Dodaj do ulubionych

Brak owulacji

IP: *.crowley.pl 03.08.04, 12:55
Po wczorajszym monitoringu w 14 dc okazało się, że nie ma śladu pęcherzyka,
endo śladowe, w związku z czym gin zdcydował zacząć od razu luteinę (czopki),
a od następnego cyklu clostibegyt (5-11 dc), a ok. 13 dc monitoring. W
międzyczasie (11-13 dc) badania LH, FSH i E2, potem progesteron. Czy
kolejność jest właściwa? Czy miałyście podobnie - pierwszy raz będę
brać "poważne" leki.
Obserwuj wątek
    • aquarius72 Re: Brak owulacji 03.08.04, 13:51
      Ta luteina to chyba na wywołanie okresu. Z USG wynika, że masz raczej problem z
      pierwszą, a niekoniecznie drugą fazą cyklu. Może coś nie tak jest z poziomem
      estrogenów? (cienkie endo).
      Z tego, co wiem LH i FSH bada się miedzy 3 a 5 dc. Clo źle wpływa na
      endometrium i śluz (blokuje estrogeny), dlatego częściej lekarze zalecaja je
      brać od 3 do 9 dc.
      Pamiętaj, że w trakcie cyklu z clo jest konieczny monitoring USG.
      • Gość: agutka Do Aquarius 72 IP: *.crowley.pl 03.08.04, 15:10
        Tak jak pisałam, clo będę brać miedzy 5-11 dc, a monitoring ok 13dc, czy
        powinnam mieć monitoring wcześniej, czy to jest właściwa kolejność?
        • aquarius72 Re: Do Aquarius 72 03.08.04, 18:33
          Jeśli ten monitoring w 13 dc. wykaże pęcherzyk dominujący, to następne USG
          powinno być za kilka dni (za ile, to zależy od wymiarów pęcherzyka - pękają
          przy wielkości 20-24mm). Jeśli nie będzie już pęcherzyka, ew. będzie płyn w
          zatoce Douglasa, to będzie wiadomo, że pęcherzyk pękł.
    • misia100 Re: Brak owulacji 03.08.04, 15:40
      Też brałam clost. od 7-11 dnia cyklu od 14-16 na usg i zaszłam w ciażę , bardzo
      się cieszyliśmy ale moja radośc nie trwała długo 21 maja wykryto u mnie
      obumarcie ciązy lekarz nie wyznał się że to była bliźniacza dopiero poszłam na
      2 usg do iinego i powiedział że 10% ciąz po tym leku jest prawidłowych .
      trzymam za ciebie kciuki może tobie tez się uda . clost. strasznie zagęszcze
      śluz i trzeba do tego coś brać żeby nie był zbyt gęsty bo może się okazac że
      owulacja wystapi a ty i tak nie dasz rady zajść w ciąże bo nie ędą miały się
      jak przebić .
      • Gość: agutka Re: Brak owulacji IP: *.crowley.pl 03.08.04, 16:29
        Po pierwszym cyklu udało się? A co wcześniej miałaś zdiagnozowane? Ja mam
        typowe pco, długie cykle, brak owu.
    • Gość: magda Re: Brak owulacji IP: *.ny5030.east.verizon.net 03.08.04, 16:47
      zalezy jakie masz cykle, u mnie so bardzo dlugie ok 41 dni. Moja owulacja
      przypada jakies 4 tygodnie od pierwszego dnia miesiaczki.
      • Gość: agutka Re: Brak owulacji IP: *.crowley.pl 03.08.04, 16:56
        A w ogóle masz owulację, bo przy tak długich cyklach to raczej różnie bywa.
        • Gość: magda Re: Brak owulacji IP: *.ny5030.east.verizon.net 03.08.04, 19:16
          jest wywolywana tzn. biore clo miedzy 3-5 dniem, a potem to juz tylko czekac..
          ostatnio tak wlasnie bylo po 4 tyg poszlam na kontrolna wizyte pewna, ze nic a
          tu prosze pecherzyk sie pojawil i to calkiem ladny, niestey inseminacja sie nie
          udalam i teraz mam powtorke, mysle, ze za jakies 2 tygodnie znowu bede miala
          inseminacje, jesli sie nie uda wprodukowac pecherzyka to dostanie ciut
          mocniejsza dawke, az do skutku.
          • magda010 Re: Brak owulacji 04.08.04, 10:33
            mialam ten sam problem i juz go nie mam, a leczona bylam inaczej niz piszesz, u
            mnie kolejnosc byla taka:
            1. badania hormonalne: prl, progesteron, estradiol, LH, FSH. Wynik - za wysoka
            prl, reszta jakby przysadka nie funkcjonowala.
            2. Castagnus 2 tabletki dziennie i Magne B6 od 1 dc + w tym samym cyklu
            monitoring
            3. Przez 3 tygodnie prawie nic sie nie dzialo, lekarz zastanawial sie nad
            stymulacja w nastepnym cyklu, ale dal jeszcze szanse castagnusowi. nie mialam
            nawet pecherzyka dominujacego, endo male.
            4. po nastepnym tygodniu piekny pecherzyk dominujacy!
            5. po 2 dniach stwierdzona owulacja i piekne endo.
            6. mam brac castagnus jeszcze przez 2 cykle. poki co wszystko dobrze.
            jestem przeciwniczka dzialania na oslep i z grubej rury, po co uzalezniac
            organizm od tak silnych lekow, kiedy to moze byc zupelnie niepotrzebne. jak
            widac mi pomogly ziolka, a wygladalo bardzo groznie.
            • Gość: magda Re: Brak owulacji IP: *.ny5030.east.verizon.net 04.08.04, 15:17
              wszystkie badania miala zrobiane zamin przystapil do "dzialania", w moim
              przypadku wyniki byly bardzo dobre i tylko ta owulacja trzeba sie zajac. Jesli
              wszyskto bedzie tak samo jak w poprzednim cyklu to za 2 tyg. powinna byc
              nastepna inseminacja. Moja poprzednia doktorko a malo nie wyslala mnie na
              tamten swiat. Bez zadnych badani od razu dala mi 4 zastrzyki w przeciagu 2
              tygodniu. Pecherzykow mialam od groma,insemiacja sie udala, zaszlam w ciaze ale
              juz na drugi dzien po insemincaji bylam na ER w szpitalu. Organizm nie wytrzmal
              tak wielkej ilosci hormonow is sie "zbuntowal" 2 tygonie przelazalam w stanie
              krytycznym i po 7 tyg. stracilam ciaze. Dala tego teraz wszystko jest robion
              stopniow i pod scisla kontrola. Mam nadzieje, ze w krotce sie uda, staram sie
              byc cierpliwa nic na sile.
    • Gość: Nusia Re: Brak owulacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:54
      Jestem ciekawa, jakie macie temperaturki w drugiej fazie, gdy nie ma owulacji.
      Czy mam rację myśląc że spadają do temperatury takiej jak w pierwszej fazie ?
      • ewa.analityk1 Re: Brak owulacji 23.08.04, 01:07
        u mnie sobie szalały w górę w dół w góre w dół, żadnego widozcznego skoku
        • Gość: agutka Re: Brak owulacji IP: *.icpnet.pl 23.08.04, 19:14
          A ja miałam elegancko podwyższoną temperaturę. W ostatnim cyklu zapewne pomogła
          w tym luteina, ale wykresy i tak prawie jak z podręcznika i co z tego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka