Dodaj do ulubionych

nowoczesne HSG

IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 21:14
czy ktoras z was miala robione USG-HSG, jest to USG endovaginalne ze srodkiem
kontrastujacym ECHOVIST 200, pozwala okreslic droznosc jajowodow, i co wazne
jest zupelnie bezbolesne. gdzies o tym czytalam, nie wiem czy dokladnie to
okreslilam, ale gdyby ktoras z forumowiczek miala to robione to bedzie
wiedziala o co chodzi, chyba w krakowie i poznaniu to robia, a jak w warszawie
czy bialymstoku? ktoras z was cos wiecej wie, czekam z niecierpliwoscia na
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • majka3 Re: nowoczesne HSG 09.03.02, 22:07
      Miałam robiony Echovist 200 w Krakowie. Badanie jest dosyć krótkie, trochę
      nieprzyjemne, ale da się wytrzymać.Uczucie podobne do bólu w pierwszym dniu
      okresu. Obraz ogląda się na monitorze USG.
      Pozdrawiam!
      M.
      • Gość: grazyna Re: nowoczesne HSG IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 22:13
        do majki3 - czy orientujesz sie, gdy jajowody sa niedrozne to ta metoda mozna
        je udroznic, bo w zwyklym hsg jest to chyba mozliwe tzw. przeplukiwanie.
        • Gość: Hanka Re: nowoczesne HSG IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 10:40
          Grazyno, zwykle hsg nie jest takie straszne.Sama mialam to badanie w zeszlym
          tygodniu i ososbiscie polecam ta metode- boli jak w czasie miesiaczki, poza tym
          wszystko zalezy od sposobu podawania kontrastu. Slyszalam, podobnie jak Ty, ze
          po tym badaniu przez 3 cykle jest wieksza szansa na zajscie w ciaze- moze warto
          wiec sprobowac tej metody- tanszej i dostepniejszej? Pozdrawiam, Hanka
          • Gość: vida Re: nowoczesne HSG IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 11:43
            To ja pisalam o HSG-USG w Krakowie-chyba w grudniu.Ja nie czulam zadnego
            bolu,ale nie to chyba jest najwazniejsze.Otoz wbrew temu co pisze Hanka i mowia
            niektorzy lekarze,po normalnym HSG wedlug norm swiatowych NIE WOLNO zachodzic w
            ciaze przez nastepne 3-4 miesiace.
            Naswietlenie jajnikow taka dawka promieni RTG moze podobno spowodowac powazne
            uszkodzenia plodu.
            • Gość: vida Re: nowoczesne HSG- IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 11:45
              PS.
              Cena - w Krakowie 450 zl,wiec chyba nie jest wcale drozsze od 'tradycyjnego'.
              • Gość: tosca Re: nowoczesne HSG- IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 13:39
                kto tweirdzi ze naswietlenie w czasie hsg jest niebezpiczene dla ew.przyszlego
                plodu, jakie standarty? pytalam wielu lekarzy, kt. twierdza, ze jest z cala
                pwenoscia nieszkodliwe i bezpieczne dla najbl 3-4 mcy
                • Gość: vida Re: nowoczesne HSG- IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 14:20
                  Gos´c´ portalu: tosca napisa?(a):

> kto tweirdzi ze naswietlenie w czasie hsg jest niebezpiczene dla ew.przyszlego
                  >
                  > plodu, jakie standarty? pytalam wielu lekarzy, kt. twierdza, ze jest z cala
                  > pwenoscia nieszkodliwe i bezpieczne dla najbl 3-4 mcy

Slyszalam to od co najmniej dwoch lekarzy z Krakowa,ktorzy studiowali i pracowali
                  tez za granica (m.in w USA) tam obowiazuja-jak twierdza- wlasnie takie normy.
                  (moze jest to dmuchanie na zimne,nie jestem lekarzem,ale wole nie ryzykowac).

• Gość: grazyna Re: nowoczesne HSG- IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 14:59
                    mowicie o tym normalnym hsg, a co po tym z echovistem, czy mozna juz w
                    pierwszych miesiacach probowac, i powtorze jeszcze raz pytanie - czy w czasie
                    tego badania hsg z echovistem mozna ewentualnie udroznic jajowody gdy sa jakies
                    zrosty, polipy itp. w tym zwyklym chyba mozna?
    • Gość: grazyna Re: nowoczesne HSG IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 15:03
      jeszcze raz ja, czy ktoras z was miala robione to badanie z echovistem w
      warszawie lub bialymstoku, jesli tak to dokladnie gdzie i jakie sa koszty,
      chyba nie mozna na kase chorych?
      • Gość: vida Re: nowoczesne HSG IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 18:13
        Grazyno,
        Nie wiem niestety czy kontrast echovist udraznia-niebolesnosc tego zabiegu
        polega m.in.na tym ze ten kontrast nie jest tak gesty jak ten do RTG, wiec
        mniej boli wtlaczanie go do jajowodow-co za tym idzie byc moze faktycznie nie
        ma wlasciwosci udrazniajacych ,takich jak ten tradycyjny (ktory w dodatku ma
        tez wlasciwosci bakteriobojcze).
        Ale jeszcze jedno: ten tradycyjny kontrast moze spowodowac silna reakcje
        alergiczna z zapascia wlacznie,ten drugi jest podobno bezpieczniejszy takze pod
        tym wzgledem.
        • Gość: grazyna Re: nowoczesne HSG IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 18:48
          dzieki za informacje, chyba na to normalne, starodawne hsg nie zdecyduje sie,
          po tym co napisalas... chce jeszcze pozyc.
          • Gość: Jagoda Re: nowoczesne HSG IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 00:13
            Nie przesadzajmy. Nie słyszałam, żeby komukolwiek HSG zaszkodziło. Polecam moją
            relację z HSG pt. "HSG - nie takie straszne" ze stycznia br. Myślę, że
            przynajmniej część dziewczyn zgodzi się z moją opinią. Wiem, że brzmi to
            nieskromnie, ale czasami naprawdę warto zasięgnąć informacji z wielu źródeł.
            Życzę powodzenia - HSG naprawdę nie jest takie straszne i trwa bardzo krótko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka