Dodaj do ulubionych

Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie

26.02.05, 10:43
wiem ze ty leczysz sie w Gdańsku i w Olsztynie, możesz mi podać adresy? Mam
znajomą, ktora juz 5 ciaze poronila a pochodzi z malej miejscewosci i lekarze
kaza jej zachodzic w ciaze, bo moze któres urodzi!!!!
Bylabym ci wdzieczna, jakbys kogos polecila, napisz na priva u kogo sie
leczylas, kogo polecasz w Gdansku. Szkoda mi tej dziewczyny, bo to jest
straszne obciazenie psychiczne, a moze to jest cos prostego i tylko jakis lek
trzeba jej podac.
Pozdr
Agakra
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:37
      w bialymstoku agasmile))
      u profesora wołczyńskiego, jest konsultantem, bo ciaze prowadzi mi gin z mojego
      miasta. z invicty zrezygnowalam, bo kolejna ciaze chcieli prowadzic tak samo, a
      ja chcialam czegos nowego, bo stare sie nie sprawdzilo u mnie.
      nie wiem jakie kolezanka robila badania. ja mialam byc badana na trombofilie (
      badanie genetyczne + kilka bialek ( ci s i chyba jakies jeszcze).wpadlam i nie
      zdazylam sie zbadac. profesor od poczatku ciazy kazal mi brac aspiryne w dawce
      kardiologicznej i, hepaeyne 40 jednostek dziennie i materne. nic wiecej.na
      poczatku ze strachu bralam luteine, ale sie popukal w czolo, bo jego zdaniem to
      nie dziala w ciazy , zatem pewnego dnia sobie odstawilam i jest ok.
      • pimpek_sadelko Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:42
        badania jakie robilam po poronieniach:
        hormony, nasienie, immunologia( przeciwciala tarczycowe, kardiolipinowe,
        plemnikowe)
        nasienie
        cytomegalia, toksoplazmoza
        kariotyp
        wiecej chyba nie, ale moge sie mylic.
        profesor myslal nad trombofilia i nad ewentualna histeroskopia
        w novum mi polecali dalsze badania immunologiczne, ale tylko tam, w gdansku i w
        bialymstoku powiedzieli ze to bez sensu.zatem to odpuscilismy.
        w kariotypie wyszla mi inversja 9(p11q12), ale nie ma ona wplywu na zdrowqie i
        na poronienia racej tez nie.reszte badan mialam ksiazkowa
        acha, prl mialam na poczatku podwyzszona, ale owulacje mialam ok i progesteron
        tez. bralam bromek, w dniu pozytywnego testu ciazowego kazali mi odstawic.
        podobno przy wysokiej prl i przy gruczolaku sie bierze w ciazy.
        • agakra Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:52
          podejrzewam, ze ona nie miala zadnych badan, czyli najlepiej skierowac ja do
          bialegostoku?
          • agakra Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:55
            a możesz podac mi jakis namiar na bialystok? Na Dubrawskiego to ich raczej nie
            stac, a zreszta ona bez problemu zachodzi w ciaze, tylko roni, ostatnia poronila
            w 5 miesiacu.
          • pimpek_sadelko Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:58
            agakra napisała:

> podejrzewam, ze ona nie miala zadnych badan, czyli najlepiej skierowac ja do
            > bialegostoku?
            po 5 poronieniach zadnych badan?surprisedOOOOOOOOOOOOOO nie wierze!
            czyli tam zaczna od zera.
            napisz do mnie meila, wysle Ci komore do profesora wołczyńskiego. nie wiem czy
            na forum publicznym powinnam.zadzwoni sobie dziewczyna, pogada i zdecyduje.
            ja polecam bialystok, bo TYLKO tam ktos zatroszczyl sie o mnie, o moja
            psychike, wszystkich innych ( za wyjatkiem mojego gina w olsztynie) to walilo.
            bylam robotem, maszyna, ale nie kobieta, ktora cierpi.w bialymstoku po prostu
            bylam kobieta, pacjentem, ktory ma juz dosc wrazen i nalezy kolejnych unikac:
            ograniczyc badania jesli nie maja one wplywu na orzebieg ciazy, nie latac co
            tydzien na wizyty jesli nie podstaw. na pierwsza wizyte profesor zaprosil mnie
            w 8 tc. wczesniej powiedzial, ze nie ma sensu, chyba, zeby cos sie dzialo.to
            bylo lepsze niz psycholog.nie mam pojecia jak sie temu czlowiekowi odwdzieczyc
            za to, ze zobaczyl we mnie czlowieka i ze jeszcze pomogl.
            • agakra Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 12:02
              wyslalam ci meila.
      • pimpek_sadelko Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 11:55
        sorry, ze tak na raty, ale ciagle cos mi sie przypomina.
        jesli kolezanka zdecyduje sie na invicte, to musi sie liczyc z tym, ze w kazdym
        cyklu bedzie musiala byc kilka razy na usg, po kazdej owulacji brac leki( ja
        miesiecznie na leki wydawalam ok 150 zl, w kazdym cyklu mialam oznaczac beta
        hcg.po zajsciu w ciaze co dwa dni latlam do laboratorium na kolejne badania.
        wydalam mase kasy na to i guzik z rezultatow. pewnie bym to inaczej oceniala
        gdyby sie udalo. a tak z perspektywy czasu to strata czasu przede wszystkim.
        kasa niech sie wali.
        w bialymstoku tak do tego nie podchodza. po pierwsze jesli ktos juz mial
        sprawdzana owulacje na usg i bylo ok to raczej nie bedzie musial tego robic, a
        jesli juz to moze na miejscu u siebie. do bialegostoku jedzi sie tylko wyraznie
        po cos. najczesciej pacjentki kontaktuja sie po pozytywnym wyniku ciazowym i
        wtedy dostaja wytyczne, czasami przed ciaza juz maja wiedze co zrobic jak
        bedzie ciaza na tescie.jestem w koncowce 12 tc a jade tam dopiero drugi raz -
        tym razem na badania prenatalne, ktore zrobia mi ZA DARMOCHE.kolejny szok.
        inaczej sprawa wyglada z kobietami, ktore np maja zespol antyfosfolipidowy, tym
        czasami podaje sie leki przed planowanym zajsciem w caze, ale nie wszystkim.
        zalezy to od przeciwcial jakie maja.
        profesor nie wzial ode mnie nawet zlotowki, mimo, ze bylam w prywatnym
        gabinecie. czesto jak ktos przyjezdza na samo kontrolne usg to w ogole nie
        placi, bo uwazaja, ze nie ma za co. za wizyte po recepte, czy po skierwanie na
        badania tez sie nie placi. generalnie jestem w totalnym szoku i zalujemy z
        mezem, ze od razu tam nie pojechalismy.
    • pimpek_sadelko Re: Pimpek Sadełko jestes tu jeszcze? Mam pytanie 26.02.05, 12:02
      w tak poznym poronieniu szukalabym wad genetycznych lub zespolu
      antyfosfolipidowego. ta swinia najczesciej zabija dzieci w 2-3 trymestrze.
      zatem musi zrobic kariotyp i na pewno podstawy immunologii. uciekam bo sie
      umowilam ze szzwagierka. bede wieczorem jakby cos.
      pisz na meila maretina@wp.pl
    • pimpek_sadelko odpisalam , podalam tel moj i prof./nt 26.02.05, 12:05

• joa344 Re: odpisalam , podalam tel moj i prof./nt 26.02.05, 12:52
        Zdecydowanie popieram Pimpka_sadelko.Od razu jedzcie do Bialegostoku, a prof
        Wolczynski jest naprawde super.Ogromna wiedza, fachowosci i ludzkie podejscie
        do pacjenta.Nie ma co tracic czasu.Przeliczcie sobie koszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka