betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 26.10.15, 22:43 Pojechałam już dzisiaj na wizytę. Jest serdunio! Jestem przeszczesliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 27.10.15, 10:20 Betsi to super wiadomość 😄 Gratuluje. Ja w piątek mam transfer mrożaczka oby był owocny. Bedzie mi go wykonywała Makowska. Trzymaj kciuki😊 Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 27.10.15, 10:29 Będę trzymać. Makowska fajna babka. Będzie miała dobrą rękę! Zdazylas w ostatniej chwili przed listopadowa przerwą! Odpowiedz Link Zgłoś
agusiamil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.10.15, 12:40 No faktycznie Makowska ta fajna babka 😊 Chodzę do niej od początku i muszę się przyznać, że pierwsze wrażenie nie było najlepsze, ale potem mnie przekonała do siebie. Jest bardzo miła i delikatna. Mam nadzieję, że bedzie miała dobrą rękę do criotransferu, a wyrobiłam się na styk😀 Oby to był dobry znak. Ciekawe czy w invikcie coś ruszyło ... Betsi w twoim przypadku przeniesienie się do Gamety było strzałem w 10😄 Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 28.10.15, 11:36 Super Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 02.11.15, 00:20 MagnoliaK myślałam dziś o Tobie że na pewno już masz wyniki. Wchodzę i tak!!! Cudowna wiadomość! Ale Ci zazdroszczę tej księżniczki! Miałaś wysoką bete na początku? Bo mówią że jak wysoka to dziewczynka a niska chłopak. Więc u mnie pewnie królewicz będzie Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.11.15, 21:56 Betsi u mnie z betą było odwrotnie.Była niska w pierwszym tygodniu-za malo przyrastala według statystyk (nie podwajała się) ,a potem nagle rozkręciła się od 14 dnia po transferze i tak jej zostało.Jestem szczęśliwa,wczoraj byłam na wizycie i jak widzialam naszą dzidzie jak tam porusza się w środku to odczułam mega szczęście...w sumie to minęła mi połówka ciąży i mam nadzieję,że reszta przeminie w szczęściu.Bardzo się cieszymy.Po tych wynikach poczułam ogromny spokój... nawet przestało być ważne czy to będzie chłopiec czy dziewczynka, jedynie marzyliśmy,żeby było zdrowe. Oczywiście cieszymy się,że będzie córeczka.Badanie kontrolne wczorajsze pokazało,że dziecko rozwija się prawidłowo na tę chwilę...Już zaczynam oglądać ciuszki itp.Jestem szczęśliwa-tak długo na to czekałam Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 09:07 A propo powyższego tak sobie myślę,że jedyne co mi się sprawdzilo na dziewczynkę to smaki w pierwszym miesiącu-ciągle miałam ochotę na kwaśne i słodkie,a generalnie wcinałam zawsze ostre potrawy.I tak mi zostało do dzisiaj z tą zmianą,ale mniej intensywnie.Przytyłam 5 kg-16 tc.Ciekawe czy u Was to się sprawdzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 09:28 ja tez nie mam ochoty zupelnie na ostre, a przed ciaza jadlam na potege. u mnie byly wielkie rpzyrosty bo blizniaki.ciekawe czy beda w takim razie dwie dziewczynki, albo jedna Ja wogole nie mam zachciewajek na jedzenie. Raczej ejm bo czuje w srodku wielka pustke w brzuchu, ale jesli jzu mam ochote na cos to na jakies zupelnie neutralne smaki, typu rosolek. I duzo cytrusow wcinam (o dziwo jem grefruty, jak nigdy ich nie lubilam za bardzo) 11tyg i nic nie przytylam - minimalnie schudlam, ale juz wracam do pierwotnej wagi i mysle ze teraz juz szybko przybede Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 11:46 Ann mi wyskoczył brzuszek dopiero w tamtym tygodniu- z dnia na dzień spodnie stały się opięte i pobolewał mnie brzuch przez dwa dni, bo rósł.Wcześniej przytyłam odrazu po transferze 3 kg .a teraz doszły 2.Ogólnie jem często ale jakościowo a nie ilościowo.Sprawdzałam tabelę i mieszczę się w normach przybierania w ciąży-gdzieś czytałam,że to sprawa genetyki po naszych mamach...Męczy mnie nocne wstawanie-od tygodnia wstaję po 4 razy w nocy do toalety- łożysko osadzone na tylnej ścianie i jak leżę to uciska. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 11:51 ja jem duzo a schudlam od rzygania. teraz mi mijha wiec wyrownam szybciutko Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 11:54 oo jak po mamach to moja w 9-tym miesiacu ze man wazyla 60 kg przy 170 wzrostu. Ja mysle ze przybede wiecej od niej no zobaczymy, nie po to jest sie w ciazy by sobie odmawiac Nawet jak bedzie za duzo to przy dzieciatku sie szybko zrzuci wiec to moje ostatnie zmartwienie cyz przytyje czy nie Za to juz smaruje brzuszysko, cycki i tylek zeby nie bylo rozstepow Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 19:25 Ja też smarowałam od 2 miesiąca a od początku do kąpania zamiast żelu używam oliwki, bo wyczytałam,że też zapobiega.Masz rację ann, przecież zrzucić zawsze można, a najważniejsze,żeby dzieci w środku rosły zdrowe...Mi też biust bardzo się powiększył...ale już w 1 miesiącu.ja używam olejek i krem ziaji a Ty?Narazie pomaga,bo nic nie widać... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.11.15, 16:35 mi siostra krem mustela polecila. plus oliwka hipp Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.11.15, 22:42 Magnolia cudownie czytać Twoje wpisy. Nie mogę się doczekać tego spokoju, który właśnie się w Tobie pojawił. U mnie 2 grudnia prenatalne. Przedwczoraj byłam u lekarza prowadzącego którego w końcu znalazłam w Wawie. Widziałam serduszko już drugi raz Małe ma 16mm Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.11.15, 06:01 Betsi szybko minie. Ja się w poniedziałek będę zapisywac na prenatalne pewnie za jakies 1.5 tygodnia. Tylko ja nie robię testów pappa (chyba ze tfu tfu nie zapeszyć na usg wyjdzie cos nie tak) bo przy bliźniakach niewiarygodne sa. Martka Ty robiłaś przy bliźniakach? W ogóle snilo mi się ze jedno bylobdziewcYnka a drugie niewiadomo. Bylam w piatek na szybkim podglądaniu bi dostałam jelitowki i balam sie za cos nie tak z maluchami. Ale wszystko ok. Maja po 4.5 cm i sa juz bardzo ruchliwe. Slodziaki. Betsi u kogo prowadzisz ciaze w warszawie? Na kiedy masz termin? Wiesz gdzie będziesz rodzic? Ja chce na żelaznej bo tam moja p. Doktor pracuje. W sumie to wyczytalam dużo pozytywów o tym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.11.15, 20:32 Ann ja też w Zofii! Na 15 czerwca. Szukałam lekarza żeby robil USG, prenatalne, prowadził mi ciąże i był koniecznie z Zofii. Nazywa się Lewczuk. A Twoja? Ty chodzisz do niej do Novum tak? W Zofii kiedyś miałam zabieg. Super warunki i podejście jakbym byla w prywatnym szpitalu. Na plus też że położna można legalnie wykupić, a nie kombinować, chociaż nie wiem jeszcze czy z tego skorzystam. Będę tam chodziła do szkoły rodzenia. Idźmy razem Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.11.15, 06:10 Ja u Magdaleny Langner no zapiszmy sie razem do szkoły rodzenia ja mam termin na 30 maja wiec akurat prawie te same terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.11.15, 19:04 Ann to super. Idziemy razem. Na ich stronie są informacje. Po prenatalnych będę się zapisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.11.15, 19:10 Oki. Ja na czwartek sie umówiłam na usg prenatalne. Ależ się boje! Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 03:58 ann_2015 ja robiłam test pappa ale dla bliźniakow jest niemiarodajny. Najważniejsze jest usg genetyczne. Trzeba zapisać się do dobrego specjalisty. Większość lekarzy prowadzących nie jest tak dobrych w tym temacie. W Warszawie polecani są Roszkowski, Dębski oraz Dębska (ja byłam u niej). W Łodzi Dudarewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 06:32 Ja się zapisalam do Węgrzyna. Podobno dovbry jest. Dębska to zona Dębskiego? Oni prywatnie przyjmują? Ciekawe jak z terminami u nich bo jak on jest ordynatorem to może być ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 11:09 Tak Dębska to żona Dębskiego. Ona szkoli innych lekarzy w usg. Moim prowadzącym jest Dębski. Rok temu prowadziłam ciążę w Luxmedzie i poroniłam też były bliźniaki. Tam lekarze mają wszystko w dupie. Na innej wizycie usg na innej konsultacja. Jakby na każdej wizycie lekarz popatrzył czy coś się złego nie dzieje to może bym nie poroniła. A tak 3 usg przypadają na ciążę i koniec. Dlatego teraz wybrałam profesora. Gdyby nie on znowu bym straciła ciążę krwawiłam mocno przez ponad miesiąc. Na genetyczne wysłał mnie do swojej żony żeby mieć drugą opinię kogoś komu ufa. Chodzę do niego prywatnie (ma swoją klinikę). Zawsze robi usg i bardzo skrupulatnie wszystko sprawdza. Na wizycie wyznacza datę kolejnej wizyty. Jak wskazał termin pappa to jego żona dokładnie w tym dniu zrobiła mi usg genetyczne i pobrali krew. Jestem bardzo zadowolona i spokojna o dzieci oczywiście rodzę też u niego mimo że mam w pakiecie luxmed poród. Niestety wszystko dużo kosztuje ale to są najlepiej wydane pieniądze. Zresztą przez lata zabiegów, leczenia, badań a na końcu invitro poszło tyle kasy. Kiedyś eMek próbował oszacować ile wydaliśmy na to wszystko pieniędzy to stwierdził że moglibyśmy sobie nowy dobrej klasy samochód za to kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 11:22 Martka kiedy masz wyznaczony termin porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 14:56 Według transferu na 27 stycznia. Ale profesor mówi że mam robić wszystko aby do końca grudnia wytrzymać. Niestety może być z tym trudno bo brzuch mi już się opuścił. Jestem w domu i staram się bardzo oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 15:02 Martka ja tez sie boje przedwczesnego porodu. Ale trzeba byc dobrej mysli! Do konca grudnia to bylby 37 tydzien? no to juz nieźle. Co do Debskiego i Dębskiej to czytalam z nimi duzo wywiadow i bardoz ogarnieci sie wydaja. ona tez chyba miala blizniaki z teog co pamietam. W kazdym razie jestes w dobrych rękach wiec bedzie dobrze z Twoimi chlopaczkami. U mnie PAni dr tez wczoraj sisiorka dostrzegła u jednego z dzidziusiow. Powiedz mi jeszcze iel u Ciebie trwalo to usg prenatalne. moje jakos lubia sie chowac odkrecac i nie wpsolpracują przy mierzeniu obawiam sie ze bedzie ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.11.15, 15:54 30 grudnia będę miała za sobą 36 tyg. (oby ) Usg prenatalne trwało dość długo gdzieś przeszło 30 min jeździła po brzuchu. Chłopcy na szczęście byli w miarę spokojni i dali się pomierzyć. A jak któryś próbował zwiać to wiedziała gdzie przyłożyć szybko głowice aby się nie pomieszali. Robiła dużo zdjęć a potem wprowadzała dane do programu. Na tej wizycie dostałam wstępny wydruk a potem drugi skorygowany o test z krwi. Jak po 2 tyg poszłam do jej męża to w zasadzie zrobił to samo. Tyle że bez krwi. Ale opis i pomiary zrobił bardzo dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.11.15, 10:40 A powiedz mi czy trzeba miec do tego usg pelny pecherz czy pusty? bo nie powiedzieli mi nic Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.11.15, 14:17 Pęcherz musi być puściutki Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.11.15, 20:21 jzu po. usg ok Ze stresu poplakalam sie rpzed wejsciem. Ale ejdnak zrobilam ten papa. Mam andzieje ze skoro w usg wszystko ok to to tylko formalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.11.15, 23:09 Ann to super! Pewnie że to tylko formalnośc! Ile płacilas za prenatalne? U mnie chyba 600zl. Jutro zadzwonię to naszej szkoły rodzenia. Jest opcja bezpłatna szkoły Zosienka dla osób zameldowanych w Warszawie Ale decyduje kolejność zgłoszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.11.15, 07:54 Z testem papa 720zl. Juz sie zapisywać trzeba? Napisz na kiedy sie zapisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.11.15, 08:40 Ann już wszystko wiem. Zapisy na przyszły rok ruszają na przełomie listopada-grudnia. My powinnyśmy zacząć w marcu. Po 25-27 tygodniu. W necie pojawia się terminy. Wtedy zdecydujemy który bierzemy Tu jesteś zameldowana w Warszawie? Dodatkowo od stycznia zapisuję się u nich na ćwiczenia dla ciężarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 13.11.15, 08:53 Tak. Jestem zameldowana tez się zapisze na ćwiczenia jesli p. Doktor mi pozwoli. Nie wiem jak z ćwiczeniami w blizniaczej ale przed ciaza dużo jogi xwiczylam wiec może nie będzie przeciwskazan Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.11.15, 10:20 Ann nie martw się.Mi usg prenatalne wyszło dobrze,a krew źle i po poszerzeniu diagnostyki okazało się,że wszystko skończyło się dobrze. Konsultowałam moje wyniki na bocianie z lekarzem i też nie zauważył nieprawidłowości.Czasem luteina zakłóca wyniki krwi-do końca nie udowodnione jest czy wpływa na nie czy nie.Będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 15.11.15, 10:36 Ann myślę że usg jest najważniejsze. Przy bliźniakach test z krwi to wróżenie z fusów. Dobry specjalista wyłapie nieprawidłowości. Skoro usg u Ciebie wyszło ok to nic się nie martw. Jak zapytałam Dębskiej czy sugerowała by mu amino to spytała tylko czy k8 się naprawdę nudzi skoro mówi że wzystko ok to tak jest i mam się cieszyć ciążą. Myślę że każda z nas powinna się zastosować to jej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 15.11.15, 18:11 no ja tez jestem tego zdania. usg mi ogarniety koles robil i dlugo trwalo. Potem stwierdzil ze dziciaki ok, ze wszystkie markery wad genetycznych u ans wyszly ok, wiec jest dobrze. Dlatego juz nie boje sie bardzo wyniku testu pappa. Troche zaluje ze wogole go zrobilam, bo teraz musze czekac na wyniki, a wynik usg juz mnie uspokoil, ale coz Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 12:58 Martka czy pamiętasz w którym tygodniu poczułaś ruchy dziecka?U mnie zaczyna się 19 tc i czuję takie mrowienia- gdzieś na forum czytałam,że tak często odczuwa się ruchy. Do kiedy brałaś progesteron?Ja mam zmniejszoną dawkę o połowę od 16 tyg czyli 2*100 a od 22 tygodnia lekarz chce całkowicie zrezygnować z luteiny. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 13:05 magnoliak ja jestem w 13 tyg i biore juz tylko polowke lutinusa (polowka 100-tki) na dobe bo od zeszlego poniedzialku zaczelam schodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 13:06 i w weekedn odstawiam calkowicie juz. ale ja bylam na cyklu naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 13:20 Ok dzięki Mam wizytę za 2 tygodnie i martwiłam się,że może za wcześnie chce zrezygnować z luteiny,ale może dlatego trzyma do 22 bo potem znacznie spada ryzyko późnego poronienia...ja byłam na sztucznym-nawet wywołali okres (bo mnie przestymulowali). Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 19:23 Odebrałam wyniki pappa niskie ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.11.15, 21:46 magnoliak111 ruchy czułam bardzo szybko bo gdzieś w 14/15 tyg. To było takie przelewanie bulgotanie ciężko to określić tak jakbym miała pęcherzyki powietrza pod skórą. Estradiol brałam do 72dpt a progesteron do 20 tygodnia. Obydwa odstawiłam zmniejszając dawki. Ann super że wynik wyszedł prawidłowo pozostało już tylko cieszyć się i powoli obmyślać plan zakupowy Odpowiedz Link Zgłoś
2kitty_m Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.11.15, 16:07 ann, ile płaciłaś za test pappa w Invikcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.11.15, 17:50 W novum robilam 370 za pappa i 350 za usg blizniakowe Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.11.15, 11:07 Marta jak tam samopoczucie? brzuszek juz pewnie olbrzymi? Wyprawka przygotowana? Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.12.15, 03:46 O tak brzuszek bardzo duży. Powoli zaczynamy się organizować. Jedno łóżeczko jest drugie zaraz kupimy. Z ubrankami czekamy do ostatniej chwili. Ja do szpitala mam wszystko jeszcze chłopcy nie mają wyprawki. Zostaje wózek i foteliki. Samopoczucie ok. Męczy mnie zgaga że spać nie mogę. Mocno też puchnę. Dzieci uciskają. Wszystko przejdzie po porodzie A jak Ty się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 07.12.15, 20:07 ja na razie ok, ale dopiero 16 tydzien zaczelam wiec nei mam jeszcze za duzo ciazowych dolegliwosci, chociaz brzuszek juz zorbil coming out Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.12.15, 12:26 Dziewczyny życzę Wam Wesołych Świąt i pozytywnego rozwiązania w odpowiednim czasie...Martka trzymam kciuki,bo jesteś pierwsza z nas. U mnie 23 tydzień, mam za sobą pozytywne USG połówkowe (przepływy żylne i tętnicze).Troszkę dokucza mi drętwienie nóg,ale podobno to normalne...Brzuszek jest mały aczkolwiek widoczny...a co u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.12.15, 12:49 u mnie rozpoczal sie 18 tydz, polowkowe mam 14 stycznia, powoli zaczynam chyab czuc ruchy maluchow. brzuch duzy, ale na szczescie tlyko brzuchmi nogi dretwieja w nocy i clay czas sie przewracam z jednego na drugi bok Martka ja clay czas mocno tryzmam kciuki, mam nadzieje ze zgodnie z planem czekasz do nowego roku z maluchami<3 Wozek juz wybrany? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.12.15, 15:23 U mnie 15 tydzień. Prenatalne wyszły ok. Ale niestety od 2 tygodni mam krwiak. Trafiłam do szpitala z krwotokiem i tam go wykryto. Byłam w szpitalu 2 tygodnie. Teraz leżę w domu. Również życzę Wam Wesołych Świąt pełnych Łaski Bożej. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.12.15, 19:28 Betsi trzymaj się mocno Wypoczywaj jak najwięcej...Ściskam Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.12.15, 23:23 Cześć dziewczyny. Jestem po porodzie a w zasadzie po szybkiej interwencji. Dostałam zatrucia ciążowego i w błyskawicznym tempie nerki przestały mi pracować.w niedziele trafiłam do szpitala a w poniedziałek wieczorem zrobili cesarkę. Chłopcy urodzili się w 34 tyg. Jeden z wagą 2700 drugi 1800. Obydwaj są na intensywnej terapii a mnie trzymają na patologii. Nie mogą mi opanować ciśnienia i nerki nadal.słabo pracują. Z chłopcami coraz lepiej ale strachu było dużo. Większy po porodzie nie oddychał. Mały nie ma jeszcze skóry która by utrzymywała ciepło ma szczęście płuca podjęły pracę. Po 2 dniach jest już lepiej. Obydwaj oddychają samodzielnie i nawet dzisiaj podjęli próbę zjedzenia pokarmu Ja nadal walczę Pamiętajcie jak tylko coś was zaniepokoi zaczną puchnąć nogi, ból głowy, mierzcie sobie same ciśnienie, od razu do lekarza lub IP. Dziewczyny życzę Wam spokojnych Świąt i ciąż bez zawirowań. Dbajce o siebie bo nic nie jest teraz ważniejsze niż Wy i dzieciątka które nosicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 24.12.15, 07:47 Martka to przerażające co napisalas mam nadziej ze chłopcy i Ty szybciutko dojdziecie do siebie. Wiem ze wszystko będzie dobrze ale mimo wszystko mi smutno ze zostalas okradziona z tego cudownego przeżycia jakim jest poród a zamiast tego zaserwowano Ci strach i niepokój. Na pewno szybciutko dojdziecie do siebie. Wesołych Swiat kochana. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 25.12.15, 22:00 Martka mam nadzieję,że wszystko będzie ok. Powiem Wam szczerze,że też boję się przedwczesnego porodu i jego konsekwencji...na Bocianie czytałam,że po in vitro często tak się zdarza...Staram się myśleć pozytywnie.Najważniejsze,żebyście teraz doszli do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.12.15, 17:10 Martka ale musialas przeżyć szok. Na szczęście Ty i maluchy jesteście silni! Wszystko bedzie dobrze. Życzę Ci dużo zdrówka i szczęśliwych chwil z synkami. U mnie też będzie chłopak, wczoraj pokazał na usg Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.12.15, 20:31 Betsi a jak u Ciebie kochana? Z tego co pamietam to juz z 17 tydzien ? czujesz juz swojego chlopca? U mnie chyba będzie i chlopczyk i dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.01.16, 18:09 Ann na razie czuje przelewanie się malucha. Krwiak nadal jest więc leżę w domu. A u Ciebie cudownie byk by było taka parka Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.01.16, 19:15 Witam Was dziewczyny Właśnie zaczął mi się 26 tc.Mam za sobą echo dna serca.Wszystko jest ok. Mała jest zdrowa, wszystko przebiega prawidłowo na ten czas. Waży prawe 900 g.Nie mogę się doczekać. Piszcie co tam u was...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.01.16, 19:37 Magnolia u mnie 18tc, ja nadal leżę. Trochę wstaje bo plamienie ustalo. Cieszę się że z malutką ok. Miałaś wskazanie do echa czy to z automatu robią? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.01.16, 17:37 Betsi niedługo półmetek....Odpoczywaj jak najdłużej...będzie dobrze. Mój lekarz sam skierował, bo powiedział,że po in vitro jest wskazane to badanie,żeby ustalić czy wszystko z serduszkiem ok- miałam na nfz. Przy okazji Pani Doktor całą ją zbadała-mózg, nerki itp.Ogólnie widzę,że mam poszerzoną diagnostykę ze wszystkim po zabiegu (mam 32 lata) Prawdopodobnie będę miała cesarkę,bo mała od samego początku leży poprzecznie.Niby mówią,że może się odwróci....ale zobaczymy.Walczyłam dwa tygodnie z infekcją, bo odporność obniżona itp...więcej odpoczywam niż na początku ciąży, bo szybko się męczę...Za trzy dni rozpoczynam 7 miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.11.15, 17:47 Dzięki Betsi.Wiem,że jeszcze pół ciążowej drogi przede mną...ale myślę pozytywnie.Rzeczywiście czuję spokój od czasu odebrania tego wyniku...Jestem bardzo szczęśliwa,że nasza córeczka będzie już wkrótce z nami-przewidziany termin porodu 18.04.Zarejestrowałam się w bebi programie i czerpię stamtąd dużo wiedzy...I wpatruję się w zdjęcie tej małej kruszynki i czasem niedowierzam jeszcze,że ona jest tam w środku (to chyba syndrom wieloletniego leczenia).Trzymam za nas Wszystkie kciuki i cieszę się,że nam się udało.Podobno 2015 r. jest rokiem cudów w sprawie narodzin dzieci (gdzieś to przeczytałam).Idę na spacer dotlenić dzidzię... Odpowiedz Link Zgłoś
putta Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.11.15, 13:27 Witajcie! ratuluję wszytskim zakwalifikowanym parom! Pokrótce chciałam opisać mój przypadek i zapytac co o tym sądzicie: W programie MZ na temat dofinansowania do in-vitro widnieje zapis, iż przystępuje się do programu jako para i jako "para" się z niego ewentualnie rezygnuje. (Moje pytanie ma związek z podpisaniem przez Ministra Zembalę, który podpisał przedłużenie Programu MZ dot. in vitro.) Wraz z moim byłym partnerem zakwalifikowaliśmy się do programu jednak nie rozpoczęliśmy procedury. gdyż mój były partner mnie zostawił i tym samym z bólem musiałam zrezygnować z udziału w programie. Moje pytanie dotyczy sytuacji na przyszłość jeżeli chciałabym podejść do programu z inną osobą. Czy będzie taka możliwość po przedłużeniu programu? Rozumiem że pod pojęciem "para" to dwie konkretne osoby i jeżeli chciałabym ponownie np. za rok starać się o dofinansowanie z kimś innym to będzie to już inna para z punktu widzenia definicji "parę?należy przez to rozumieć dwoje uczestników, u których stwierdzono niepłodność kobiety lub mężczyzny i którzy zostali zakwalifikowani wspólnie do udziału w Programie" i jednocześnie cyt. Par. 4 pkt 11. ?Decyzja o rezygnacji z uczestnictwa w Programie oznacza niemożność ponownego udziału pary w Programie.? Czy powołując się na definicję i użyte sformułowanie ?pary? w umowie - ja jako para z inną osobą będę mogła przystąpić do kwalifikacji w ramach przedłużonego Programu? Dziękuję za wasze odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.11.15, 22:04 Myślę,że musisz zaczynać kwalifikacje do programu od początku, bo z inną osobą nie może być kontynuacji na poprzednim zakwalifikowaniu innej osoby, bo jest inny partner z innymi okolicznościami leczenia. Myślę tak, dlatego,że ja musiałam udokumentować swoje leczenie i męża,żeby nas zakwalifikowano i dokładnie przeglądali wówczas papiery itp każdego z nas i wspólne. Zapewne ważne jest schorzenie i powód leczenia ( od nas wymagano co najmniej dwóch lat udokumentowanego leczenia itp). Na Twoim miejscu zadzwoniłabym do kliniki-wtedy udzielą Ci precyjnej odpowiedzi, bo mogę być w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
putta Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 05.11.15, 10:38 Dziękuję za podpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.02.16, 10:10 Martka zagladasz czasem tu? Napisz jak Twoje chłopaki się chowają Magnoliak ile Ci jeszcze zostało do porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.02.16, 11:34 Witaj Ann...rodzę 15.04.Zostały mi dwa miesiące,ale od dwóch tygodni czuję się fatalnie-puchną mi nogi niemiłosiernie-pomimo spacerów itp, dostaje zadyszek i boli krzyż.Wizytę mam w przyszłym tygodniu.Dużo odpoczywam, chodzę do szkoły rodzenia od stycznia i oczekuję tego maleńkiego cudu...mam nadzieję,że będzie zdrowa (ostatnio miałam echo serca i wyszło ok). Też odwróciła się już do porodu naturalnego-31 tc.Co u Ciebie- jak przebiega ciąża?Dziewczyny -Betsi i Martka napiszcie co u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.02.16, 12:21 u mnie koniec 26 tygodniA i brzuch wielki jak w 8-ym miesiacu. na razie wszystko dobrze, tylko troche zmeczona jestem wiec od dwoch tygodni juz na L4 odpoczywam. dzieciaczki rosna, Pani dr mowi ze sa duze chlopczyk i dziewczynka. Mamy termin na koniec maja ale pewnie bedzie to blizej poczatku Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.02.16, 09:25 Kochana ja przytyłam 13 kg-brzuch mały, więcej poszło w cycki,ramiona i nogi ale jak weszłam w 3 trymestr tak odczuwam diametralną różnicę.Tak się zastanawiam właśnie nad porodem, bo dr P. z kliniki wspominał,że po in vitro stosuje się cesarkę, mój lekarz jest zdania,że nie ma przeciwskazań do naturalnego...U Ciebie jest inaczej,bo masz bliźniaki.Nie wiem czy powinnam napierać na tą cesarkę??Co myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.02.16, 11:13 ja przytylam na razie 5,5 - 6 kg wiec wszystko w brzuch poszlo nogi, cycki i ramiona chude jak u szkapy (wrecz chudsze niz przed ciaza) tylko brzuszek ogromny az sie boje co bedzie pod koniec. jesli chodzi o porod to mysle ze sama powinnas dokladnie to przemyslec i nie sluchac zadnych rad. Wszystko ma plusy i minusy. jedni beda Cie namaiwac na anaturalny inni na cesarke. Ja szczerze ciesze sie ze mam wskazanie bo nie mam tego dylematu z jednej strony po naturlanym to super ze od razu smigach i zajmujesz się dzieckiem, z drugiej strony tez moze byc ciezko, moze porozrywac itp.. nie jest to na pewno latwa decyzja. Zorientuj sie jak to jest w twoim spzitalu, moze ebdziesz miala mozliwosc rodzenia w wodzie w milych wwarunkach. no mi bylo by sie trudno zdecydowac jakbym nie miala wskazan Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.02.16, 19:05 Ann myślałam o wodzie,ale w moim szpitalu niestety nie ma takiej możliwości...lekarze,jeżeli nie ma wskazań to zachęcają do naturalnego...zobaczę,co mi lekarz powie na najbliższej wizycie...Nie chciałabym malucha narażać na sytuacje stresujące- wkońcu to był sztuczny zabieg...Napisałam do lekarza na Bocianie też,może coś doradzi... Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.02.16, 20:27 Hej dziewczynki! Ja ostatnio rzadko wchodzę bo znowu zaczęłam żyć. Krwiak zniknął w drugiej połowie stycznia i znowu zaczęłam trochę pracować. Jestem już w 25 tygodniu! Za miesiąc zaczynam szkołę rodzenia. Póki co przygotowuje pokoik dla mojego Królewicza. Przytylam już 9kg, ale głównie to brzuch i piersi. Zapisałam się na fitness, za mną dopiero pierwsze zajecia. Prowadząca mówi że dzięki temu można łatwiej uniknąć obrzekow itp. Ja się nastawiam na poród naturalny, ale jak wyjdzie to się okaże. Pozdrawiam Was! Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 23.02.16, 22:00 Witaj Betsi cieszę się,że krwiak zniknął i że wszystko ok. Też chodzę do szkoły rodzenia i jestem zachwycona zajęciami...Dziewczyny byłam dziś na wizycie i okazało się,że szyjka powoli skraca się,a to dopiero 32 tc.Trochę się zmartwiłam,bo w zasadzie to powinna skracać się od 37 tc.Z tego,co czytam to dziewczyny piszą różnie. U mnie niewiadomo czy będzie naturalny czy cesarka-od tej pory będę miała wizyty co 2 tyg i lekarz zdecyduje w trakcie.Powiedział mi dziś,ze jestem zagrożona przedwczesnym porodem.W zasadzie to nieważne w jaki sposób urodzę-najważniejsze,żeby maleństwo narodziło się zdrowe...Przyznał,że po in vitro to się zdarza i stwierdził,że po cesarce dziecko wychodzi bez szwanku a w trakcie porodu naturalnego zdarzają się komplikacje.Czas pokaże...obym donosiła tę ciążę... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 27.02.16, 11:56 Magnoliak nie martw się szyjka tylko często kontroluj ja. Ja teraz leżę na Żelaznej właśnie z powodu skracajacej się szyjki. ale u mnie to w 2tyg z 5CM na 2.5 poleciało. Pewnie będę musiała leżeć do końca ciąży ale mam nadzieję że w domu Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.03.16, 12:09 Ann nie martw się...słyszałam o przypadkach,że zatrzymuje się skracanie i dziewczyny przechodzą nawet ciąże.Musimy pozytywnie się nastawić...już wystarczy dla nas przejść.Mam wizytę w czwartek,więc zobaczymy...ostatnio szyjka miała 2,7-a w grudniu 3,1.Mierzę codziennie ciśnienie i jest w normie...ostatnio skłaniam się ku cesarki,bo chciałabym,żeby z noworodkiem było wszystko ok.Tyle się słyszy o komplikacjach przy naturalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.03.16, 10:49 Cześć dziewczyny U mnie coraz lepiej. Chłopaki mają już 2.5 miesiąca jeden waży 4.300 drugi 5.600. Ładnie się rozwijają. Już marudzą jak nie śpią Ja nadal dochodzę do siebie. Brzuch na dole jeszcze boli. W ciąży przytyłam 35 kg zostało 10 do zrzucenia. Pokarmu już prawie nie mam karmię ich tylko raz dziennie. Tego mi żal najbardziej ale takie są konsekwencje wczesnego porodu "na zimno". Od razu nie było laktacji. Po tygodniu przy ciągłej stymulacji laktatorem coś zaczęło lecieć ale dużo tego nie było. Mamy jeszcze dużo lekarzy do zaliczenia z powodu wcześniactwa. Co do porodu to przy ciąży bliźniaczej wszyscy sugerują cesarkę. Zbyt duże ryzyko że drugi w trakcie porodu może się przydusić lub zmienić pozycję. Przy pojedynczej ciąży i prawidłowym ułożeniu polecam zdecydowanie naturalny. Po cięciu do dzisiaj odczuwam skutki a jeszcze dużo przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.03.16, 11:02 Martka to juz duze chlopaczki! cudownie. No ja tez sie boje jak bedzie z tym karmieniem u mnie ale i tak teraz najwazniejsze by jak najdluzej wytrzymac z grubaskami w brzuszku. Ja jestem w 29 tc i lekarz mi mowoil ze jeszcze donosze ta ciaze, ale sterydki na pluckja dostaslam na wszelki wypadek. Moglabys sie do mnie odezwac na priv i podac adres bo podejrzewam ze u mnie tez trzeba bedzie duxo jezdzic po lekarezach bo blizmniaski lubia sie pchac wczesniej i ogolnie chetnie posluchalabym Twoich doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.03.16, 13:15 Mój adres epomarz1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.03.16, 10:27 Martka bardzo się cieszę,że u Ciebie wszystko ok i maluchy rozwijają się.U mnie 35tc, szyjka skraca się prawidłowo,planowany jest termin porodu w terminie.Będę rodziła naturalnie na tę chwilę...Już jestem spakowana Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.03.16, 15:21 magnoliak supeR 35 tydzien to jzu jestescie bezpieczni W ktorym spzitalu rodzisZ? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 30.03.16, 14:46 Rodzę u siebie w Toruniu Dziś byłam na KTG zapis jest prawidłowy...zostały mi 2,5 tygodnia...już nie mogę się doczekać...a jak się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
betsi83 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 08.04.16, 22:31 Magnoliak daj znać jak już przywitasz maleństwo. U mnie 31tc. Oprócz bólu kręgosłupa nic mi już nie dolega. Chodze na fitness dla ciężarnych i szkole rodzenia. A Ty Ann gdzie rodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.04.16, 21:39 w swietej Zofii. termin cesarki mam 11.05 jak dotrzymam - ja nie mam dolegliwosci tylko czasem mi brzuch twardnieje ale i tak musze lezec. A Ty gdzie rodzisz? jaka plec u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.04.16, 08:59 Dam znać...termin mam na piątek,ale szyjka wcale nie skraca się, łożysko pięknie funkcjonuje i z tego co powiedział lekarz, dostanę w czwartek skierowanie na poniedziałek do szpitala.Albo będą wywoływać,albo zrobią cesarkę (w wyniku tej szyjki, bo coś mówił,że musi się skracać,żeby wywołać).Boli kręgosłup, brzuch nieraz tak jak na okres,ale nic się nie dzieje....Ratuje się domowymi sposobami,bo wolałabym sama ruszyć akcję porodową-pije sok z malin i olejek z wiesiołka połykam,podobno wspomaga elastyczność przy porodzie.Cieszę się,że już za chwilę przywitamy maluszka...Tyle na to czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 11.04.16, 09:37 podobno seksik pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.04.16, 15:27 Ha ha ha słyszałam o tym Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.05.16, 08:44 Dziewczyny moja córeczka urodziła się 22.04 w 41 tc. 3540 g, 57 cm, 10 pkt poprzez cesarskie cięcie.próby wywołania naturalnego porodu zawiodły...balonik i oksytocyna nie sprawdziły się. Nie było rozwarcia i brak skrótu szyjki. Jesteśmy już w domku.Jak się czujecie?Życzę Wam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.05.16, 11:01 Gratulacje!!!! Jaka duza corcia. Ja mam termin cc za poltora tygodnia. Blizniaki podobno wyjatkowo duze. Na ostatnim usg mowili ze ok 2800 kazdetak wiec czekamy. Jak sie czujesz jako mamusia? Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.05.16, 21:00 USG wskazywało na 4 kg ale 0,5 kg różnicy to podobno norma.Życie diametralnie się zmieniło...Dziecko nadaje rytm każdej naszej chwili...Kocham ją bardzo i są to najpiękniejsze chwile w moim życiu.Jesteśmy nią zachwyceni. Za tydzień mała będzie miała miesiąc, przesypia już 5,6 godzin nocami, więc zmęczenie jest mniej odczuwalne (karmię piersią).Rana po cesarce czasem pobolewa,ale już jest dużo lepiej.Najgorzej było w szpitalu, bo byłam 7 dni i po cesarce było mi trochę ciężko zajmować się małą,a przynieśli mi następnego dnia na stałe,ale jak się czeka tyle na dziecko, to chwile z nią były najważniejsze i człowiek zapomina o bólu.Dajcie znać po porodach.... Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 21.05.16, 20:39 Ja juz jestem po urodzilam 5 maja w 36tci 4 dni. Ciecie bylo na cito bo ktg zle wychodzilo. Dzieciaczki 10/10 oba po 3kg ( dziewczynka 2950 chlopiec 300) po 6 dniach wyszlismy, dzieciaki sa super tylko dlugo trzeba bylo je rozkrecac z jedzeniem bo to jednak wczesniaczki. Powoli odnajdujemy sie w nowej rzeczywistosci. Ja po cc czuje sie bardzo dobrze. Tylko te pierwsze godzuny po byly masakryczne. Teraz to juz nie pamietam ze bylam cieta Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.06.16, 08:16 Ann ściskam Cię i dzeciaczki i serdecznie gratuluję Ja odczuwałam cesarkę najbardziej w 3 tygodniu po,ale już jest ok.Bardzo się cieszę i życzę Wam szczęścia Moja malutka ma 6 tygodni i jest cudowna...To są najwspanialsze chwile w moim życiu Odpowiedz Link Zgłoś
martka35 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 14.06.16, 21:55 Magnoliak111 ann_2015 dziewczyny mega gratulacje )))))) Cieszę się że wszystko ok z dzieciaczkami i dziećmi. Moi chłopcy juz prawie 6 miesięcy nawet nie wiem kiedy to minęło. Ciężko mnie od nich odciągnąć hahahaha mogłabym całować i przytulać ich cały czas. Teraz mamy trochę zmartwień bo jeden ma wodogłowie ale jesteśmy w trakcie diagnostyki więc jeszcze nic konkretnego nie wiemy. Pod koniec czerwca idziemy do szpitala na rezonans. Byłam w międzyczasie w invictie zapytać co dalej z moimi pingwinkami bo program działa tylko do końca czerwca to już miesiąc czekam na odpowiedź. Jak wasze pociechy? Jak sobie radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 19.06.16, 19:40 Hej kochana. Jacy duzi chlopcy. Jak sobie radzisz z blizniakami? Ja na razie kiepsko i mam pomoc niani a od wakacji mama bedzie pomagac. Po 6 tygodniach jest latwiej. Rozumiem stres, ale na pewno bedzie ok. Ja tez mam stresa bo malej testy przesiewowe w badaniu sluchu wyszly ze wskazaniem na kontrole. Pierwsze tygodnie ciagle ja grzechotka budzilam ( na szczescie reaguje na dzwieki, ale puki jej nie przebadaja bede zestresowana) jak u Ciebie z karmieniem i waga? U mnie dziewczynka jest duzo drobniejsza a urodzily sie prawie takie same. Napisz mi na priv namiar na siebie, obie mamy bluzniaki i mieszkamy w tym samym miescie, mpzemy sie wymieniac cennymi informacjani jak sobie radzic trzymam kciuki za badanie maluszka. Zduagnozowali to po porodzie czy juz na usg w ciazy bylo widac? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiator Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.04.16, 15:30 Gdzie się leczycie w warszawie ?? w invicta ? bo ja się zapisałam do fertimedici i i jestem rozczarowana słyszałam, że dr Szymusik pracowała w szpitalu na Starynkiewicza, który ma najgorszą skuteczność w programie MZ ? chyba 19%. Średnia skuteczność programu to 32%. To daje dużo do myślenia nt. umiejętności lekarzy ogólnie;/ Zapisuje się do invimedu, nie będę ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 20.04.16, 16:04 ja w novum Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.05.16, 08:45 Invicta Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
januka202020 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.12.15, 01:42 NIE - DLA IN WITRO!!! NIE DLA ODBIERANIA GODNOŚCI DZIECIOM I LUDZIOM ORAZ - NIE- DLA ODBIERANIA IM ZYCIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lili.80 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.12.15, 10:40 Droga januka202020 nie licz na to, że toś się da sprowokować na takie płytkie slogany. Ludzie, których dotyczy problem, ale chcą się dowiedzieć na czym polega niepłodność i in vitro nie piszą takich bzdur jak Ty. Chciałabym Ci życzyć w nowym roku, żeby nikt z twoich bliskich, twoje dzieci czy wnuki lub prawnuki nie spotkał ten problem. Bo wtedy zobaczysz na czym polega cierpienie z chęci posiadania dzieci i niemożności ich spłodzenia drogą naturalną. I mam nadzieje, że kiedyś zrozumiesz i zechcesz pogłębić wiedzę na ten temat a nie będzie tylko powtarzała to co Ci wmówią w telewizji trwam czy na kazaniu. Wszystkie dobrego w nowym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.12.15, 13:34 Ja również życzę Ci Januko w Nowym Roku,żebyś nikt z Twojej rodziny nie doświadczył kilkuletniego cierpienia z powodu niemożności posiadania dzieci. Poza tym uważam,że tacy ludzie jak Ty,zapewne cieszący się "POTOMSTWEM BEZ PROBLEMÓW", nie mają prawa głosu w tym temacie- nie znają procedur i problemu,a przeczytają zdawkowe i powierzchowne informacje i krzyczą na lewo i prawo o etyce i godności. Od strony etycznej już Cie poznaliśmy na tym forum..Życzę uświadomienia w Nowym Roku lub zmiany kapłana Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 31.12.15, 14:09 A ja Januko zycze mniej bólu dupy i ciekawszego życia by przestał/przestała spamowac fora internetowe no i wiecej empatii i milosci ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly2510 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.01.16, 23:27 Szkoda słów na takie wpisy. Jeśli ktoś jest przeciw to niech nie poddaje się in vitro a tym, którzy nie są przeciwni niech da spokój bo to są osoby i tak ciężko doświadczone przez los. Trzeba nie mieć sumienia, żeby takie brednie wypisywać czytając wszystkie posty dziewcząt powyżej, które na głowie prawie stają, żeby mieć dziecko. Ja mam podobny problem. Jesteśmy z mężem zakwalifikowani do in vitro w Invicta w Warszawie i czekamy aż wszystko ruszy w pierwszej połowie stycznia 2016... czekamy już pół roku i wszystko było dobrze póki nowa władza nie oświadczyła, że wygaszają program... to jakaś masakra... Takie informacje nie pomagają a tylko człowieka dołują Pozdrawiam wszystkich i Lepszego Szczęśliwszego Nowego Roku Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 03.01.16, 10:05 Witaj Butterfly Jestem zaskoczona,że Invicta w Warszawie wygasza program.Jaki podają powód? Kiedy miałam ostatni transfer (początek sierpnia) to sprawa zawisła w powietrzu, bo już nie kwalifikowali nowych par.Czy zmieniła się władza w klinice? Współczuję wszystkim, którzy oczekują... wiem jakie to ważne Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly2510 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.01.16, 00:32 To nie Invicta wygasza program tylko nowy minister zdrowia. Program rządowy był przygotowany na lata 2013-2016 (do czerwca 2016 r). Poprzedni minister zdrowia przedłużył czas jego trwania do 2019 r. a obecny minister zdrowia jakieś 3 tyg temu anulował przedłużenie in vitro do 2019 i program będzie trwał o czerwca 2016 roku i zostanie wygaszony. Nowe pary nie są i nie będą kwalifikowane a te co się zakwalifikowały ponoć mają niebawem rozpocząć swoją drogę do dzidziusia... Nowy minister ma "cudowną" metodę uleczenia wszystkich, którzy mają problem z zajściem w ciążę - naprotechnologię. Dla mnie osobiście jest to żenujące, jak można kobiecie z niedrożnymi jajowodami czy parze, w której partner ma bardzo słabe nasienie (i leczenie nie pomaga), zaproponować naprotechnologię. To chore... Sprawa trochę przycichła i mało się o niej mówi bo teraz głównym tematem jest Trybunał Konstytucyjny... Ehhh.... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 04.01.16, 20:55 Wiem o czym mówisz...ja przed in vitro leczyłam się kilka lat przez naprotechnologie, która była tylko stratą czasu.Dopiero jak trafilam do androloga do kliniki który zlecił jedno badanie które wyjaśniło wszystko to in vitro okazalo sie jedyna drogą .Stracilam niepotrzebnie wcześniej kilka lat.To jest odbieranie szansy ludziom na mozliwosc posiadania dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly2510 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 06.01.16, 22:43 Dokładnie...u nas było dokładnie tak samo. Przez jakiś czas mój mąż nie chciał dzieci bo finansowo nie staliśmy najlepiej ale w końcu się zdecydowaliśmy bo ja już dłużej nie chciałam czekać i coś mnie tknęło, żeby zrobić badanie nasienia...wyniki były dla nas szokujące - zamiast minimum 15 mln/1 ml było 2 miliony albo jeszcze mniej... Leki żadne nie pomagają, choć już wiele ich przerobiliśmy... I co, nam też zaproponują naprotechnologię? Śmieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 12.01.16, 17:47 Butterfly mój mąż miał 10 mln na początku a po diecie (ryby i orzechy, którą sama wyszukałam) 15 mln.Miałam 8 inseminacji bo sugerowano się liczbą od 10 mln do 15 mln.Niestety było to złudne, bo 90 % plemników była wadliwa-Pan Jakiel zlecił kurację trzymiesięczną, która była ostatecznością (antybiotyk i zastrzyki).Okazało się,że nie pomogło i powiedział,że mąż ma tak od niemowlaka (przepuklina jądrowa w wieku niemowlęcym).Gdybyśmy do Jakiela z Invicty trafili wcześniej, zapewne uniknęłabym dwóch lat stresu, płaczu i zbędnej nadziei po niepotrzebnych inseminacjach, bo teraz wiem,że liczba plemników i ich przekrój to za mało....o faszerowaniu mnie lekami nie wspomnę.... Odpowiedz Link Zgłoś
sil84 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.01.16, 12:44 Przez nieuwagę zostawiłam 1, opakowania lutinusa w klinice. Czy nie ma ktoś do odsprzedania w drobrej cenie? Kontakt na rico_sb@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
m.onika99 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 18.01.16, 17:01 Dziewczyny! Zapraszam na bezpłatne spotkanie o pozytywnym myśleniu w czasie leczenia niepłodności! To będzie spotkanie on line, czyli Wy siedzicie wygodnie przed komputerem w domu i słuchacie tego co mówię, możecie też pisać na czacie! Zapraszam. Do zobaczenia! Monika Szadkowska www.facebook.com/chcemiecdziecko/posts/1638845809708441 Odpowiedz Link Zgłoś
monif230 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 29.02.16, 18:35 Może któraś z Was dziewczyny bedziie zainteresowana, odsprzedam dwa opakowania Cetrotide , mi udalo się bardzo szybko za pierwszym razem, wszystkim zycze wytrwalosci i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
india838 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 09.04.16, 15:40 Hej dziewczyny! Też będę podchodziła do IVF w Invikcie, długi protokół. Chciałabym się zorientować jak długo byłyście stymulowane. Interesuje mnie czas od pierwszego zastrzyku z menopuru do pick up. Ja dopiero wzięłam pierwszy zastrzyk gonapeptylu, a chciałabym to sobie orientacyjnie wyliczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ann_2015 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 10.04.16, 21:37 u mnie to bylo 9 dni od pierwszego zastrzyku 11 dc Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliak111 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 16.05.16, 21:02 U mnie też ok 12 dni Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
julka8882 Re: In Vitro-program rządowy Invicta Warszawa 01.07.16, 16:47 Witam, chciałabym się zapytać czy może któraś z was miała prowadzącego dr Kunickego? Mam umówioną wizytę na następny tydzień i tak zbieram opinie o nim. Jak na razie stresik jest? Któraś z was może jeszcze napisać o pierwszych badaniach/ wizycie? Jak to wygląda? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś