Dodaj do ulubionych

IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW

IP: 195.117.123.* 31.05.04, 22:38
Witaj Ilono (ikrol1),
serdecznie dziękuję za wskazówki i zajęcie się moją sprawą.
Przedstawiam Ci poniżej wyniki wszystkich hormonów jakie robiłam, może to da
ci lepszy obraz?
I Przysadkowetongue_outRL 70,18 ng/ml; PRL 21,95 ng/ml (26.04.04); TSH 3,7uIU/ml; FSH
6,12 mIU/ml;
II Tarczycowe: FT4 1,44 ng/dl;
III Gonadowe: E2 311,6 pg/ml(n.faza lutealna 55-246); E2 39,51 pg/ml(n.faza
lutealna 55-246) 26.04.04; E2 41,94 pg/ml (n.faza lutealna 55-246)29.04.04;
Progesteron 3,03 ng/ml(n.faza lutealna 4-25); 17 OH Progesteron 0,91 ng/ml
(faza folikularna 0,11-1,08);Testosteron 47,28 ng/ml (n.14-827);
IV Inne: Androstendion 4,34 ng/ml (n.0.3-3.5); Kortyzol (rano) 189,29 ng/ml
(n.50-250); Kortyzol (wieczorem) 5,24 ug/dl (n.3,09-22,40); Wolny kortyzol w
DZM: 112,61 nmol/24h (n.37-341)
P-ciała przeciwtarczycowe: antyTPO-11,05 U/ml (n.ង)
I jeszcze raz powtarzam test z Metoclopramidem
MCP-PRL 0'-21,95 ng/ml; 60'-350,9 ng/ml; 120'-275,5 ng/ml
Nadmieniam że leżałam w klinice endokrynologicznej, na obserwacji bo mam
dziwne objawy konieczności jedzenia czegoś słodkiego, miałam próbę głodową
przez 3 dni, ale stwierdzono że nie ma objawów niedocukrzeń, pani doktor
wykluczyła quad insulinoma.
Ale w takim razie Co mi jest??? Ciągle muszę sięgać po batonik i czymś się
zapychać. Czy taka wysoka prolaktyna może wpływać na mój apetyt i konieczność
częstego sięgania po jedzenie. Mam wtedy tak jakby odpływ świadomości,
zmniejsza się moje odczuwanie bodźców z zewnątrz, świadomość nie jest tak
ostra.
Co może być tego pryzczyną.
BARDZO GORĄCO LICZNĘ NA TWOJĄ POMOC!!! PROSZĘ O JAKIEŚ WSKAZÓWKI, NIE WIEM
JUŻ GDZIE SIĘ UDAĆ. MOZE POWINNAM IŚĆ DO DIABETYKA!!!
A DO TEGO STARAM SIĘ O DZIECKO I NIC NIE WYCHODZI, CZY TO MOŻE BYĆ
PRZYCZYNA????

POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW 31.05.04, 23:26
      Ikrol na pewno odpowie. A napisz mi czy miałaś usg tarczycy? coś wysokie to TSH
      mimo ok FT4 dziwnie to wygląda i ten podwyższony androstedion. Nie masz
      podejrzenia PCO? wtedy też prolaktyna szaleje i mogą być właśnie takie napady
      głodu
      • Gość: Majka Re: IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW IP: 195.117.123.* 31.05.04, 23:36
        Miałam Usg tarczycy i wszystko ok, miałam również usg dopochwowe, które
        wykluczyło PCO(chodzi o ten zesół jajników to PCO?). Bardzo bym chciała
        wiedzieć skad u mnie ten napady głodu. Jestem coraz grubsza!!! Pani profesor
        zignorowała te wyniki, powiediala że można tego nie leczyć. Dziękuję za
        odpowiedź. Pozdrawiam
    • ikrol1 Re: IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW 01.06.04, 16:28
      To co opisujesz to typowe objawy krótkotrwałej hipoglikemii. Ale jak widzę to
      zostałaś na to dokładnie przebadana i guz trzustki czy zaburzenia w wydzielaniu
      kortyzolu zostały wykluczone. Tarczyca też wyglada w porządku. Czy w szpitalu
      zdarzały ci się te napady odpływu świadomosci o których piszesz ? Może one nie
      maja związku z tym uczyciem głodu ? Czy badałaś jakie masz wtedy cisnienie
      tętnicze ?
      Takie napady jak twoje podobno rzeczywiście moga sie pojawiać przy wysokiej
      prolaktynie, ale tak sie dzieje przy bardzo wysokiej i skaczacej podstawowej
      (tzn bez obciążenia) prolaktynie. Podałaś mi dwa wyniki badania. W jakim
      odstepie czasowym one były robione ? 70,18 ng/ml to rzeczywiście jest dużo, a
      potem taki spadek do 21. Nie brałaś nic w miedzyczasie na obnizanie prolaktyny?
      Skoro są takie zmieniajace sie wyniki to może trzeba sprawdzić jeszcze raz tą
      prolaktynę. Przyznaje sie, że twoje objawy sa dla mnie trudne do
      zinterpretowania. Znacznie lepiej orientuje sie w sprawach zwiazanych z
      płodnością. I jeśli o to chodzi to mogę ci zasugerować badanie DHEAS i
      sprawdzenie owulacji na USG. DHEAS bada aktywność androgenną nadnerczy.
      Masz niski estradiol i progesteron (jesli wyniki były robione w trzech czwartch
      długości cyklu tzn dla 28dniowego to około 21dc), i trzeba sprawdzic czy masz
      owulację.
      Jeśli nie pomogłam to przepraszam. Nie jesteś prostym przypadkiem. Pozdrawiam. Ilona
      PS Jesli objawy ci dokuczają to idź do diabetyka albo do dobrego specjalisty od
      chorób wewnetrznych.
      • Gość: Majka Re: IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW IP: 195.117.123.* 01.06.04, 21:24
        Ilono, dziękuję Ci serdecznie za szeroką odpowiedź, naprawdę każda wskazówka
        jest dla mnie bardzo cenna. Odpowiem po krótce na Twoje pytania, może
        odpowiedzi na nie, trochę więcej Ci powiedzą o moim skomplikowanym przypadkusmile
        W szpitalu nie zdarzyły mi się te napady odpływu świadomości , objawy mam kilka
        godznin po jedzeniu a tam miałam głodówkę, więc mój stan był w miarę stabilny.
        Ciśnienie mam ok. w tych stanach.
        Prolaktyna 70,18 była robiona ok.08.04.04 tj. 25 dzień cyklu. W czasie badań
        znaleźli mi torbiel 5 cm na jajniku, wtedy cykl przedłużył mi się do 4o dni.
        Potem torbiel pękła, w tej chwili jej nie mam.
        Zaś drugi wynik prolaktyny 26.04.2004 r. był 6 dzień cyklu. Nie jestem pewna
        czy wtedy miałam jeszcze tą torbiel czy już pękła (różnica ok 18 dni).MOże ta
        torbiel miała wpływ na te wszyskie wyniki? Żadnych leków w międzyczasie nie
        brałam.
        Nie wiem dokładnie które hormony robili mi kiedy, bo najpierw leżałam 3 dni w
        szpitalu ( w okolicach 25-28 dzień cyklu) a potem dochodziłam jeszcze na
        dodatkowe badania w 5 lub 6 dzień cyklu.

Objawy głodowe mam od ok. 4lat, a od dwóch lat staram się o dziecko, więc
        zaczynam myśleć, że może to się z sobą łączy.
        zgodnie z Twoją radą postanowiłam, że skonsultuję te wyniki jeszcze z
        ginekologim, właśnie pod kątem płodności i uderzę jeszcze do jakiegoś
        diabetyka. Wielkie dzięki za pomoc!!!
        • ikrol1 Re: IKROL1 PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW 01.06.04, 23:37
          Witaj,
          Dzieki za informacje. Ja na twoim miejscu sprawdziłąbym prolaktynę jeszce raz w
          drugiej fazie cyklu. Torbiel nie powinna wpłynąć na wynik. Tu raczej chodzi o
          to, że pierwsze badanie było w drugej fazie cyklu a drugie badanie w pierwszej.
          Prolaktyna fizjologicznie jest wyższa w drugiej fazie niż w pierwszej. Ale
          różnica powinna być niewielka i taka jak twoja rozbieżność wydaje mi się zbyt duża.
          A jeśli chodzi o te napady głodu to nie próbowałaś zmienić diety w taki sposób,
          żeby jeść mniej ale częściej ? Może to by coś pomogło. Jest w zasadzie zupełnie
          fizjologiczne, że po jedzeniu poziom cukru we krwi wzrasta, ale po kilku
          godzinach spada nawet niżej niż poziom wyjsciowy. Tyle, że organizm szybko
          adaptuje sie do sytuacji, zmniejsza wydzielanie insuliny i jest dobrze. Nie wiem
          dlaczego u ciebie jest inaczej. Ale wiem z doświadczenia mojego znajomego który
          bierze insulinę, że u niego jest taki problem, że po zastrzyku poziom insuliny
          jest u niego przez dłuższy czas wysoki i w związku z tym jeśli odpowiednio
          często nie zje to ma takie przygody jak ty. To stad mój pomysł na dietę. Może
          rzeczywiście zapytaj diabetyka. Trzymaj się. Ilona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka