agnieszka75 16.01.05, 23:05 mam przeciwciała przciw witce plemnika +, co to może oznaczać? Piszą niby że to rzadko ma wpływ na ograniczenie płodności, ale my mamy jeszcze inne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiek15 Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 17.01.05, 08:53 Ja też miałam te przeciwciała. Miałam przekoczone normy 6-krotnie.Leczyłam się u immunologa w Łodzi prof.Tchórzewskiego.Przeciwciał a zniknęły po kuracji dexamethasonem,trwającej pięć tygodni.Potem miałam zastrzyki tfx i alloimmunizację- trzykrotnie. Od czasu zakończenia kuracji testy na przeciwciała wychodzą ujemne. Pozdr.Anka Odpowiedz Link Zgłoś
cleodark Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 17.01.05, 10:16 Nie robiłam sobie badań w tym kierunku jednakże czy można domniemywać, że nie posiadam pczeciwciał bo zachodzę w ciążę? ( mam trudność z utzrymaniem ciąży). Dajcie znać pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 17.01.05, 18:07 Na przeciwciałach sie nie znam. Ale powiedz mi czy badałaś TSH? Bo te problemy z utrzymaniem ciąży mogą być spowodowane problemami z tarczycą. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 do cleodark 17.01.05, 18:30 Nie możesz wykluczyć istnienia przeciwciał przeciwplemnikowych - zaburzają wszystkie fazy rozrodu, w tym również prawidłową implantację zarodka i eliminują zarodek na wczesnym etapie rozwoju. Oprócz wszelkich przeciwciał za wczesne poronienie mogą być odpowiedzialne nieprawidłwe wartości cytokin. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek15 Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 18.01.05, 09:11 Sprawdź poziom przeciwciał tarczycowych,ich wysoki poziom ma duży wpływ na wczesne poronienia.Ten sam problem miała moja koleżanka kilka lat temu,wiele IUI,trzy IVF i nikt się nie pofatygował,żeby sprawdzić immunologię. Przyczyną niepowodzeń były właśnie te przeciwciała. Po ukończeniu kuracji antybiotykowej i immunologicznej zaszła w ciążę ...naturalnie beż żadnych zabiegów Warto jeszcze sprawdzić poziom przeciwciał przeciw antygenom łożyska.Ich obecność również powoduję wczesną utratę ciąży Pozdr.Anka Odpowiedz Link Zgłoś
cleodark Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 18.01.05, 09:19 Bardzo dziękuję Wam Mam jeszcze pytanko jak się nazywają p-ciała przeciw łożysku? Dotychczas zrobiłam p-c jądrowe, kardiolipinowe aha tsh mam 0,95 także wg lekarza nie muszę robić p-c tarczycowych. Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: przeciwciała przeciw plemnikowe 18.01.05, 10:58 Chodzi pewnie o przeciwciała przeciw antygenom łożyska. Ale może zamiast szukać przyczyn na ślepo i na własną rękę spróbuj znaleźć immunologa, który potrafi pokierować diagnostyką i zinterpretować wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś