Dodaj do ulubionych

7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś?????????

29.05.05, 19:21
tydzień temu miałam robiony zabieg inseminacji, ogólnie czuję się dobrze,
odczuwzm tylko dziwne skurcze w dole brzucha.Czy jest ktoś kto też czeka?
Obserwuj wątek
    • jam_30 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 29.05.05, 20:41
      hej ja czekamsmilealemiałam IUI w ten piątek, więc jeszcze nic nie wiem i nic nie
      czuję:0Trzymam kciuki i pozdrawiam
      • radlena Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 29.05.05, 20:46
        czesc no to ja tez sie dołaczę-ok?
        ja wczoraj miałam iui- i czekam oj jeszcze troche mi zostało tego czekania
        do 11,06
        • jam_30 do radlena 29.05.05, 20:54
          witaj w klubiesmile
          • katarina011 Re: do radlena 29.05.05, 23:06
            Ja rowniez jestem 7 dni po IUI. Mialam ja robiona 22.05, 35,5h po podaniu
            pregnylu. Nie wsluchuje sie w zadne objawy, bo od momentu staran przerabialam
            juz prawie wszystkie (bole piersi, nudnosci, zgaga, zmeczenie, czeste sikanie
            itp) a dzidzi jak nie bylo tak nie ma.
            Za bardzo sie nie nastawiam, bo szansa powodzenia IUI w przypadku moim i mojego
            M. jest bardzo znikoma. Lekarz od razu sugerowal nam ICSI, ale zanim
            zdecydujemy sie na ten dosc spory wydatek chcemy sprobowac cos tanszego.
            Tak wiec pogodzona z losem czekam na to co przyniesie najblizsza przyszlosc

pozdr
            • niunia90 Re: do radlena 30.05.05, 07:21
              Dołączę do was, miałam II IUI w sobotę. Tyle,że ja jestem prawie pewna, że nic
              z tego. Pęcherzyk o ile pękł, to dopiero wczoraj o 10 rano-czułam spory ból w
              jajniku. Po południu idę na USG żeby sprawdzić.
              Tym razem nie będzie nerwówki, bo nawet nie zamierzam robić testu. Dopiero
              gdyby @ nie przyszła to zrobię.
              Życzę wam II kresek i trzymam kciuki.
              Pozdrawiam smile
              • jam_30 Re: do radlena 30.05.05, 07:57
                u mnie też plemników było za mało, ale kto wie......Też się specjalnie nie
                napalam:0Trzymam za Was wszystkie kciukismile
                • katarina011 9 dni po IUI 31.05.05, 12:11
                  No i jak samopoczucie?
                  U mnie objawy jak w kazdym cyklu. Wg moich obliczen i obserwacji @ powinna sie
                  pojawic miedzy 3-5 czerwca. Zawsze 3-5 dni przed @ zaczynaja mnie bolec piersi
                  i teraz tez tak jest. No i zawsze w tych dniach mam wzmozony apetyt na slodycze
                  (juz kupilam 20 deko galaretki w czekoladzie).

No wiec za duzo sie nie spodziewam po mojej pierwszej i przedostatniej IUI

pozdr
                  • neja Re: 9 dni po IUI 31.05.05, 12:28
                    Katarina spróbuj chociaż 3 razy !! Dwa to na prawdę za mało żeby powiedzieć że
                    ta metoda nie skutkuje, pomimo że lekarz Wam tak zaproponował (tylko dwie IUI)
                    jak dobrze pamiętam.
                  • monia515 Re: 9 dni po IUI 31.05.05, 12:29
                    Ja jutro podchodze do 4 IUI. Jak się nie uda- to odpuszczam.
    • neja Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 31.05.05, 12:30
      Monia trzymam kciuki ja startuję w sobotę albo w poniedziałek (jutro się okaże
      na USG) do drugiej IUI.
      Dlaczego tylko 4 ?
      • monia515 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 31.05.05, 12:50
        To ja nie podziekuję i również trzymam za Ciebie kciuki. pzdr.
        PS. Trzy nie wyszły, bo pęcherzyki nie pękły- ani jeden! Jutro mam IUI pod
        warunkiem, że pęcherzyki wcześniej pękną. Dlatego wczoraj dostałam Ovitrelle-
        podobno rewelacyjny na niepękające pęcherze...
        • jam_30 do monia515 31.05.05, 13:48
          trzymam kciuki- na pewno się uda. Kiedy najlepiej testować- i czy "sikańcem"
          czy robić krew?Pozdrawiam
          • monia515 Re: do monia515 31.05.05, 13:51
            Ja testuję zwykle tuż przed spodziewaną @ aptecznym testem. Zawsze miałam wynik
            ujemny, więc na tym się kończyło. Ale gdyby na aptecznym wyszedł jakiś cień II
            kreski, to od razu bym pobiegła na krew.
            • jam_30 Re: do monia515 31.05.05, 13:53
              dzięki, to ja też tak zrobię. Mam nadzieję, że może się udało-bo juz 7 lat o
              tym myślęsad
              • katarina011 Re: do Neji 31.05.05, 22:40
                U nas problemem sa przeciwciala przeciwplemnikowe w nasieniu meza (100%) Polega
                to na tym, ze (cytat z "Naszego Bociana")
                "Błona komórkowa plemnika zawiera antygeny, które w warunkach prawidłowych są
                tolerowane przez komórki układu immunologicznego. Niekiedy dochodzi jednak do
                autoimmunizacji i wytworzenia przeciwciał przeciwko własnym plemnikom.
                Wytworzone przeciwciała wiążą się z antygenami na powierzchni błony komórkowej
                plemnika, co powoduje ich aglutynację i unieruchomienie plemników, a w
                następstwie niezdolność do zapłodnienia"
                Wynik powyzej 40% przeciwcial jest juz wskazaniem do ICSI. Ten problem dotyczy
                niewiele, bo ok 2-3% nieplodnych par.
                Jak ja zobaczylam ten wynik (a znalam normy laboratoryjne), to po prostu nie
                chcialo mi sie wierzyc, ze moze byc az tak zle. Doktor z kolei zrobil oczy
                jak "dwa spodki". W swojej kilkuletniej karierze leczenia nieplodnosci spotkala
                sie bodaj tylko z dwoma takimi przypadkami.
                Tak wiec od razu zasugerowal ICSI jako najskuteczniejsza metode w tym
                przypadku. Co do IUI nie byl zbytnio przekonany. Umowilismy sie jednak, ze
                przynajmniej dwa razy sprobujemy (jezeli chcemy wiecej to on nie ma nic
                przeciwko, ale uwaza, ze to niepotrzebna strata pieniedzy)
                Dzisiaj znalazlam wyniki powodzenia IUI przy wystepowaniu przeciwcial
                przeciwplemnikowych:
                "As a result of this procedure, 12 pregnancies were attained in 36 couples
                inseminated during 139 cycles, with pregnancy rate of 8.6% per cycle."

Skutecznosc wynosi 8,6% (jezeli bysmy liczyli na cykl naturalny to mamy 1,7%
                szans)ale jest jeden problem, bo te 8,6% dziala wtedy gdy
                "conventional sperm characteristics were better than the reference values
                suggested in the World Heath Organization (WHO) laboratory Manual (WHO, 1999).
                Cases with abnormal conventional sperm characteristics were less successful,
                and those with severe oligo- and/or astheno- and teratozoospermia should rather
                be referred for in-vitro fertilization (IVF)–intracytoplasmic sperm injection
                (ICSI)" (pozostale normy sa lepsze niz zalecane przez WHO), a u mojego M 92% to
                patologia, a ruchliwych w kat. A i B 24%
                No i autorzy tego art tez zalecaja in vitro lub ICSI

• katarina011 Re: IUI statystyka 31.05.05, 22:47
                  A tak odnosnie roznych artykulow znalazlam na "Forum Ginekologicznym art o IUI
                  autorstwa dr I.Krolak (dla niewtajemniczonych jest to osoba,ktora tez czasami
                  doradza na tym forum)
                  "Skuteczność inseminacji waha się od 5-25 % na cykl w zależności od parametrów
                  nasienia, wieku kobiety i ilości wystymulowanych dojrzałych pęcherzyków. W
                  nasieniu po „wypłukaniu” powinno być minimum 1-3 mln ruchomych plemników. Jest
                  jednakże wiele danych wskazujących na to, że rozsądny odsetek ciąż (tzn. taki
                  dla którego stosunek skuteczności do poniesionych kosztów dla inseminacji jest
                  bardziej korzystny niż dla zabiegu in vitro) uzyskuje się dopiero przy 5-10 mln
                  ruchomych plemników. Skuteczność wynosi wtedy 10-15 %. Jest ona większa w
                  przypadku kiedy jedynym problemem w zapłodnieniu jest przeszkoda dla plemników
                  na poziomie szyjki macicy oraz w cyklach stymulowanych gonadotropinami, w
                  których dochodzi do wzrostu 2-3 dojrzałych pęcherzyków. Użycie gonadotropin
                  wiąże się jednak z ryzykiem wystąpienia ciąży mnogiej, wymaga uważnego
                  monitoringu, a leki i ich dawki muszą być dobierane bardzo indywidualnie"

P.S No to koncze z tymi danymi statystycznymi, bo przeciez do zaplodnienia
                  wystarczy przeciez TYLKO jeden plemnik!!!

• katarina011 Re: IUI statystyka 31.05.05, 22:50
                    Link do art o ktorym powyzej, bo caly jest ciekawy i jest odpowiedzia na wiele
                    pytan, ktore pojawiaja sie na forum
                    www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=1991&m=2
                    • jam_30 Re: IUI statystyka 01.06.05, 13:19
                      ja to jestem lekko pierd....., bo miałam IUI w piątek, dziś 18dc a mnie już
                      boli jak na @. Normalnie muszę się zacząć na łeb leczyć( przy okazji).
    • niunia90 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 01.06.05, 15:07
      Jam_30, dlaczega zaraz pierd....??? A może to zagnieżdżenie??? Ponoć ból jest
      jak na @, a skoro miałaś w piątek, to dziś 6 dzień i to by pasowało. Zagnieżdża
      się po6-7 dniach od zapłodnienia!!!! A więc trzymam kciuki za II kreseczki!!!!
      Pozdrawiam smile))))))))
      • mb75 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 01.06.05, 16:31
        Ja dołącze do Was wkrótce - dziś mam pierwszą inseminację. I tak sobie
        wykombinowałam, że skoro odpowiedni moment wypadł w dzień dziecka, to chyba
        musi być dobrze, nie?
        • jam_30 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 02.06.05, 07:59
          NEJA dzięki za wpopmowanie we mnie trochę optymizmusmile.Bardzo mi to
          potrzebne.Kto testuje 9 czerwca?
          • katarina011 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 03.06.05, 22:06
            Wlasnie pojawil sie zabarwiony sluz, szyjka miekka, a to u mnie oznaka, ze
            jutro @. Moja pierwsza IUI zakonczyla sie (oprocz niepowodzenia) dodatkowymi
            trzema kilogramami do przodu (a to efekt stresu). W tym miesiacu dajemy na luz,
            a w kolejnym stymulacja lekami i drugie podejscie.

pozdr i zycze lepszego finalu
          • jam_30 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 03.06.05, 22:48
            Cześć Katerina. Następna IUI na pewno się uda. Trzymam kciuki
            • kundka Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 05.06.05, 20:38
              Cześć
              Ja jestem w 19 dniu cyklu, 6 dni po iui no i właśnie zaczęły mnie boleć piersi
              tak jak przed @ i boję się że dzidzi nie wyjdzie. To była moja pierwsza iui.
              • jam_30 do kundka 06.06.05, 07:54
                ja mam to samo; tyle że po IUi jestem 11 dni. Pozdrawiam
              • soltysiczka Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 30.09.17, 07:47
                Witajcie jestem 8 dzień po iui od samego początku pobolewa mnie podbrzusze a wczoraj doszły jeszcze nabrzmiale piersi co to może oznaczać na test jeszcze za wcześnie czy mam się martwić
    • niunia90 Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 06.06.05, 12:30
      Witajcie!
      Z tymi objawami to tak naprawdę nic nie wiadomo. Jednych piersi bolą inne nie
      mają wrażliwych; jedne częscto biegają do wc inne całkiem normalnie; jedne mają
      apetyt za dwoje inne nie mają wcale.
      Więc po prostu zaczekajcie na termin @. Wiem, że to fajnie mówić jak się samemu
      nie czeka, ale to jest do zrobienia.
      Ja, jak wam pisałam jakkiś czas temu, wogóle nie zastanawiam się nad wynikiem,
      bo jestem pewna, że się nie udało. Mimo, że zawsze jakiś promyczek jest.....
      Czekam cierpliwie na @. Według normy powinna się pojawić w poniedziałek za
      tydzień (29dc), ale ponieważ już dawno nie miałam tak krótkiego cyklu, to gdyby
      się nie pojawiła w przyszły czwartek (32dc), to zrobię test.
      A wam oczywiście życzę abyście zobaczyły za kilka dni upragnione II kreski.
      Dajcie znać!
      Pozdrawiamsmile)
    • kundka Re: 7 dzień po inseminacji- czy jest ktoś???????? 09.06.05, 21:37
      puk, puk
      co u was słychać?? u mnie mija 8 dzień po iui i okazało się że mam bardzo
      obfity wzrost escherichii w pochwie i się zamartwiam, buuuuuuuuuuuuuu
      • jam_30 a u mnie przyszła @ 10.06.05, 08:24
        niezawodnie - co 28 dni. Pierwsza IUI nieudana. Jak myślicie- od razu brać się
        za drugą?. U mnie było po odwirowaniu tylko 1 mln. dobrych plemników. Gin
        powiedział, zeby jeszcze 1 IUI zrobić , a jak nie to in vitro. Mam doła
        strasznego, ale muszę go zwalczyćsad.Pozdrawiam i trezymam za resztę kciuki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka