Dodaj do ulubionych

badania cytogenetyczne

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 11:21
Czy wiecie ile kosztują badania cytogenetyczne prywatnie i czy możliwe jest
zrobienie ich na kase chorych? Jesli tak, to czy lekarz rodzinny może wystawić
skierowanie (do genetyka czy gdzies indziej?) i co na takim skierowaniu musi
być napisane?
I może wiecie gdzie w Poznaniu mozna je zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: asiaw Re: badania cytogenetyczne IP: 212.160.138.* 08.04.02, 13:22
      MY w Novum zapłaciliśmy 190 zł za badanie razy 2 bo obojga można zrobić
      refundowalnie ale w Wa-wie czeka sie 2-3 misiące.
      • Gość: d74 Re: badania cytogenetyczne IP: 192.168.0.* 08.04.02, 13:51
        Ja robiłam w Poznaniu na KCh.
        Skierowanie miałam od lekarza rodzinnego (ogólnego), może być od ginekologa.
        Skierowanie musi być wystawione osobno na Ciebie i na partnera.
        PZDR
      • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 08.04.02, 14:12
        Asia!
        Robiliscie w nOvum CFRT? Jaki jest koszt?
    • Gość: asja Re: badania cytogenetyczne IP: *.pbk.pl / 10.0.106.* 08.04.02, 14:18
      Koszt CFTR-280 zł
    • Gość: asja Re: badania cytogenetyczne IP: *.pbk.pl / 10.0.106.* 08.04.02, 14:19
      Aha,a kariotyp (cytogenetyczne) kosztuje juz w Novum 200 zł, robiłam pod koniec
      lutego
      • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 08.04.02, 14:27
        To razem 700. W takim razie moze uda mi sie w koncu dodzwonic na Kasprzaka. Juz
        mnie szlag trafia czy tam nikt nie pracuje?
      • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 08.04.02, 14:32
        Gość portalu: asja napisał(a):

> Aha,a kariotyp (cytogenetyczne) kosztuje juz w Novum 200 zł, robiłam pod koniec
        >
        > lutego

Asja! A CFTR nie robiliscie w nOvum? Tzn , wiem ze to robia w instytucie ale czy
        krew pobieraja w novum?
        • Gość: asja Re: badania cytogenetyczne IP: *.pbk.pl / 10.0.106.* 08.04.02, 14:57
          CFTR robilismy też w Novum, a własciwie tylko mąż, bo wiesz, że najpierw robi
          się u faceta, tzn. jeśli to po jego stronie lezy przyczyna niepłodności, jeśli
          wyniki sa dobre, to Ty juz nie musisz robić, na wynik czeka się ok. 8 tygodni,
          natomiast oznaczenie kariotypu (200 od łebka) muszą zrobic i facet i babka,na
          wynik czeka się 4-6 tygodni.

pozdrawiam
          asja
          • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 08.04.02, 15:18
            Dzieki Asja!
            Ja sprobuje jutro moze uda mi sie na Kasprzaka , zawsze to oszczednosc, a nam
            nie zalezy bardzo na czasie.Moze jutro ktos laskawie podniesie sluchawke.
            A.
            • Gość: Vikii Re: badania cytogenetyczne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 17:16
              Dziewczyny,
              Proszę powiedzcie mi jaka jest różnica między badaniami cytogenetycznymi i CFRT
              o których mówicie. Nie miałam ani jednych ani drugich jaki jest sens robienia
              tych badań i co wykażą ?
              Dzięki. Viki
              • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 08.04.02, 17:32
                Badania cytogenetyczne to inaczej kariotyp, czyli stwierdza sie czy w
                chromosomach wszystko jest OK. CFRT to gen , ktorego mutacje sa odpowiedzialne
                za chorobe mukowiscydoza. Czesto ( tzn. nie wiem jak czesto)jest tak ze
                mezczyzna z bardzo obnizonymi parametrami nasienia, azoospermia lub ciezka
                oligozoospermia ma wlasnie mutacje w tym genie .
                www.mukowiscydoza.pl/mukow.html -tutaj mozesz przeczytac o tej chorobie
                i o dziedziczeniu.
                A.
    • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 09.04.02, 10:28
      Zapisalam sie na Kasprzaka , ale jakie oni tam maja terminy : pazdziernik!!!!!
      No coz gdyby bardziej mi zalezalo na czasie zrobilibysmy w novum ale 700 na
      ulicy nie lezy......
      A.
    • Gość: asja Re: badania cytogenetyczne IP: *.pbk.pl / 10.0.106.* 09.04.02, 10:34
      I weź tu się człowieku lecz za cięzko opłacane składki na służbę zdrowia,
      pamietam ,że w jednej klinice-państwowej (Agata domyślasz się w której) lekarz
      napomknął cos o biposji jader u meża, to był początek maja, a terminy mieli
      dopiero na listopad, biorąc pod uwagę fakt, że biopsja to zaledwie jedno z
      badań, które nalezy wykonać na drodze do zanlezienia przyczyn niepłodności (u
      mężczyzn z bardzo słabymi parametrami), to perspektywa kilkumiesięcznego
      oczekiwania na jeden zabieg wydaje mi się nieco mało optymistyczna. Na
      szczęście okazało się, że nie była konieczna.

asja
      • Gość: agata30 Re: badania cytogenetyczne IP: *.is.pw.edu.pl 09.04.02, 13:00
        No niestety tak to juz jest w naszym kraju. My na biopsje nie czekalismy
        jeszcze tak dlugo, 2 miesiace, na operacje zylakow tez gdzies tyle. Ale ten
        pazdziernik mnie troszke zszokowal!
        • Gość: tosca Re: badania cytogenetyczne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 23:32
          ja radze byc uperdliwa na Kasprzaka - dzownic co drugi dzień, na pewno termin
          wczesniejszy się znajdzie! trzeba jenal z tj chporej kasy coś miec! to paranoja

a zreszt,,,,,ą, jak isę jest potem ich papierach to nie ma problemu z badaniami
          prenetalnymi ( oby takie były potrzebne!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka