Dodaj do ulubionych

dziwny pęcherzyk

15.05.12, 16:48
Dziewczyny! Znów proszę o radę.

Wczoraj na usg (nie u lekarza prowadzącego, dlatego niewiele się dowiedziałam uncertain) okazało się, że mam pęcherzyk wielkości 15 mm na jajniku. Jestem w 29 dc, po objawach śluzu od 14 do 20 dc, owu zawsze regularnie w 13,14 dc, lecz chyba nie tym razem.
Czy to przetrwały graafa? Jak długo się może wchłaniać? Chciałam zrobić za dwa cykle ivf. Czyli czas na wchłonięcie to 1 cykl, jak myślicie może się udać?
Przez lata leczenia nigdy nic takiego się nie zdarzyło, ale teraz przed ivf oczywiście musi...
Trochę się obawiam, że nici z moich planów, bo lekarz wyraźnie powiedział, że jeśli na usg w 2 dc wyjdzie torbiel czynnościowa, to nie robimy.
Dziewczyny, które też miewają pęcherzyki przetrwałe - jak długo się może wchłaniać?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • a.nie Re: dziwny pęcherzyk 15.05.12, 18:02
      Miałam podobną sytuację - miałam pęcherzyk 20 mm, który powstał po zastrzyku z difereline (była przygotowywana długim protokołem). Torbielka sama wchłoneła się w ciągu 3 tyg. Myślę, że nie masz się czym przejmować będzie dobrze smile W ciągu jednego cyklu powinna zniknąć. Lekarz prowadzący powiedział mi także, że jeśli taki niepęknięty pęcherzyk skurczy się do 10 mm to nie ma przeciwskazań, żeby zacząć stymulację. W moim przypadku cała stymulacja przebiegła spokojnie, bez żadnych problemów wynikających z tej torbielki. Trzymam kciuki smile
      • teligo Re: dziwny pęcherzyk 15.05.12, 19:40
        Dzięki za pocieszające wiadomości, chciałabym, żeby zniknął w ciągu następnego cyklu.
        • lili2010 Re: dziwny pęcherzyk 15.05.12, 21:46
          też miałam taką sytuację po którejś iui, torbiel pękła w połowie następnego cyklu, później już nigdy mi się tak nie zdarzyło.
          • teligo Re: dziwny pęcherzyk 15.05.12, 23:35
            Jestem teraz właśnie w pierwszym cyklu po nieudanej, czwartej iui. Ale nie wiem czy to pęcherzyk z cyklu z iui czy już tego...
            Czy jakieś wyraźne objawy pękania torbieli mogą wystąpić?
            • a.nie Re: dziwny pęcherzyk 16.05.12, 12:48
              Wszystkie torbielki jakie zaliczyłam w swoim życiu nie pękały - tylko się wchłaniały. Chodziłam na kontrolne usg co tydzień i na każdym usg torbielka była o kilka mm mniejsza, aż znikła zupełnie. Objawów związanych z torbielkami nie miałam żadnych. Gdyby nie usg byłabym nieświadoma ich istnienia.
            • lili2010 Re: dziwny pęcherzyk 16.05.12, 13:12
              dostałam niesamowitych boleści brzucha i krwawienia, najpierw delikatnego a potem jakby ktoś kran odkręcił, w ten sam dzień poszłam do ginekologa bo byłam przerażona co to za krwawienie w połowie cyklu, a wiedziałam, że torbiel była ok 20 mm na początku cyklu. Możliwe, że pękniecie spowodowane było bardzo stresującą sytuacją, która wtedy mnie spotkała, nie mam pojęcia, nigdy wcześniej ani później torbieli nie miałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka