Dodaj do ulubionych

Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym boryk

10.03.05, 15:19
U mojego męza wykryto brak upłynniania nasienia co oznacza brak mozliwosci
naturalnego zajscia pomimo b.dobrych pozostałych parametrów. Mam w związku z
tym pytanko, o ile któres z was tez sie spotkało z ta przeszkodą: co wam
lekarze radzą? czy mozna to leczyc? z jakim schorzeniem moze to byc jeszcze
związane, moze prostata? a moze sa jakies naturalne metody leczenia? My
otrzymaliśmy bardzo enigmatyczna odpowiedz, ze to moze byc okresowe i
najlepiej IUI...
Obserwuj wątek
    • dawida_24 Re: Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym 10.03.05, 16:13
      U mojego M. coś takiego wystąpiło, brak upłynnienia po 24godz. Okazało się, ze
      miał jakąś infekcję, gin przepisał mu antybiotyki.
      • puciuszek Re: Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym 10.03.05, 16:49
        I jak upłynnianie wróciło? u mojego męża nie było leukocytów w nasieniu stąd
        wnioskujemy ze infekcji nie ma ale moze jednak zrobić posiew? czy jednak
        zlikwidowanie infekcji ma wogóle jakieś znaczenie dla upłynniania?
    • dawida_24 Re: Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym 10.03.05, 18:15
      Poprawiło sie, tylko teraz ja muśżę sie leczyćsmile))
    • jutrzenkaa Re: Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym 11.03.05, 10:02
      Witaj,
      U mojego meza rowniez nie uplynnia sie nasienie mimo ze pozostale parametry
      takie jak ilosc i jakosc plemnikow oraz ich ruchliwosc sa bardzo dobre. W takim
      przypadku lekarze zalecaja inseminacje - plemniki przed podaniem sa poddawane
      pewnej obrobce (uplynnia sie je w sposob mechaniczny i odpowiednio preparuje).
      Warto zawsze powtorzyc badanie nasienia aby przekonac sie czy nie byl to
      jednorazowy przypadek.
      Nieuplynnianie sie nasienia jest rowniez wskazaniem do wykonania jego posiewu
      aby wykluczyc ewentualne infekcje bakteryjne badz grzybicze. Ostatnio
      rozmawialam z lekarzem na temat zasadnosci wykonania u mojego meza badania
      posiewowego nasienia i moj lekarz nie zlecil nam tego badania, poniewaz przed
      kazda IUI (a mialam juz ich 4) nasienie jest bardzo dokladnie ogladane i gdyby
      istnialo jakiekolwiek podejrzenie infekcji (obecnosc leukocytow itp )bylibysmy
      o tym poinformowani a laboratorium poprosiloby lekarza o zgode na dodanie
      antybiotyku do preparowanego nasienia. Tak wiec poki co zrezygnowalismy z tego
      badania co nie oznacza ze sie na nie nie zdecydujemy w przyszloscismile
      Co sie tyczy natomiast naturalnego (i nie tylko) leczenia - to niewiele ono tu
      pomoze i nie ma niestety dowodow na skutecznosc takiego leczenia. Taki poglad
      prezentuje moj lekarz i chyba lekarze na Bocianie (jesli sie myle to dziewczyny
      mnie poprawiasmile. Brak uplynniania sie nasienia jest anomalia ktora utrudnia
      zachodzenie w ciaze ale nie uniemozliwia.
      Pozdrawiam. Jutrzenka
      • tekla12 Re: Brak upłynniania nasienia-czy ktos sie z tym 11.03.05, 10:18
        Infekcję można podejrzewać na podstawie podwyższonego ph, nie tylko braku
        leukocytów. Przyczyną braku upłynnienia może być też obecność przeciwciał
        przeciwplemnikowych.
        • jutrzenkaa Re: Do Tekli 11.03.05, 11:45
          Zgadza sie Teklo, podwyzszone ph rowniez moze wskazywac na infekcje. Ale u
          mojego meza ono jest rowniez wzorcowe. Zastanawia mnie jednak to co napisalas
          na temat przeciwcial przeciwplemnikowych. Nie zdawalam sobie sprawy, ze brak
          uplynniania moze sie z tym wiazac. Do tej pory bylam przekonana,ze wskazaniem
          do badan na obecnosc przeciwcial sa zaburzenia w ilosci, jakosci i ruchliwosci
          plemnikow (a u nas ten problem nie wystepuje). Bylabym wdzieczna za szersze
          informacje na ten temat. Z drugiej jednak strony zastanawiam sie nad
          zasadnoscia tego badania w naszym przypadku, zakladajac nawet ze wynik wyjdzie
          nie po naszej mysli to co wtedy? Czekaloby nas pewnie leczenie immunologiczne,
          ktore jest bardzo kosztowne a opinie co do jego skutecznosci bardzo
          podzielone. Oboje z mezem zalozylismy sobie ze w przypadku niepowodzenia 5 IUI
          zdecydujemy sie na ivf badz isci, a na jego powodzenie nie ma chyba wplywu
          obecnosc ewentualnych przeciwcial przeciwplemnikowych?
          Pozdrawiam. Jutrzenka
          • tekla12 Re: Do Tekli 11.03.05, 12:09
            Myslę, że zrobienie testu Mar nie zaszkodzi. Jeśli ASA są przyczyną braku
            upłynnienia to można sobie darować iui i do razu przejść do icsi, jeśli
            liczycie się z taką ewentualnością. Czytałam też o specjalnych zasadach
            preparatyki nasienia z ASA do iui.
            • anett751 Re: Do Tekli 11.03.05, 12:34
              Problem upłynniania się nasienia często skojarzony jest ze stanami zapalnymi,
              ale również jego przyczyną mogą być nieprawidłowości funkcji prostaty lub
              pęcherzyków nasiennych. Nasienie nieupłynnione napewno utrudnia przygotowanie
              nasienia do inseminacji (tzw. kapacytację) ale je nie uniemożliwia. Leczenie
              doustne niewiele tu pomoże niestety....
            • jutrzenkaa Re: Do Tekli 11.03.05, 12:37
              Bardzo dziekuje za rade. Wstyd sie przyznac ale nie mam pojecia co kryje sie
              pod skrotem ASA??? smile Z IUI raczej nie zrezygnujemy, bo zostalo juz zbyt malo
              czasu (jak wszystko dobrze pojdzie to bedzie wlasnie ten weekend). Natomiast
              dobrze miec jasna sytuacje na przyszlosc i nie rozmieniac sie na drobne tylko
              przejsc od razu do konkretowsmile
              Jutrzenkaa
              • puciuszek dziękuję Wam dziewczyny! 11.03.05, 14:24
                Dziękuje za wasze info. Zatem posiewu narazie nie robimy. Jutrzenka trzymam
                kciuki za powodzenie!!! Mój mąz też ma świetne pozostałe parametry, jesli
                chodzi o ph nie jest podwyższone. Mimo wszystko niedługo znowu bedziemy badac
                zołnierzyki - może się upłynniąwink A jeśli nie to IUI. Zresztą ze mną też są
                problemy-cykle bezowu, brak miesiączek i hormony zupełnie nie w normie czyli
                PCOS. Prosze napiszcie koniecznie o wyniku IUI!!!
              • puciuszek Do Jutrzenki 11.03.05, 14:27
                Jutrzenko, a gdzie jeśli mogę spytac przystępujesz do IUI?
                • jutrzenkaa Re: Do Jutrzenki 11.03.05, 17:49
                  Puciuszku, do IUI podchodze w gdanskiej Invikcie.
                  • puciuszek Re: Do Jutrzenki 11.03.05, 18:09
                    O no proszę to tak jak mysmile a jeśli mogę spytać u jakiego lekarza?
                    • jutrzenkaa Re: Do Jutrzenki 11.03.05, 18:18
                      O rany, ale zbieg okolicznoscismile Moim lekarzem jest dr Piatkowski.
                      • puciuszek Re: Do Jutrzenki 11.03.05, 20:07
                        o rany! moim tez , a właściwie naszym bo z mezusiem chodzimy
                        • jutrzenkaa Re: Do Jutrzenki 11.03.05, 21:11
                          Jestesmy zatem w tych samych rekach i oby byly one szczesliwewink))))
                          • puciuszek Re: Do Jutrzenki 12.03.05, 11:13
                            Jutrzenka napisz koniecznie o postępach u doktorka! Ja do invicty pojde dopiero
                            za ok m-c bo teraz czekam na tą małpę nieszczęsną /no chyba ze naturalnie sie
                            uda w co wątpię zresztą/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka