Dodaj do ulubionych

amh wynik 6,1

22.11.12, 17:47
hej dzisiaj odebralam wynik amh wynosi 6,1 co to oznacza ? Pani w laboratorium powiedziala ze jest ok ale gdziestam wycztalam ze jest zly tzn ze za wysoki to tez niedobrze . .
i juz jestem skolowana bo wizyte mam dopiero 7 grudnia .czy jest tu moze ktos kto chialby mi wytlumaczyc co moze oznaczac ten wynik?
Obserwuj wątek
    • endopech Re: amh wynik 6,1 22.11.12, 18:14
      poc ....ale nie jestem lekarzem..a może takie poprostu masz ?
      • ya-smin Re: amh wynik 6,1 22.11.12, 18:34
        no wlasnie ja mam pco . czy ten wynik w tej sytuacji jest dobry czy zly ?
    • psotka80 Re: amh wynik 6,1 22.11.12, 19:01
      a jakie masz normy ? ja mam AMH 4,8 i tez wydaje mi sie wysokie choc lekarz twierdzi ze jest dobrze. tylko ja pco nie mam sad
      • ya-smin Re: amh wynik 6,1 22.11.12, 19:35
        u mnie pisze ze norma to 1,4 cos takiego.....
        • boskajola Re: amh wynik 6,1 22.11.12, 22:49
          same wyskie amh o pco nie swiadczy. Ja mam ponad 5, przy stymulacji do ivf mialam duzo pecherzyków
          • starajacasie82 Re: amh wynik 6,1 23.11.12, 10:44
            Ja miałam ponad 7, czyli ponad normę, pytałam lekarza to powiedział że martwilibyśmy się jakby było w druga stronę, więc ja to tak przyjmuję.
            A pco u mnie nie stwierdzono.

Natomiast 1,4 to jest dolna granica normy, ale z tego co widzę to nawet dziewczyny z dużo niższym amh zachodzą w ciążę, więc to nie jest wyznacznik że się uda/ nie uda.
          • k_anilorak Re: amh wynik 6,1 25.11.12, 20:13
            Tak wysokie amh sugeruje PCO ale o nim nie świadczy.
    • lilek Re: amh wynik 6,1 26.11.12, 08:48
      Witam, tak samo powiedział mój lekarz ginekolog-endokrynolog. A mój wynik to aż 9,8, mam stwierdzone PCO. Usłyszłam, że oczywiście: wysoki wynik możew świadczyć o PCO i o ile dobrze uda się mi to przekazać - oznacza, że istieje ryzyko, iż podczas stymulacji może powstać wiele "słabych" / małych pęcherzyków. Ale, jak podsumował, wszystko to kwestia dobrze zastosowanych leków.
      Z pewnością wysoki jest lepszy od dolnej granicy.
      • dagmara-k Re: amh wynik 6,1 26.11.12, 09:03
        ogolnie pco daje takie ryzyko stymulacji, ze sie mozna na malych dawkach przestymulowac a efekt niewspolmierny. u mnie hiperstymulacja, ponad 30 pecherzykow, ale tylko polowa pelnych, a z tych pelnych tylko 7 prawidlowych komorek. 1/4 na pusto wyszla w stymulacji.
        • ya-smin Re: amh wynik 6,1 26.11.12, 09:36
          dzieki dziewczyny , tak jak sadzialam wynik moze oznaczac mozliwosc przestymulowania , lub duzej ilosci beznadziejnych pecherzykow (przyt moim stwierdzonym pco), juz przy 1 ivf mialam chyba 15 pecherzykow w tym 7 komorek a z tego tylko 3 zarodki .nie wydalam za to duzo kasy na leki bo dosyc malo chyba z 1300 zl ( w porownianiu jak czytam ile niektore kobiety wydaja)
          ale co racja to racja lepszy taki wynik niz ponizej 1 itp.
          • ok.sy Re: amh wynik 6,1 01.12.12, 12:52
            Ja parę lat temu miałam robione AMH i wynik był 12 !!! myślałam, że to super bo wysoki ale niestety powyżej 3 świadczy o PCO !!!!! (ja oczywiście z PCO borykam się od bardzo dawna i dodatkowo z endometriozą) Ostatnio po wycięciu torbieli znowu robiłam AMH bo przygotowywałam się do IVF no i wynik był niestety załamujący PCO się uspokoiło ale AMH 0,3 to znaczy, że mój koniec jest bliski sad no i wynik był taki, że przerwano mi stymulację bo nie wyprodukowałam nic sensownego sad wiec za 2 mies następna próba na innym protokole !!!!
            • ya-smin Re: amh wynik 6,1 02.12.12, 15:32
              kurcze, ale mnie nastraszylas ... troche beznadziejna sytuacja ... wrecz nieprawdopodobne ze z 12 moze byc 0,3 a teraz na jakim etapie leczenia jestes?
              • ok.sy Re: amh wynik 6,1 02.12.12, 23:41
                Teraz mam przerwę 2 cykle bo np w tym cyklu przeszłam piękną owu bez niczyjej pomocy (czyli jak widać organizm jest nieprzewidywalny) od pierwszego dnia cyklu mam brać biosteron na poprawę stanu moich komóreczek no i w styczniu znowu zaczynam stymulację smile) AMH 12 było 4 lata temu bo było zaawansowane PCO teraz sie wyciszyło więc wynik 0,3 jest miarodajny !!! Jak masz jeszcze jakieś pytania to proszę bardzo, trochę lat się borykam z tymi moimi przypadłościami smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka