do badania tego zmusił mnie ból z prawej strony w podbrzuszu. Badanie
          nic nie wykazało. Jajnik prawy 17 mm na 9 mm. Jajnik lewy 20 na 16 mm. W Zatoce
          Douglasa był widoczny wolny płyn. Od pół roku tabletek anty nie biorę. Nic mi w
          tej chwili nie dolega poza brakiem okresu i silnym stresem. Czy może być tak,
          że ta miesiączka wogóle się nie pojawi?
    • ikrol1 Re: Torbiele. 18.05.04, 00:46
      Witaj,
      Czy tego typu zmiana może zahamować miesiączkę? Hmm, te same zaburzenia
      hormonalne które przyczyniły się do powstania torbieli (przy założeniu , że to
      zmiana czynnościowa) są odpowiedzialne za zatrzymanie miesiaczki. Badań
      hormonalnych nie ma sensu teraz robić. One nie zmienią postępowania na
      najbliższe kilkanascie dni. Poczekaj jeszcze tydzień na samoistna miesiączkę, a
      jesli jej nie bedzie to ustal z lekarzem co wziąć na jej wywołanie. Potem bedzie
      czas by ponownie przyjrzeć się torbielom zobaczyć czy same przypadkiem nie
      znikają, a jesli nie to spróbować farmakologicznie im pomóc (np stosować
      Orgametril). Warto może jeszce sprawdzić czy nie masz stanu zapalnego tzn np czy
      nie masz w śluzie szyjkowym zbyt dużo leukocytów. Wystarczy zwykłe badanie
      cytologiczne (jeśli miałaś ostatnio i jest ok to nie musisz). Bóle mogą mieć
      związek ze stanami zapalnymi. Jak sie z tym uporasz to przyjdzie czas na dalsze
      badania i śledzenie owulacji.
      A ten cień hypogeniczny w szyjce to może być zwyczajnie trochę śluzu, albo lekko
      powiększony gruczoł szyjkowy (to te co produkuja śluz) i nie powinno to mieć
      związku z torbielami. Pozdrawiam. Ilona
      • Gość: halko Re: Torbiele. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 08:18
    • ikrol1 Re: Torbiele. 18.05.04, 15:16
      ???
      • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 18.05.04, 17:35
        Ilono, byłam dziś u dwóch lekarzy, przy czym jeden z nich wykonał badanie USG.
        Drugi widział tylko wczorajsze zdjęcia z USG gdyż nie ma sprzętu w gabinecie.
        Obaj uważają, że są to torbiele proste. W sumie więc odwiedziłam trzech
        lekarzy, przy czym dwóch z nich zaproponowało leczenie Proverą. Przez 3
        miesiące mam brać między 16 a 25 dniem cyklu. Jeden zaś (lekarz m.in. pracuje w
        zespole zapłodnień in vitro) zalecił przez najbliższe 10 dni zażywać tabl.
        antyk. Po nich najprawdopodobniej wystąpi miesiączka, a następnie przez kolejny
        miesiąc dalej mam stsować te same tabletki (Femoden). Po czym będzie wykonane
        kolejne badanie USG. Zastanawiam się nad pójściem do ginekologów
        onkologicznych, oczywiscie jesli uda mi się ich znaleźć. Nie wiem za bardzo co
        mam robić, komu wierzyć, nie chcę niczego przegapić. Nie chcę też chodzić na
        kolejne wizyty gdyż za każdą z nich sporo płacę. Zastanawiam się też, który
        sposób leczenia jest lepszy - Proverą czy Femodenem? Tym bardziej, że mam
        wypadające włosy, a wiem, że leki hormonalne nie są im obojętne. Zakładając, że
        jest to torbiel prosta skąd lekarze mogą wiedzieć jakie jest jej podłoże, że
        bez wykonania badań zalecają jej leczenie? A może jest to oczywiste? Ilona,
        dziękuję za cierpliwe odpowiedzi, bardzo się cieszę, że dzielisz się ze mną
        swoją wiedzą. Jest to cenniejsze tym bardziej, że lekarze w przeszłości
        popełnili już kilka błędów za które płacę do dziś.
        • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 18.05.04, 18:23
          Ilono, może powinnam punkcję zrobić, żeby histopatologicznie zbadać torbiel, a
          może nic nie robić, nie brać leków. Za jakiś czas skontrolować stan jajników.
          Czy jest szansa, że nic nie robiąc miesiączki wrócą.
          Cały czas się zastanawiam czy na ten stan mógł wpłynąć stres, w którym żyję od
          stycznia, a ostatnio znzcznie się nasilił. Od 01 do 10 maja włącznie nie
          wychodziłam z domu, gdyż miałam zapalenie i uszkadzenie skóry na twarzy po
          kremie Diroseal. Ból fizyczny przeplatał się z psychicznym. Czułam jak mi
          więśnie drżały, miałam szczękościsk, itp. W tym czasie nie byłam na zajęciach
          na uczelni oraz na zaliczeniach.Moje problemy nie są tylko w głowie, reaguje na
          nie całe ciało. Rok temu miałam USG i było OK. Czy w ciągu roku mógłby nowotwór
          aż tak urosnąć. Jak wszystko wyjdzie dobrze to będę badania profilaktyczne
          robić co pół roku. Nie wiem co powinnam robić żeby było dobrze, żeby wyjść z
          tego cało. Wybacz, że zawracam Ci głowę. Ale tak bardzo potrzebuję rozmowy.
          • Gość: just92 Re: Torbiele. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 21:55
            Halka, nie znam Twojej historii, ale tak sobie myślę, że powinnaś zbadać
            prolaktynę. Jeśli jest podwyższona to może zaburzać owulację, pęcherzyki nie
            pękają i robią się z nich właśnie torbiele.
            Ja miałam właśnie niedawno taką sytuację. Ni stąd ni zowąd pojawiły się trzy
            torbiele sporej wielkości. Zbadałam prolaktynę i okazało się, że miałam prawie
            trzykrotnie przekroczoną normę. Leczenie polegało właśnie na stosowaniu
            tabletek antykoncepcyjnych i kontroli jak zachowują się torbiele. W sumie po
            trzech miesiącach po torbielach ani śladu. Dodam jeszcze, że stres bardzo
            sprzyja skokom prolaktyny. Na zbicie prolaktyny brałam bromergon. Bardzo szybko
            spadła. Może to to. Warto to sprawdzić. Trzymaj się proszę i nie zamartwieja na
            zapas. Pa. just92
    • ikrol1 Re: Torbiele. 18.05.04, 23:02
      Nie wolno sie tak zadręczać, bo się zamęczysz! Naprawdę nie ma powodu, żeby sie
      tak denerwować. Trzech lakarzy potwierdziło diagnozę więc to prawie na 100 % nic
      poważnego. Po pierwsze lekarzy uczą jak zwracać uwagę na tego typu rzeczy.
      Pisałam Ci, że rozpoznanie na USG jest zgodne z rzeczywistościa w 80%, ale
      napisałam to bardzo ogólnie. 17 % na te 20% pomyłek polega na tym, że lekarze
      podejrzewaja, że zmiana jest złośliwa a poźniej okazuje się, że nie jest. Po
      drugie te twoje torbiele są małe, a ty nie jesteś w grupie ryzyka (bo
      prawdopodobnie masz mniej niż 45 lat). Lekarze nie zlecaja dalszych badań, bo
      zazwyczaj one niewiele wnoszą, a znacznie lepszą informacje można uzyskać
      próbująć torbiele zaleczyć i zobaczyć jak one reagują. Do onkologa nie ma sensu
      sie wybierać. A tabletki antykoncepcyjne + kontrola USG zaproponowana Ci przez
      jednego z lekarzy to bardzo dobry pomysł. Na badaniu USG możesz dopytać się o
      ewentualne badania hormonalne które mogłyby Ci pomóc w odnalezieniu przyczyny
      powstania torbieli. Jedną z przyczyn może (choć nie musi) być wysoka prolaktyna.
      Będzie dobrze. Ściskam ciepło. Ilona
      • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 18.05.04, 23:49
        Mam 29,5 roku.
        Dzięki za radę.
        • halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 10:50
          Hej
          Dziś rano zauważyłam plamienie, może bedzie miesiączka.
          Nie umiem tego wszystkiego połączyć w całość. Badam się raz do roku. Tabletki
          anty brałam przez 8 lat. Bolesne miesiączki są od 4,5 rokul. Czasmi już przed
          miesiączką boli mnie z lewej lub z prawej strony w podbrzuszu. W czasie
          miesiączki wiele razy pojawiają się silne bóle skurczowe właśnie w tych
          miejscach. Pamiętam, że zastanawiałam się dlaczego boli właśnie tu, przecież
          macica jest po środku. Boli też jak wytwarza się tłocznia brzuszna, np. podczas
          sikania. Ale to przechodzi, gdy przechodz miesiączka. Często też w tym czasie
          mam odbijanie, trudności z odchodzeniem gazów i z tym związane wzdęcia oraz
          bóle o charakterze kolki. Nie mogę w tym czasie funkcjonować. Tak źle jest
          tylko przez jedną dobę. Dodam, że mam jelito spastyczne, więc uważałam, że to
          ono dolega. Poza miesiączką nie miałam dolegliwości. Rok temu miałam badanie
          ginekologiczne palpitacyjne, w czasie badanie poczułam ból, w bodbrzuszu w rogu-
          nie pamiętam, z której strony. Później tak bolało, że nie dałam rady chodzić,
          ani ręką dotknąć brzucha w tym miejscu. Poszłam zrobiś USG. Jajniki i macica
          były zwykłej wielkości, bez zmian, ale z zat.Douglasa był płyn. To było USG
          przespochwowe. Tydzień później w dwóch różnych miejscach zrobiłam USG jamy
          brzusznej-płynu nie stwierdzono, ani innych zmian. Moje badania gink. zawsze
          były robione w pierszej połowie cyklu. Nie wiem jak to ułożyć w układankę.
          Wiem, że najprościej byłoby spytać lekarza, ale wydaje mi się, że oni ciągle
          się śpieszą i mimo, iż płacę duże pieniądz nigdy nie zdążyłam tyle powiedzieć
          co teraz piszę. Jeśli to będzie miesiączka to zaraz po zrobię badanie
          kontrolne. Może coś wykaże. Czy te moje bóle mogły być spowodowane torbielami.
          Ale bóle są od 4 lat, a torbiele od niedawna. Co o tym myśleć. Jeśli uda mi się
          rozwiązać tą zagadkę to moje życie zmieni się na lepsze. Będę mogła normalnie
          żyć i nie żyć w strachu przed kolejną miesiączką i bólem.
          Czy torbiele powodują bolesne miesiączki? Może są one tylko przed lub w czasie
          miesiączki? A może tak się rozwijał rak. Jednak mnie bolało już wtedy gdy nic
          nie było widać na zdjęciach usg.
          Tak mi się wydaje, że po odstawieniu tabl. bóle się zmniejszyły. Nawet zaczęłam
          z domu wychodzić, wcześniej przez dwa dni leżałam. Ostatnia miesiączka przez
          jeden dzień i noc była bardziej bolesna. Miałam problemy też z przew. pok.
          Tak w ogóle problemy z prz. pok. mam od wielu, wielu lat. Ilono, jeśli masz
          trochę czasu to pomóż mi to wszystko ułożyć w całość.

• halka4 Re: Torbiele. 19.05.04, 11:44
            Przypomniałam jeszcze sobie, że jak przed miesiączką lub w pierwszych dniach
            jej trwania boli, to czasem ból jest po obu stronach, a czasem z jednej:raz
            z prawej, a raz z lewj.
            Zawsze trudno mi było ustalić co mnie boli, gdyż jak wcześniej pisałąm od
            kilkunastu lat mam problemy z jelitami-badanie wykazało jelito spastyczne.
            Czy te torbiele mają coś wspólnego z bólem miesięcznym, czy to oddzielne
            historie? Pamiętam, że miesiąc temu, tuż przed miesiączką bolało z lewej
            strony, ale pierwszego dnia miesiączki już z obu.
    • ikrol1 Re: Torbiele. 19.05.04, 13:08
      Witaj,
      No to jesteś pół roku młodsza ode mnie. Właśnie świetowałam 30 te urodziny.
      Troche tęsknie za czasami studenckimi. Ech, życie. A Ciebie mocno przytulam i
      spróbuje coś napisać. Przede wszystkim wyrzuć ze słownika słowo rak. On właśnie
      bardzo rzadko boli i dopiero wtedy kiedy jest bardzo duży. To jest akurat
      najmniej swoisty objaw. Boli ucisk na narządy albo podrażniona otrzewna.
      Otrzewną może podrażniać obecność płynu. Ja mam kłujące bóle i ledwo chodzę
      przez jakieś dwie, trzy godziny w miesiącu, w okresie zaraz po owulacji i
      przyczyną jest właśnie podrażnienie przez płyn zalegajacy w zatoce Douglasa po
      peknieciu pęcherzyka. Prawdopodobnie w przypadku który opisywałaś lekarz coś
      ucisnął (być może pękła w czasie badania jakaś torbiel albo pecherzyk- to sie
      może zdarzyć), pojawił sie płyn i tak długo jak się nie wchłonął to wszystko
      cie bolało. Bolesne miesiaczkowanie może ale nie musi mieć związku z
      torbielami, zwłaszca, że piszesz, że torbiele pojawiły sie później. Leki
      antykoncepcyjne w zasadzie powinny łagodzic takie dolegliwosci a nie odwrotnie.
      Niestety nie zawsze jest znana przyczyna takich bóli. Trzeba wykluczyc
      torbiele, miesniaki i endometriozę (przy endometriozie boli także bez związku z
      miesiaczką, głownie przy współzyciu) i jeśli nie znajdzie sie przyczyny to
      leczyć objawowo. Pomagaja leki antykoncepcyjne podawane np tak, że przerwy sa
      nie co miesiąc ale co dwa, trzy i niesteroidowe leki przeciwzapalne.
      Poszperam jeszce w moich materiałach i jak coś jeszce znajde na temat bolesnego
      miesiaczkowania to jeszce wieczorem odpiszę. Trzymaj się Ilona
    • halka4 Re: Torbiele. 20.05.04, 16:16

Hej Ilono
      Byłam dziś w księgarni, przejrzałam kilka książek ginekologicznych. Nie mogłam
      jednak dokładnie przeanalizować tego co czytałam, gdyż w księgarni było mało
      ludzi i bałam się, że ktoś mi zwróci uwagę. Miesiączkę mam, może jest trochę
      słabsze krwawienie. Czuję tylko dyskonfort lub lekkie pobolewanie w miejscach,
      gdzie są jajniki, zwłaszcza prawy. Uczucie to mam przy chodzeniu lub siusianiu.
      Niepokoi mnie najbardziej fakt, że te torbiele są na obu jajnikach - na jednym
      jedna i na drugim jedna. Z tego co czytałam wynika, że występowanie torbieli na
      jednym i drugim jajniku raczej wskazuje na proces złośliwy. Może źle
      zrozumiałam, bo czytałam bardzo szybko.
      Wczoraj wzięłam jedną tabl. Diclac 50mg.,a dziś drugą może dlatego mniej boli,
      ale miesiączka jest wyraźnie mniej bolesna. W przyszłym tyg. zrobię USG, jeśli
      te torbiele nie zmniejszą się to będę rozmawiać o operacji. Najgorzej, że
      będzie to dużo kosztować, gdyż pójdę do prywatnej kliniki. Państwowo lekarz
      każe przez 3 cykle brać leki, a dopiero potem USG. Czy 3 miesiące to nie za
      długo. Nie wiem ale nie potrafię tak czekać nic nie robiąc.
      Nie znalazłam też inf. jak szybko rozwija się taki rak. Ile czasu mija od
      pojawienia się zmian do przejścia w stadium inwazyjne. Może w poniedziałaek
      pójdę do czytelni AM, to dokładnie poczytam. Wcześniej nie mogę, gdyż mam
      wykłady i zaliczenia, a przez te torbiele w ogóle się nie uczyłam.
      Pozdrawiam. Basia
      • ikrol1 Re: Torbiele. 20.05.04, 16:57
        Diclac to jeden ze wspomnianych przeze mnie niesteroidowych leków
        przeciwzapalnych (ale także i przeciwbólowych). Z operacją wstrzymaj się
        przynajmniej przez jeden miesiąc brania tabletek antykoncepcyjnych. To nie jest
        tak, że operacja jest obojętna dla zdrowia, wycinasz przy okazji torbieli
        kawałek zdrowego jajnika.
        Ale 3 miesiace to rzeczywiście za długo. Porządny lekarz powinien zlecic Ci
        kontrolę po jednym cyklu. No i przydałaby ci sie dłuższa rozmowa z lekarzem, bo
        ja przez internet widzę, że cię nie potrafie uspokoić. Tak czy inaczej trzymam
        kciuki za Ciebie i ściskam ciepło. Ilona
        • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.elpos.net 20.05.04, 19:56
          Ilono, czy takie torbiele jak u mnie, tzn. po jednej na każdym jajniku mogą być
          łagodne. Ja się wystraszyłam dlatego, że przeczytałam, iżtorbiele łagodne
          dotyczą zwykle jednego jajnika. Z lekarzem rozmawiałam. Powiedział mi, że
          nowotwory złośliwe poza substancją płynną mają elementy lite, które będą
          inaczej odbijać fale. Swoje torbiele widziałam-były całe czarne. Powiedział
          jeszcze, że złośliwe są nie tak wtraźnie ograniczone. Drugi lekarz w ogóle to
          zbagatelizował, tak jakby nie widział problemu. Zapłaciłam 70 zł. za całą
          wizytę, która z USG trwała 5 minut, Może trochę więcej. Fakt, że chyba jest
          doświadczony w badaniach jajników, bo na codzień pracuje przy zapłodnieniach in
          vitro. Poza tym trochę uspokoiłabym się wiedząc, że nie jest to bardzo
          zaawansowane.
    • Gość: nika Re: Torbiele. IP: *.toya.net.pl 20.05.04, 22:30
      masz torbiel w jajniku czy na jajniku? czy to czasem nie zwykly LUF syndrom?
      tez to mialam 48mm w 15dc, potem urosło do 80mm, a potem pękło i w następnym
      cyklu już tego nie było. Nie śledzilam dokladnie, ale w ktorym dniu to
      zaobserwowalas pierwszy raz i jak szybko roslo?
      • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.elpos.net 21.05.04, 00:08
        Dokładnie Ci nie powiem, czy to na czy w jajniku. W załączonym do zdjęcia
        opisie jest tak: jajnik prawy-torbiel o wymiarach 31*26mm, jajnik lewy-41*21mm,
        w nim torbiel o wymiarach 25*19mm.
        Z tego opisu wynika, że w jajniku. Jaka to różnica?
        Jak szybko rosły, też nie wiem. Ostatnie USG miałam rok temu. W opisie sprzed
        roku mam tak: jajniki zwykłej wielkości i echogenności o wymiarach-jajnik prawy
        17*9mm, jajnik lewy 20*16mm. W tym czasie brałam tabl. anty, a na badanie
        zgłosiłam się gdyż miałam ból z prawej strony, który nasilał się przy chodzeniu
        oraz bolało przy lekkim nawet dotyku tego miejsca. W zat Douglasa był płyn.
        Kilka dni później robiłam USG jamy brzusznej i płynu już nie było. Tuż przed
        miesiączką i w pierwszych dniach jej trwania czuję ból w podbrzuszu po bokach.
        Co to może być?
        Torbiel miałaś tylko w jednym jajniku?
        • Gość: corelll Re: Torbiele. IP: *.media4.pl 21.05.04, 07:05
          hej, to moz i mnie cos poradzicie. mam torbiel na jednym jajniku.
          1 miesiac- zdiagnizowan mała
          okres
          2 miesiac - ta sama tylko urosła 31x25
          czekam na okres bedzie za tydzien a juz mnie pobolewa brzuch
          lekarz na razie nic nie przeopisał- co o tym sadzicie?
          • halka4 Re: Torbiele. 21.05.04, 11:16
            Gość portalu: corelll napisał(a):

> hej, to moz i mnie cos poradzicie. mam torbiel na jednym jajniku.
            > 1 miesiac- zdiagnizowan mała
            > okres
            > 2 miesiac - ta sama tylko urosła 31x25
            > czekam na okres bedzie za tydzien a juz mnie pobolewa brzuch
            > lekarz na razie nic nie przeopisał- co o tym sadzicie?

Z tego co czytałam torbiel na jednym jajniku jest przeważnie łagodna.
        • Gość: nika Re: Torbiele. IP: *.toya.net.pl 21.05.04, 11:31
          torbiel taka moze byc przetrwalym pecherzykiem Graffa lub pecherzykiem ciałka
          żółtego. Nie było odpowiedniego piku LH przed owulacją i pecherzyk nie pęka. Na
          obu jajnikach możesz je mieć jesli nie pekla w poprzednim cyklu z 1 jajnika a
          pecherzyk sie utworzyl juz na 2. Ale wtedy byś nie miala okreu. Mozesz miec tez
          tzw torbiel czekoladowa, ona boli i jest bolesne miesiaczkowanie, nawet na 2
          dni przed okresem silny bol, obfite krwawienia. Cecha charakterystyczna brak
          ruchomości na skutek zrostow z otoczeniem. Powiekszaja sie stopniowo w ciagu
          wielu miesiecy. Male torbiele reaguja zwykle na leczenie farmakologiczne, wiec
          sie nie przejmuj, tylko stosuj sie do zalecen lekarza. Torbiel z pecherzya peka
          sama, wiec czesto sie jej nie leczy, bo w nastepnym cyklu juz jej nie ma.
          To nie zaden rak, nie dramatyzuj, za miesiac - dwa bedziesz zdrowa. Tylko nie
          zaniedbaj leczenia powodzenia
      • halka4 Re: Torbiele. 21.05.04, 11:24
        Nika, co to jest LUF syndrom. Czy jak miałaś torbiel to czułaś przed i w czasie
        miesiączki ból w tym miejscu? Ja od wielu miesięcy taki ból czuję, ale rok temu
        badanie nie wykazało torbieli. Miałam je wykonane w połowie cyklu i brałam leki
        anty. W tym roku zgłosiłam się na badanie, gdyż nie miałam na czas miesiączki.
        I wyszły te torbiele. Miesiączkę dostałam dwa dni po badaniu, w sumie 5 dni
        później. Jest jakby mniej obfita i mniej bolesna. Czuję jednak leciutkie
        pobolewanie w miescach gdzie są jajniki.
        • Gość: nika Re: Torbiele. IP: *.toya.net.pl 21.05.04, 11:36
          wlasnie mnie uprzedzilas z pytaniem. LUF to syndrom niepekania pecherzyka. On
          rosnie i nie peka, przerasta. Napisalam Ci troche powyzej. Leczenie aby uzyskac
          owulacje to podawanie hCG. Z objawow, to czujesz ból i takie uczucie
          rozpierania po tej stronie gdzie pecherzyk przerósł. Jak juz peknie to jest
          plyn w zatoce Douglasa. To sa torbiele czynnosciowe, ktore znikaja zwykle w
          nastepnym cyklu. Pop[rzednio moglas pojsc na USG w takiej chwili gdy juz ich
          nie bylo bo pekly. Obraz na USG do 14 - 15 dc jest normalny. Widac to potem,
          kiedy przerasta. Czesto na poczatku nastepnego cyklu juz wszystko jest
          normalnie.
          • halka4 Re: Torbiele. 21.05.04, 11:55
            Jeden lekarz zalecił proverę inny anty. Nie wiem co lepsze? Ten pierwszy kazał
            się zgłosić na USG w połowie cyklu, bo chce zobaczyć co z pęcherzykami. Gdybyś
            mogła jeszcze napisać co to jest hCG. Ja w tej dziedzinie jestem zupełnym
            laikiem. Czy mogą równocześnie w obu jajnikach dojrzewać pęcherze, a może ten
            drugi to z innego cyklu? Dzięki za radę.
          • halka4 Re: Torbiele. 21.05.04, 12:22
            Zastanawiam się nad pewną kwestią.
            Gdy zaczynałam brać tabl. anty. to miałam rzadkie miesiączki, trochę się
            odchudzałam i to był powód brania leków. Potem brałam, gdyż zaczęłam
            współżycie. W sumie trochę ponad 8 lat. Przez pierwsze lata miałam bezbolesne
            miesiączki, w pewnym momencie zaczęłam odczuwać przed i w czasie miesiączki
            ogromne bóle w miejscach, gdzie są jajniki. Pamiętam, że wiele razy
            zastanawiałam się dlaczego mnie boli po bokach jeśli macica jest po środku. Rok
            temu zaczęło mnie bardzo boleć z prawej strony. Myślałam, że to wyrostek.
            Zrobiłam USG i był ten płyn, którego później nie było. Lekarz, do którego
            chodziłam bagatelizował moje problemy bólowe, a one mi życie niszczyły.
            Chodziłam do państwowego lekarza. Pierwszy raz miałam badanie tuż przed
            miesiączką i wyszły torbiele. Zastanawiam się czy to te torbiele mogły mi przez
            cztery lata niszczyć życie comiesięcznymi ogromnymi bólami, którym często
            towarzyszyły problemy z załatwianiem potrzeby fizjologicznej, wzdęcia,
            odbijanie, bóle przy siusianiu. Zastanawiam się czy te torbiele mogły powstawać
            mimo brania leków anty-Femoden. Brałam go przez ostatnie 4 lata, wcześniej
            Diane-35. Wiem, że raczej nie, ale może u mnie było inaczej. Badań ginekolog.
            nie miałam często i nigdy przed miesiączką. Nika, jeśli się na tym znasz to
            proszę napisz co o tym sądzisz.
            • Gość: nika Re: Torbiele. IP: *.toya.net.pl 21.05.04, 12:54
              sluchaj, ja nie jestem lekarzem, tylko biologiem a konkretniej fizjologiem.
              Moje uwagi nie moga byc wiążące. Traktuj je po prostu tak, jakbyś czytala
              jakies piśmidło o kobietach dla kobiet. Dolegliwosci bolowe stwarza wiele
              zespolow w organizmie, m.in endometrioza. Ona tez powoduje torbiele
              endometrialne, czyli tzw czekoladowe (ze wzgledu na kolor zawartosci).
              Torbiele ciałka żółtego lub pęcherzyka Graffa zwykle pękają same w ciągu 1-2
              cykli lub po zahamowaniu czynności jajników (przez leki anty). Ty je dostalas i
              to postepowanie jest jak najbardziej wlasciwe. Zobaczysz, ze na badaniu za 2
              miesiace miec tego raczej nie będziesz.
            • Gość: agakra Re: Torbiele. IP: *.chello.pl 21.05.04, 13:25
              myślę, że trochę przesadzasz z badaniami tej torbielki, ja też mam na prawym
              jajniku. Mam przez 3 cykle brać luteinkę i się wchłonię. Lekarz zaproponował mi
              też pigułki, ale ja nie chce na razie brać (jestem po poronieniu). A już na
              pewno nie idź do onkologa z tym.
              Moja mama od 4 latach ma torbielkę na prawym jajniku i lekarze mówią że lepiej
              nic z tym nie robić. Podejrzewam, że ona też ma PCO i ja też je mam.
              Wyluzuj trochę i nie panikuj, zaufaj lekarzowi, najlepiej jednemu, bo inaczej
              zwariujesz.
    • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.elpos.net 21.05.04, 13:58
      Mam tylko jedno pytanie: czy proste torbiele mogą być jednocześnie w obu
      jajnikach, w każdym po jedej i czy jednocześnie mogą powstawać 2 pęcherzyki.
      Dziękuję
      • Gość: agakra Re: Torbiele. IP: *.chello.pl 21.05.04, 14:09
        widzę że mocno wgłębiłaś temat...
    • ikrol1 Re: Torbiele. 21.05.04, 14:20
      Halko. Ale oczywiście, że torbiele moga być na obu jajnikach i łagodne. Poprostu
      nie badałaś się przez kilka cykli. W jednym cyklu mogła urosnąć na jednym a
      jakimś kolejnym na drugim. Naprawdę nie zagryzaj sie tak. Tutaj spotkasz
      dziewczyny które maja torbiele jednostronne bo one obserwuja kazdy kolejny cykl
      i od razu interweniują, wiec nie maja jak sie nabawić torbieli na obu jajnikach.
      Bardzo z resztą się cieszę, że się włączyły do dyskusji, bo może to pomoże cie
      przekonać, żeby najpierw spróbować z terapią lekami + USG na początku każdego
      nowego cyklu zamiast zżerać się nerwowo i wmawiać sobie raka. Naprawdę.
      Pozdrawiam. Ilona
    • Gość: trops7 Re: Torbiele. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 15:13
      jeżeli chcesz to wyślij maila na skrzynkę
      gabinet@nieplodnosc.info
      przedstaw od początku swój problem a napewno otrzymasz odp.
      to jest gabinet ginek. i odpowiada ginekolog
      pozdrowionka
      • Gość: halka4 Re: Torbiele. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 23.05.04, 18:52
        Witajcie Dziewczyny!
        Miesiączkę miałam. Była jednak krótsza i mniej obfita. W tygodniu zrobię
        ponowne badanie USG. Dziękuję za cierpliwość i fochowe wyjaśnienia.
        • halka4 Re: Torbiele. 07.06.04, 22:04
          Hej
          Właśnie jest 20 dzień cyklu i pojawiło się plamienie (1 podpaska). Czuję, że
          zbliża się miesiączka. Czy to przyśpieszone krwawienie może mieć związek z
          torbielami, a może kolejne pęcherzyki nie popękałay? Na co wskazuje taki
          skrócony cykl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka