joann27 07.01.14, 21:26 Szukam dziewczyn z całej Polski z bardzo wysokim FSH pomimo młodego wieku. Chciałabym porozmawiać i stworzyć grupę wsparcia. Jest tu ktoś taki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 09.01.14, 20:39 Melduję się. Mam 27 lat. Dopiero teraz postawiono mi właściwą diagnozę, czyli przedwczesne wygasanie czynności hormonalnej jajników. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 09.01.14, 22:38 Cieszę sie ze nie jestem sama Jakie masz Fsh? U mnie prawie 10 lat temu stwierdzono problemy z jajnikami. Zaczęło sie w wieku 25 lat... Jak sie czujesz? Jakie leki bierzesz? I jak znosisz wszystko? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 13.01.14, 16:20 Nienajlepiej, bo zaczęłam mieć objawy. FSH skacze, zazwyczaj jest dwucyfrowe, choć bywa i trzycyfrowe. Właśnie zaczynam HTZ, odezwę się pod koniec tygodnia. W moim przypadku nie znaleziono przyczyny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 13.01.14, 17:26 To widze ze u Ciebie swieza dosc sprawa... u mnie przyczyny tez nikt nie zna. Bralam juz HTZ i tabletki i plastry- samopoczucie o niebo lepsze niz bez. Aktualnie chwila przerwy z HTZ. Czekam na wiecej info od Ciebie a dla pocieszenia dla nas to powiem ze znam osobe ktora 6 lat brala HTZ i miala dwucyfrowe FSH i naturalnie zaszla w ciaze biorac HTZ wierze w cuda Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 18.01.14, 10:26 Wcześniej miałam beznadziejnego lekarza, który przekazywał tylko część informacji zwrotnych, sporo rzeczy bagatelizował, a ja nie starałam się wtedy o ciążę i chodziłam tylko do niego. Zaczęłam brać Cyclo - Progynovę i za około rok planuję adopcję komórki. Chcę skorzystać z takiej możliwości, ale nie ukrywam, że mam tu sporo dylematów. Aktualnie najbardziej martwi mnie to, że zdiagnozowano u mnie także osteoporozę. A Ty oprócz POF chorujesz jeszcze na coś? Jak dbasz o kości? Masz już jakieś doświadczenie z in vitro? Ja mam skrajnie niskie AMH, więc na cud już nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 19.01.14, 23:13 Nie mam doswiadczeń z in vitro i nie planuję. Nie mysle o adopcji komórki, szybciej o adopcji dziecka. Myśle, że chyba mniej dylematów. Nie znam AMH swojego, moj lekarz powiedział, że nie ma sensu robic. Kości chyba w porządku, brak objawów osteoporozy. Wierzę w cuda i w grudniu miałam potwierdzoną monitoringiem i badaniami hormonów owulacje i były starania, niestety bezowocne. nie spodziewalismy sie takiego obrotu spraw, ale niemozliwe jest mozliwe wiara czyni cuda zycie lubi płatać niespodzianki... Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 20.01.14, 22:02 Rozumiem. Odnośnie owulacji - budujące dla mnie jest to, co piszesz. Masz zdiagnozowane przedwczesne wygasanie czynności hormonalnej jajników, czy tylko podwyższone FSH? Od czego się u Ciebie zaczęło? (u mnie od obfitych miesiączek). Co stosujesz (tj. tylko HTZ, czy także jakieś suplementy?) Myślę, że mam sporo pytań i dylematów, więc ew. możemy pomyśleć o bardziej prywatnej grupie lub przenieść się na Bociana, co Ty na to? Jaką miałaś wizję grupy wsparcia? U mnie osteoporoza nie dawała żadnych objawów. Po prostu przez przypadek trafiłam do innego lekarza, który spojrzał na mój profil hormonalny i powiedział, żebym na wszelki wypadek zrobiła sobie badanie, no i zrobiłam . Nadzieją jest to, że dzięki HTZ gęstość moich kości się poprawi, przynajmniej lekarz tak mówi i taką mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 21.01.14, 22:11 u mnie wyniki od 10 lat wskazują na "uśpione jajniki" - czytaj menopauze. zaczęło sie od długich cykli i braku miesiączek, no i wybuchów gorąca. Oprócz HTZ przyjmowałam różne suplementy (np. MACA), piłam ziółka, czytałam o BIOSTERONIE, ale jeszcze nie stosowałam. A skąd jestes? Może mieszkamy blisko siebie i pogadamy w realu? A jak daleko, to przydałoby sie znaleźć jakieś miejsce w sieci. Może być Bocian, tylko musze sie zarejestrowac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bebelu Re: bardzo wysokie FSH 22.01.14, 10:17 A tarczycę macie obydwie porządnie przebadaną? Czyli przede wszystkim USG, TSH, Ft3, Ft4, przeciwciała ATPO, ATG? Bo u nas na forum tarczycowym sporo jest dziewczyn co to niby miały przedwczesną menopauzę i się okazywało, że tarczyca. I absolutnie nie stwierdzam, że to na pewno to, ale przebadać nigdy się nie zaszkodzi i oczywiście wygasanie leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 22.01.14, 20:14 Jestem ze stolicy. Miałam sporo badań (m.in. genetyczne, przeciwciała, cały panel hormonalny), tarczycę mam w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 29.01.14, 09:41 Tarczyca przebadana. Było wysokie TSH, już unormowane. Ale dzięki za sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
bebelu Re: bardzo wysokie FSH 29.01.14, 10:22 Czyli masz problemy z tarczycą, a w takiej sytuacji unormowane TSH nie jest żadnym wyznacznikiem kontrolowania choroby, o czym mówią Twoje problemy ginekologiczne, gdybyś chciała sobie pomóc to zapraszam na którekolwiek forum gazetowe o tarczycy tam uzyskasz pomoc. Pozdrowienia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bebelu linki do historii innych osób 29.01.14, 10:42 forum.gazeta.pl/forum/w,94641,117448302,117448302,prosba_o_interpretacje_wynikow.html forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145767154,145805411,Re_No_jakas_masakra_Gdzie_jest_swiatelko_w_t.html forum.gazeta.pl/forum/w,24712,141683400,141694806,Re_Interpretacja_wynikow_prosba.html Faktycznie nie każdemu pomaga leczenie tarczycy, ale chyba warto spróbować przynajmniej zainteresować się tematem głębiej . Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: linki do historii innych osób 31.01.14, 08:30 Bebelu dzieki za zainteresowanie. Dalas mi do myslenia. Po urlopie zaczynam od nowa badanie tarczycy. I wizyta u jakiegos dobrego endokrynologa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 28.01.14, 16:40 Hej. Zaglądasz tu jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 29.01.14, 09:36 Zaglądam, chociaż zlapalam chyba dola, może dlatego ze nie biorę HTZ... Idę dziś do lekarza po receptę. Jestem z Białegostoku i w Wawie czasem bywam, więc może uda sie niedługo spotkać fajnie byłoby pogadać Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 30.01.14, 20:45 Przy nierównowadze hormonalnej dół nie jest rzadką przypadłością <rozumiem i wspieram> To mój pierwszy raz z HTZ i przyznaję, że generalnie czuję się lepiej... Odezwij się, gdy będziesz wybierać się do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: bardzo wysokie FSH 31.01.14, 08:26 Juz dzis czuje sie lepiej po wizycie u gina, czyli znow Cyclo. Powiedzial mi, ze ma kolejna pacjentke z wysokim FSH (po 20tce). Niestety jest nas coraz wiecej. Tylko skad to sie bierze? Truja nas jedzeniem czy co? Musi byc jakas przyczyna wygasania czynnosci jajnikow. U mnie diagnoza w 25 lat... Dzis jestem w Wawie na lotnisku Wyjezdzamy na urlop i nie bedzie mnie tu tydzien. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 02.02.14, 18:14 Mi lekarka powiedziała, że w ciągu 10 lat powinniśmy poznać przyczynę, bo nauka idzie do przodu... Udanego urlopu! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko8891 Re: bardzo wysokie FSH 10.03.14, 21:17 hej Mam poważne problemy z FSH szukam kobiet które w młodym wieku miały stwierdzoną wczesną menopauzę agatka8891@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
jagabet dziewczyny miejcie wiarę 14.04.14, 21:02 U mnie zaczęło się od braku okresu, FSH 80, reszta jak u staruszki. Pięć miesięcy brałam HTZ i okres się nie pojawił po 5 opakowaniu. No i moje bliźniaczki już chodzą A lekarze nie dawali mi żadnych nadziei. Skoro w ciąży się jajniki uaktywniły to liczę że kiedyś jeszcze dadzą radę. Pozdrawiam wszystkie laski z wysokim IQ i FSH )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
1malpa25 Re: bardzo wysokie FSH 05.05.14, 23:02 Hej , niestety i ja zaliczam sie do tej grupy. Dokladnie rok temu zaczelam miec problemy najpierw zapalenie wezlow chlonnych , strata wagi , 3 miesieczna przerwa w miesiaczce po badaniu ginekologicznym dowiedzialam sie ze nie moge miec dzieci. Fsh wynosilo jakos 180 , przekraczalo normy lh rowniez ponad normy. Diagnoza przedwczesne wygasniecie pracy jajnikow . Nie wiem czy ktos tu jeszcze zaglada jesli tak to chcialabym popisac moze sie czegos dowiem co mi pomoze, ja moge podpowiedzie ze moze warto zrobic badania na nietolerancje pokarmowa, food detectiv, pani ginekolog powiadomila mnie ostatnio o podobnym przypadku , zglosila sie do niej 30 letnia kobieta z podobnymi wynikami i opowiedziala swoja historie. W wieku 21 roku zycia miala tez tak krytyczne wyniki badan jak ja i zrobila ten test poczym okazalo sie ze jest uczulona na mleko , prawidliwa dieta bez mleka i zaszla w ciaze naturalnie. Ja tez zamiezam zrobic ten test . Odpowiedz Link Zgłoś
1edyta28 Re: bardzo wysokie FSH 07.05.14, 16:57 Witajcie, Ja również zaliczam się do Waszej grupy, chociaż moja historia jest trochę inna. Finał jest niestety taki sam. FSH powyżej 80 (tarczyca w normie). Mam 28 lat i lekarze nie dają szans na jakąkolwiek stymulację owulacji. Zostaje tylko in vitro z komórką dawczyni lub adopcja. Chętnie przyłączyłabym się do Waszej grupy mój mail: edycia.ch@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
1malpa25 Re: bardzo wysokie FSH 07.05.14, 19:40 Hej ja z checia moge popisac na ten temat, wiadomo ze kazdy przypadek jest inny ale dla mnie liczy sie kazda rada , cos co moglo by mi pomoc . Czytalam ostatnio dosc istotne rzeczy nie wiem czy Was to interesuje podaje linka www.bbc.co.uk/news/health-24332772 a moze za kilka lat bedzie mozna przeprowadzac takie zabiegi. Co wy na to? A probowal ktos moze z was joge hormonalna? Ja wolala bym tutaj popisac ? Odpowiedz Link Zgłoś
1malpa25 Re: bardzo wysokie FSH 07.05.14, 20:09 A wlasciwie podaje e-maila malpa88@interia.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 11.05.14, 08:55 Ja także tutaj wciąż jestem. Ćwiczyłam jogę hormonalną, u mnie bez większych efektów (ale ćwiczyłam tylko trzy razy w tygodniu podczas zajęć). Chętnie podyskutuję na temat naszej przypadłości, bo na Bocianie od dłuższego czasu cisza. Z uwagi na skrajnie niskie AMH rozważam już tylko KD lub adopcję... Odpowiedz Link Zgłoś
malpa88 Re: bardzo wysokie FSH 11.05.14, 16:03 Hej 3 x w tygodniu to wydaje mi sie odpowiednio, szkoda ze bez rezultatu, ja szukam ale nie moge znalezc, najblizej jest w innym miescie i dlalego sie zastanawiam.Czytalam Twoje wypowiedzi i widze ze spotkalo Cie to samo co mnie zastanawia mnie czy przed tymi objawami chorowalas na cos ? Ty pisalas ze mialas obfite miesiaczki a ja ich brak przez 3 mies. Tez bralam htz przez kilka mies potem mialam stymulacje w lutym i od marca biore antykoncepcje. A za niedlugo bede miec wizyte okarze sie czy mam szanse byc stymulowana.Chora jestem od roku . Ciekawa jestem co Tobie mowia lekarze ? Moje amh to 0,02 masakrycznie niskie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_truskawki Re: bardzo wysokie FSH 11.05.14, 20:46 Generalnie byłam okazem zdrowia. Ba, nie miałam nawet żadnej alergii. AMH mam podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa88 Re: bardzo wysokie FSH 11.05.14, 22:34 www.fertileheart.com/getting-pregnant-with-low-amh-success-stories/ poczytajcie zreszta zdazalo mi sie przeczytac rowniez na polskich stronach cos podobnego , Odpowiedz Link Zgłoś
1edyta28 Re: bardzo wysokie FSH 15.05.14, 00:27 No to jest bardzo optymistyczne Dziewczyny a co myślicie o ziołach??są przepisy o. Sroki i o. Klimuszko w necie i dziewczyny, które stosowały chwalą sobie bardzo. Czytałam jeszcze o niepokalanku mnisim. Ponoć świetnie reguluje hormony, w tym również obniża FSH. Stosowała któraś z Was może taką terapię ziołową?? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??może któraś słyszała o szkodliwości stosowania takich ziół??będę bardzo wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
lee777 Re: bardzo wysokie FSH 30.05.14, 22:40 Hej czy ktoś tu jeszcze zaglada? jakos szybko urywają się tu wątki, a mam ten sam problem co Wy i myslialam, ze chociaż się czegos dowiem badź wymienimy się spostrzeżeniami i doświadczeniami. Mam niski AMH i wysokie FSH stwierdzono u mnie POF, robiłam badania genetyczne...nie wiem czy jest sens się rozpisywać, jeśli któraś chce porozmawiać podaję maila ewelainaa@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jagabet Re: bardzo wysokie FSH 31.05.14, 09:10 I co z tymi badaniami genetycznymi? Mi też kazali robić ale w instytucie jak się dowiedzieli że mam już zdrowe dziecko to mnie wyśmiali.... Ja teraz przerabiam uczulenie na gluten i celiaklię- bo to często też prowadzi do niepłodności... Trzeba to jakoś rozwiązać bo nie chcę się pogodzić z tym że nie znam przyczyny... Moje babki i matka nie miały problemów.... Odpowiedz Link Zgłoś
lee777 Re: bardzo wysokie FSH 20.06.14, 20:34 Odebrałam badania kariotyp ok, a na resztę czekam - ja niestety dzieci nie mam, gdybym miała to pewnie bym nie robiła tych wszystkich badań, biorę HTZ i dobrze się czuje, ale chcę mieć dziecko i mam nadzieję, ze się uda Odpowiedz Link Zgłoś
jagabet Re: bardzo wysokie FSH 17.06.14, 13:46 A jak mama? Nie była na HTZ? Choruje w związku z tym, zestarzała się szybko? Dla mnie kwestia dzieci też nie była problemem, ale HTZ i to że zaraz wszyscy zobaczą że się posypałam ..... Odpowiedz Link Zgłoś
aniama12 Re: bardzo wysokie FSH 12.12.14, 21:55 jagabet a na jakim HTZ byłaś, gdy udało Ci się urodzić bliźniaczki? a jak u Ciebie apetyt_na_truskawki? chętnie porozmawiam, mam bardzo niskie amh, inkarwila@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria0005 Re: bardzo wysokie FSH 27.01.15, 13:17 witajcie mam 42 lata i problem z wygasającymi jajnikami - od kilku lat juz nie mam "normalnej" miesiaczki tylko wywołuje je duphastonem a ostatnio i duphaston juz nie pomaga, jakie bierzecie te HTZ, ktore leki sa najlepsze? ps co do ciązy to mam juz co prawda dziecko z 1wszego małzenstwa ale moj obecny partner bardzo marzy o dziecku i ja tez bardzo bym tego chciala...slyszalam ze po HTZ sie tyje czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lee777 Re: bardzo wysokie FSH 27.01.15, 15:22 Wiktoria ja biore system sequi i jestem zadowolona. Fakt ze moja waga wzrosla,ale nie jest to raczej spowodowane HTZ tylko zaburzeniem przemiany materii Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria0005 Re: bardzo wysokie FSH 27.01.15, 21:19 dziewczyny własnie odebralam dzisiejsze wyniki ( robione w 2dc - wywołanego duphastonem i ziołkami o. Sroki) FSH 31 - norma 1 fazy 3-12 estradiol 137 - norma 1 fazy 12-166 i co wy na to? to dobrze ze ten estradiol taki wysoki? to chyba wyklucza HTZ taki estradiol co? Nic juz nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
jagabet Re: bardzo wysokie FSH 28.01.15, 11:10 Super. Ja na ziołach wszystko miałam ok przez 3 miesiące, odżyłam Później wróciłam do htz, ale zioła są dobre na krótki czas. Uważaj bo w ciąże możesz zajść. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria0005 Re: bardzo wysokie FSH 29.01.15, 10:33 jagabet dzieki za odpowiedz ja chcialabym w ciaże zajsc wiec sie ucieszylam z tego co napisalas czy te ziola pite przez dluzszy czas przestaja działac ? Odpowiedz Link Zgłoś
zalamanakobietka Re: bardzo wysokie FSH 28.01.15, 20:54 hej, mam 27 lat i FSH 89. Jestem załamana.... Czytam wasze opinie, może znajdę jakiś sposób żeby sobie pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria0005 Re: bardzo wysokie FSH 29.01.15, 10:45 nie zalamuj sie zlamanakobietko zobacz wpis jagabet na tym wątku o "przedwczesnym wygasaniu jajników" forum.gazeta.pl/forum/w,191,79568795,148911479,Re_przedwczesne_wygasanie_czynnosci_jajnikow.html uszy do góry , jestes młoda i zapas zdobrych jajeczek masz !!! teraz lec do madrego lekarza , popros o HTZ i bedzie dzidzius na pewno )) Odpowiedz Link Zgłoś
zalamanakobietka Re: bardzo wysokie FSH 29.01.15, 12:47 Dzięki Ci Kochana za słowa otuchy. Nie wiem jak z tymi komórkami jajowymi, jutro mam odebrać wynik amh. Ogromnie się stresuje. Jagabet nie napisała jakie miała amh, ciekawe. Jak czytam pozytywne wpisy to rzeczywiście trochę mi lepiej, może wiara w cud nie umrze tak szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria0005 Re: bardzo wysokie FSH 29.01.15, 13:18 Powiem Ci tylko ze nawet jakby Ci AMH wyszlo niefajnie to i tak o niczym to nie przesądza AMH niskie znaczy ze rezerwa jajnikowa jest mała ale tak naprawde wystarczy 1 komórka jajowa tak???? Ja wierze w "ponadnaturalne" metody "samoleczenia" jak pozytywne myślenie i afirmacje bo wiem ze WIARA góry przenosi, wiec nawet ja sie nie poddaję mimo ze jestem 15 lat od Ciebie starsza i czasu mało Odpowiedz Link Zgłoś
zalamanakobietka Re: bardzo wysokie FSH 05.02.15, 19:39 AMH mi wyszło tragiczne <0,14 . FSH 89. Wiek 27 lat. Gdyby ktoś znał dobrego lekarza albo chciał porozmawiać to proszę o kontakt: zalamanakobietka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasik_dwa Re: bardzo wysokie FSH 27.07.17, 08:17 Mam wynik fsh 81 32 lata, czy powinnam jeszcze coś zdiagnozować? Odpowiedz Link Zgłoś