16.09.04, 09:21
czy może zaszkodzić? Brana bez badań, zapobiegawczo, od 14 dc
Obserwuj wątek
    • maretina Re: luteina 16.09.04, 09:22
      mamalgosia napisała:

> czy może zaszkodzić? Brana bez badań, zapobiegawczo, od 14 dc
      moze,jesli owulacja bedzie pozniej.
      • mamalgosia maretino 16.09.04, 18:28
        Przepraszam, wyraziłam się zbyt ogólnikowo. Prowadze obserwacje i raczej jestem
        w stanie określić czas owulacji. Załóżmy, ze zaczęłabym brać luteinę dzień po.
        W moim pytaniu chodziło mi o to, czy luteina może zaszkodzić, gdy np. ma sie
        prawidłowy poziom progesteronu
    • Gość: Misiaczek Re: luteina IP: *.stomilsanok.pl / 212.244.181.* 16.09.04, 09:24
      Nie bierz zapobiegawczo baz badań absolutnie...
      Takie jest moje zdanie....
    • Gość: Kasia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:00
      Nim lekarz zapisal mi luteine dokladnie okreslil moment owulacji (monitoring)
      po czym kaza brac 2 dni po owu. Teraz mierze tempke i zarzywam 2 dni po skoku.
      K.
      • Gość: olenka30 Re: luteina IP: *.ac.pwr.wroc.pl 16.09.04, 11:15
        Kasiu napisz proszę coś więcej, ja też idę w poniedziałek na "sprawdzenie"
        owulacji i później mam brać luteinę - jakie ona daje efekty wiesz coś więcej?
        staramy sie o drugiego dzidziusia od stycznia i sad, mam bardzo długie cylke 37-
        42 dni i za cieńkie endometrium jak na końcową fazę cyklu, zaczęłam leczenie od
        tego cylku i nie wiem co mnie czeka i czego się spodziewać,
        jak masz chwilkę napisz proszę smile
        • Gość: Kasia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:46
          Luteina i duphaston zawieraja progesteron i podawane sa w niedomodze lutealnej
          czyli niedoborze tego hormonu. Musisz w 21 dc zbadac sobie progesteron. To b.
          wazny hormon odpowiadajacy za implantacje, a przy okazji jego wartosc wskazuje
          czy byla owu. Przy jego niedoborze moze dochodzic do poronien samoistnych
          (zaplodnione jajeczko jest wyplukiwane przez krwawienie miesiaczkowe sad(((
          Objawy niedomogi lutealnej to skrocona II faza oraz duzo dziewczyn ma brunatne
          plamienia przed wlasciwym krwawieniem.K.
          • Gość: olenka30 Re: luteina IP: *.ac.pwr.wroc.pl 16.09.04, 12:57
            Kasiu, wielkie dzięki!
            w poniedziałek idę na usg, a póxniej mam nadzieję lekarz zaleci mi dalsze
            badania. Ale ... juz wiem więcej i to mnie uspokaja smile
          • mamalgosia Kasiu 16.09.04, 18:31
            Wiem.
            Przed pierwszą ciążę miałąm takie objawy, o których piszesz, ale wyniki badań
            progesteronu były OK! I lekarz dał mi mimo tych wyników najpierw luteinę, a
            potem duphaston.
            Teraz takich objawów nie mam, chociaż faza wysokotemperaturowa nie za długa.
            Stąd moje pytanie, czy można brać luteinę jakby zapobiegawczo.
            A co do badań w 21 dc, to mam zamiar je właśnie zrobić, ale co by było, gdyby
            załózmy w 13 dc począł się dzidziuś? To po tych badaniach może być za póżnosad
    • mamalgosia Re: luteina 17.09.04, 14:15
      podnoszę
      • nauma Re: luteina 17.09.04, 16:01
        Ooooo... Witam na kolejnym forum, choć jestem tu tylko obserwatorem.
        Mamałgosiu - Ty i luteina?
        • mamalgosia Re: luteina 17.09.04, 16:26
          takie jest życie. A dlaczego luteina jest taka nieprawdopodobna w moim
          przypadku?
          • nauma Re: luteina 20.09.04, 16:06
            Odpowiem Ci na priva, jak będę miał chwilkę
            • mamalgosia Re: luteina 04.10.04, 09:15
              dobra, to ja Ci też coś powiem na prova, ale dopiero jak Ty napiszeszsmile
        • maretina Re: luteina 04.10.04, 09:20
          wczoraj szperalam po necie szukjac wiadomosci o progesteronie syntetycznym ( np
          duphaston) i naturalnym( utrogesten np) i znalazlam w wypowiedzi prof. Roetzera
          opinie, ze progesteron podawany na sztywno od konkretnego dnia cyklu ( np
          zawsze od 14 czy 15) moze wiele zaszkodzic, rozregulowac cykle, bo owulacja nie
          zawsze jest w tym samym czasie. zgadzam sie z tym i moj lekarz tez. jesli brac
          to tylko po potwierdzonej owulacji.
    • ewa.analityk1 Re: luteina 18.09.04, 15:16
      luteina brana przed owulacją może zadziałać jak środek antykoncepcyjny, ale po
      owulacji może pomóc zwłaszcza u osób z kiepską drugą fazą
      • mamalgosia ewo, 19.09.04, 13:58
        przeczytaj pozostałe posty, dobrze wiemy to, co napisałaś
    • mamalgosia Re: luteina 20.09.04, 14:33
      up
      • Gość: Asia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:35
        Ja dostałam luteinę bez badań na pierwszej wizycie lekarz kazał mi brac po
        jednej tabletce od 16 dnia przez 10 dni, dostałam to na uregulowanie moich
        cykli. Po 1,5 rocznym staraniu się o dzidzię w końcu poszłam do lekarza. Mam do
        was pytanie powiedzcie mi czy to prawda że luteina zwieksza 50% szans na
        dzidzię???
        • bzubza Re: luteina 03.10.04, 21:20
          Hej! Dziewczyny ile powinien wynosic progesteron w 21 dc? Ja w 21 dc mam 8,74
          ng/ml i nie wiem czy to dobrze? Z gory dziekuje za odpowiedzi!
          • mamalgosia Re: luteina 04.10.04, 09:16
            może być
          • maretina Re: luteina 04.10.04, 09:18
            bzubza napisała:

> Hej! Dziewczyny ile powinien wynosic progesteron w 21 dc? Ja w 21 dc mam 8,74
            > ng/ml i nie wiem czy to dobrze? Z gory dziekuje za odpowiedzi!
            za niksi. minimum to taki na poziomie 10.
          • bzubza Re: luteina 07.10.04, 22:09
            Hej! Czy biorac luteine zauwazylyscie jakis wplyw na wage? Dzieki za
            odpowiedzi!!
            • maretina Re: luteina 08.10.04, 07:46
              bzubza napisała:

> Hej! Czy biorac luteine zauwazylyscie jakis wplyw na wage? Dzieki za
              > odpowiedzi!!
              zarlam na potege, na utrogestanie tez jemsmile
              • Gość: Neja Re: luteina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:59
                Ja też dostałam na sztywno od 14 dnia cyklu chociaż wcześniej brałam od 16 i
                jak pytałam czy to nie zaszkodzi usłyszałam że nie ! Luteinę dostałam na
                wyregulowanie cykli bo były bardzo długie. Czy to jest tak że jeśli owu będę
                miała w 17 d.c. to lutenia brana od 14 d.c. może jej przeszkodzić ?? Np nie
                doprowadzić do owu, zahamowac itp. ?? Dlaczego lekarz powiedział że to nie jest
                szkodliwe ?? Czy mogę sama brać luteinę od 16 d.c. dalej ?? lub od 17 np?? Co
                będzie jeśli zajdę w ciążę i wezmę później luteinę a nie od dnia
                zapłodnienia ???
                Pomocy - zgłupiałam !!!
                • maretina Re: luteina 08.10.04, 12:07
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=16469836&a=16472286
                  tu masz wytlumaczone dlaczego.
                  musisz miec potwierdzona owulacje na usg, zeby brac progesteron. inaczej to
                  dzialanie bez sensu.
                  • mamalgosia Re: luteina 08.10.04, 14:57
                    nie tylko bez sensu,a le może być nawet szkodliwe: jeśli owulacji JESZCZE nie
                    było, to podanie luteiny sprawi, że już się nie pojawi
                    • Gość: Neja Re: luteina IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.10.04, 10:08
                      Mówiłam o tym lekarzowi, też o tym że bez sensu jest mierzenie temp przy
                      luteinie - wyraźnie powiedziała że to nie jest tak jak mówię z luteiną sad
                      • mamalgosia Re: luteina 10.10.04, 12:13
                        no, luetina niestety wpływa na temperaturę (duphaston tego nie robi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka