Dodaj do ulubionych

Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy ???

08.08.11, 13:03
Witam serdecznie,

chciałam prosić doświadczone koleżanki o pomoc i podpowiedź.
Staramy się z mężem o dziecko od roku - bezskutecznie.
Mąż miał złe wyniki nasienia, natomiast okazało się to skutkiem brania antybiotyków, po odstawieniu - wyniki bardzo dobre.
Ja miałam robione badania hormonów: FSH, LH, E2, Testosteron, Prolaktynę z obciążeniem, Progesteron, TSH.
Wszystkie wyszły ok poza prolaktyną z obciążeniem, która wyszła wyższa ponad 20-krotnie.Nie dostałam żadnych leków - wg lekarzy (2) nie ma sensu się tym zajmować. W tej chwili na własną rękę włączyłam Castagnus.
Miałam także HSG - wszystko ok.
Dwa cykle monitorowane - jeden bezowulacyjny, jeden ok - po owu wspomagany Duphastonem.
Generalnie - wygląda ok, tyle, że efektów brak.

W tej chwili:
jeden lekarz powiedział, że teraz tylko inseminacja
drugi - dał skierowanie na laparoskopię, żeby zobaczyć co i jak

I tu pytanie? Nie wiem jakie powinny być dalsze kroki? Obie wersje są dla mnie do przejścia,choć troszkę obawiam się laparoskopii jako ingerencji w organizm, ale czego człowiek nie zrobi smile
Zastanawiam się, czy powinnam jeszcze coś zrobić, jakieś badania czy pójść w kierunku inseminacji czy laparoskopii?
Nie oczekuję, że ktoś powie zrób tak i tak a będzie dobrze, jestem w tej chwili w rozkroku i chętnie przyjmę dobre rady smile

Obserwuj wątek
    • lili2010 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 13:41
      właściwie to masz dwie drogi, albo IUI i nadzieja że się uda i ewentualnie przy braku powodzenia laparoskopię i kolejna próba, albo najpierw laparo i próbowanie. Ja miałam najpierw laparoskopię i inne zabiegi też potem inseminację, teraz będę podchodzić do 3 IUI. Niestety żadnych gwarancji kiedy się uda i czy nie ma ;-( zależy od Twoich możliwości finansowych i sił psychicznych. tak czy tak życzę powodzenia i trzymam kciuki żeby się wink udało najlepiej bez laparoskopii wink
      • asiek334 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 13:56
        Dla mnie odpowiedź jest prosta, by wiedzieć, że nic nie stoi wam na przeszkodzie to podejscie do laparoskopi bedzie słuszne, bo z kolei podchodzenie do iui w ślepo bez wiedzy o drożności jajowodów dla mnie jest bez sensu.
        • lenkau Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 14:58
          Histeroskopia
        • carolina01 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 16:07
          asiek334 napisała:

> Dla mnie odpowiedź jest prosta, by wiedzieć, że nic nie stoi wam na przeszkodzi
          > e to podejscie do laparoskopi bedzie słuszne, bo z kolei podchodzenie do iui w
          > ślepo bez wiedzy o drożności jajowodów dla mnie jest bez sensu.

Ale to nie było by ślepo, bo przecież napisała, że miała HSG i wyszło ok czyli jajowody ma drożne.
          • witaska Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 16:11
            Tak, HSG miałam i było ok.
            Pomyślałam, że odpuszczę jeszcze na jakieś 3 miesiące, powinno na tyle starczyć mi jeszcze sił
            Może potem faktycznie zdiagnozować się do końca i ta laparoskopia, hmmm
            jestem w kropce
            • asiek334 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 17:07
              Tylko, że HSG to nie to samo co laparo, nie daje pełnego obrazu
              • asiek334 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 17:08
                przy hsg moze i widac przepływajacy płyn ale nie widac tego w jakim stanie są jajowody
                • witaska Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 08.08.11, 17:12
                  Z tego co lekarka mówiła, przede wszystkim na HSG nie ma obrazu jajników i po to proponowała laparoskopię
                  dzięki dziewczyny, że się odezwałyście smile
    • rokitka00 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 11.08.11, 18:43
      "witaska napisała:
      Ja miałam robione badania hormonów: .... Wszystkie wyszły ok poza prolaktyną z obciążeniem, która wyszła wyższa ponad 20-krotnie.Nie dostałam żadnych leków - wg lekarzy (2) nie ma sensu się tym zajmować."

Jestem w szoooooku. Do jakich ty lekarzy chodzisz? Poziom prolaktyny po obciążeniu przekraczający 10 razy jest już hiperprolaktymią i to się leczy. Jest to jedna z przyczyn niepłodności.
      • witaska Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 12.08.11, 22:28
        No właśnie nie do końca. Odchodzi się pomału od badań prolaktyny z obciążeniem, zwłaszcza jeśli jest potwierdzona owulacja - oznacza to, że prolaktyna jej nie blokuje.
        Lekarze uważają, że jest to badanie nic nie wnoszące - w moim przypadku orzekło tak dwóch lekarzy.
        Z drugiej strony uważa, troszkę tak jak Ty, że skoro zlecono mi badania i wyszły jak wyszły to dobrze byłoby sprawdzić co zdziałałoby zbicie prolaktyny skoro naturalnie się nie udaje - chwycić się chociaż czegoś. Ale staram się nie być mądrzejsza od lekarzy.
        Póki co - biorę na własną rękę Castagnus
        • ewelinka834 Re: Podpowiedź potrzebna - IUI, laparoskopia czy 20.08.11, 22:59
          staralismy sie o dziecko rowne 2 lata, leczylismy sie miedzy innymi w klinice Bocian w Bialymstoku u dr Mrugacza, to wlasnie on pierwszy ''wyskoczyl'' z propozycja laparo. , stwierdzil ze przeprowadzenie iui bez zabiegu to bedzie jak strzal w ciemno, tlumaczylam ze w UK mialam robione hsg, jajowody byly drożne, byl monitoring cyklu, miesiace na clo, faszerowanie meza wit i wszystko jest w najlepszym porzadku, z niechecia przeprowadzil 2 iui oczywiście nieudane..wspomagane konska dawka hormonow,
          w UK przed IVF zdecydowano wyslac mnie na laparo, ktora pokazala rozlegla endometrioze, zostala wypalona a ja miesiac pozniej bylam w ciazy, a moja córeńka wczoraj zaczela raczkowacwink

Victoria- 19.12.2010
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka