Dodaj do ulubionych

Walka o refundację in vitro!

10.01.05, 08:46
Dziewczyny przypominam sie jeszcze raz. Na stonie www.nasz-bocian.pl staramy
się prowadzić akcję na temat refundacji. W ilości siła. Prosze poczytajcie
ten link może Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy.
Obserwuj wątek
    • seseczka Re: Walka o refundację in vitro! 10.01.05, 08:50
      sory nie podałam linku: www.nasz-bocian.pl/modules.php?
      name=Forums&file=viewtopic&t=14977
      • seseczka Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 13:51
        Dziewczyny ponawiam prośbę o przyłączenie się do akcji! www.nasz-
        bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14977
        wejdzcie prosze na podany link i poczytajcie. mamy już przygotowany list, który
        każda z Was będzie mogła sobie ściągnąć i wysłać w swoim imieniu. Musimy
        walczyć! Teraz bardzo wiele zależy od nas!
        • laura771 Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 15:00
          Mam prośbę, wklei tutaj treść tego listu, to chętnie bym z niego skorzystała, a
          na bocianie nie mogę się do niego dokopać. Może inni też by skorzystali, tylko
          mają podobny problem do mnie.
          Albo możesz też wysłać na moją skrzynkę.
          Wielkie dzięki, na pewno coś wyskrobię do naszej "grupy trzymającej władzę".
          Aha, i poproszę o wklejenie adresów do kogo najlepiej to wysłać.
          Bedę wdzięczna.
          • seseczka Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 15:05
            jeszcze raz wklejam link:
            www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14977
            mam nadzieje, że Tym razem się uda. list jest przygotowany, jutro powinien już
            wisieć na pierwszej stronie Bociana. będą również podane adresy, na które można
            wysyłać.
            • invicta1 Jezu no już nie mogę ze śmiechu:) 11.01.05, 15:18
              co kliknę, to ciągle to samo, a listu nie widzę-oslepłam czy jaksmile?
              wyślę, jak to odszukam, ale Seseczka zlituj się: gdzie to jest?
              • pietrek666 Re: Jezu no już nie mogę ze śmiechu:) 11.01.05, 15:28
                No to uważaj! Nie klikaj tam więcej. Najprawdopodobniej Seseczka jest
                forumowiczką i widzi ankietę, bo jest zalogowana smile
              • neerroo Re: Jezu no już nie mogę ze śmiechu:) 11.01.05, 18:45
                www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14977&postdays=0&postorder=asc&start=615
                list jest tutaj
                pozdrawiam
            • invicta1 wstepna wersja listu autorstwa Marszy 11.01.05, 15:32
              Szanowni Państwo!

Narodowy Fundusz Zdrowia nie ujął w pakiecie procedur refundowanych w 2005 roku
              zabiegu in vitro - dla wielu par małżeńskich jedyną szansę na posiadanie potomstwa.
              Jest to bardzo niepokojące dla ok. 1,5 miliona polskich rodzin, które muszą
              borykać się z chorobą, jaką jest niepłodność. Niestety zbyt rzadko mówi się o
              społecznym aspekcie tej sprawy. Nowa ustawa zdrowotna zakłada, że zabieg ten nie
              jest ujęty w pakiecie negatywnym wynika z tego, że powinien być refundowany.
              Brak stosownych rozporządzeń NFZ wiąże ręce dyrektorom regionalnych oddziałów
              NFZ – uniemożliwia wpisanie tego zabiegu do katalogu usług kontraktowanych.
              Nieuwzględnienie zabiegu in vitro w pakiecie usług refundowanych w 2005 roku
              stwarza sytuację próżni legislacyjnej, a w odległej przyszłości sprawia, że
              problem niepłodności staje się marginesem i anomalią zdrowotną, co musi budzić
              niepokój nie tylko pacjentów, ale i całego społeczeństwa. Niepłodność jest
              tragedią, którą wręcz trudno wyrazić, zrozumieć to mogą jedynie osoby, którą ona
              dotknęła, ale przede wszystkim jest chorobą społeczną i za taką uchodzi w całym
              cywilizowanym świecie, nie wspominając o Europie.
              Jednakże niepłodność stanowi również poważny problem społeczny. Bagatelizowanie
              go przy ujemnym przyroście naturalnym w Polsce i przy spadku dzietności rodzin
              polskich doprowadzi w przyszłości do tragicznych skutków demograficznych.
              Zgodnie z obowiązującą Ustawą zdrowotną in vitro nie jest wyszczególnione jako
              zabieg nierefundowany więc mam prawo ubiegać się o jego refundację. Ustawa jest
              aktem prawnym nadrzędnym na jakimikolwiek przepisami wykonawczymi. Takie
              przepisy wykonawcze nie mogą ani rozszerzać ani też zawężać regulacji ustawowych
              (a tym bardziej ich zmieniać). Jeśli więc w ustawie zagwarantowano prawo do
              świadczenia zdrowotnego to takie prawo ubezpieczony obywatel posiada.
              Tłumaczenie się brakiem funduszy czy jakimiś analizami finansów jest bezsensowne
              i moim zdaniem, nie może stanowić podstawy odmowy refundacji. Przypadki, w
              których odmowa świadczenia gwarantowanego ustawą byłaby możliwa też powinny być
              określone ustawowo (tak też można doczytać się w orzecznictwie sądowym,
              szczególnie NSA).
              Pytam więc na jakiej podstawie zablokowano mi możliwość korzystania
              z przywilejów ustawy po 1 stycznia 2005 roku? Czy NFZ poinformował o tym rząd i
              sejm? Uważam, że powinnam uzyskać konkretne informacje, a nie jakieś ogólniki z
              których nic nie wynika. Kto konkretnie pracuje nad zakresem refundacji zabiegu
              in vitro? Jakie leki będą refundowane (czy jest już lista?). Czy zostanie
              jeszcze w tym roku ogłoszony konkurs ofert dla klinik? Proszę o interwencję w
              tej bardzo ważnej dla mnie sprawie. Jeżeli NFZ ma aż tak duże problemy z
              wprowadzeniem przepisów wykonawczych można przecież wykorzystać doświadczenia w
              tej kwestii innych krajów Unii Europejskiej.

zaproponowane adresy do kierowania listów:
              1. Ministerstwo Zdrowia - Minister Marek Balicki

Ul. Miodowa 15
              00-952 Warszawa
              tel. (0-22) 634-96-00
              e-mail: kancelaria@mz.gov.pl

2. Narodowy Fundusz Zdrowia - Prezes Jerzy Miller

02-390 Warszawa
              ul. Grójecka 186
              tel. (22) 572 60 00
              faks (22) 572 63 33

3. Premier Rządu RP - Marek Belka
              00-583 Warszawa, Al. Ujazdowskie 1/3
              telefon (0-22) 694-60-00
              fax (0-22) 625-26-37
              cirinfo@kprm.gov.pl

4. Prezydent RP - Aleksander Kwaśniewski
              Kancelaria Prezydenta RP
              ul.Wiejska 10, 00-902 Warszawa
              Tel. (022) 695-29-00

5. Pełnomocnik Rządu
              ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn
              Warszawa, Al. Ujazdowskie 19
              Tel.: (22) 520 08 30, (22) 520 08 31
              Fax: (22) 520 04 51

6. Kancelaria Sejmu RP
              ul. Wiejska 4/6/8
              00-902 Warszawa
              lub Kancelaria Sejmu (Biuro Listów i Skarg, ul.Wspólna 1/3, 00-529 Warszawa

7. SZEF KANCELARII SENATU - minister Adam Witalec
              tel. 694-24-10 fax 694-22-24
              e-mail: secretary.general@nw.senat.gov.pl

Sekretariat Marszałka Senatu Longina Pastusiaka
              tel. 694-14-39, 621-56-04, fax 694-27-01
              e-mail: pastusiak@nw.senat.gov.pl

mają to dopracować, żeby wyskakiwało na Bocianie na 1 stronie gotowe do druku
              pozdrawiam-uffffffff przekopałam sięsmile
          • lidiaa Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 15:05
            www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14977
            • seseczka Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 15:25
              poczytajcie sobie od strony 42 - to sa najbardziej aktualne informacje
              • pietrek666 Możesz na Bocianie podać też adresy 11.01.05, 15:42
                Rzeczników Praw Pacjenta. Mój mi chociaż odpowiedział :-{

1. Narodowy Fundusz Zdrowia - Centrala, ul. Grójecka 186, 02-390 Warszawa,
                Aleksandra Piątek, tel. (22) 572-61-55, rzecznikprawpacjenta@nfz.gov.pl
                2. Dolnośląski OW NFZ, ul. Joannitów 6, pokój 19, 50-525 Wrocław, Małgorzata
                Sadowy-Piątek, tel. (71) 79 792-24/5, rzecznikpp@nfz-wroclaw.pl
                3. Kujawsko-Pomorski OW NFZ, ul. J. Słowackiego3, pokój 6, 85-071 Bydgoszcz,
                Jerzy Świstun, tel. (52) 325 27 37, rzecznik@nfz-bydgoszcz.pl
                4. Lubelski OW NFZ, ul. Szkolna 16, pokój 2, 20-124 Lublin, Krystyna Domańska,
                tel. (81) 531-05-45, krystyna.domanska@nfz-lublin.pl
                5. Lubuski OW NFZ, ul. Podgórna 9B, pokój 5, 65-057 Zielona Góra, Agata
                Szwedowska, tel. (68) 328-76-76, rzecznik_praw@nfz-zielonagora.pl
                6. Łódzki OW NFZ, ul. Żeligowskiego 32/34, 90-643 Łódź, Maria Kubiak, tel.
                (42) 633-60-74, 630-97-15/16, m.kubiak@nfz-lodz.pl
                7. Małopolski OW NFZ, ul. Batorego 24, 31-135 Kraków, Tomasz Filarski, tel.
                (12) 298-83-03, t.filarski@nfz-krakow.pl
                8. Mazowiecki OW NFZ, ul. Prosta 69, 00-010 Warszawa, Wydział Spraw
                Ubezpieczonych, tel. (22) 444-15-01/02
                9. Opolski OW NFZ, ul. Głogowska 37, pokój nr 7, 43-315 Opole, Tadeusz
                Kaczmarek, tel. (77) 402-01-82, 457-69-76, rpp_kaczmarek@nfz-opole.pl
                10. Podkarpacki OW NFZ, ul. Zamkowa 8, 35-032 Rzeszów, Jadwiga Woś, tel. (17)
                860-41-70, rzecznik_praw@nfz-rzeszow.pl
                11. Podlaski OW NFZ, ul. Pałacowa 3, pokój 01, 15-042 Białystok, Maciej
                Olesiński, tel. (85) 745-95-76/77, molesinski@nfz-bialystok.pl
                12. Pomorski OW NFZ, ul. Podwale Staromiejskie 69, 80-844 Gdańsk, Jadwiga
                Styczeń, tel. (58) 321-86-29, 321-86-32, rzecznik.praw.pacjenta@nfz-gdansk.pl
                13. Śląski OW NFZ, ul. Kossutha 13, pokój nr 109, 40-844 Katowice, Maria
                Kukawska, tel. (32) 735-17-07, mkukawska@nfz-katowice.pl
                14. Świętokrzyski OW NFZ, ul. Jana Pawła II 9, pokój 006, 25-025 Kielce, Jan
                Lechicki, tel. (41) 364-61-06, rzecznik@nfz-kielce.pl
                15. Warmińsko-Mazurski OW NFZ, ul. Żołnierska 16, pokój 1, 10-561 Olsztyn,
                Bogusława Leszczyńska, tel. (89) 539-97-93, rzecznik.pp@nfz-olsztyn.pl
                16. Wielkopolski OW NFZ, ul. Piekary 14/15, pokój 608, 609, 61-823 Poznań,
                Tomasz Niewiadomski, tel. (61) 850-60-26, 850-60-75, tomasz.niewiadomski@nfz-
                poznan.pl
                17. Zachodniopomorski OW NFZ, ul. Arkońska 45, pokój 4, 71-470 Szczecin, Maria
                Matusiak, tel. (91) 425-10-52, maria.matusiak@nfz-szczecin.pl

Są na stronie: www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1021
              • bzubza Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 19:55
                Mysle, ze jest nas ok. 400. Jak kazda z nas wysle ten list to juz cos bedzie. A
                moze kazda powinna wyslac choc na 2 lub 3 adresy.
    • bzubza Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 17:40
      Myslicie, ze mozna to wyslac e-mailem czy lepiej listem?

Bo e-mailami to mozna ich "zalac" iloscia, a ile osob wysle listy? Ja mysle, ze
      miej!
      • agakra Re: Walka o refundację in vitro! 11.01.05, 18:18
        ja mysle, ze lepiej listem, poniewaz w urzedzie kazde pismo przychodzace jest
        rejestrowane, a w emeila to kaszuja od razu i maja to gdzies.
    • invicta1 o refundację leczenia niepłodności wolałbym 11.01.05, 19:54
      niż o samo in vitro, badania , zabiegi,te cholernie drogie 100% płatne LEKI itd
      co Wy na to?
      • seseczka Re: o refundację leczenia niepłodności wolałbym 12.01.05, 11:05
        sory za to zamieszanie ze stroną. mam poprawiona wersje listu, która
        zamieściłam na bocianie tam równiez jest wykaz adresów. jeżeli list zostanie
        zaakceptowany to mam nadzieje, że juz jutro bedzie wisiał na pierwszej stronie.
        Wam również go wklejam:
        Szanowni Państwo!
        W wykazie świadczeń opieki zdrowotnej niefinansowanych ze środków publicznych,
        który stanowi załącznik do ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach
        opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U Nr 210,
        poz.2135), nie zostały zamieszczone zabiegi in vitro.
        W związku z art.17 ww. ustawy zabiegi te powinny być finansowane z budżetu
        państwa. Niestety wykonawca ustawy czyli Narodowy Fundusz Zdrowia nie ujął
        powyższego zabiegu do procedur kontraktowania na rok 2005 co jest sprzeczne z
        obowiązującą ustawą.
        Jest to bardzo niepokojące dla ok. 1,5 miliona polskich rodzin, które muszą
        borykać się z chorobą, jaką jest niepłodność. Niestety zbyt rzadko mówi się o
        społecznym aspekcie tej sprawy.
        Problem niepłodności staje się marginesem i anomalią zdrowotną, co musi budzić
        niepokój nie tylko pacjentów, ale i całego społeczeństwa. Niepłodność jest
        tragedią, którą wręcz trudno wyrazić, zrozumieć to mogą jedynie osoby, którą
        ona dotknęła, ale przede wszystkim jest chorobą społeczną i za taką uchodzi w
        całym cywilizowanym świecie, nie wspominając o Europie.
        Jednakże niepłodność stanowi również poważny problem społeczny. Bagatelizowanie
        go przy ujemnym przyroście naturalnym w Polsce i przy spadku dzietności rodzin
        polskich doprowadzi w przyszłości do tragicznych skutków demograficznych..
        Wielokrotnie próbowałam uzyskać informacje z NFZ w sprawie refundacji in vitro,
        ale otrzymywałam tylko jakieś lakoniczne odpowiedzi, że wciąż trwają rozmowy
        (Ministerstwo Zdrowia a NFZ), a ich zakończenie przewidywane jest na koniec
        pierwszego kwartału 2005 roku. Zgodnie z obowiązującą Ustawą zabieg ten
        powinien być już refundowany od 1 stycznia 2005 roku!
        Ustawa jest aktem prawnym nadrzędnym na jakimikolwiek przepisami wykonawczymi.
        Takie przepisy wykonawcze nie mogą ani rozszerzać ani też zawężać regulacji
        ustawowych (a tym bardziej ich zmieniać). Jeśli więc w ustawie zagwarantowano
        prawo do świadczenia zdrowotnego to takie prawo ubezpieczony obywatel posiada.
        Tłumaczenie się brakiem funduszy czy jakimiś analizami finansów jest
        bezsensowne i moim zdaniem, nie może stanowić podstawy odmowy refundacji.
        Pytam więc na jakiej podstawie zablokowano mi możliwość korzystania z
        przywilejów ustawy po 1 stycznia 2005 roku? Czy NFZ poinformował o tym rząd i
        sejm? Przewodniczący sekcji płodności i niepłodności w Polskim Towarzystwie
        Ginekologicznym dr Waldemar Kuczyński nic nie wie o jakichkolwiek pracach nad
        projektem NFZ. Proszę o interwencję w tej bardzo ważnej dla mnie sprawie.
        W związku z powyższym oczekuję odpowiedzi w trybie przewidzianym k.p.a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka