monruper Re: starania rok 2014 17.04.14, 12:53 Dziewczyny i ja się pochwalę, bo po niepowodzeniach in vitro jestem w ciąży naturalnej dzisiaj mam 27 dzień cyklu i betę hcg 10,58. Odpowiedz Link Zgłoś
asiastokrotka78 Re: starania rok 2014 17.04.14, 12:56 monruper super wiadomość gratulacje i buziaczki. Kwiecień naprawdę odczarowany Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 17.04.14, 13:30 Monruper - powiem tak nawiązując do zbliżających się Świąt - ALE JAJA Niesamowite! wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
wargusia1 Re: starania rok 2014 17.04.14, 16:07 Monruper gratuluje i życze wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 17.04.14, 23:23 Monruper, gratuuje. Rewelacja świetna wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 18.04.14, 08:36 Dziękuje dziewczyny i drżę o każdy kolejny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 18.04.14, 09:22 Monruper tylko bez steesu bo to nie dziala najlepiej. Badz poprostu szczesliwa. Przypomnij mi prosze z jakiego powodu podchodziilas do on vitro? mocno trzymam kciuki za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiar1980 Re: starania rok 2014 19.04.14, 16:09 Dziewczyny mam pytanie jak liczyliscie tydzien ciazy od miesiaczki czy od dnia transferu??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.04.14, 16:17 mnie licza od dnia ostatniej miesiączki 😊 wg usg nawet wychodzi starsza ciąża 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.04.14, 19:50 Dziewczyny przede wszystkim Zdrowych radosnych Swiat. Mam pytanie czy wy po transferze mialyscie problem z nastrojami? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 19.04.14, 20:15 Zdrowych i spokojnych Świąt a co do obliczania ciąży to zawsze się liczy od 1 dnia ostatniego okresu... niezależnie czy to była procedura in vitro czy tez inseminacja Odpowiedz Link Zgłoś
claudia111993 Re: starania rok 2014 12.05.14, 14:12 Witajcie ) U mnie starania zaczeły się półtora roku temu rok leczenia no i dopiero tydzień temu w końcu jest poprawa z moimi jajeczkami i jajnikami <3 w piatek jajeczko pekało 2 dni starań ..no to modlimy się o cud <3 Trzymam za Was kciuki ! Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 12.05.14, 18:59 Makatka ja już do siebie doszłam, własnie wróciłam po weekendowym wypoczynku w agroturystyce, csza, spokój, czas na odprężenie i ładowanie akumulatorów. Wzmacniam się dhea, koenzymem q10 i przyjmę co mi zgotował los. Ty Makatko działaj, bez oglądania się za siebie. Claudia witaj. Rozumiem, że naturalnie podchodzisz. Napisz coś o sobie, czym się leczysz, skąd poprawa. pozdrawiam staraczki Odpowiedz Link Zgłoś
claudia111993 Re: starania rok 2014 12.05.14, 23:11 Jak narazie naturalnie .. mam nadzieję że się uda <3 Czas pokażę poczekam jeszcze pół roku. Narazie biorę Folik, Dexamethason , Pravidel ,Duphaston,Metformin 500 , no i dostałam już raz zastrzyk ale bierze się go raz na miesiąc Wcześniej bralam jeszcze Chlormadine ..narazie odstawiłam leki biorę od roku ostatni tydzień lekarz powiedział że nareszcie moje jajniki zaczęły pracować tak jak powinny a jajeczka normalnie się rozwijają i pękają bo niestety wcześniej było tylko wszystko na odwrót .. Teraz mam przyjść za dwa tygodnie na test ciążowy u Mojego lekarza Bardzo się tym stresuję tak jak i mój mąż ..ale nadizeja nie znika ) Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 15.05.14, 20:15 Mamuska cieszę się że u was wszystko ok U mnie też w miarę. ..w przyszlym tygodniu mam prenatalne to dowiem się coś wiecej... Pozdrawiam serdecznie wszystkie staraczki, powodzenia dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 15.05.14, 20:42 Dziewczyny podpowiedzcie, co robiliście z zaparciami, co moża stosować?? Ale jeśli chodzi o leki to w którym tygodniu ciązy odstawiliscie?, bo ja mam je juz od oczatku przyszlego tyg. odstawic i bardzo się boję, że to za wcześnie, według wyliczeń lekarza to dopiero 7 tydzien, a według moim to 5 juz sama nie wiem jak to liczyć. Jeszcze mam pytanie, jak wybrac położną? gdzie się jej szuka? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 15.05.14, 21:49 Natalia-niestety z zaparciami ciezko doradzić bo każda inna. Ja w ostateczności pije kawkę z nie calej łyżeczki i to pomaga. co do leków: ja obecnie mam 12t4d i nadal biore progesteron 2x1 po 100mg. Napewno będę przyjmowac jeszcze przez tydzień. a tydzień ciąży wylicza sie od ostatniej miesiączki - jak nie umiesz wyliczyć poszukaj w Google kalkulator ciąży a ten Ci wyliczy😊 co do położnej to chyba jeszcze czas? Aczkolwiek na pewno najlepiej wybrać taka która jest zaufana i Ci pomoże 😊 Kalafior- ja tez mam w przyszlym tygodniu prenatalne😊 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 16.05.14, 17:40 Dzieki dziewczyny za info. Mój lekarz kazał wybrać położną, bo powiedziął że trzeba bo becikowe, ale może coś źle zrozumiałam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa51180 Re: starania rok 2014 17.05.14, 18:24 dziewczyny: gratuluje wszystkim tym którym się udało i jestem z tymi, które ponownie doświadczyły porażki... ja obecnie jestem po drugim criotransferze z 10.05, ale już wiem że się nie udało i to koniec... ;-( choć leki będe brała do końca i zrobię hcg z krwi, zaczełam robić testy już od 4 dnia po crio gdzyż chciałam sprawdzić czy utrzymuje się hcg z pregnylu, pierwszy test negatywny w 4 dpc więc juz byłam pewna że pregnylu nie ma 9dni po zastrzyku. W 5dpc zrobiłam test ponownie wyszła widoczna druga kreska, w 6 dpc również druga kreska ale już bledsza wieczorem powtórzyłam nadal utrzymywała się bladziudka druga kreska, dziś powtórzyłam test 7dpc i już brak drugiej kreski choć wpatrywałam się że może chociaż cień cienia ale niestety nie...do tego do wczoraj czułam lekkie pobolewanie w miejscu gdzie wstrzyknięto maleństwa przy transferze dziś już nic nie czuję... teraz wyjaśnię skąd moja decyzja o robieniu testów dzień po dniu i sprawdzaniu czy hcg jest z zasztrzyku czy też zarodek się zagnieżdza gdyż przy transfererz jak i przy pierwszym criotransferze też do 5,6,7 dnia czułam lekkie pobolewanie, a póżniej intuicyjnie wiedziałam że to koniec, przy pierwszym crio również zrobiłam test w 6dpc i wyszła druga kreska, powtórzyłam test na drugi dzień już była bladziusieńka druga kreska, w 8 zrobiłam hcg i już nie było śladu, tłumaczyłam sobie to tym że to jednak pozostałości po pregnylu, dziś jednak jestem przekonana że zarodek się zagnieżdża tylko obumiera... bo jak inaczej wytłumaczyć wyniki testów..hm.. dla mnie to już koniec walki, nie pozwalają mi na to finanse, jeszcze ten kredyt muszę spłacić który wziełam na zabieg, ponadto zapisałam się na dofinansowanie i jestem 578 na liście oczekujących więc chyba się nie doczekał na lata 2013-2016, Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 19.05.14, 07:18 Ewa, wszystko się może zdarzyć. Testy też są zawodne. Może ten 4 dnia zawiódl. Najlepsza jest krew, kiedy testujesz? 3mam kciuki za powodzenie. Daj znać jaki wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa51180 Re: starania rok 2014 19.05.14, 08:39 monruper....to nie był jeden test, gdyby to był jeden miała bym nadzieję...a krew zrobie 12dpc czyli w czwartek, o by Bóg dał ten cud...bo siły na walkę są, ale środków brak... Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 19.05.14, 10:36 ewkapo pierwsze.. po cholerę robisz testy i tak wcześnie...... po drugie... ja przy becie 100 miałam II kreche po 3-4 godzinach i ledwo widoczna... bETA jest najpewniejsza po drugie nie wiem skad jesteś.. ale gdyby faktycznie ci się nie udało teraz (tfu tfu tfu) to... postaraj się w innej klinice - wiem ze najlepiej gdzies bisko skas się jest ale... sa klinik gdzie można bezproblemu jeszcze się zalapac na ten rok... i po trzecie.... www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1126688,IAR-leki-stosowane-w-in-vitro-beda-refundowane wiec kasiurki naprawdę będzie mieć nie wiele aby załapać się do programu Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 19.05.14, 10:55 Witajcie dziewczyny! Dawno tu nie zaglądałam, bo udzielam się głownie w wątku majowym. Wcześniej podchodziłam w listopadzie. Teraz jestem na świeżo więc piszę do Was. W ubiegłą środę miałam punkcję: z 8 komórek udało się zapłodnić 5. W sobotę miałam transfer 3 zarodków: 1 klasy A i 2 klasy B. To już mój trzeci raz. Dodam że bez refundacji... Trzymajcie kciuki abym i ja zobaczyła 2 kreski na teście ciążowym. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.05.14, 14:43 Dziewczyny, a u mnie maskara, w piatek plamienie, dziś krew Leżenie plackiem ponoć jest jakiś krwiak, tak bardzo się boję Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.14, 15:08 Natalia dużo lez i bądź dobrej myśli! Ja dzis tez jakieś plamienie mam, ale jestem,po badaniu ginekologicznym moze dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.05.14, 15:18 mamuska_invitro po badaniu moze sie pojawic plamienie, aa jak badanie ?? leze mam zakaz wstawania, masakra jakie to wszystko trudne Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.14, 15:29 wydaje m sie ze po badaniu ginekologicznym moze. Po usg nie ale jednak przy badaniu ugniata się co nieco. lepiej leżeć i przeczekać to zło😊 Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 20.05.14, 17:56 au 3 mam kciuki. Natalia krwiaki często są, odpoczywaj to bardzo pomaga. Wchlonie się i będzie ok. Mamuska i Ty odpoczywaj, ważne, że badanie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 20.05.14, 18:06 Witajcie Natalia co u ciebie? Mam nadzieję, że wszystko dobrze? Wczoraj wieczorem dostałam @ i zaczęłam antyki do długiego protokołu. Następny @ przewiduję 11.06 i od 13.06 właściwa stymulacja puregonem (w międzyczasie gonapeptyl). Jak będzie to długo trwało tak jak poprzednio, to punkcja i transfer na przełomie miesięcy, a testowanie już w połowie lipca. Zmartwił mnie trochę układ dat jaki mi się szykuje... W mojej klinice raczej USG i dalsze wytyczne robi lekarz prowadzący, mnie też to bardzo odpowiada, że lekarze się nie zmieniają, a tym razem chyba się to nie uda Na pierwsze podglądanie i po dalsze leki mam być tak jak ostatnio w 9-10 dc. 9 dzień raczej wypadnie w Boże Ciało, a 10 w wolny piątek po nim, potem weekend, a na dodatek w środę przed Bożym Ciałem nie wyrwę się z pracy. Więc albo pojadę do mojego lekarza już we wtorek w 7dc, albo w ten wolny piątek do innego, który będzie pełnił dyżur (mojego nie będzie, dziś pytałam). Tak źle, tak niedobrze, jakoś to się na pewno ułoży, ale najważniejsze, że od wczoraj w końcu ruszyła cała ta machina. Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 22.05.14, 07:46 Makatka teraz jest Twój czas, wydaje się być dlugiiiiiiim. Tak jak piszesz najważniejsze, że machina ruszyła i z każdym dniem przybliża do celu. Usg nie martw się, ten czas może się zmienić, masz inne leki i inny protokół. Policzysz sobie jak już będziesz miała wiedzę jak z terminami. Nie bój się innego lekarza, czasem na dobre wychodzi i masz inny obraz sytuacji. Lekarz zawsze po podgladaniu kontynuuje leczenie prowadzącego. Cierpliwości życzę, nie szukaj problemow. Ciesz się działaniami, najważniejszy jest cel. Pozdrawiam serdecznie. Natalia jak u Ciebie. Ją dostałam @ wreszcie po poronieniu, trochę mnie przetrzymala. już chciałam szukać innych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 22.05.14, 10:00 Dziewczyny dzieki za troske, ja leze plackiem w lozku, tona lekow, lekarz powiedzial ze przy krwiakach plamienie moze byc nawet do dwoch tyg. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. Makatka trzymam kciuki za Twoja walke. Dziewczyny predzej czy pozniej wszystko sie ulozy. Musimy wierzyc. Au jak u Ciebie samopoczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 22.05.14, 11:27 Witaj Natalia! Cieszę się że o mnie pamiętasz W najbliższą środę tj. 28.05 testuję. Trochę się tego boje... Czuję się dobrze, chodzę normalnie do pracy. Dziś trochę rano pobolewało mnie podbrzusze ale już jest ok. Leż sobie spokojnie i odpoczywaj! Moja temperatura to 37,1, ale to pewnie od luteiny. No i może mam bardziej tkliwe piersi. Poza tym nic...A Ty kiedy miałaś jakieś pierwsze objawy? Pozdrawiam serdecznie natalia28071987 napisał(a): > Dziewczyny dzieki za troske, ja leze plackiem w lozku, tona lekow, lekarz powie > dzial ze przy krwiakach plamienie moze byc nawet do dwoch tyg. Mam nadzieje ze > wszystko bedzie dobrze. > > Makatka trzymam kciuki za Twoja walke. > > Dziewczyny predzej czy pozniej wszystko sie ulozy. Musimy wierzyc. > Au jak u Ciebie samopoczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 22.05.14, 14:34 Au, pewnie ze pamietam i mocno trzymam kciuki. Ja nie mialam kompletnie zadnych objawow, piersi troche bolesne ale to wiadomo tyle tych lekow. Wynik byl totalnym zaskoczeniem. Ale temp. Byla podwyzszona ale mierzylam dopiero pozniej i do tej pory jest wyzsza. Wiec masz b. Dobre symptomy, a jak beda trojaczki? Dobrze zrozumialam ze masz trzy zarodki podane? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia111993 Re: starania rok 2014 22.05.14, 14:56 Witajcie.. mam do Was pytanie.. mam nadzieję że mi pomożecie chociaż troszeczke Staramy sie z meżem już prawie 2 lata o dzidziusia Spóżnia mi się miesiączka 2 dni .. wczoraj miałam wizytę u mojego lekarza gin. stwierdził on ,że mam spulchnioną macicę .. zapytałam co to oznacza..odpowiedział mi że jest jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić ciążę ale dzieję się tak we wczesnej ciąży.. lecz pobolewa mnie podbrzusze.. jak na miesiączkę .. nie wiem co mam o tym myśleć .. następną wizytę mam w środę przyszłą .. cały tydzień strasznego stresu i nerwów nie wiem co o tym mam mysleć .. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 22.05.14, 16:09 Claudio...idz na bete HCG i już na pewno wyjdzie wynik (ja bym tak na pewno zrobila) - bądź zrob test ciążowy.. (chodz krew wiarygodniejsza) ..a to ze boli jak na@ to również może oznaczac ciaze.. to dwojako może wróżyć Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 22.05.14, 15:46 Hej Natalia! Dziękuję za twoje słowa, sama wiesz jak każde dobre słowo podnosi na duchu. Bardzo się cieszę że Tobie się udało. Trzymam kciuki za pomyślny przebieg całej ciąży. Tak, to ja miałam podane 3 zarodki:1 klasy A i 2 klasy B. Lekarz powiedział że jest ich taka decyzja ponieważ jest to już moje trzecie podejście, nigdy nie byłam w ciąży a szanse na trojaczki jest poniżej 1%... Bardzo się boję tej środy, po cichu liczę choć na ten jeden klasy A (jak na 3 dobę był idealny, miał 8 blastomerów) a życie jak zwykle zweryfikuje... Ostatnio tez miałam podane 2 klasy A (nawet ten jeden był taki sam jak teraz) a wtedy niestety się nie udało. Czaasami myślę że już nie mam siły na to wszystko... Trzymaj się cieplutko! Agnieszka natalia28071987 napisał(a): > Au, pewnie ze pamietam i mocno trzymam kciuki. Ja nie mialam kompletnie zadnych > objawow, piersi troche bolesne ale to wiadomo tyle tych lekow. Wynik byl total > nym zaskoczeniem. Ale temp. Byla podwyzszona ale mierzylam dopiero pozniej i do > tej pory jest wyzsza. Wiec masz b. Dobre symptomy, a jak beda trojaczki? Dobrz > e zrozumialam ze masz trzy zarodki podane? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 22.05.14, 16:06 Aukciuki za maluszki/maluszka aby pięknie się zagnieździł/y... ogolnie ime więcej zarodkow jest wieksza szansa na to ze ktorys zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 22.05.14, 17:23 Agus bedzie dobrze, wlasnie moze bedzie tak ze to te 2 b sie przyjmia. Ja tez bylam zalamana jak piekny A sie nie przyjal, myslalam dlaczego ten ,,gorszy" ma sie przyjac a tu widzisz nie ma reguly, zobaczysz beda blizniaki jak nic. Jedyne co dziala to usmiech radosc i duuzo pozytywnego myslenia. Claudio bete trzeba zrobic i bedzie jasne dziwne ze lekarz cie na nia nie wyslal. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
claudia111993 Re: starania rok 2014 23.05.14, 10:44 Aguś mam nadzieję ,ze u Cb będą bliźnięta ! ) U mnie niestety nic.. wczoraj w nocy dostałam plamienia.. dzisiaj juz gorzej.. chociaż brzuch mnie nie boli jak zawsze.. na pewno to miesiączka.. także starania ciąg dalszy Trzymam za Was kciuki i piszcie jak się nareszcie uda ;* Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 22.05.14, 16:11 i za Ciebie Natalko kciuki Makatkanie oabawiaj się ze będziesz chodzila do innych dr ... całkiem dobrze ja na tym wyszłam hihi Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 22.05.14, 16:26 Makatko tzn mi chodzi ze z tej stymulacji była "jakas" ciaza i ze mam 3 mrozaki Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 23.05.14, 11:16 Ruda - dzięki myślę, że po prostu w 1dc zadzwonię do lekarza i zapytam jak on woli - czy żebym przyszła wcześniej do niego, czy w wyznaczonym czasie do dr A.Ł., bo to on będzie miał 1,5h dyżur w ten piątek po Bożym Ciele Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 15.05.14, 22:15 Nalaia mamuska ma racje... na polozna macie jeszcze czas bo np. okaze się .. ze nie będziesz rodzic naturalnie a przez CC wiec na to masz jeszcze czas A najlepiej poszukać sobie lekarza który pracuje w szpitalu tam gdzie się chce rodzic i przy okazji wlasnie dostać się do dobrej poloznej.... w tym momencie jesteście zabezpieczone w z każdej sytuacji czy to CC czy naturalnie jak będziecie rodzic Na zaparcia - sliwki, Colon C, duzo wody pij, na czczo szklankę letniej wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu, jogurty priobiotykami Odpowiedz Link Zgłoś
1aga1976 Re: starania rok 2014 03.10.14, 11:48 Dziewczyny niestety nie dotrwalam nawet testowania... Dzis przyszla @ ... Mam dosc... Odpuszczam... Pol zycia staran, wyczekiwania , nasluchiwAnia i histerycznego placzu... Czas sie pogodzic choc to pewnie niemozliwe zycze zeby choc wam sie udalo zaznac tego szczescia bo ja widocznie na nie nie zasluzylam Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 03.10.14, 13:46 Aga tak bardzo mi przykro, aż balam sie czytac twojego posta(((( to wszytsko jest niedoopisania Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 03.10.14, 20:42 Może skorzysta Pani z pomocy psychologavw Fundacji Evangelum Vitae we wrocławiu przy ul.Rydygiera ? Pomoc psychologiczna bardzo pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 16.10.14, 10:17 Mamuska, Natalia co tam u was słychać ? Już niedługo finiszujemy.... A jeszcze niedawno stymulacja, punkcja, nerwy i wyczekiwanie...ech...czas leci....ja już mam stresa jak to będzie z dzieciatkiem po drugiej stronie brzucha .... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 16.10.14, 11:25 Czesc Kalafior 😊 wywołałaś uśmiech na mojej twarzy😊 No coraz bliżej u mnie zostało 5,5 tygodnia i nie mogę się doczekać, ale chyb za jakieś4 sie z malym zobaczymy😊 Jak się czujesz? U mnie to juz teraz ciężko, brzuch pobolewa ale z maluchem jest wszystko dobrze. Masz juz wszystko gotowe? Pokoj ciuszki itp? Natalia a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 16.10.14, 12:41 Hej dziewczyny! U mnie maluszek rosnie a termin mam na Sylwestra zobaczymy ktory rok mlody wybierze. Teraz mnie jskas infekcja cholerna dopadla. A leczenie w ciazy jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 16.10.14, 12:58 Cos o tym wiem Natalia. Ja biorę w razie infekcji apap o witamina C. I jakos daje rade. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 17.10.14, 11:13 Taki kurcze okres na infekcje, ja borykam się z zapaleniem ucha... Mamuska czuje sie ok, podobnie jak ty, doskwiera mi najbardziej kręgosłup niestety, ale z młodym jest ok wiec muszę dać radę Wczoraj kupiłam furę i fotelik dla mlodego...pokój w remoncie i nie wiem czy zdążymy, ale jakoś damy rade Nie mam jeszcze łóżeczka no ale myślę zemw ciągu 2 tygodni kupię. A ty gotowa ze wszystkim? Natalia termin na sylwka, wow, to może urodzisz w moje urodziny, hehehe ja z 1.01 Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 17.10.14, 13:52 No jak maluchy zdrowe to my jakoś musimy dać radę 😊 My mamy wszystko gotowe. Pokój juz czeka fura i fotelik też 😊 wszystko po prane i po prasowane. Nie masz co sie stresować nawet jak nie zdążycie to młody bedzie z Wami w pokoju pewnie😊 Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 20.10.14, 21:18 Dziewczyny ja pamiętam Wasze testowania a już blisko rozwiązań jesteście. Ależ czas leci. Pozytywnie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 08.03.15, 01:34 Makatko czy ty pamiętasz w jakim dniu miała crio Justys. Szukam jej wpisów Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 08.03.15, 09:13 Ruda - nie wiem jaki to był dc, ale pisala na wątku in vitro listopad 2014 i crio było 5.11. Tyle znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 08.03.15, 09:35 .... i jeszcze to- USG zazwyczaj było w 15 dc i crio 19-20 dc Odpowiedz Link Zgłoś
ruda797 Re: starania rok 2014 08.03.15, 11:37 Makatko no wlasnie a ja miałam ciotrransfer w 18dc stanowczo za wcześniej na piekna blastke ... nie mam nadziei ze cos może zaskoczyć. Jestem w ku....a na maxa ze dr podjal taka decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 25.03.15, 11:35 Ruda, Mireleczko - co u was? Utropku...? Odpowiedz Link Zgłoś
utropek10 Re: starania rok 2014 25.03.15, 19:30 Witaj Makatko dziś wyjątkowo weszłam na wątek a tu proszę ktoś za mną tęskni U mnie istny zawrót głowy nie mam czasu na nic a spraw strasznie dużo do załatwienia. Dziś moja Zuzia kończy miesiąc Mała urodziła się jako wcześniak w 36 tygodniu bo odeszły mi wody (posprzatałam cały dom nie oszczędzając się i przemeblowałam salon ) wody odeszły o 1 w nocy a rano o 9 miałam cesarkę . Zuzia miała wagę 2450 i 52 cm więc była chudziutka ale długa bardzo teraz waży już o 900g więcej. Jest bardzo grzeczna je i śpi nie płacze wcale choć zaczęły się problemy z kupą bo dokarmiam ponieważ mam za mało pokarmu i do tego czasem jej się ulewa ale to podobno norma. Czuję się dobrze choć czasem jeszcze czuję brzuch po cięciu, przytyłam 10kg a dziś zostało 1,5 kg więc super wróciłam do swoich ubrań. Z małą muszę jeżdzić do okulisty trzy razy co miesiąc sprawdzić oczy z racji wcześniactwa , małej wagi urodzeniowej oraz tego , że miała żółtaczkę i była naświetlana. Pierwszy raz byłam wczoraj i wszystko ok nie ma żadnych nieprawidłowości ale badanie Makatko wygląda okropnie bo wsadzają druty do oka żeby je rozszerzyć i cała gałka jest na wierzchu - nie mogłam na to patrzeć a musiałam ją trzymać a jeszcze tak 2 razy. Powiem Ci że moje poukładane życie Zuzia powywracała do góry nogami pozałatwiaj sobie wszystkie sprawy przed porodem bo potem nie będziesz wiedziała w co pierwsze ręce włożyć Nie czytam Was niestety bo nie mam czasu i za dużo tego jest , dziś wyjątkowo tu weszłam , a co u Ciebie kochana ? Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 26.03.15, 10:37 A tęskni się, tęskni Wcale się właśnie tu na wątku dużo nie dzieje, a fajnie jak ktoś czasem da znać co słychać, bo jednak trochę razem przeszłyśmy. Wiadomo, że to raczej forum wspierające dla staraczek, ale miło jest też czytać o sukcesach i o tym co potem u maluchów. Cieszę się, że ogólnie u was wszystko dobrze, mała grzeczna i rośnie. Sprawa z oczkami faktycznie brzmi dość drastycznie. Widziałam taki przypadek w TV. Na Polsat Cafe czy TVN Style jest taki serial o oddziale noworodkowym dla wcześniaków i właśnie pokazywali te druty. No i gratuluję odzyskania figury A u mnie...no cóż - w środę mam wizytę i to już będzie równiutka połowa 20t0d Jak dotąd jest dobrze. Po początkowym strachu wszystko się uspokoiło. Chodzę jeszcze do pracy, ale powoli myślę, że za jakiś miesiąc to się zmieni. Na poprzedniej wizycie chciałam podejrzeć płeć, ale między nogami była pępowina i nic z tego. Mam nadzieję, że teraz będzie inaczej. W zasadzie jest mi obojętne co będzie, ale jednak chciałabym już wiedzieć Może jeszcze kogoś uda mi się wywołać? Mamuśka_invitro, Monruper? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 26.03.15, 12:04 Makatko ja tu jestem cały czas 😊 nawet wczoraj miałam napisać ale jak zwykle.było coś 😊 Utropku gratulacje nic nie wiedziałam! Ważne zr maluszek zdrowy i prawidłowo się rozwija. Choć moim zdaniem byłaś dość szalona robiąc te wszystkie rzeczy😊 ja tak sie bałam żeby cos nie tak nie poszlo ze takich rzeczy niewykonywalam. Makatko widać Twój dzidziuś sprawdza Twoją cierpliwość 😊 he he my wiedzieliśmy juz w 14tc😊 A Nasz maluszek rośnie w expressowym tempie rozwija się niesamowicie i jest bardzo kochany! Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 03.04.15, 17:24 Chciałam się pochwalić, że będziemy mieli córeczkę Pytałam lekarza 2x i twierdzi, że to na 90 kilka procent. 100 nigdy nie daje, bo różne cuda się zdarzają Poza tym po połówkowych wszystko w porządku, malutka jest cała i zdrowa. Przy okazji - Wesołych Świąt! Niech zdrowo rosną Wasze Kurczaczki Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 03.04.15, 17:49 Makatko wspaniale ! Gratuluje😊 a już myślałam że kolejny chłopak bedzie😊 Dużo zdrówka dla Ciebie i malutkiej w brzuszku😊 Radosnych świąt 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
monruper Re: starania rok 2014 03.04.15, 19:02 Świetna przedświąteczna wiadomość Makatko. Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
mireleczka17 Re: starania rok 2014 06.04.15, 13:36 Makatko super wieści, gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 07.04.15, 08:07 Makatko, ja również przyłączam się do gratulacji. Natalio, co u Ciebie? Jak Maleństwo? Ja w maju podchodzę do criotransferu ( mam 5 blastocyst zamrożonych). Mam nadzieję, że teraz po usunięciu tych jajowodów będzie już tylko dobrze. Podobno wodniaki produkują toksyny, które uniemożliwiają zagnieżdżanie... oby to była tylko ta przyczyna... Pozdrowienia dla Was Wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 07.04.15, 11:38 Au dziekuje u nas wporzadku maly rosnie jak nadrozdzach. Bede trzymac za ciebie kciuki. Powod wyeliminowany wiec teraz na pewno bedzie dobrze. Koniecznie daj znac co i jak. Pozdrawiamy serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 17.05.15, 23:42 Witajcie! Wracam do moich starań. W piątek dostałam @. W przyszły poniedziałek tj. 25.05 zaczynamy obserwować. Mam nadzieje ze będzie owulacja bo transfer ma być na całkowicie naturalnym cyklu. Tyle jest niewiadomych... boje się czy owulacja będzie, czy coś zostało z tych moich mrożonych zarodków, czy przeszkoda w postaci wodniaka w jajowodach była tym co przeszkadzało....Natalio, pamiętam że Twój criotransfer okazał się szczęśliwy. Oby i tak było w moim przypadku. Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 18.05.15, 05:14 Au napewno będzie szczęśliwy 😊 trzeba w to mocno wierzyć 😊 Ja teraz tule swoje maleństwo i jestem przeszczęśliwa😊 jak słyszę idiotów co chcą więzienie za in vitro albo mówią ze to zło to aż krew mnie zalewa bo nie mają pojęcia o czym mówią! Pozdrawiam was wszystkie 😊 Makatka jak brzuszek?? Kalafiorku a twój synuś? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 18.05.15, 18:28 au1983 siedzę tu i mocno trzymam kciuki na pewno wszytsko sie uda. Tak u mnie crio okazał się szczęsliwy i mam nadzieje że u Ciebie tez tak bedzie, ja za pól roku wracam po kolejnego malucha ktory rok bedzie lezakował. Trzeba mocno wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 19.05.15, 12:17 Au - powodzenia! Wiesz, że my tu wszystkie rozumiemy twoje obawy i niecierpliwe wyczekiwanie. Jestem pewna, że któryś z zarodków przyniesie ci wymarzone szczęście. Życzę ci żeby to był już ten pierwszy Mamuśka - dziś kończę 27 tydzień. Brzuszek oczywiście jest już widoczny, ale podobno i tak mały jak na ten etap. Przytyłam ok. 8-9kg. Niby to taka norma wg internetu, ale mam nadzieję, że na koniec nie będzie jakiegoś dramatu Zostały mi równo 3 mies. Oficjalny termin mam na 19.08. Czuję się dobrze i nie narzekam. Jedyne dolegliwości to takie, których się nie uniknie - czasem bóle kręgosłupa, opuchnięte lekko nogi, sporadyczna zadyszka, czasem coś mnie kłuje w pochwie/szyjce jakby szpilką, ale po odpoczynku przechodzi. Wizytę mam w poniedziałek. Byle do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 19.05.15, 19:26 Au kciuki mocne. ...oby wszystko się udało i ciebie dosięgło w końcu to szczęście Makatka jeszcze trochę i III trymestr....huhu...jak ten czas leci...kciuki za was Natalia. ..ja tez pod koniec roku wracam po moje drugie maleństwo. ...chyba znów będziemy walczyć w tym samym czasie Mamuśka u nad wszystko ok. Synuś rośnie jak na drożdżach. ..teraz trochę byliśmy przeziębieni ale wychodzimy na prostą. ...mamy lekkie kłopoty ze snem w dzien i młody nie chce przekonać się do łyżeczki ale jakoś to przeskoczymy myślę A co u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.15, 19:41 Kalafior u nas ze snem dokladnie to samo😊 a z łyżeczka problemu nie ma - uwielbia wszelkie przecieru owocowe czy warzywne😊 a siedzi juz twój dzidziuś? To wy dziewczyny odważne jesteście od razu drugie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 19.05.15, 19:48 Mamuśka samodzielnie jeszcze nie siedzi ale z podparciem czy lekka asekuracjią juz tak A Twój maluch od początku wszystko ładnie jadł? Kiedy zaczęłaś mu rozszerzać dietę? Karmiłaś wcześniej piersią czy butelka? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.15, 20:00 Tak maluszek od poczatku ładnie jadl z łyżeczki. Dalej ma odruch czasami wypuchanianjezykiem ale to przez to ze ssie xycusia 😊 a karmiony jest mieszanie od samego początku Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.15, 20:08 A i zaczął dostawać jedzonko jak skończył 4miesiace😊 byl juz gotowy na to caly czas patrzył jak ja jem 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.05.15, 21:24 Jesli chodzi o kolejne podejscie to trzeba isc za ciosem. Jak juz sie czlowiek przyzwyczail do nieprzespanych nocy) Moj maluch tez mieszanie odpiczatku karmiony. Teraz po 4 mce dostaje soczek z marcheeki i marchewke ale marchewke wypluwa mimo ze caly czas rusza buzka jak ja cos jem A tak z innej beczki Dziewczyny co sadzicie o wyborach?? Jak pis dojdzie do wladzy moze skonczyc sie refundacja Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.05.15, 21:34 U mnie szczęśliwie wszystko mu smakuje i z chęcią jego.do wyborów to jak PISwygra bedzie jakaś porażka - to co ten czlowiek wymyśla na temat In vitro to jakieś nieporozumienie. Nie ma zielonego pojęcia co ro.znaczy borykać sie z niepłodnością. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.05.15, 21:54 nie ma pojecia co te kobiety przezywaja. I jak wiele ludzi nie ma na to wszystko pieniedzy. Masakra jak sie slucha. za to reklama PO wzruszyla mnie mega Odpowiedz Link Zgłoś
2casus Re: starania rok 2014 19.05.15, 22:54 Oglądałem odpowiedź na pytanie TVN24 i nie powiedział, że zabrania lub odwoła, lecz, że chce aby inne metody leczenia były najpierw i aby były też finansowane. (Same wiecie, że te wszystkie badania poza programem trzeba robić za swoje), a to chyba nie jest w porządku, że niepłodnoś jest traktowana niekonstytucyjnie, jedne płacą inne mają za darmo? Nie wiem gdzie słyszałaś to o mówisz, może to komoruski coś straszył, bo nie było takiej wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 20.05.15, 07:56 2casus a czy Ty uważasz ze my kobiety marzymy o tym aby przechodzić in vitro i żeby fundować sobie taki zastrzyk hormonów? Uważasz, ze traktujemy to jak zachciankę - a nie wyszlo raz naturalnie to ide na in vitro! Mysle ze społeczeństwo ma bardzo mala wiedze na temat niepłodności i się wypowiada nie wiedząc co mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 20.05.15, 11:23 Mamuska popieram Cie w 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 20.05.15, 14:22 Bolesna prawda jest taka ze nikt to tego nie przeżył nas nie zrozumie...a ludzie lubią wypowiadać się i oceniać innych nie mając o niczym bladego pojęcia. .. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 20.05.15, 15:40 Dokladnie kalafior! Jakiś czas temu usłyszałam ze ludzie teraz przestają współżyć i od razu idą na i vitro bo tak jest prościej. No przecież śmiech na sali. Nie znam takich ludzi. A osoba która to mowila nie wiedziała ze ja jestem po in vitro Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 20.05.15, 17:35 Mamuska ubawilam sie. Musialby miec ktos strasznie kiepski seks skoro bardziej od niego wolalby stos zastrzykow, tone hormonow i stany zagrozenia zycia w przypadku hiperstymulacji. tak kto tego nie przezyl to tego niezrozumie. Bo raczej wiekszasc osob dziala w druga strone i zabezpiecza sie po uszy by tych dzieci nie miec. To jak on zrozumie jak wielki to horror by w ta ciaze nie moc zajsc. Odpowiedz Link Zgłoś
2casus Re: starania rok 2014 20.05.15, 21:50 Tak jest większość zanim sprawdzi czy może je mieć to nie chce ich mieć, a potem to czas stracony. Odpowiedz Link Zgłoś
2casus Re: starania rok 2014 20.05.15, 21:57 Współczuję, większość nie ma o tym pojęcia. To droga przez mękę, ale o tym wiedzą dopiero ci co przez to przeszli (przeszły). Większość dokładnie tak myśli, że to jest to co piszesz. Ale to jest tak, że syty głodnego nie zrozumie... Ale w kwestii wyborów to czy tylko status quo w kwestii finansowania się liczy? Nie wszystko złoto co się świeci...Zresztą nie wiadomo czy w 2016 dalej będą na to pieniądze, bo jest ich coraz mniej, przez coraz słabszą gospodarkę i bezrobocie... Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 06.06.15, 22:40 Cześć! Wczoraj tj. w piątek 5.06 miałam kriotransfer 1 blastocysty, podobno wyglądającej bardzo ładnie. Lekarz mówił że już powoli osłonka pękała. Rozmrozili 2 zarodki ale jeden uległ lizie. Nadal mam 3 zamrożone. Proszę, trzymajcie mocno kciuki... może tym razem.... Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 07.06.15, 11:56 Au - trzymam! I liczę, że zrobisz mi prezent urodzinowy Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 07.06.15, 19:46 Au trzymam mocno kciuki. Jestem z Toba ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 09.06.15, 21:58 Hej dziewczyny chce Wam dodać trochę otuchy i opowiedzieć swoją historię. Leczyłam się w Novomedice przez okres dwóch lat. Przeszłam dwa nieudane cykle in vitro. I gdy już traciłam nadzieję okazało się, że jestem..... w ciąży NATURALNEJ!!!!! Wszyscy w klinice oniemieli z wrażenia bo dodam, że problem leżał po mojej i męża stronie. Ale dla natury nie ma rzeczy niemożliwych i moje problemy hormonalne da się pokonać, a u męża - w tych paru procentach plemników znalazł się jeden, który dał radę. Więc zawsze trzeba wierzyć i nie poddawać się choćby nie wiadomo co, chociaż czasem sił już brakuje. Trzymam za Was wszystkie kciuki i gorąco wierzę że się w końcu wszystkim udaje Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 09.06.15, 22:10 Zaplocie8 - jestem w głębokim szoku! Wielkie gratulacje i dużo zdrówka dla Ciebie i fasolki!!😉 Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 09.06.15, 23:15 Nie ma to jak żywy, przykład, ale to nie jedyny znany mi przypadek. dobrze, że wreszcie prawda ukazała się na tym zamkniętym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 09.06.15, 22:41 Zaplocie - gratulacje! Widać cuda się zdarzają Mam kontakt z dziewczyną z Novomedici w podobnej sytuacji, tyle ze u nich było 1 IVF, teraz mieli podchodzić 2 raz, ale już nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 09.06.15, 22:55 Cześć! Zaplocie- moje gratulacje! Dziękuję wszystkim za dobre słowa, mam cichą nadzieję że może tym razem.... W sobotę i dziś wzięłam 1/5 dawki ovitrellu. To jest po to żeby pobudzić ednometrium aby stawało się jeszcze grubsze niż jest. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 09.06.15, 23:17 Czyli przykładów jest więcej, mam nadzieję , że ten cud ...jak Pani określiła ruszy lawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 10.06.15, 10:55 Zaplocie gratulacje!!! Co za radość Au kciuki mocno zaciśnięte Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 09.06.15, 23:12 Ta historia pokazuje jak kwalifikowana jest część pacjentek do IVF. Brak wystarczającej diagnostyki i przeprowadzono niebezpieczne procedury na kobiecie zdolnej do samodzielnego rozrodu. Nie jest to pierwszy przypadek. A społeczeństwu wmawia się , że to cudowna metoda, bo jest cudowna dla klinik które zarabiają na tym pieniądze. Moje proby przekonywania Pań , że niekoniecznie muszą poddawać sie tym procedurom spełzają na niczym, Medycyna jest pełna pieniędzy do wzięcia i to się dzieje. A społeczenstwyu całego świata wmówiono , że to panaceum. Statystyki holenderskie pokazują, że 80% czekających na in vitro par w ciągu 3 lat ma szansę na samoistnie zajściei w ciążę. Tam kolejka jest 1-2 lat i 48% tego nie doczekało. Bo ludzie leczą w tym czasie inne choroby, które są przyczyną niepłodności. Jeszcze raz zaznaczam, że IVF nie leczy niepłodności i jest procedurą zootechniczną (przepraszam za sformuowanie-ale usłyszałem z ust profesora). Panie nie wiedzą jakim skandalem są rekomendacje szczepieniowe, a ostatnio dotyczące statyn powszechnie stosowanych za miliardy dolarów, których wprowadzenie też było oparte na fałszerstwie pseudonaukowym, bo cholesterol nie jest szkodliwy i świat się właśnie o tym dowiedział. To samo dotyczyło Meridii, Vioxu, Thalidomidu, Valium i ,,szczepionek na świńską grypę, grypę sezonową( szczególnie dzieci) i tzw. szczepionkę na raka szyjki macicy, która nie jest szczepionką na raka i nie zabezpiecza a wręcz naraża młode dziewczynki. LEKARZE NIE SĄ WSZECHWIEDZĄCYMI IDEALNYMI BOGAMI, Trzeba uświadomić sobie, że frankowicze maja swoich banksterów, a w medycynie interesy są jeszcze bardziej brutalnie prowadzone bo powoduje nie tylko o finansowe utracone zyski, ale czasem utracone zdrowie. Na Uniwersytecie Medycznym było skolenie gdzie jednym z motto było jak ochronić parę przed IVF (niektórym profesorom już bielmo z oczu spadło). Dziękuję Pani za głos rozsądku, aczkolwiek mój ostatni dialog z panią Ulepek91 pokazuje, że to może być głos wołający na puszczy... W każdym razie gratuluję wyrażenia rozsądnego poglądu.. Inne nieprzekonane nadal kolejny raz zachęcam do przestudiowania rekomendacji PTG z 2014 r dot. postępowania w leczeniu niepłodnych par ..choc firmuje je profesor ze sławnej kliniki w Policach.... Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 10.06.15, 11:35 Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że mój przypadek "potwierdza" teze że in vitro służy tylko naciąganiu ludzi. I to z paru powodów. 1. ja i mój mąż oraz znane mi pary, które korzystały z procedury in vitro (z powodzeniem ) zostaliśmy poinformowani o skuteczności tej metody, tj. o jej niskiej skuteczności oraz o tym że TO NIE JEST METODA LECZENIA NIEPŁODNOŚCI!!!!! Myślę że pary, które korzystają z iv nie są debilami, i mają dostęp do internetu, prasy dot. tego problemu. Czytają artykuły "za" i "przeciw" i mogą sami zdecydować czy decydują się na in vitro. Więc ja i mąż z pełną świadomością przystąpiliśmy do tej procedury. 2. Leczenie w klinice podjęłam po ok. 2 latach leczeniach się u innych lekarzy, badaniach itp., a leczenie w ogóle po 1 roku starań o dziecko w sposób naturalny, których starań nigdy z mężem nie przerwaliśmy. Myślę że nie ma tak że jakaś para zaraz leci do kliniki po in vitro jak nie udaje im się począć dziecka w sposób naturalny. 3. w czasie trwania procedury in vitro szukałam razem z mężem jeszcze innych możliwości, chodziliśmy na konsultacje do innych lekarzy szukając przyczyn niepłodności męża - urolog, i moich - endokrynolog. Łykaliśmy witaminki i suplementy diety. Jedliśmy zdrowe jedzenie. Większość znanych mi par postępuję podobnie. Więc proszę z nas nie robić idiotów którzy wierzą ślepo we wszystko co im się mówi i dają się naciągać na kasę. Pomimo tego że zaszłam w ciążę naturalnie nie żałuję tych lat kiedy korzystałam z metody in vitro, bo siedzenie i czekanie bezczynne na cud wydawało mi się nie do przyjęcia. Chciałam spróbować wszystkich dostępnych mi medycznych i niemedycznych (medycyna niekonwencjonalna) metod, żeby potem nie żałować że nie zrobiłam wszystkiego. Natomiast w klinice też nam powtarzano, że nie ma rzeczy nie możliwych i że trzeba zawsze wierzyć, próbować i nie poddawać się. Tam też pracują ludzie, którzy współczują tragedii par, które do nich trafiają!!!! Nie ma tak, że w klinikach siedzą tylko żądni pieniędzy naciągacze. Wszyscy w mojej klinice się ucieszyli z mojej ciąży. Prosili żebyśmy pozostali w kontakcie, bo chcą wiedzieć czy z dzidziusiem jest wszystko ok. Tylko ktoś kto przeszedł podobną drogę jest w stanie zrozumieć pary, które starają się lata o dziecko, dlatego nie rozumiem dlaczego o in vitro najgłośniej mówią ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia co czują ludzie zmagających się z niepłodnością. Uważam, że nie mają prawa nikogo pouczać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 10.06.15, 11:45 Aha Mój przypadek potwierdza jedynie to, że wszystko się może zdarzyć. A poza tym należy odróżnić przypadki niepłodności (np. brak macicy) od obniżonej płodności (np. problemy hormonalne, niski poziom plemników). To są dwie zupełnie różne sytuację. Metoda in vitro jest wdrażana w tym drugim przypadku. A obniżona płodność w wielu przypadkach pozwala na naturalne poczęcia dziecka. Nawet endometrioza nie jest do końca wyrokiem!!!! Są przypadki kiedy zmiany te cofają się. Bo natura naszych organizmów jest nieodgadniona i nie poznana do końca. Jeszcze jedno - moim zdaniem sianie na takim forum tez o spisku lekarzy i koncernów farmakologicznych jest skandalem. To forum i jemu podobne służą ludziom zmagających się z problemem niepłodności, mamy się razem wspierać i dodawać sobie otuchy. A nie siać nienawiść i pozbawiać się nadziei. Bo in vitro to jest właśnie nadzieja. Kto nie przeszedł ten nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 10.06.15, 16:56 Zaplocie w pełni sie pod tym podpisuje! Uważam dokladnie jak Ty i taka sama drogę przeszliśmy z tym ze ze szczęśliwym finałem po in vitro😉 Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 10.06.15, 17:46 Dziewczyny! POMOCY! Potrzebuję Waszej rady... Tak jak już wcześniej pisałam miałam embriotransfer w ubiegły piątek. Dzisiaj przed godziną 14ta zauważyłam lekkie brązowawe plamienie. Od tego czasu jest czysto. Czy to jest zwiastun miesiączki (powinna być w sobotę)? Czy to już jest koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 10.06.15, 21:20 Au - spokojnie (wiem, łatwo powiedzieć). Sama dobrze wiesz, że to może być oznaka wszystkiego, od porażki do sukcesu (i tej wersji się trzymajmy). Dla porównania powiem ci, ze u mnie za każdym razem zaczynało się różowo/czerwone plamienie w 6/7 dniu po transferze blastocysty. Za 1 razem ciąża biochemiczna, za 2 - porażka, za 3 - sukces, więc widzisz, że wszystko może się zdarzyć. U ciebie na tym tle jest całkiem nieźle (brązowe i ustało). Trzymam niezmiennie Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 10.06.15, 21:57 Au Makatka prawdę pisze Nie panikuj...to może być objaw implantacji i tego się trzymajmy Kciuki jeszcze mocniej zaciśnięte Zaplocie....nie denerwuj się tak, teraz jestes w ciąży i musisz o siebie dbać Kto nie przeżył nie zrozumie i juz... Panie Napro. ..coś tam...niech Pan sobie stąd pójdzie i nie " kopie lezacego".Dość się nacierpialysmy w życiu żeby TU się z Panem uzerać. Powiem jaśniej WYNOCHA Z TEGO FORUM!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 10.06.15, 20:34 Z większością pani postępowania się zgadzam i wszystkie te czynniki złożyły się na końcowy sukces i dlatego gratulacje. Natomiast nie użyłem sformułowania , że IVF służy tylko naciąganiu, bo pani z usuniętymi jajowodami ma jeszcze tylko adopcję. Natomiast nie ma ustalonego właściwego postępowania diagnostyczno leczniczego, albo się go nie przestrzega. Holendrzy ustalili, że aby 84% par samoistnie uzyskało ciążę to musżą minąć 3 lata, dla 90% to jest 5 lat. Dlatego rozsądny czas staran naturalnych to 3 lata, w noprotehnologii jest to 18 cykli po ustaleniu stałego leczenia i wyniki sięgają 90%. Odnośnie otwarcia na wiedzę internetową to jest tam wszystko, każdy może się nauczyć czeog tylko chce, ale czy to jest prawda?. W kwestii porad lekarskich to o ginekologach to mam swoje zdanie, a i nawet niektórzy profesorowie endokrynologii prezentują zamierzchła wiedzę. Więc lekarz a lekarz....Jak się ma szczęście to i lekarze nie są potrzebni. Wszędzie zdrowy rozsądek. A o zrozumieniu uczuć to się pani wydaje, że ich nie rozumiem, że nie przeżywam obumarć ciąż, że nie czuję stresu niepłodnych par, że jest mi obojętne co się stanie... Nie wie pani jak nawarstwia się z każdym kolejnym takim przypadkiem frustracja, której nawet nie kompensują sukcesy kolejnych wyleczonych niepłodnych par.. Jednak 3 akapit od końca pokazuje, że nie ma pani przemyślen i nie bardzo zrozumiała Pani ten znak ... A ostatni akapit jest arogancko subiektywny i brakiem docenienia współczucia pomocnych dłoni... Z poprzedniego wpisu epatowała empatia i zrozumienie doznanego cudu , z której nic nie zostało. Żal mi tej utraconej szansy... Powodzenia w bycie równoleglym... Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 11.06.15, 10:50 Panie naprotechnolog myślę że moje wpisy przez osoby do których był kierowany został zrozumiany tak jak sobie tego życzyłam. Odsyłam do lektury wpisów powyżej innych forumowiczów. Życzę szczęścia takiego jak jak doznałam i powodzenia. Nieważne jaką drogę Pan wybierze aby to szczęście osiągnąć. Wolno Panu samemu decydować, tak samo jak nam. Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 11.06.15, 12:53 Z wpisu wynikało, że ten cud dał Pani jakiś znak. Ale to pomyłka. Tkwi pani w tym nadal po uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 11.06.15, 14:58 Vice versa proszę Pana....... Chyba Pan forum pomylił...... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 11.06.15, 20:51 Zaplocie moje gratuluacje. PAN Naprotechno jakies gowno to idiota i nieraz na tym forum to udowodnil. Niech sie bawi w to placebo dalej. Bez zadnej szkoly medycznej jakis szalony szama. Au bardzo mocno trzymam kciuki i wierze ze sie uda. U mnie w ciazy krew sie lala strumieniami a teraz sciskam moje szczescie. Kalafiorku popieram cie niech ktos w koncu wywali tego imbecyla z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 12.06.15, 22:56 Widze, że pani Natalia w swym zaślepieniu posuwa się do mowy nienawiści. Gó... pani wie jeśli o to chodzi. A jeśli personalizujemy to pani jest. Tyle. Beton i teflon Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 13.06.15, 07:56 Witajcie! Wynik miałam zrobić dzisiaj tj. w sobotę ale wczoraj nie wytrzymałam i pobiegłam do laboratorium. Mój wynik w 7 dpt to 74,2. Chyba się udało..... Ponad 5 lat starań... to jest z całą pewnością cud. Na razie radość jest umiarkowana, czekam do poniedziałku, oby tylko był przyrost. Dziękuję Wasz Wszystkim za wsparcie i serdecznie pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 13.06.15, 09:23 Au - gratulacje! nie mogło być inaczej Wszystko będzie dobrze. Normalnie ryczę...ach te hormony Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 13.06.15, 12:40 Super!!!! Moje gratulacje!!!! Oby więcej teraz ciąż Życzę tego Wszystkim z całego serca. Życzę Wszystkim Staraczkom nawet kopania małych nóżek po żołądku i rzygania o poranku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 13.06.15, 19:42 AU cudowna wiadomość gratuluję. Teraz czekamy na piękny przyrost. Trzymam mocno kciuki...oby fasolka ładnie się zadomowila Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 13.06.15, 22:24 Agnieszko super ciesze sie wyniki jest rewelacyjny. Z kazda taka informacja wracaja te pozytywne emocje Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 15.06.15, 20:56 Cześć! Mój dzisiejszy wynik to 313,8 mlU/ml. Jestem 10 dpt. Powoli zaczynam się cieszyć cudem, jaki nas spotkał. Oby teraz było już wszystko dobrze.... Pozdrowienia dla Wszystkich Dziewczyn z tego wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 15.06.15, 21:11 Au - piękny wynik ciesz się, ciesz!!!! Należy ci się to po tylu przejściach Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 15.06.15, 22:05 Pięknie rośnie! Ciesze się razem z Toba!😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 15.06.15, 22:39 Au hurrraaa!!!Udało się ! Oby tak dalej Teraz czekamy na pęcherzyk na Usg a potem serduszko Trzymam mocno kciuki dalej Takie wiadomości można czytać codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 16.06.15, 11:49 Au super jak sie cieszeeeee. Sciskam was mocno )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 17.06.15, 15:11 Super wynik!!! Moje gratulacje Ps. badaj sobie jeszcze progesteron sama o ile lekarz nie zlecił Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 17.06.15, 16:32 AU gratuluję. Ja jestem 7dpt. Bete mam robic w poniedzialek ale raczej nie wytrzymam i zrobię w piatek... moze juz cos wyjdzie. Ogolnie to czuje sie bardzo okresowo i jestem prawie pewna ze nic z tego to moje pierwsze in vitro, nie mam mrozakow bo zaden nie przezyl. Mam (lub juz nie) tylko 1 zarodek w sobie 8A podany w czwartek rano w 4 dobie po punkcji. Tzn punkcja byla w poniedzialek a transfer czwartek Wiecie ile trzeba odczekac zeby znow podejsc w programie rzadowym 2 raz? Czy tez tak wszystko idzie, tez trzeba podpisywac tone tych papierow? Ehhh, zrezygnowana jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 17.06.15, 19:31 dziubeczek nie poddawaj sie, na pewno sie uda kazdy z nas ma inna historie jednym udaje sie na pierwszym razem innym za drugim a jeszcze innymn za 10. Trzeba wierzyc i miec nadzieje. Nie powiem Ci dokladnie jak to jest z drugim podejsciem bo u mnie byly 4 zarodki przy pierwszym programie. Daj znac co i jak trzymam mocno kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 17.06.15, 20:56 Natalia28071987 dziękuję za słowa wsparcia. Tak, masz rację, każdy ma swoją własną historię. Tak bym już chciała zobaczyć te || kiedykolwiek. Dam znać napewno co i jak mi wyszło. W piątek idę. Słyszalam ze nie trzeba robic z rana i byc na czczo tylko obojętne idzie się i zawsze jest ten sam wynik betki, nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 17.06.15, 22:22 Tak wyniki bety nie musza byc na czczo i z rana. Wynik mozesz wykonac o kazdej porze dnia. Bede czekala na wiesci. Trzymaj sie cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 06:18 Dziękuję jak tylko będe mieć wynik to dam znać dziś znów megaa okresowo się czuję, do tego stopnia że chyba zaraz podpaskę założe bo się boje że mnie zaleje. Naprawdę cud by musiał się zdarzyć gdybym była w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 18.06.15, 08:20 Intuicja kobiet w takich kwestiach jest dos mocna. Na pocieszenie moge Ci dodac. Ze ze mnie lalo sie jak z wiadra. A dzidzius juz ma prawie pol roku. Glowa do gory. U mnie udalo sie za drugim razem Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 08:45 W tym cyklu w którym okazało się ze jestes w ciązy? Czy w 1 nieudanym się lalo a w 2 zaszłaś? Najpierw nie mogłam się doczekać testu bety itp. a teraz jest mi to już wszystko jedno. Myślę tylko o nowym cyklu stymulacji, kasę na leki muszę odłożyć itp. Może za tym 2 razem się uda. Wolałabym żeby podali mi 2 zarodki, ale chyba <35 lat podają tylko 1 a dopiero w 3 podejściu może 2. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 18.06.15, 08:47 Dziubeczek nie poddawaj się dopuki nie będzie 100% wiadomo jaki jest wynik bety...te same objawy co na okres mogą wystąpić także na ciążę. ..trzymam kciuki.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 09:11 Właśnie nie wiem już co robić, czy zrobić betę w piątek 9 dpt czy czekać do poniedziałku 12 dpt. Chciałam robić w piątek ale teraz chyba nie widzę zbytnio sensu. A może zrobić, bo jak by wyszła 0 to chyba by było wszystko jasne? Dziękuję za kciuki, przydadzą się ciężko mi się nie poddawać z tym samopoczuciem @ ale jakoś próbuję się nie załamywać. Co ma być to będzie, nie mam już na to wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 18.06.15, 09:22 Dziubeczek ja robiłam sikacza w 10dpt i wyszedł mi cień cienia...a 11dpt juz była beta 141...a zarodek miałam 2 dniowy...także uważam ze jeśli masz się denerwować cały weekend to lepiej zrób w piątek. ..jeśli beta będzie większa niż kilka punktów to jest szansa...jak będzie 0 to będziesz mogła skupić się na przyszłości. ..ale decyzja należy oczywiście do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 09:39 No to pieknie Ci podskoczył juz w 11 dpt kurcze. Tak, to ja też zrobię jutro na 100%. Najwyżej weekend spędze na obmyslaniu planu B. Tym bardziej że mój zarodek był 4 dniowy to już chyba coś powinno wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 10:16 Kurcze a ja nie mam pewności czy powinnaś wcześniej robić bete. Może być tak że Ci się udało a beta ci w piątek jeszcze nie wyjdzie i wtedy się nie potrzebnie zmartwisz.... Ja do 5 miesiąca ciąży czułam się tak jakbym miała dostać okres. Przez to że cały czas miałam takie wrażenie to długo nie wiedziałam że jestem w ciąży..... Jajniki czasem jeszcze nie wiedzą że jest ciąża i próbują pracować stąd to dziwne uczucie. Przemyśl sobie jeszcze raz ten test, jak poczekałaś tyle czasu to te 2-3 dni Cie naprawdę nie zbawią.... Jak się nie udało to pomyśl, że jesteś na początku drogi. Niewiele jest takich dziewczyn którym udaje się za pierwszym razem. A o następnym podejściu zadecydujesz razem z lekarzem bo to wszystko zależy jak Twój organizm działa.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 10:40 Kurcze własnie dziwne to jest z tym uczuciem jak na okres. Ewidentnie się tak czuje i choćbym chciała na siłe poszukać jakiejkolwiek róznicy między samopoczuciem w każdym cyklu a teraz to nie widzę żadnej. We wcześniejszych cyklach naturalnych starań, najpierw co miesiąc testy robiłam, potem swierdziłam że nie ma sensu kasy wydawać na nie, że miesiączki mam regularne to poczekam na ten dzień i zawsze przychodziła. Ewentualnie moge powstrzymać się do poniedziałku, bo jestem juz przyzwyczajona do tego czekania. Termin @ mam też na poniedziałek, to raczej będę już wiedzieć. Podchodząc do in vitro myślałam, baa byłam pewna że mi się uda za 1 razem. Bo w sumie głównie czynnik męski był u nas, a u mnie to hormony które koniec końców praktycznie zostały wyregulowane. Ale teraz widze, że jednak nie jest to takie oczywiste, że in vitro i 100% powodzenia. W razie czego to z lekarzem coś obmyśle, tylko nie wiem którym bo od początku programu rządowego to w klinice 3 lekarzy mnie prowadziło. Tzn. z 1 miałam 1 wizytę, z 2 stymulację a z 3 punkcję. Potem transfer z tym 1. Do żadnego sie nie przywiązałam. Ani pewnie żaden do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 18.06.15, 11:01 dziubeczek86, nie ma się co martwić na zapas. Objawy, które masz niekoniecznie świadczą o niepowodzeniu. Ja jestem bardzo niecierpliwa i pewnie pobiegłabym i jutro i w poniedziałek zrobić betę. Ja mam za sobą 4 pełne procedury in vitro i 5 transferów. Moja beta, po ostatnim transferze, w 7 dpt to 74 a w 10 dpt 318. Jutro robię kolejną weryfikację. Pielęgniarka powiedziała, że jeśli wynik będzie ok to już będziemy umawiać się na wizytę. Jak widać niektórym udaje się za pierwszym razem, inne, tak jak ja, muszą pomęczyć się dłużej... Trzeba tylko być bardzo cierpliwym a zostanie to nagrodzone.... Ja Wam powiem, że po radości która wybuchła po wynikach teraz martwię się, żeby to wszystko szło w dobrym kierunku... Niepotrzebnie naczytałam się różnych rzeczy że np. 25% ciąż to naturalne poronienia, że nie zawsze serduszko zaczyna bić itp. No i spanikowałam... Kiedy miałyście pierwszą wizytę? Biło na niej już serduszko? Kurcze, nie mam żadnych objawów, a Wy od kiedy miałyście objawy ciążowe? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 11:52 Au w sumie chyba zrobię i w piątek i w poniedziałek. Z tym że ten piątkowy wynik postaram się jakoś bardzo nie przeżywać bo w poniedziałek może się zmienić. 5 transferów to sporo, to już weteranka 7dpt Ci wyszła beta, no to chyba jest tak ze jak ma wyjsc to wyjdzie. I własnie mnie naszla chec zrobienia tej bety i wlasnie wrocilam z laboratorium. Wynik wieczorem Co do staran to fakt, trzeba byc mega cierpliwym. Ja tam jestem jeszcze z natury w miare cierpliwą osobą, ale moj M wcale. I i tak sie dziwie ze on to tak dzielnie znosi i mnie jeszcze pociesza ze napewno bedzie ok. A jak nie to pojdzie sie 'zabawic' do pokoiczku wiśniowego (w tej naszej klinice pokoje maja nazwy od owocow) itd. I wyszarpie gazetę Kiedys poszlismy razem do tego pokoiczku, za 1 razem i faktycznie te gazety byly wrecz potargane to tam niezle jazdy muszą odchodzić ale przynajmniej nie ma co do tego wszystkiego podchodzic z grobową miną, są też elementy wesołe. Gorsze jest to czekanie. A co do Twoich obaw, to czasem lepiej nie czytać tego wszystkiego w internecie bo tylko się zdołujesz i nie potrzebnie wystraszysz. Lepiej czasem nie zagłębiać się w ten temat aż tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 14:09 masz taki sam "problem" jak ja. Bo u mnie tak samo hormony, a u męża czynnik męski. Jeśli mogę Ci dać radę to polecam męża zapisać na wizytę to urologa, bo wcale nie jest powiedziane że ze słabą jakością nasienia nie da się nic zrobić. Ja zapisałam męża do urologa - chociaż nie zdążył pójśc. Oprócz tego codziennie dawałam mu dużo witaminek polcam dla męża witaminy Pharmaton dla kobiet w ciąży bo mają o wiele dużo większy procentowo skład róznych witamin i minerałów niż tabletki dla mężczyzn, dodatkowo dawałam kwas foliowy, witaminę C, magnez. Oprócz tego dieta: warzywa, oraz suszone owoce i orzechy brazylijskie - przy pierwszym badaniu mąż miał tylko 2% żywych plemników, po miesiącu "diety" - 6 %. Poczytaj sobie więcej o danym składniku, o selenie itp. nie będę się o tym rozpisywać. Nadto, mąż dostawał chińskie zioła od znajomego zielarza, ale nie mogę teraz znaleźć nazwy. Dawałam je mężowi bez przekonania dopiero potem przeczytałam że je ludzie bardzo chwalą, nawet z zagranicy sprowadzają. Szukam opakowania to napiszę jak się nazywały. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 14:16 zaplocie8 dzięki za rady wypróbuję Pharmanton być może to też pomoże. Ja go faszerowałam witaminami, róznymi dla mężczyzn, głównie z cynkiem. Potem witaminy w syropie bo ta łamaga ma problem tabletki łykać bo mu stają w gardle. Kurde to ja łykam po 5 na raz. Też podawałam Salfazin. Czyli oprócz witamin witaminę C i magnez? Magnez też mu podawałam, ale jak ja nie przypomniałam to on nie wziął. A napewno do tego wazna jest systematyczność. Podejrzewam, że on do urologa nie pójdzie, bo on jest typem facetów że od lekarzy z daleka. I tak jestem pełna podziwu że on się zgodził na in vitro. Kobiety bardziej pragną chyba dzieci niż mężczyźni, choć wiem są wyjątki Daj znać z tymi ziołami, zioła by pewnie pił bo by się nimi nie udławił jak tabletkami Z owocami i warzywami też muszę popróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 14:40 tak , ważna jest systematyczność. Ja rano dawałam M tabletki, a wieczorem miseczkę z suszonymi owocami np. morele, rodzynki i te cholernie drogie orzechy brazylijskie.... A co do urologa to czytałam że faceci często mają żylaki powróżka nasiennego, co powoduje niski poziom plemników i może się okazać że Twój M podleczy się trochę i jego problem minie. O tym urologu mówił nam dr do którego poszliśmy na konsultację po 4 nieudanym transferze...... Kazał się mężowi przebadać, ale temat umarł śmiercią naturalną - bo mój mąż też nie kwapił się do kolejnego lekarza - gdy okazało się że jestem w ciąży. Co do transferów to niektóre kliniki zalecają stosowanie embrio żelu, który podnosi skuteczność zagnieżdżania się zarodka. To tak jeszcze mi się przypomniało PS. szukam nazwy tych chińskich ziółek (ale one były w kuleczkach do połykania, nie w płynie) Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 14:43 aha co do problemów męskich to jeszcze sprawdzają się luźne bokserki na codzień i do spania. Chodzi o przegrzewanie jąder. Zero gorących kąpieli i żadnej komórki noszonej w spodniach.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 15:47 Tak, bokserki ma luźne, prysznice tylko bierze itp. Chyba powrócę do tych witaminek. Suszone owoce też to dbałaś o M to Ty za 5 transferem miałaś test pozytywny? Jskie miałaś metody? icsi czy imsi? czy zwykłe? A gdzie tem embriożel się kupuje i jak się go stosuje? Tj na receptę? Narazie spróbuję z tym rzadowym programem i faszerować M witaminami itd. Urolog pewnie bedzie ostatecznością. Tak to jest z facetami Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 16:04 Kochana ja zaszłam naturalnie w ciąże, po tych właśnie wszystkich staraniach!!!!! Wcześniej z uwagi na niską jakość nasienia mieliśmy stosowaną tą metodę z wybranym jednym plemnikiem i unieszczeniem go wewnątrz jajeczka. Nigdy nie pamiętam jak się nazywa ta metoda. Do kolejnej stymulacji (trzeciej i niestety ostatniej w programie rządowym) nie musieliśmy już podchodzić. Piszę to wszystko żebyś wiedziała że będąc w podobnej sytuacji udało się nam naturalnie zajść w ciąże, tylko że pomogliśmy trochę naturze. Z urologiem nie zwlekaj. Szkoda czasu.Co do embrio żelu to można go kupić przez internet, chociaż nie jest tani... Ja go nie zdążyłam ani kupić, ani zastosować. Musisz o niego spytać lekarza i poczytaj trochę na necie. Klinika w Katowicach go stosuje, ale nie pamiętam jak się nazywa, na swojej stronie internetowej o nim piszę i ten lekarz u którego byliśmy na konsultacjach też o nim mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 16:09 a ja nie rozumiem tych facetów!! To my możemy się kłuć igłami i faszerować lekami, poddawać narkozie i brać kilogramy hormonów, a oni nie mogę kurcze pójść do urologa? ja po zastrzykach miałam gorączki, wymioty i sraczki! brzuch siny od zastrzyków, a po pobraniu komórek to zwijałam się z bólu. Dlatego męża pytałam czy tylko ja mam się poświęcać? Tylko mnie ma boleć? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 16:47 Ale jaja, to udało Ci się po tych cyrkach zajść naturalnie? To pewnie mega zaskoczenie! no widzisz, jaki ten los jest zawrotny! Mi teoretycznie też się wydaje, że jakby się tak uprzeć i faktycznie próbować naturalnie, próbować prowadzić tą diętę i brać witaminy to "chyba" też by się mogło udać naturalnie. Nie stwierdzono u mnie jakiś mega chorób czy przeciwskazań. Ale też czytałam, że np. niektóre dziewczyny nie mogły zajść naturalnie, w in vitro zaszły a potem już bez problemów zachodziły. Myślałam, że może w moim przypadku też tak będzie. Narazie czekam na wynik bety, ale raczej nikłe szanse. Ta metoda umieszczenia plemnika to icsi. Ja tą nazwę pamiętam bo mówiłam na to "icsi" a to się czyta "ixsi" Ja też nie rozumiem facetów, dokładnie kobiety są zdolne do wielu poświęceń, igieł, leków, hormonów, poświęcają swoją figurę, jeszcze muszę pilnować facetów żeby te sieroty witamin nie zapomniały itp. Ja gdybym mogła się wcielić w skórze faceta to bym już była zapisana do urologa. Baa u urologa byłabym już 2 lata temu. Te wszystkie specyfiki nie są tanie niestety. Ja za to badanie AMH i jakieś mykologię czy coś to dałam 900 zł i mi aż gardło ścisło, jak kwotę usłyszałam bo miałam 1000 zl do konca miesiąca. Ale już wolę na to wydać niż te całe monitoringi. A to zajście naturalne to był tak przypadkiem całkiem czy np. coś zastosowaliście aby pomóc ? Ja np stosowałam jakieś zele pomagające poruszac sie plemnikom itp. Potem oczywiście nogi na ścianę i nie wstawałąm do rana. Ale nic z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 18:48 no pewnie że zaskoczenie!!! Jeszcze głupia się denerwowałam że nie mam miesiączki bo chciałam dalej się leczyć!!! a tu ciąża Co do samego zapłodnienia to był przypadek. W ogóle nie myślałam o tym. I wydaje mi się że jak przestałam myśleć (bo to był grudzień, święta, dużo pracy, sprawozdania w robocie itp.) to się odblokowałam też. Nawet nie zapisałam kiedy miałam ostatnią miesiączkę!!! Wstyd mi było potem u lekarza bo to była pierwsza miesiączka od lat której nie zanotowałam , ale lekarze w klinice się tylko uśmiechali że tak miało być i że to pomogło bo widocznie się blokowałam Jednak wcześniej zawsze ta myśl była z tyłu głowy, że może się uda, a tym razem nie myślałam. A napisałam tak żeby dziewczyny wiedziały że i czasem tak bywa że organizm się sam odblokuje. Więc dobrze jest razem przy in vitro pomóc trochę naturze. Ja uważam że dobrze jest stosować kilka metod na raz, a nóż coś wyjdzie. Albo in vitro, albo naturalnie. A ta cała procedura i tak tyle trwa że można jeszcze samemu działać w trakcie i ja tak robiłam. Szkoda czasu, niestety lat nam przybywa a nie ubywa Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 18:55 Dziubeczek chciałam Ci jeszcze napisać, że ten pierwszy transfer rzadko bywa szczęśliwy. Jeżeli nie wyjdzie to trzeba dalej próbować. Strasznie trudno jest trafić w tzw. " okienko implantacyjne", tj. w moment kiedy zarodek może się zagnieździć w macicy, a lekarze niestety podają czasem zarodek na chybił trafił..... Jeżeli tym razem się nie uda to poczytaj sobie jeszcze o zagnieżdżaniu się zarodka, o tym żelu i o środkach które wspomagają zagnieżdżanie się. Możesz wtedy więcej wymagać od lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 19:00 EmbryoGlue tak się poprawnie nazywa ten specyfik i piszę o nim na stronie Kliniki Angelius Provita w Katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 19:57 Hmmmm beta mi wyszła 6,8 . Dziwne... nie wiem co o tym myśleć. Czy to aby był pozytywny wynik? Ale to pewnie może jeszcze spaść, z resztą jest minimalnie powyżej 5... Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 18.06.15, 20:45 coś mi się wydaje że jesteś w grupie szczęśliwców, którym się udało za pierwszym razem trzymam kciuki, niech beta pięknie rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 20:59 To by był jakiś cud nad Wisłą ale mam teraz burze mózgów! To może ja jutro pójdę jeszcze raz na tą bęte? Ona rośnie codziennie, czy nie ma sensu latać jutro i lepiej się wstrzymać do poniedziałku? No to teraz się nie uspokoiłam wrecz przeciwnie ale humor mi sie trochę poprawił!!! Bo być może jest nadzieja ze się uda! Dziękuje zaplocie8 za kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 18.06.15, 22:04 Dziubeczek - jutro bym nie robiła badania. Bardziej miarodajny będzie wynik po 48h, czyli w sobotę. Teoretycznie powinien się w tym czasie podwoić lub co najmniej wzrosnąć o 66%, ale w praktyce beta na tak wczesnym etapie rośnie dużo szybciej niż +100% po 48h. Jeśli nie masz w okolicy laboratorium czynnego w sobotę to poczekaj do poniedziałku, wtedy będzie już wszystko jasne. Trzymam kciuki! Ja byłam w identycznej sytuacji - też robiłam badanie w czwartek (beta 38), potem sobie sobotę odpuściłam i powtórzyłam w poniedziałek (beta 301). Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 22:08 Makatka81 to tak zrobię. Odczekam cierpliwie, już i tak długo wyczekiwałam to mnie te 2-3 dni nie zbawią. A w poniedziałek napiszę mój wynik Nie mam właśnie w sobotę otwartego laboratorium. A może to i dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 09:41 Kora mózgowa to najsilniejszy gruczoł dokrewny, Jak musi być w ciąży to nie będzie, trzeba podejść z pokorą do fizjologii i czasem zapomniej o napinaniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 18.06.15, 18:49 To się nazywa egoizm, bo to nie oni nawet do urologa za trudne, a pigułki antykoncepcyjne to kto łyka? Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 18.06.15, 16:27 Ma Pani rację , nasienie można bardzo poprawić suplementami w dużych dawkach i różnymi substancjami pochodzenia roślinnego, ale też lekami. A więc jednak coś z naprotechnologii czy nadal mowa o placebo? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 18.06.15, 16:14 Au ja nie miałam żadnych objawów ciążowych. Nic a nic. A beta pięknie rosła. Serduszko dopiero bylo u mnie 6-7 tydz. Czyli nie na pierwszej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 18.06.15, 21:52 Au - rozumiem twoje obawy aż za bardzo. Ja zaczynałam od bardzo niskiej Bety - 38 w 10dpt blastocysty, w 14dpt było 301, cały czas plamiłam i lekarz chciał mnie zobaczyć jeszcze przed Świętami, więc byłam na wizycie 22.12 14 - to był 5t5d od OM i był pęcherzyk. Święta i Nowy Rok miałam wycięte z życiorysu przez strach. Nie chciało mi się nikogo oglądać, ani rozmawiać, najlepiej byłoby zasnąć i obudzić się 8.01 - wtedy dopiero miałam kolejną wizytę, bo w okresie świąteczno-noworocznym mój lekarz był na urlopie. Zresztą to był dobry termin na to żeby zobaczyć serduszko. I zobaczyłam to był 8t1d. Wiem, ze cokolwiek napiszę, to i tak nie zniweluje Twoich obaw...po prostu musisz wierzyć w swoje maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 18.06.15, 21:59 Hej makatka81. 38 beta w 10 dpt to jest nie dużo? Pytam bo ja mam 6,7 w 7dpt i nie wiem czy to mało czy dużo i jak to szybko rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 18.06.15, 22:18 Dziubeczek - cofnelam się do Twoich wcześniejszych wpisow i widzę, ze masz dziś 7dpt 3-dniowego zarodka (czyli 10 dni po punkcji), ja robiłam badanie w 10dpt 5-dniowego zarodka (czyli 15dni po punkcji), to ogromna różnica. Myślę, ze twój wynik daje nadzieje. Mój wynik 38 w 10 dpt blastocysty był naprawdę niski. Dający nadzieję był dla mnie conjamniej ok 80-100 i na taki liczyłam, więc jak zobaczyłam swój, to bylam przekonana, ze to kolejna ciąża biochemiczna i na kolejnym badaniu wynik spadnie, a jednak po 4 dniach w 14dpt było 301. Dla porównania Au miała ponad 300 już w 10dpt, więc widać, ze jednak każdy przypadek jest inny... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 18.06.15, 22:35 Dziubeczek coz za dobre wiesci slysze. Mam nadzieje ze wynik ladnie sie pomnozy. Trzymam mocno kciuki. Dziewczyny prosze podsumujcie jeszcze raz jakie leki sa najlepsze na poprawe nasienia u mezczyzn?? Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 00:14 pisałam wcześniej jak ja starałam się poprawić nasienie męża, cofnij się do moich wpisów z dnia dzisiejszego i wcześniej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 09:32 Każdy zarodek ma inną siłę i ilość wydzielanego hcg, stąd normy też są bardzo szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 12.06.15, 00:14 Holendrzy opublikowali dane, że czekając w kolejce do in vitro 48% par zachodzi w ciążę bez żadnego leczenia w cciągu 2 lat. Tę optymistyczną widomość chcę przekazać jak wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 06:59 makatka81 tak faktycznie każdy przypadek jest inny i nie ma dokładnej reguły, ale jedno jest pewne im wyższa beta tym lepiej. Ja dziś jakoś w nocy spać nie mogłam, nie wiem czy z wrażenia czy co. Ale narazie nikomu z rodziny nie mówiłam o wyniku. Narazie poczekam, żeby ewentualnie nikogo nie rozczarować. Tym bardziej że ja dalej się czuje mega okresowo. I jak by był sukces to dołącze do grona dziewczyn co twierdzą że objawy na @ i na ciąże są takie same. Ale nie zapeszam natalia też bym chciała żeby wyniczek ładnie się pomnożył kciuki się przydadzą oby tak było!!! Co do nasienia to tak, zaplocie8 opisała posty wyżej co należy jeść, jakie witaminki brać itp. Możesz poczytać. A u Ciebie też jest czynnik męski? Jakie wyniki miał Twój M? Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 12:44 dziubeczek wszystkie tutaj chyba przyłączamy się do czekania razem z Tobą i trzymamy mocno kciuki!!!! Tak sobie myślę że ciąże to czasem lubią sobie tak przytrafić się "lawinowo" Czyli długo nic, a potem to kilka ciąż... Co do informowania o ciąży to ja np. najbliższą rodzinę szybko poinformowałam, a całą resztę dopiero jak minął I trymestr. W pracy poinformowałam zaraz szefostwo, a reszta się domyśliła po oznaczeniu na zwolnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 12:58 Dziękuję niech będą lepiej te lawiny ciąż niż te przestoje Ja tak myślę, że jak będe miała już pewność to będzie wiedział tylko M, a własnie cala reszta po 1 trymestrze. A jakie jest oznaczenie na zwolnieniach? Tzn chodzi o pieczątkę? Ja pracuję w korporacji i raczej nie rozstrząsają każdego L4, w poprzedniej firmie to by od razu bylo wiadomo jakbym przyniosla L4 podbite z kliniki "Macierzynstwo" Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 19.06.15, 13:31 Dziubeczek - w polu nr 16 na formularzu L4 jest wpisywana litera B, która oznacza ciążę. Wtedy zwolnienie jest płatne 100% Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 13:35 Aaaa no widzisz tego nie wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:32 Oczywiście jak pracodawca dostanie dodatkowo zaświadczenie o ciązy od gina Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 13:59 Nie bój się jest napisane , że in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:01 Gdzie jest napisane że in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:17 Na l4 jest napisane że in vitro??? Pierwsze słyszę. ..bujdy na resorach. Przy zakładaniu karty ciąży będą pytać o zapłodnienie i wtedy możesz powiedzieć ze ifv czy naturalnie. Cisza jest raka sama ... Dziubeczek twój wynik przyprawił mnie o dreszcz emocji .teraz i ja nie mogę doczekać się poniedziałku Trzymam kciuki jeszcze mocniej Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:23 Dziubek nie czytaj wypowiedzi od Naprotechnolog - mija sie z prawda... Na L 4 masz symbol B co oznacza ciążę - tak jak makatka pisze trzymam kciuki za twoją fasolkę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:31 Mamuśka - nareszcie...myślałam, że już nikt nie pozna się na tej ironii Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:56 Makatko.. Oj tak😆 jak sie czujesz? Brzuszek rośnie? Mój dzidziuś ma 7miesiecy i z dnia na dzien mnie zaskakuje😉 ale jestem w nim zakochana po uszy 💕 Odpowiedz Link Zgłoś
makatka81 Re: starania rok 2014 19.06.15, 15:13 Mamuska - mój dzidziuś też skończył już 7 mies. Termin mam dokładnie za 2 mies. od dziś Czuję się dobrze i nie narzekam. Nie jest idealnie, ale tak jak w ciąży chyba już musi być - coraz ciężej, schylić się nie da, męczę się byle czynnością, gorzej się oddycha, jak jest upał to ręce i nogi trochę puchną...Brzuszek rośnie. Szyjka zaczyna mi mięknąć, ale nie otwiera się. Kontroluję teraz co 3 tyg. Nie wiem czy tutaj pisałam po ostatniej wizycie, ale nasza Hania jest z tych większych (95-ty centyl) - na koniec 31 tyg miała już wyliczoną wagę na 2132g. Cieszę się, ze masz taką frajdę z macierzyństwa Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 15:14 na L4 jest tylko oznaczenie ciąży, a co do pieczątek to część klinik ma takie pieczątki o okrojonej nazwie, że tylko klinika, nazwa i tyle, a nie ma oznaczenia że leczenie niepłodności... Pilnuj sobie tego oznaczenia bo czasem się zdarza że lekarz "zapomni" oznaczyć że 100% i możesz kasę stracić... w karcie ciąży też nie ma oznaczenia co do sposobu zapłodnienia, przynajmniej ja nie mam, ale mam łacińskie oznaczenie że ciąża po leczeniu niepłodności..... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 15:26 No to dobrze że lacinskie, to nie kazdy będzie wiedzial o co chodzi jedynie lekarze. To dobrze ze nie wpisują tego w karcie ciązy, wlasnie poniżej o to się zapytałam a tutaj miałam odpowiedź i właśnie też jedna dziewczyna mi napisała, że być może moj wynik bety jest spowodowany ze jeszcze mi zastrzyk ten ovitrelle nie opadl. To mozliwe? Ze to jednak nie ciaza tylko jakies pozostalosci po zastrzyku?? Odpowiedz Link Zgłoś
au1983 Re: starania rok 2014 19.06.15, 15:52 Cześć! Ja dzisiaj jestem 14 dpt i moja beta wynosi 1727 mlU/ml. Pierwsza wizyta jest umówiona na 3 lipca. Co do bety po ovitrellu to ja mam spore doświadczenie. Przy moich poprzednich podejściach zawsze dostawałam ovitrell w dawce 1/5 lub 1/7. A potem było oznaczenie HCG zazwyczaj po trzech dobach. I wyniki były wtedy różne np. 8, 5, raz nawet 21. Ovitrell to nic innego jak HCG i w ulotce pisze że może nawet do tygodnia utrzymywać się w organizmie. No więc różnie z tym jest. Myślę że wczoraj to trochę za wcześnie wynik zrobiłaś, ale w poniedziałek powinno już wyjść. Bardzo mocno trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 16:03 makatka81 ja też czekam na Hanię tylko że ja mam dokładnie jeszcze przed sobą jeszcze 3 miesiące od dziś. Okropnie mi się ciągnię.... strasznie długo trwają te 9 miesięcy..... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia28071987 Re: starania rok 2014 19.06.15, 17:19 Napro to idiota i nieraz to udowodnil wiec nie przejmuj sie. Na zwolnieniu i jesli sobie zazyczysz to nigdzie w zadnych dok nie ma info o in vitro. Dziubeczek mowisz o ,,macierzynstwo" czyzby krk?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 17:42 Dokładnie zgadzam się z Tobą natalia A Macierzyństwo tak Kraków. au to piękny masz wynik bety!! Jak się czujesz? Tak, ja bym raczej nie chciała żeby pisało o in vitro. Co do mojego wyniku czy to nie Ovitrel, to tak jak pisałam wcześniej wczoraj 7dpt wynik 6.7 bety. Dziś własnie odebrałam wynik, noi beta 15,71 to chyba jednak nie Ovitrel, bo chyba by nie wzrósł już? Dzis 8 dpt. Bardzo ciekawa jestem poniedziałkowego wyniku W sumie nie żałuję że zrobiłam te dwie bety wcześniej nawet jakby w poniedziałek miało wyjść gorzej. To przynajmniej wiem że coś się działo w organizmie a teraz to mnie strasznie głowa zaczęla bolec od tego stresu przed wynikiem uffff. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 19.06.15, 18:19 Dziubeczek z mojej wiedzy wynika ze Ovitrel się trzyma do 7 dni. Jak beta ci podskoczyla od wczoraj o 100% to dla mnie jest cisza Gratuluję ja też się cieszę że zrobiłaś wcześniej ta betę. Trzymam kciuki za piękny przyrost. Na mojej karcie była informacja czy zapłodnienie jest naturalne czy wspomagane czy inne...ale ja podobno miałam nietypowa kartę ciąży. Makatka jak ten czas leci za 2 miesiące Hania będzie juz w Twoich ramionach Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 18:34 No to 7 dni to by było takie zrozumiałe. Zdziwiłam się, że może aż tyle się utrzymywać. Narazie beta idzie w dobrą stronę i oczywiście kciuki się przydadzą. Jak w poniedziałek będzie wysoka to chyba pomału zacznę świętować, ale i tak się będę bać czy aby wszystko było na danym etapie ok ale to chyba tak każda ma. A kto Ci kartę zakładał? Może to zależy od tego kto kartę wydaje? Myślę, że jak ośrodek tzn klinika w której robiło się in vitro to być może zakładają tam kartę i wpisują że wspomagane. A jak np. założysz kartę gdzie indziej u byle ginekologa (chyba nie ma musu że trzeba u realizatora) to wtedy nie pisze. Ale z 2 strony ta informacje jest ważna w razie gdyby coś było nie tak i trzeba było iśćdo szpitala. Jak leżałam kiedyś na ednokrynologii połączonej z ginekologią to leżałam z dziewczyną po in vitro która np. miała jakby większe względu typu np każda dostawałam L4 na tydzień a ona na miesiąc itp. Może bardziej woleli na nia uważać, bo jej ciąża była cudem. Bo ona np nigdy nie miała okresu itp, komórkę dawczyni itp. Ale in vitro zaskoczyło u niej za 1 razem. Różne przypadki są ale wracając do tematu to ta nietypowa karta to pewnie od realizatora? Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 18:47 kartę ciąży wydaje lekarz, który prowadzi ciąże. Karty są różne, bo są różne druki. Mnie prowadzi prywatnie lekarz, który normalnie jest lekarzem w klinice i wiem że on nie zaznacza pacjentkom po in vitro że tak jest poczęta ciąża. Co do długości L4 to w ciąży normalnie dostaje się go na 4 tygodnie. Gdyby co to jednak lepiej jest się przyznać u innego lekarza że ciąża jest po in vitro. Lekarze bardziej na nią uważają, niestety one często są podwyższonego ryzyka. PS. ja nie czytam wpisów tego pana napro coś i reszcie też tak radzę Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 19:11 To długo, a od którego miesiąca lepiej isc na L4? Po in vitro fakt są ciąże bardziej narażone na ryzyko. Ten napro to naprawdę zamęt sieje Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 19.06.15, 19:20 Ja chodziłam do Medicover i tam mi kartę założyli. ...to cała książka Dziubeczek na L4 idz jak będziesz się źle czuła albo nie mogła pracować. ...ja poszłam w 6 miesiącu ale tylko dlatego ze do pracy dojeżdżam 80 km w jedna stronę. ..gdyby nie te dojazdy to myślę że do 8 miesiąca mogła bym chodzić bo potem to człowiek się tylko turla Dziewczyny sory za błędy ale pisze z komórki i ona ciągle wie lepiej co chce napisać i mnie poprawia Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 22:40 Tak się tajniaczycie z tym in vitro, że wygląda na to że to jakiś wstyd.. Przecież żaden gin , was nie potępi. Trochę odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 20.06.15, 01:16 Naprotechnolig.. Taki z Pana napro jak ze mnie osmy cud świata... Tu nie chodzi o to przy najmniej w przypadku mojej osoby ze wstydzę się lekarzowi powiedzieć bo wiedział od razu, ale o to że nie chce się tego rozpowiadać całemu światu. Widac ze nie ma Pan stycznosci z ludźmi którzy maja problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 20.06.15, 07:14 Zaplocie8 zapewne tak jest, że najpierw się martwi o ciąże, potem o dziecko i tak przez całe zycie już, od poczęcia ciągle coś . Tak dłuuuga droga 8 tydzień, to tak 2 miesiąc to u mnie w razie czego to jeszcze jeszcze jeżeli wogóle ta betka wyjdzie w pon to zaczynam odliczanie ja to tak mam że boję się kichnąc żeby się coś nie stało Mamuska_invitro dokładnie też mam takie podejście do tego, lekarze wszyscy pewnie, niech wiedzą! Bardzo dobrze ze wiedzą. Tylko reszta tego świata nie musi wiedzieć, bo jak wiadomo ludzie mają do tego różne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
kala82fior Re: starania rok 2014 20.06.15, 09:10 Wiecie dlaczego ja nie mówię ludziom o ivf...bo ludzie stygmatyzuja. Ostatnio byłam na weselu u kuzynki męża i tam jak tylko się pojawiłam to wszyscy mówili o jednym. .."Patrz ta są te bliźniaki z in vitro". Nie ze to Staś i Tomek....tylko bliźniaki z in vitro...jak małpki w zoo... Dziubeczek największy strach jest do pierwszych prenatalnych. .. potem już leci Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 20.06.15, 09:37 masakra..... tyle się teraz dzieci rodzi z in vitro, a ludzie dalej swoje..... Ja o in vitro to powiedziałam tylko jednej z sióstr i teściowej. Reszta nie wiedziała, nawet moi rodzice. Właśnie dlatego żeby nikt sensacji nie robił...... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 20.06.15, 10:06 Dokładnie i my z M też mamy takie podejście. Im mniej osób wie tym lepiej bo tak naprawdę dla mnie to nie ma znaczenia jak dziecko zostało poczete, ale dla niektórych to fakt "dzieci z in vitro" - sensacja. Dokładnie, chyba najbardziej się będę w razie czego stresować do prenatalnych, własnie rano czytałam artykuł o tych badaniach. Ja o in vitro nie mam zamiaru na dzień dzisiejszy nikomu mówić, to będzie (jeżeli się uda ) nasza słodka tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 20.06.15, 10:20 dziubeczek już czytasz o prenatalnych ja już mam za sobą II badanie prenatalne, wszystko bardzo dobrze, a i tak się stresuje.... niestety ten strach nie odpuszcza nigdy, przynajmniej mnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 20.06.15, 10:26 Nawet nie to że chciałam czytać o prenatalnych tylko mnie zaciekawiło od kiedy bije serce, a potem mi wyszło coś o badaniach prenatalnych to przeczytałam i to - to tak przypadkiem nie wychodzę aż tak daleko w przód Tak, ten stres towarzyszy pewnie do końca, zawsze jest czym się stresować. Ja na razie stresuję się poniedziałkową betą Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 22.06.15, 14:54 Dziubeczek i jak tam? masz wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 22.06.15, 14:59 Hej zaplocie8, tak własnie odebrałam wynik. Masakra z tym otwieraniem pliku online, stres Beta wyszła 121,1 myslicie że jest ok? W piątek była 15,71 dziś 121,1. Jest 11dpt. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 22.06.15, 15:02 No raczej 😊 gratuluje! Wychodzi ze jesteś w ciazy😊 teraz wizyta za jakiś czas i podglądać serduszko😉 Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 22.06.15, 15:08 Hej mamuska_invitro dziękuję chyba na to wychodzi. Ale szok! To in vitro to jakiś cud jest! Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.06.15, 19:27 Kalafior ja twz miałam kartę ciąży gdzie było do zaznaczenia czy ciaza naturalna czy wspomagana. W szpitalu na wszystkich dokumentach tez było opisane IVF. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 19:43 każda karta ciąży jest inna, ja mam taką malutką kartka złożona na pół. Ja poszłam zaraz na L4 ale tylko dlatego że miałam takie wskazania medyczne, ale część lekarzy od razu ciąże in vitro kieruje na L4 tak z ostrożności, a też np. mój lekarz zakłada że są to ciąże podwyższonego ryzyka.... Dziubeczek jak się będziesz dobrze czuć, a charakter Twojej pracy nie będzie w niczym przeszkadzał to nie musisz iść na zwolnienie. W domu można zwariować, ja siedzę w domu od stycznia........ Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 20:02 A można mieć 2 karty? nie wiem czy bym wolala isc od razu na L4, chyba nie. Tak gdzies 5 msc jezeli by się dało. W sumie w domu to pewnie tez sie nudzi. Na dluzsza metę A w szpitalu czemu było oznaczenie IVF? Np. na jakim dokumencie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.06.15, 20:30 Na tych które są przy obchodzie. Ale czy to problem? Ja uważam ze nie. Jak ktos tu wczesniej pisał lekarze uważają ciążę po in vitro jako wysokiego ryzyka, wiec moim zdaniem dobrze ze jest to napisane przynajmniej jest jasność ze trzeba uważać. Wiadomo przy każdej ciszy trzeba ale tu wyjątkowo m. A po co Ci dwie karty? Wpis o IVF jest dla waszego dobra- gdyby cos się stało na ulicy gdziekolwiek lekarz weźmie kartę ciąży i widzi co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 20:55 Aha myslalam ze np. pisze na lozku na karcie Nie nie jest to problem Tak, jest to ciaza wiekszego ryzyka napewno i lekarze bardziej uwazaja i tak powinno byc. A 2 karty pytalam tak z ciekawosci czy np. niektore mamy maja 2 np. jak chodza do roznych lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 21:08 Zobaczysz ile jest z jednym lekarzem zachodu. Nie wiem czy zamierzasz chodzić do lekarza na NFZ czy prywatnie, jak prywatnie to uwierz mi kasy wydasz sporo, na badania też. A lekarze by pewnie dziwnie na Ciebie jakbyś chodziła do kilku.... Na razie się tym wszystkim nie przejmuj. Najważniejsze jest potwierdzenie ciąży, a potem pęcherzyk ciążowy i serduszko. Na wszystko przyjdzie czas.Teraz musisz na siebie bardzo uważać. Żadnych przeziębień, ani katarów. I żadnego dźwigania, czy szorowania domu na błysk Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 21:19 Tak, narazie nie mogę tak daleko wychodzic w przod. Narazie musze poczekac czy to aby faktycznie ciaza czy nie Mam zamaiar chodzic do ginekologa u siebie w pracy, oplaty niby 50% taniej bo zaklad finansuje drugie 50% ale zawsze to cos taniej. Troche kasy zostanie w kieszeni. Ekhm zostałoby gdyby było ok kurcze to jeszcze widze daleka droga, zawsze jest jakis przystanek a serduszko to kiedy widac? Myslalam ze 7 dni musze sie oszczedzac a tu jeszcze widze dlugi czas oszczedzania to chyba bede wszystko robic w spowolnionym tępie zeby sie nie zmeczyc. Narazie jestem zdrowa odpukac caly rok. A dzwiganie np. laptopa i torebkę można? Czego nie mozna np, jest jakas regula? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaplocie8 Re: starania rok 2014 19.06.15, 21:26 No musisz w miarę normalnie żyć i funkcjonować, czytałam że ciężarna tak do 3 kg może podnosić.Czyli cięższe rzeczy nosi mąż. Jeśli nie ma takiego zalecenia to nie musisz leżeć brzuchem do góry, ani to zdrowe, ani fajne. Ale uważaj na infekcję, i tu musisz się bardzo pilnować. Co do tego oszczędzania się to też jest inaczej jak już wiesz że maleństwo nosisz. To bardzo zmienia perspektywę, wszystko inne przestaje mieć znaczenie. U mnie serduszko chyba biło w 8 tygodniu, ale już nie pamiętam Niestety długa to jest droga. I chyba do końca jest taki strach żeby wszystko było ok, żeby z ciążą było dobrze. Siostra mi powiedziała że ten strach najpierw o ciążę, a potem o dziecko będzie mi towarzyszyć do końca życia. Wiele emocji towarzyszy ciąży, tych dobrych i tych złych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_invitro Re: starania rok 2014 19.06.15, 21:24 To zależy od szpitala - czy karta jest na stale na łóżku czy tylko na obchód. U mnie byly przynoszone na obchód Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 22:33 Vice versa pani Natalio, już to też pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:33 Może bład literówkowy, napisałem nie bój się, nigdzie nie ma info o in vitro, a co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubeczek86 Re: starania rok 2014 19.06.15, 15:23 Bo własnie zastanawialam sie czy np. w karcie ciązy pisze ze ciąza z in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
naprotechnolog Re: starania rok 2014 19.06.15, 14:31 Nie ma żadnego numeru choroby, więc o in vitro też tajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
utropek10 Re: starania rok 2014 04.04.15, 22:38 MAKATKO gratuluję Ci serdecznie MAMUSKA trzymam kciuki za Twojego maluszka Odpowiedz Link Zgłoś