Dodaj do ulubionych

Kiedy HSG???

IP: *.mos.gov.pl 23.08.04, 11:59
Jestem po 1-ej, nieudanej, niestety, inseminacji. Przygotowuję się do
drugiej, łykam clo - dziś jest 6 dzień cyklu.
Dziwię się, laczego nikt w NOVUM nie zaproponowal mi do tej pory HSG. Czy nie
powinni tgo zrobic już na początku leczenia? Bo mam wrażenie, że strzelamy
Panu Bogu w okno.
Obserwuj wątek
    • Gość: Moon Re: Kiedy HSG??? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.08.04, 13:18
      hej Melena,

w nOvum podobno zlecaja HSG po II nieudanej inseminacji. Oczywiscie powinni to
      zlecic przed. Tak sie to robi w Poznaniu (na przyklad) - bez HSG nie
      dopuszczaja do inseminacji. A w nOvum to zwyczajne wyciaganie kas. Ja tez sie
      dalam nabrac sad Pozdrawiam Cie. M.
      • lidiaa Re: Kiedy HSG??? 23.08.04, 13:34
        Powiem tak co nieco w obronie N.
        Jak usłyszałam od lekarza hsg jest mimo wszytsko zabiegiem inwazyjnym. Jeśli
        pacjentka nie ma przeciwskazań typu: operacje, zapalenia przydatków itp. to
        rzeczywiście dopiero po drugiej niedudanej IUI zalecają hsg.
        Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić badanie wcześniej jeśli chcesz...
        Ja nie chciałam.....
        • Gość: Moon Re: Kiedy HSG??? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.08.04, 14:14
          Lidio,
          oczywiscie, ze kazda z nas decyduje kiedy jakiemu zabiegowi sie podda. Byc moze
          dla Ciebie koszt IUI nie jest tak duzy jak w moim przypadku. Dlatego, aby
          zwiekszyc prawdopodobienstwo powodzenia zabiegu wole wykluczyc wszelkie inne
          bariery. Ponadto uwazam, ze HSG jest podobnie inwazyjne jak inseminacja (choc
          na pewno jest duzo bardziej bolesne. Niemniej jednak zadnej z nas nie zycze,
          aby musiala przez to przechodzic. I oby udalo nam sie jak najszybciej.
          Pozdrawiam Was
    • Gość: melena2 Re: Kiedy HSG??? IP: *.mos.gov.pl 23.08.04, 14:23
      Dzięki za odpowiedzi - od razu zapytam czy HSG jest bardzo bolesne? Jak w ogóle
      wygląda to badanie?
      Przed inseminacją też żaden z lekarzy nie powiedział jak to wygląda,
      wszystkiego dowiedziałam się na forum...
      Do tej pory żadnych bolesnych badań nie miałam - najgorzej wspominam badanie na
      posiew. Pielęgniarka byla niedelikatna i szalenie jej się spieszyło.
      • Gość: Moon Re: Kiedy HSG??? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.08.04, 14:34
        ja HSG tez jeszcze nie mialam, ale na tym forum dowiedzialam sie, ze jest
        troche bolesne. Dostaje sie "glupiego jasia", czyli niewielkie znieczulenie. I
        poprzez cewnik jest wpuszczany kontrast po ktorym robiony jest rentgen. Podobno
        najbardziej boli zakladanie cewnika. No i nastepny dzien jest niekomfortowy,
        ale ponoc zwykle proszki przeciwbolowe te nieprzyjemnosci niweluja. Ja juz HSG
        sie prawie nie boje, bo poczytalam o innych zabiegach przez ktore kobiety musza
        przejsc, po tym jak sie okazuje, ze jajowody sa niedrozne (laparoskopia,
        histeroskopia). Brrrrr - przy tych zabiegach HSG to pikus smile Trzymam mocno
        kciuki - OBY NAS NIC NIE BOLAŁO !!! Pozdrowionka
        • lidiaa Re: Kiedy HSG??? 23.08.04, 15:08
          Moon - dla mnie też koszt IUI jest wysoki (szczególnie, że w innych miastach
          ten zabieg jest duzo tańszy).
          Ja mimo wszystko mam zaufanie do mojego lekarza z nOvum - wiem że ma masę
          pacjentek i chce się ich jak najszybciej pozbyć (a wiadomo w jaki sposób można
          to zrobić smilesmilesmile). Myślę, że do kogoś zaufanie trzeba mieć.....
          Tez mnie czeka hsg i wiem, że je zrobię jak dzisiejsza IUI się nie
          powiedzie.....
          Pozdrawiam
          • Gość: Moon Re: Kiedy HSG??? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.08.04, 15:30
            Lidiaa... nawet nie wiesz jak mocno bede trzymala za Was kciuki smile)) Baaardzo
            mocno !!! Z calego serducha zycze powodzenia !!! A u kogo sie leczysz w nOvum ?
            Sciskam. M
            • lidiaa Re: Kiedy HSG??? 24.08.04, 13:01
              Dzięki Moon za kciuczki - na pewno się przydadzą...
              leczę się u dr Zamory a Ty ?
    • Gość: melena2 Re: Kiedy HSG??? IP: *.mos.gov.pl 23.08.04, 15:28
      Trzymajmy kciuki za nas wszystkie i oby nas nie bolało naprawdę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka