mamalgosia 16.09.04, 09:21 czy może zaszkodzić? Brana bez badań, zapobiegawczo, od 14 dc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: luteina 16.09.04, 09:22 mamalgosia napisała: > czy może zaszkodzić? Brana bez badań, zapobiegawczo, od 14 dc moze,jesli owulacja bedzie pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia maretino 16.09.04, 18:28 Przepraszam, wyraziłam się zbyt ogólnikowo. Prowadze obserwacje i raczej jestem w stanie określić czas owulacji. Załóżmy, ze zaczęłabym brać luteinę dzień po. W moim pytaniu chodziło mi o to, czy luteina może zaszkodzić, gdy np. ma sie prawidłowy poziom progesteronu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiaczek Re: luteina IP: *.stomilsanok.pl / 212.244.181.* 16.09.04, 09:24 Nie bierz zapobiegawczo baz badań absolutnie... Takie jest moje zdanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:00 Nim lekarz zapisal mi luteine dokladnie okreslil moment owulacji (monitoring) po czym kaza brac 2 dni po owu. Teraz mierze tempke i zarzywam 2 dni po skoku. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka30 Re: luteina IP: *.ac.pwr.wroc.pl 16.09.04, 11:15 Kasiu napisz proszę coś więcej, ja też idę w poniedziałek na "sprawdzenie" owulacji i później mam brać luteinę - jakie ona daje efekty wiesz coś więcej? staramy sie o drugiego dzidziusia od stycznia i , mam bardzo długie cylke 37- 42 dni i za cieńkie endometrium jak na końcową fazę cyklu, zaczęłam leczenie od tego cylku i nie wiem co mnie czeka i czego się spodziewać, jak masz chwilkę napisz proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:46 Luteina i duphaston zawieraja progesteron i podawane sa w niedomodze lutealnej czyli niedoborze tego hormonu. Musisz w 21 dc zbadac sobie progesteron. To b. wazny hormon odpowiadajacy za implantacje, a przy okazji jego wartosc wskazuje czy byla owu. Przy jego niedoborze moze dochodzic do poronien samoistnych (zaplodnione jajeczko jest wyplukiwane przez krwawienie miesiaczkowe ((( Objawy niedomogi lutealnej to skrocona II faza oraz duzo dziewczyn ma brunatne plamienia przed wlasciwym krwawieniem.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka30 Re: luteina IP: *.ac.pwr.wroc.pl 16.09.04, 12:57 Kasiu, wielkie dzięki! w poniedziałek idę na usg, a póxniej mam nadzieję lekarz zaleci mi dalsze badania. Ale ... juz wiem więcej i to mnie uspokaja Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Kasiu 16.09.04, 18:31 Wiem. Przed pierwszą ciążę miałąm takie objawy, o których piszesz, ale wyniki badań progesteronu były OK! I lekarz dał mi mimo tych wyników najpierw luteinę, a potem duphaston. Teraz takich objawów nie mam, chociaż faza wysokotemperaturowa nie za długa. Stąd moje pytanie, czy można brać luteinę jakby zapobiegawczo. A co do badań w 21 dc, to mam zamiar je właśnie zrobić, ale co by było, gdyby załózmy w 13 dc począł się dzidziuś? To po tych badaniach może być za póżno Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: luteina 17.09.04, 16:01 Ooooo... Witam na kolejnym forum, choć jestem tu tylko obserwatorem. Mamałgosiu - Ty i luteina? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: luteina 17.09.04, 16:26 takie jest życie. A dlaczego luteina jest taka nieprawdopodobna w moim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: luteina 04.10.04, 09:15 dobra, to ja Ci też coś powiem na prova, ale dopiero jak Ty napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: luteina 04.10.04, 09:20 wczoraj szperalam po necie szukjac wiadomosci o progesteronie syntetycznym ( np duphaston) i naturalnym( utrogesten np) i znalazlam w wypowiedzi prof. Roetzera opinie, ze progesteron podawany na sztywno od konkretnego dnia cyklu ( np zawsze od 14 czy 15) moze wiele zaszkodzic, rozregulowac cykle, bo owulacja nie zawsze jest w tym samym czasie. zgadzam sie z tym i moj lekarz tez. jesli brac to tylko po potwierdzonej owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: luteina 18.09.04, 15:16 luteina brana przed owulacją może zadziałać jak środek antykoncepcyjny, ale po owulacji może pomóc zwłaszcza u osób z kiepską drugą fazą Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia ewo, 19.09.04, 13:58 przeczytaj pozostałe posty, dobrze wiemy to, co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:35 Ja dostałam luteinę bez badań na pierwszej wizycie lekarz kazał mi brac po jednej tabletce od 16 dnia przez 10 dni, dostałam to na uregulowanie moich cykli. Po 1,5 rocznym staraniu się o dzidzię w końcu poszłam do lekarza. Mam do was pytanie powiedzcie mi czy to prawda że luteina zwieksza 50% szans na dzidzię??? Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: luteina 03.10.04, 21:20 Hej! Dziewczyny ile powinien wynosic progesteron w 21 dc? Ja w 21 dc mam 8,74 ng/ml i nie wiem czy to dobrze? Z gory dziekuje za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: luteina 04.10.04, 09:18 bzubza napisała: > Hej! Dziewczyny ile powinien wynosic progesteron w 21 dc? Ja w 21 dc mam 8,74 > ng/ml i nie wiem czy to dobrze? Z gory dziekuje za odpowiedzi! za niksi. minimum to taki na poziomie 10. Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: luteina 07.10.04, 22:09 Hej! Czy biorac luteine zauwazylyscie jakis wplyw na wage? Dzieki za odpowiedzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: luteina 08.10.04, 07:46 bzubza napisała: > Hej! Czy biorac luteine zauwazylyscie jakis wplyw na wage? Dzieki za > odpowiedzi!! zarlam na potege, na utrogestanie tez jem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neja Re: luteina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:59 Ja też dostałam na sztywno od 14 dnia cyklu chociaż wcześniej brałam od 16 i jak pytałam czy to nie zaszkodzi usłyszałam że nie ! Luteinę dostałam na wyregulowanie cykli bo były bardzo długie. Czy to jest tak że jeśli owu będę miała w 17 d.c. to lutenia brana od 14 d.c. może jej przeszkodzić ?? Np nie doprowadzić do owu, zahamowac itp. ?? Dlaczego lekarz powiedział że to nie jest szkodliwe ?? Czy mogę sama brać luteinę od 16 d.c. dalej ?? lub od 17 np?? Co będzie jeśli zajdę w ciążę i wezmę później luteinę a nie od dnia zapłodnienia ??? Pomocy - zgłupiałam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: luteina 08.10.04, 12:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=16469836&a=16472286 tu masz wytlumaczone dlaczego. musisz miec potwierdzona owulacje na usg, zeby brac progesteron. inaczej to dzialanie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: luteina 08.10.04, 14:57 nie tylko bez sensu,a le może być nawet szkodliwe: jeśli owulacji JESZCZE nie było, to podanie luteiny sprawi, że już się nie pojawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neja Re: luteina IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.10.04, 10:08 Mówiłam o tym lekarzowi, też o tym że bez sensu jest mierzenie temp przy luteinie - wyraźnie powiedziała że to nie jest tak jak mówię z luteiną Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: luteina 10.10.04, 12:13 no, luetina niestety wpływa na temperaturę (duphaston tego nie robi) Odpowiedz Link Zgłoś