Dodaj do ulubionych

Mam dylemat kto pomoze

15.06.04, 19:36
Mam torbiel w lewym jajniku 5cm jest ona hormonalnie zalezna,biore luteine
ale zle sie po niej czuje,mam tez przypisany lek antykoncepcyjny stedirili 30
2 razy dziennie.Nie wiem czy moge nie brac tego stedirilu boje sie ze torbiel
pozostanie i bede musiala miec zabieg.Podpowiedzcie cos
Obserwuj wątek
    • ula_s Re: Mam dylemat kto pomoze 15.06.04, 21:00
      Bierzesz luteine dopochwowo? bo tak tez mozna - moze wtedy bys sie lepiej czula
      ... nie bralam stedirilu wiec sie nie wypowiem....
      • vecka Re: Mam dylemat kto pomoze 16.06.04, 00:25
        Witam,

torbiel o wielkosci 5 cm nalezy juz zakwalifikowac nawet do usuniecia, bo jak
        peknie, to moze byc zle...
        Teraz mozna to zrobic laparoskopowo, nie boli, bez szycia itd...
        Nie ma co czekac, jak jest dlugo i nie znika.
        Pozdr.
        • ineta Re: Mam dylemat kto pomoze - do Vecki 16.06.04, 12:26
          kurczę, Vecka, co Ty ciągle z tym usuwaniem torbieli?! Nie strasz niepotrzebnie
          dziewczyny. Jeżeli jest hormonozależna, to duże szanse, że sama się wchłonie po
          luteinie czy duphastonie. Ja miałam dwa razy torbiel, raz właśnie 5 cm i żaden
          z dwóch ginów u których byłam nie proponował mi usuwania ani nie straszył
          pęknięciem. I za każdym razem w czsie usg po @ okazywało się że nie ma po
          torbieli śladu. Pierwszy raz brałam na to orgametril (ale źle go znosiłam) a za
          drugim razem duphaston.
    • Gość: KASIA Re: Mam dylemat kto pomoze IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.06.04, 00:31
      Też mam torbiel na lewy jajniku o wymiarach 3,3x27,1mm i lekarz kazał przepisał
      mi tylko luteine 3 do 4 razy dziennie żebym brała.Luteina niemoże być podawana
      z niektórymi innymi lekami więc może po tym drugim leku źle się czujesz,bo
      luteina niedaje żadnych działań niepożadanych no chyba że ją przedawkujesz!!!!
      • nnooeemmii Re: Mam dylemat kto pomoze 16.06.04, 12:17
        niestety teraz biore tylko luteine i to podjezykowo zle to znosze mam bole
        glowy zawroty bole brzucha o podbrzuszu niezapominajac.Stediril mam wzias w
        pierwszy dzien miesiaczki.Ale nie wim czy to ma sens jak ta torbiel jest taka
        wielka i pierwszy raz mam torbiel dlatego pytam.Lekarz wspominal o operacji ale
        probuje narazie proszkami.
        • Gość: agakra Re: Mam dylemat kto pomoze IP: *.chello.pl 16.06.04, 12:34
          na pewno ci przejdzie, ja też miałam torbiel też koło 4 cm, brałam luteinkę i
          już się wchłonęła. Torbieli lepiej nie operować, bo znowu się pojawiają. Moja
          mama usunęła jedną a za jakiś czas zrobiła jej się kolejna i lekarz powiedział,
          żeby sobie odpuścić.
          • vecka Re: Mam dylemat kto pomoze 16.06.04, 17:14
            Witam,

torbiele nie powstaja od usuwania ich, a jak kobieta jest juz po wieku
            rozrodczym, np. w wieku 40 lat lub nawet młodsza i wie, ze juz dzieci miec
            wiecj nie chce, to sie czasem nawet profilkatycznie usuwa caly narzad rodny
            zeby sie pozbyc problemu.
            Torbiele moga byc rozne i jedne sie wchlaniaja po odpowiednim leczeniu
            hormonalnym, ale inne nie.Jak torbiel rosnie i jest wieksza niz 5 cm, to nalezy
            ja usunac.
            Pozdr.
            Przy tobielach moze byc pomocna tez wizualizacja.
            Pozdr.
            • Gość: agakra Re: Mam dylemat kto pomoze IP: *.chello.pl 16.06.04, 19:11
              właśnie w przypadku mojej mamy powstał, mama jest już blizej 60 i lekarz
              powiedział, że nie ma sensu jej usuwać, bo nic się z nią nie dzieje. A
              wizualizacji to ja jej proponować nie będe, bo mnie z domu pogoni za poganstwa.
              • vecka Re: Mam dylemat kto pomoze 16.06.04, 22:21
                Witam,

moja rada jest agarko taka, aby zrobic marker CA 125 na wszelki wypadek, bo w
                wieku 60 lat, to juz nie powinny robic sie torbiele hormonalne raczej, bo
                jajniki juz nie pracuja.W takim wieku jak cos jest na jajnikach, to zawsze
                nalezy brac pod uwage nowotwor i go na wstepie przede wszytkim wykluczyc.Kazda
                torbiel na janiku po menopauzie jest podejrzana bardzo.
                Tylko nie rzucajcie sie, ze strasze, ale moja mama jest po raku jajnika i wiem
                na ten temat sporo i to co pisze, pisze ku przestrodze, bo tobiel, ktora sie
                robi pod 60 , gdzie jajniki juz nie pracuja , nie jest raczej normanlnym
                zjawiskiem.Zeby spokojnie spac nalezy sie temu przyjrzec, a USG nie da
                odpowiedzi na pytanie jakiego typu sa to komorki i co to tak naprwde jest, a
                lekarz tez tego nie wie.
                Pozdr.
        • m.i.b Re: Mam dylemat kto pomoze 16.06.04, 18:21
          Mozesz brac luteine dopochwowo - tylko skontaktuj sie ze swoim lekarzem co do
          dawkowania bo jest troche inne.
    • m.i.b do vecki 16.06.04, 18:17
      Wiesz co? Moze i chcesz pomoc ale niestety to co piszesz moze tylko przygnebiac.
      Robisz to celowo?
      Ponadto piszesz to takim tonem jakbys co najmniej posiadala monopol na wiedze
      ginekologiczna. No tak 20 lat + doswiadczenia + 3-ci stopien specjalizacji +
      habilitacja ... Problem w tym ze jak sie ma to doswiadczenie to sie "wie ze sie
      nic nie wie", ze nic nie jest czarno-biale i ze za 2 dni moga zostac
      opublikowane badania ktore zrewiduja poglady calej specjalizacji ...

I prosze pisz na temat. To ze u kobiet ktore nie chca miec dzieci cos sie z
      jakichs przyczyn usuwa jest nie na temat, w ogole nie dotyczy tego forum. Chcesz
      sie popisywac wiedza - to sie popisuj ale jedynie wiedza z zakresu dotyczacego
      tematu forum.

• vecka Re: do vecki 16.06.04, 19:06
        Posluchaj, niczym sie nie popisuje...Byl w miedzy czasie poruszony temat
        pekania torbieli..., jak ktos chce to niech czeka az mu peknie.
        Nikogo nie zmuszam do usuwania torbieli powyzej 5 cm , ktore dlugo nie znikaja
        i rosna...Kazdy robi co mu sie podoba.Wolna wola.
        Nie sadze abym kogos przygnebila..Przygnebiony to bedzie ktos dopiero jak
        poczeka az mu ta torbiel peknie i wtedy bedzie dopiero przygnebienie z
        prawdziwego zdarzenia, wiec nie badz taka delikatna.
        POzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka