bazyl21 18.05.05, 11:14 co myślicie o zabiegu inseminacji? Jaka jest zasadność tego zabiegu oraz skuteczność? Czy jest ktoś komu się udało. Jakie są koszta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jamile Re: inseminacja 18.05.05, 11:29 Ja jestem w ciąży inseminacyjnej i wiele osób na tym forum tego zabiegu próbowało lub próbuje. Koszta są różne w zależności od regionu (nas kosztowało to w sumie tj. zabieg + leki 1200 zł). Skuteczność jest niższa niż IVF czy ICSI - coś ok. 15 - 20%. Wskazaniem do IUI jest m.in. wrogi śluz, słabe parametry nasienia, niepłodność idiopatyczna. Wrzuć w wyszukiwarkę "IUI" lub "inseminacja" i miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: inseminacja 18.05.05, 12:01 jamile napisała: >. Wskazaniem do IUI > jest m.in. wrogi śluz, słabe parametry nasienia, niepłodność idiopatyczna. > jak sie bada czy śluz jest wrogi czy nie? oraz jak sie rozpoznaje niepłodność idiopatyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: inseminacja 18.05.05, 12:15 Wrogość śluzu najczęściej sprawdza sie PCTestem czyli tzw. testem po stosunku - w ciągu kilku godzin po współżyciu trzeba pojawić się u lekarza który pobiera śluz (chyba szyjkowy) i sprawdza, jak się w nim mają plemniki - czy w ogóle są, a jeśli tak to ile, jak bardzo ruchliwe etc. A w przypadku niepłodności idiopatycznej wszystko generalnie jest ok - owulacja jest, nasienie ok, jajowody drożne, hormony w normie, żadnych bakterii, słowem - para jest zdrowa a mimo to z niewiadomych przyczyn ciąży brak. Lekarz może zasugerować niepłodność idiopatyczną właśnie wtedy - gdy wszystkie badania partnerów są w porządku a potomka nie ma Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: inseminacja 18.05.05, 11:30 z tego co udąło mi sie ustalić to: - zasadność zależy od wyników badań - skutecznośc - nie wiem - koszt średnio ok.800zł - my dopiero się przygotowywujemy Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: inseminacja 18.05.05, 11:46 Witaj ja IUI robiłam w Białymstoku i za pierwszym razem koszt podania + leki (clo)+ dojazdy wyszło ok 500zł, teraz jestem po II IUI tym razme na puregonie i kosztowało nas to 1150-1200 (dojeżdzam z Warszawy) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa303 Re: inseminacja 18.05.05, 13:32 Ja szykuję się do inseminacji w czercu ( Novum). Nie miałam testu na wrogość śluzu. Niby wszystkie wyniki są ok. ale nie wychodzi. Jeśli chodzi o koszt, to nawet nie pytaliśmy. Tyle dobrze, że nie mamy ograniczeń finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: inseminacja 18.05.05, 14:57 iwa303 napisała: > Ja szykuję się do inseminacji w czercu ( Novum). Nie miałam testu na wrogość > śluzu. Gdzie można wykonać test na wrogość śluzu? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi18 Re: inseminacja 18.05.05, 15:02 Ja jestem juz po 4 nieudanej IUI , oczywisie wszystkie wyniki sa super! Ciązy nie ma ! Szykuje sie do 5 i walcze do 6.Potem ICSI Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gocha73 Re: inseminacja 18.05.05, 15:16 Miałam 9 inseminacji wynik: zero ciąży. Udało mi się urodzoić zdrową córkę ale dopiero po ICSI. Podobno najtaniej jest w Łodzi {Gameta} Odpowiedz Link Zgłoś
neja Re: inseminacja 18.05.05, 19:24 Jestem po pierwszej IUI - zostało 4 dni do testowania. Mam wrogi śluz a plemniczki mojego M mieszczą się w dolnych granicach normy. Odpowiedz Link Zgłoś
dudekmich Re: inseminacja 19.05.05, 10:53 Jestem po pierwszej IUI i mam nadzieję udanej. Test jest pozytywny. W sobotę wizta u lekarza. Proszę o duże kciukasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: inseminacja 19.05.05, 10:55 kcikasy zapewnione - wszystko będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
nie_mama Re: inseminacja 19.05.05, 11:10 Inseminacja, hmmm... Uwierzę w jej sens i skuteczność, gdy mi się uda. Na razie 3 nieudane Odpowiedz Link Zgłoś