Dodaj do ulubionych

FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5

02.04.14, 20:33
Czy możecie podzielić się doświadczeniami w uzyskaniu ciąży, lub jej brakiem przy próbach IVF z FSH wyższym niż 25 i jednocześnie obniżoną rezerwą jajnikową poniżej 0,5.
Ja mam poziom AMH 0,4, a 4 m-ce temu był powyżej 0,9.
Proszę Was o opinie, podparte przykładami. Przygotowuję się do pierwszej IVF, lecz zastanawiam się czy to ma sens. Lekarze załamują ręce, dawki leków podobno mają być potrójne, a zakładany efekt mizerny.
Obserwuj wątek
    • marta1ba Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 17:50
      Moja droga nie załamuj się smile Ja miesiąc temu podeszłam do IVF z AMH 0,7 i udało mi się "wyprodukować" 8 jajeczek z czego 4 były cacy a 3 się zapłodniły. Podano mi 2 bąbelki a trzeci pozostawiono - niestety nie przetrwał do stadium mrozaczka. Miałam protokół krótki intensywny lekiem gonal-f w dawce dobowej 225 (jak dla konia wink), potem hamulec o nazwie cetrotide a potem to juz ovitrelle 36h przed punkcją. Mój lekarz na pytanie, że moje amh jest niskie powiedział, że już miał pacjentki z amh 0,1, które zaszły w ciążę i urodziły śliczne maluchy, także głowa do góry kobietko!! Każda pacjentka inna - nie ma na to reguły. Buziak
      • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 19:46
        Potwierdzam slowa Marty. Ja tez mam AMH 0,4. Przy pierwszym podejsciu wyhodowlam 5 jajeczek z czego pobrano mi 3, wszyskie sie zaplodnily. Podano dwa, bo ten jeden zle sie zaczal dzielic. Tez mialam konskie dawki lekow, gonal 300, menopur 300 j. Niestety sie nie udlo. Za miesiac kolejne podejscie. Teraz lykam DHEA bo podobno przynosi dobre rezultaty przy niskim AMH. Moze zapytaj sie swojego lekarza co o tym sadzi?
        • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 20:47
          Dzieki aas.aa smile. Moja lekarka z Invicty powiedziała mi, że nakłady finansowe na leki potrójne, a efekt mizerny, dodała, że jak będzie jedno jajo to sukces. Teraz jeździmy do Invimedu, również z innych względów. Przede mną druga wizyta, mam nadzieje, że poznam strategie działania. Z jednej strony nie mogę się już doczekać, z drugiej zaś boję się, kolejnego rozczarowania.
          Jestem ciekawa, jak Twój organizm znosił końskie dawki leków, napisz proszę, jak możesz.
          Ja to nawet na antykoncepcyjne źle reaguje.
          Trzymam mocno kciuki za Twoją kolejną próbę.
          • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 21:11
            Niestety kasy na leki troche idzie.
            Bylam sama zaskoczona bo sie naczytalam, ze dziewczyny zle reaguja na leki, a moj organizm ani troche. Oczywiscie jajniki bolaly troche, podobnie jak bralam Clo, i troszke brzuszek byl opuchniety po zastrzykach, wiecej zadnych rewelacji. Nie bylo zadnych humorow, z czego akurat maz sie bardzo cieszylsmile
            Trzymam kciuki za pozytywne wiesci na kolejnej wizycie. A w ktorym Invimedzie sie leczysz?
            • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 04.04.14, 12:02
              Invimed w Gdyni
            • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 05.04.14, 00:07
              A FSH na jakim poziomie miałaś?
      • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 20:34
        Dziękuję Ci za podparcie na duchu. W poniedziałek mam wizytę, na której okaże się, co i jak dalej, potrzebowałam opinii innych dziewczyn, by się upewnić, że walka o własne jajeczka ma sens, zamiast adopcji jajeczek.
        Mam jeszcze pytanie, w jakiej klinice i u jakiego lekarza się leczyliscie. I drugie, jak znosilas duże dawki leków. Trzymam kciuki za Twój wartościowy brzuszek.
        • marta1ba Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 03.04.14, 21:25
          Ja tylko napiszę, że 2 podejście to po 8 latach było dla mnie bardzo emocjonalne, co na dobre mi nie wyszlo i myślę, że moje wahania nastrojów nie miały wiele wspólnego z hormonami, które sobie wstrzykiwałam. Aktualnie jestem po 3 podejściu, przed którym zaplanowałam sobie totalny luz tzn. teoria "UDA" - uda sie abo sie nie uda - i jak widzisz spokój na razie mi służy choć w innym wątku piszę o swojej nietypowej sytuacji, ale póki co wszystko jest ok.smile Nasze in vitro w Gyncentrum w Katowicach - dr Mercik.

P.S. Jedyne co to po hormonach troche przytyłam, ale to akurat jest dla mnie aktualnie najmniej ważne. smile
          • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 04.04.14, 12:06
            Zainteresował mnie Twój wątek, podeslesz link? Chętnie poczytam smile
            • marta1ba Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 04.04.14, 13:27
              forum.gazeta.pl/forum/w,191,150389501,150389501,IVF_Rosnaca_beta_a_obfite_krwawienie.html
              • melania28 do aas 04.04.14, 15:57
                aas a jaki lek przyjmujesz z DHEA? Pytałam o Biosteron i podobno nie produkują, myślałam zeby kupić Stymen i Koenzym Q10

PS Jak widzisz w stopce, o ile mnie pamietasz z innego wątku wink u mnie tez nie wyszło..
                • aas.aa Re: do aas 04.04.14, 19:02
                  Witaj melania28smile pamietam, oczywiscie. Bardzo mi przykro, ze Ci sie nie udalo.
                  Biosteronu juz nie ma, ale w aptece dostalam zamiennik DHEA Eljot. Tak dokladnie sie nazywa. Tez ciezko dostac. Koenzyn Q10 tez bioresmile pozdrawiam
              • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 05.04.14, 00:05
                Oby to tylko złośliwość losu, nic poważnego.
                Spytam jeszcze, na jakim poziomie miałaś Fsh, jak podchodzilas do stymulacji.
                • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 07.04.14, 21:38
                  FSH przed stymulacja 11.3, gorna granica normy
    • futerko72 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 04.04.14, 18:23
      Nie chcialabym Cie zalamywac ale FSH 25 nie rokuje dobrze.
      Tu dziewczyny wspominaja tylko o swoim AMH i rezultatach ale to jak zareagujesz na leki stymulacyjne zalezy od FSH a nie od AMH.
      Niektore kliniki w ogole odmawiaja stymulacji pow. FSH 20.
      Ja mam FSH 15 i AMH 0.4, i jestem zakwalifikowana do kategorii poor responder.
      Przeszlam juz kilka stymulacji w tym ostania Menpurem 450j dziennie. Rezultat? pobrano 5 komorek a do transferu nie dotarlo nic.
      Zdawalam sobie sprawe ze moze tak byc.
      Musisz sobie sama odpowiedziec na pytanie czy checsz sie stymulowac przy takim FSH. Bedzie to kosztowac na pewno duzo pieniedzy bo stymulantow na pewno bedziesz musiala przyjac wiecej. Czesto wynik takiej stymulacji jest jak na cyklu naturalnym (1-2 komorka) wiec spotkalam sie ze lekarze proponuja to zamiast.
      Oczywiscie Internet jest pelen cudownych historii i bardzo Ci zycze aby jedna z nich stala sie Twoim udzialem. Trzymam kciuki.
      • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 04.04.14, 23:57
        Tego się obawiałam. Lekarka powiedziała, ze jak uda się uzyskać jedno to dobrze.
        Orientujesz się może, czy jest szansa, że FSH spadnie w jednym z kolejnych cykli?
        W grudniu miałam 10,7 a teraz prawie 27, ale też ciężki czas za sobą, nerwowka, niewyspanie, czy to mogło mieć wpływ na wynik Fsh?
        • futerko72 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 05.04.14, 15:21
          Brutalna prawda jest: " you are as good as your highest FSH". Coznaczy po polsku, ze jezeli testujesz FSH w 2-3 dc i w jedym cyklu masz 10, w innym 12 a w innym 25 to nawet jezeli zrobisz stymulacje w cyklu gdzie FSH jest 10 to opowiedz bedzie na poziomie 25, sorry.
          Niestety czynniki jak zmeczenie, stress i ine nie maja tu wplywu zadnego. Poziom FSH reguluje przysadka.
          DHEA jest znane z wplywu na FSH ale i tak powyzsza regula obowiazuje.
          • fiorkasa33 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 05.04.14, 15:47
            Tego się spodziewalam, jednak podświadomie cały czas wypieram ten fakt ze świadomości, chyba czas się pogodzić z bezproduktywnoscia i skupić się na adopcji komórek by nie tracić cennego czasu.
            • melania28 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 05.04.14, 16:33
              Aas dzieki za odpsmile a ten lek z DHAS to na receptę? Trzymam kciuki za maj! Moze sie spotkamy na majowym watkusmile
              Co do FSh ja ma okolo 10 i wyprodukowalam na Menopurze 375 tylko 1 kom wiec bede probowac na Clo znowu bo chyba szkoda kasy chyba ze lekarz do ktorego ide na konsultacje stwierdzi inaczej.
              • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 07.04.14, 21:46
                Dostaniez go bez recepty. Myslalam, ze ja mialam duze dawki lekow, ale Ty to juz masakra.
                Podchodzisz kolejny raz w maju?
                • melania28 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 08.04.14, 16:22
                  Chciałabym podejść w maju albo czerwcu, chociaż trochę jestem w kropce. Lekarz z Invimedu która mnie prowadzi twierdzi że powinnam jednak usunąć jajowody, żeby nie gdybać czy jest wodniak czy nie, byłam tez na konsultacji w Inviccie Pani Dr stwierdziła ze ona by się już nie operowała bo co z AMH i że operacja to ryzyko dla jajników w ogóle. Ide jeszcze na konsultacje do Novum w przyszłym tyg i zobaczę co tam mi poradzą. Powiem Ci ze mam kompletny mętlik w głowie, AMH niskie i ta lekarz stwierdziła, że szanse na własne dziecko sa na poziomie kilku procent a potem jak zobaczyła moje usg, endometrium w środku cyklu 12 mm pęcherzyk 20 mm i naliczyła 9 mniejszych to stwierdziła ze te jajniki w ogóle nie wyglądaja na takie AMH. No i nie wiem co mam robić... Podchodzić kolejny raz do in vitro czy kłaść się na laparosad

A TY z jaką stymulacją teraz podchodzisz? W Invicie Pani Dr mi powiedziała, że oni podają tylko blastocystę niezależnie ile masz zarodków i że podają steryd Metypred jeśli nic nie kręcę od początku cyklu (u kobiet z endometriozą) no i pilotują progesteron więc trochę kusi mnie spróbowanie innej opcji i zaproponowała cykl na Menopurze z agonistą czyli inny. No i bądż tu mądry co lekarz to opiniawink
                  • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 08.04.14, 21:57
                    Faktycznie masz nad czym myslec. Oby ta trzecia opinia byla jakas dobra wskazowka.
                    Jeszcze nie wiem jaka stymukacje lekarz mi zaleci. Napewno bedzie inna niz poprzednia, bo to juz wiem. Musze zadzwonic i sie umowic na wizyte po swietach i wszystkiego sie wtedy dowiem. Na razie staram sie nie myslec o tym wszystkim.
                    W ktorym Invimedzie sie leczysz?
                    • melania28 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 09.04.14, 11:51
                      Ja się leczę w Invimedzie w Warszawie. A ciekawa jestem jakie leki brałaś po transferze? Mam wrażenie że w Invi jest jakiś przyjęty standard i np Lutinus brałam w dawce 100 x 3 a w innych przepisują często dużo większe dawki.

W Invictcie mi powiedziała ta dr że kobiety z endometriozą mają od początku stymulacji podawany Metypred i Estrofem więc trochę inne koncepcje tam panują ale podają zarodek w stadium blastocysty więc mając jeden..może nic z tego nie wyjść.

Poza tym tez staram się za dużo nie myśleć powiem Ci że jesteśmy z mężem jacyś wykończeni tymi analizami przede wszystkim i najchętniej to byśmy zrobili sobie z pół roku przerwy a tu nie bardzo można czas goni i to jest jeszcze bardziej dobijające.
                      • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 09.04.14, 22:30
                        Po transferze bralam Luteine 3x2 i duphaston 3x1. Mnie tez czas goni, bo do najmlodszych nie naleze. I im blizej tym bardziej nerwowo. Ehhh, a obiecalam sobie, ze tym razem bedzie inaczej. Ale nad tym chyba nie da sie zapanowac...
                        • melania28 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 13.04.14, 16:10
                          aas chciałam Cie jeszcze spytać czy Ty masz zaburzenia miesiączkowania przy swoim niskim AMH? Bo ja od kilku cykli odkąd odstawiłam Decapeptyl depot na którym byłam wprowadzona w stan menopauzy już 2 miesiączki na 5 miałam po 17 dniach (normalnie mam cykle 25-28 dni). Teraz też mierze temperaturę i nie podskoczyłasad
                          • aas.aa Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 13.04.14, 18:49
                            Nie mam problemu z terminowa @. Tylko ta, ktora pojawila sie po transferze byla wczesniej, ale to pewnie za sprawa jeszcze lekow. Teraz wszystko wrocilo do normy. U mnie cykl trwa 26-27 dni. Po swietach mam wizyte u lekarza i jak wszystko bedzie dobrze to ruszam ze stymulacjasmile
                            Zaopatrzylas sie w DHEA, czy nie bedziesz probowac?
                            • melania28 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 13.04.14, 19:31
                              Kupilam Stymen bo nic innego nie dostałam. Biorę w dawce 10mg na dobę a Ty w jakiej? Ze mnie znowu coś się sączy pewnie wodniak... Coś czuję że laparo będzie koniecznością echsad Trzymam kciuki za stymulacje żeby wszystko poszło super!!
                              • melania28 do aas 15.04.14, 22:00
                                Byłąm u Doktora L z Novum i też polecił mi DHEA Eliot bo Stymen ma za małą dawkę. No i wygląda na to że laparoskopia. Stwierdził że po prawej stronie raczej jest wodniak. Z dobrych wieści był zachwycony podanymi zarodkami i mam piękne ciałko żółte i stwierdził ze była niezła owulacjasmile Pęcherzyki na drugim jajniku też sąwink Więc nie rozwiał jakiś bardzo dramatycznych scenariuszy.

Aas gdybyś chciała pogadać to w razie co jestem tez na privie bo nie wiem czy tu nie mącę swoimi wywodami Dziewczynom na wątkuwink a może jestes juz na majowym?smile

Ja chyba dołączę w czerwcu w tej syt jak szybko z laparo załatwię.
                                • melania28 Re: do aas 15.04.14, 22:01
                                  A i czekam na wieści jaka stymulacja teraz jest planowana u Ciebie??
                                • aas.aa Re: do aas 15.04.14, 22:17
                                  Hej, pojawilam sie na majowym,ale jeszcze nie wiem jak to sie wszystko potoczy. Chetnie przejde na priv, bo faktycznie troche tu zaklocamy kobieta wateksmile moze korzystasznp. Z gg to chetnie sine odezwe, pozdrawiam
                                  --
                                  Invimed Wrocław, I podejście In-vitro ICSI
                                  28.01 punkcja, 31.01 transfer 2 bąbelki-nieudany,
                                  Maj 2014- podejscie drugie, wszysko od poczatku
                                  • melania28 Re: do aas 17.04.14, 22:03
                                    Aas na gg mnie nie ma ale możemy sie umówić żeby pisać na privie adresu gazety po prostu. Pisz kiedy masz ochotę bedę tam zaglądać na bieżąco i możemy powymieniać uwagi. Ja tez sie odezwę.Czekam na wieści po wizycie lekarskiejsmile
                                    • melania28 Re: do aas 17.04.14, 22:09
                                      A tylko musiałabys aktywować profil na gazecie, żebym mogła do Ciebie pisać
                                      • aas.aa Re: do aas 18.04.14, 18:57
                                        To bedzie wyzwaniesmile ale sie postaram
                                      • aas.aa Re: do melania28 18.04.14, 19:08
                                        Chyba sie udalo, rzuc fachowym okiemsmile
                                        • melania28 Re: do melania28 18.04.14, 21:27

Udało się profil aktywny tylko ją cholercia nic nie mogę napisać zlikwidowali wyslij wiadomość czy co .. Dam znać po Świętach jak podzialam przy tym chyba że Tobie się uda coś napisać

25.03 beta ujemna 12.03 punkcja 1 komórki, 14.03 transfer 1 zarodka,2-gie pelne ICSI MARZEC 2014 stymulacja Menopur 375, Cetrotide, Ovitrelle, ICSI 2013 brak transferu,ICSI 2012 2 zarodki brak ciazy,starania o dziecko 10 lat wyłączając 3 lata leczenia analogi itp , 2006 r.laparoskopia-endometrioza IV st,obecnie niskie AMH
                  • agitka100 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 19.11.14, 21:32
                    Witajcie
                    Chcę Was ostrzec przed prywatną kliniką Invicta i przed jej właścicielem Krzysztofem Łukaszuk.
                    Jestem po laparoskopii na Saszerów i jestem zdrowa, mogę mieć dzieci metodą naturalną. Do łukaszuka poszłam tylko dlatego zeby sie dowiedzieć o sztuczne zaplodnienie (nie ze względów zdrowotnych tylko z powodów osobistych). Sztuczne zaplodnienie u niego ma rzekomo kosztowac 600 zl. Na wizycie uparl sie ze mi wykona USG pomimo ze mówiłam ze miesiąc wcześniej byłam w szpitalu na Saszerów i ze jestem zdrowa. Jednak bez tego USG nie chciał rozmawiać. Wykonal mi je, trwalo chwilkę po czym natychmiast stwierdzil ze mam operacyjnie uszkodzone jajniki i moge miec dzieci tylko metoda in vitro! W jego klinice to koszta 30 tysiecy zlotych i wiecej. Lukaszuk ponadto obrazil specjalistow z Saszerow ze sie na niczym nie znaja. Na Saszerow jest najlepszy oddział ginekologii w Polsce.
                    Mysle ze srodowisko medyczne zrobi z Panem Lukaszukiem porzadek i bedzie spalony. Jest to czlowiek pozbawiony jakichkolwiek zasad i empatii, chodzi mu tylko o pieniadze i jest oszustem. Uwazajcie na niego.
                  • agitka100 Re: FSH powyżej 25, AMH poniżej 0,5 19.11.14, 21:38
                    Melania, jesli robilas badanie amh w Invicta to mozesz byc pewna ze jego wynik został sfalszowany. Skoro masz na jajniku pecherzyki, regukarna owulacje i skoro wielkosc jajnikow masz prawidlowa to nie mozesz miec tragicznego Amh. Opisalam co mnie spotkalo w Invicie, radze omijac ta klinike szerokim Lukiem. Maja wlasne laboratoria, dostajesz od nich jakas zdrapke a wynik oglądasz w Internecie. dziewczyny dobrze Wam radze uwazajcie na Krzysztofa Lukaszuka i Invicte, dziala przy ulicy Zlotej 6 w Warszawie, ale chyba tez w Gdansku i jeszcze w jakims miescie. Dobrzy lekarze pracuja w szpitalach a Lukaszuk tylko w Invicta dlatego musi lapac naiwne pacjentki. Mam nadzieje ze srodowisko medyczne sie za niego wezmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka