Dodaj do ulubionych

jakie sa objawy endometriozy??

20.06.05, 11:35

czesc dziewczyny

jesli mozecie powiedzcie jakie i czy w ogole mialyscie objawy endometriozy?

pozdrawiam
Zoska
Obserwuj wątek
    • agat78 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 11:46
      Witaj,
      moje objawy:
      - nieregularne cykle 26-34 dni,
      - bolesne miesiączki,
      - bardzo obfite krwawienia ze skrzepami,
      - mdłości przed miesiączką.

Jak wpiszesz w wyszukiwarkę w necie hasło endometrioza to znajdziesz wszelkie
      objawy.
      Jednak dla 100% potwierdzenia endo, trzeba wykonac laparoskopię, gdyż różne
      objawy moga być wskazówką do różnych chorób.

Pozdrawiam
      • monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 11:55
        -obfite i bolesne @ ze skrzepami
        -bóle jajników
        -torbiele na jajnikach
        -rozchwianie hormonalne- nieregularne cykle- 45-22 dni
        -niemożność zajścia w ciążę
        -posklejane jajowody

Po tych objawach było podejrzenie endometriozy, a diagnoza 100-procetowa
        dopiero po badaniu hist-pat.
      • cetka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:08
        >nieregularne cykle 26-34 dni,

mi lekarz powiedzial, ze takie cykle sa w granicach normysad oszalec mozna z
        tymi lekarzami...
        a tych skrzepow duzo?...
    • pszczolka2 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 12:12
      Witajsmile obyś tego cholerstwa nie miała!
      Objawy to:
      bardzo bardzo bolesne miesiączki
      wydłużająca się @ + skrzepy
      ból jajników
      torbiele na jajnikach
      endometrioza atakuje jajniki, jajowody co prowadzi do niedrożności jajowodów.

Mam taką cichą nadzieje, że Ciebie to ominie.
      Diagnoze można postawić dopiero po wykonaniu laparoskopii.

Pozdrawiam,Ola
      36 cykl = 3 lata starańsmile
      "wierze, że się uda i (nigdy) nie jest za późno"
      • cetka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:09
        > wydłużająca się @

tzn, zwykle ile dni to powod do niepokoju?
    • akajka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 12:50

dzieki dziewczyny, ide na usg w srode , mam nadzieje ze cos sie okaze.

trzymam kciuki za Was i Wasze przyszłe maleństwasmile
      Z
      • ksara4 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 19:33
        ale na usg chyba nie wychodzi endometrioza?
        • sylwana7 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:08
          potwierdzam wszystkie objawy tylko jeszcz dodam czasami bolesne stosunki
          • jasko_mama Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 22:58
            Niestety czasami to cholerstwo nie daje żadnych objawów... tak było u mnie,
            bolesne miesiaczki? może dwa razy w życiu, obfitość - od poczatku 7 dni i tylko
            niemożnośc zajścia w ciążę. Gdyby nie to to może do dziś hodowałabym dziesiatki
            guzów! A były wszędzie: na jajnikach, na macicy, na pęcherzu moczowym, w jamie
            brzusznej. na szczęście bardzo dobrze się zaleczyły: operacja, harmonki 6m-cy,
            sanatorium i ciąża!!! Mam nadzieję, że nigdy już nie wróci... A usg
            rzeczywiście nie zawsze wykrywa endo, 100% daje tylko hist-pat.
            pozdrawiam i życzę nie spotkania się z endometriozą
            Basia
            • misia.j Re: jakie sa objawy endometriozy?? 27.06.05, 17:35
              U mnie też nie było żadnych typowych objawów, no może poza bolesnymi stosunkami, ale to wynikało z dużej torbieli na jajniku - żadnych bolesnych miesiączek, żadnych skrzepów, miesiączka trwała 3, później 2 doby, ostatnio 1. Jestem po 2 laparoskopiach, podczas obu usuwane rozsiane i liczne ogniska endometriozy (III-IV st). W ciążę nie zaszłam.
    • truskaweczka7 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 21.06.05, 00:56
      powiedzcie ile dni to jest wydłużająca się @?
      • monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 21.06.05, 08:07
        Przy bardzo zaawansowanej endometriozie obfita @ trwała 7-10 dni, plamienie 5
        dni przed i 5 po. Tak więc niemal cały miesiąc nie rozstawałam się z podpaskami.
      • mimoooza Re: jakie sa objawy endometriozy?? 31.08.05, 08:29
        Moja ginka powiedziała, że @ wraz z plamieniem nie powinna trwać dłużej niż 7
        dni. Jeśli jest dłuższa, trzeba zawsze skonsultować z lekarzem. A przyczyny
        przedłużonych @ mogą być różne, nie tylko endometrioza, ale też np. zaburzenia
        krzepliwości, zbyt niski poziom progesteronu, torbiele czynnościowe.
    • brandonka77 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 24.06.05, 14:21
      ale czy takie objawy zawsze musza swiadczyc o endo? przeciez bardzo duzo kobiet
      ma takie problemy a nie wszystkie choruja?
      • monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 24.06.05, 15:11
        Nie- dlatego wcześniej napisałam, że 100% pewność daje badanie hist-pat.
        • agulas1 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 10:11
          U mnie poza bolesnymi miesiączkami i niemożnością zajścia w ciążę też nie było
          żadnych objawów. Rzeczywiście 100% pewność daje tylko laparoskopia, ale warto
          zrobić badanie OM-MA (CA-125), jest to badanie krwi, podwyższony wynik wskazuje
          z b.dużym prawdopodobieństwem na endometriozę (u mnie wynik był kosmiczny). Poza
          tym mój gin twierdzi, że w sytuacji starań o dziecko leczenie endometriozy nie
          ma sensu, gdyż jest długotrwałe i kosztowne, a badania dowodzą, że po tym
          leczeniu płodność wcale nie wzrasta - lepiej zatem skupić się na wspomaganym
          rozrodzie.
          • monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 11:25
            ... no chyba, że są torbiele endometrialne na jajnikach, które zaburzają pracę
            jajników. Wtedy trzeba działać.
            • inga30 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 12:00
              ja miałam torbiele na jajnikach i bolesne @, więc podejrzewano endometriozę,
              jednak w trakcie laparo nie stwierdzono ognisk endometriozy, torbiele usunieto,
              a badanie histopatologiczne równiez nie potwierdziło.
          • ivonne76 Re: Do Agulas 30.08.05, 17:07
            Powiedz mi jaki Ty miałaś wynik ca 125, piszesz o kosmicznym, ja dzis odebrałam
            i wyszedł 206. Robiłam dziś podczas miesiaczki w 3 dc, a w 20 dc miałam w
            normie 19,9 robione 2
            tygodnie temu. Czemu taka różnica ?
            Panicznie się boję, podejrzenia są o endo i torbiel na jajniku 3 cm.
            Boze jak ja się boję....
    • mimoooza Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 07:38
      Dziewczyny,
      a czy któraś z Was miała stwierdzoną endometriozę, mimo że nie miała torbieli
      widocznych na USG?

Ja mam podejrzenie tego choróbska - obfite i bolesne @ ze skrzepami, plamienia
      po, bóle podbrzusza... Od kwietnia bóle b. się nasiliły, są gł. w okolicach
      jajników i boli mnie praktycznie prawie przez cały cykl, z nasileniem przed @ i
      po niej. W tym czasie miałam kilkakrotnie robione USG przezpochw. przez dobrego
      lekarza i na USG nie ma żadnych zmian, żadnych torbieli. Lekarz doradził
      najpierw się starać, a jeśli przez pół roku nie będzie efektu, wtedy
      laparoskopia. No i jesteśmy na półmetku starań, a mnie czasem tak brzuch
      pobolewa, że nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, a inne schorzenia
      zostały wykluczone sad

Aha, mam jeszcze pytanie co do badania CA125 - czy można je zrobić prywatnie w
      laboratorium i ile mniej więcej kosztuje?

A wszystkim życzę dużo zdrówka i dorodnych fasolek smile))
      • klara_76 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 08:37
        Ja nie mialam zadnych objawow (oprocz tego, nie moge zajsc w ciaze), w USG tez
        nie bylo zadnych zmian, dopiero podczas laparo okazalo sie, ze mam endo.
        • mimoooza Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:07
          Dzięki, przynajmniej tyle wiem, że choroba możliwa i moje bóle mogą mieć
          przyczynę. Najciekawsze jest to, że kiedy w kwietniu z b. silnym bólem
          pojechałam do szpitala na izbę przyjęć, lekarz po badaniu ginekol. i USG
          stwierdził, że nie widzi przyczyny ginekologicznej, a na moje pytanie, czy
          ogniska endom. niewidoczne na USG mogą dawać takie bóle, stwierdził z całą
          stanowczością, że nie... A jest to lekarz polecany na Białej liście
          ginekologów... Na szczęście mój lekarz prowadzący ma inne zdanie. A teraz nie
          pozostaje mi nic innego jak jeszcze się starać, a jak nie wyjdzie to laparo.

Klaro, życzę Ci bardzo owocnych starań smile))
          • klara_76 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:25
            Ja czytalam, ze w USG sa male szanse stwierdzic endo, chyba ze sa torbiele
            endometrialne na jajnikach. Ale moze sie myle. W kazdym badz razie
            najpewniejsza metoda jest laparo - no i wtedy mozna nie tylko potwierdzic
            przypuszczenie, ale tez, jesli sie da, usunac ogniska endo.
            A laparo sie nie boj. Ja mialam w tym miesiacu i zabieg jest naprawde do
            przezycia. Jeszcze jestem na zwolnieniu, ale w miare szybko dochodzi sie do
            siebie. Zycze Ci jednak, zeby w przygotowaniach do laparo przeszkodzila mala
            fasolka!!!! Mimoooza, rowniez owocnych staransmile)))
            • mimoooza Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:30
              Z USG masz rację. A czytałam również, że wielu ginów niestety lekceważy objawy
              choroby i jest rzadko diagnozowana, choć wiele kobiet na nią cierpi sad

Dzięki za słowa o laparoskopii, nie będę się bała jakby co.

Życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam smile))
              • akajka ziola o klimuszki 31.08.05, 19:50

czesc dziewczyny

wlasnie a moze sprobujcie pic ziolka Klimuszki, na forum bezplodnosci jest
                przepis na nie. powodzenia
                pozdrawiam
      • magda9810 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 02.09.05, 13:22
        Ja początkowo też nie miałam torbieli, tylko płyn w zatoce duglasa. Miałam też
        straszne bóle brzucha, wrażenie jakby ktoś rozrywał mi jelita, poza tym bolało
        mnie w prawym boku i promieniowało do prawej pachwiny.(myślałam że to atak
        wyrostka). Potem pojawiły się wzdęcia i było mi niedobrze po każdym posiłku.
        • doniaczek Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 27.10.05, 22:00
          ehh dziewczyny pomóżcie mi bo czytajac wasze dolegliwosci to po czesci sie
          zgadzaaja ale ten najwazniejszy nie wystepuje...nie mam bolesnych miesiaczek!
          ona sa praktycznie nie odczuwalne!ale juz od 3 lat mnie boli tak co pol roku
          zwykle na jesieni podbrzusze po prawej stronie i mam drobne pecherzyki na
          jajnikach a do tego jajnik sie skłania w strone macicy!lekarze nie wiedza co mi
          jest-bylam juz leczona antybiotykami ale znowu mi wrocilo , aha i napocztku
          mialam brunatna wydzieline ale to bylo 3 lata temu a teraz to juz tylko
          delikatny ból w dole brzucha...moze znacie jakies inne schorzenie o podobnych
          objawach? pomózcie.pozdrowienia!
          • jasko_mama Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 15:35
            ja też nigdy nie miałam bolesnych miesiączek, a jednak endometriozę wyhodowałam
            wiieellką!!!I tez od paru lat miałam diagnozowana dziwną budowe jajnika, ale
            przy braku innych dolegliwości twierdzono, że to moja natura, a tymczasem to
            sobie powolutku narastała torbiel endometrialna, która w dniu operacji miała
            chyba 7x5 cm! Oprócz niemożności zajścia w ciążę nie miałam żadnych objawów, a
            ogniska endo były wszędzie. Chyba po wykluczeniu innych przyczyn i braku
            jednoznacznej diagnozy warto zrobić laparo - wtedy ma sie pewność!

pozdrawiam Basia
            Życzę owocnej walki z endo, a że walkę można wygrać świadczą liczną przykłady,
            między innymi mój ponad dwuletni skarb! smile))
            • doniaczek Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 19:49
              bardzo Ci dziekuje za pomoc Młoda Mamo dwuletniego bobaska!tlko z laparoskopią
              jest maly problem ze to jest badanie przez pochwe? a ja mam 17 lat i nie
              wspolzyje wiec nie chcialabym byc tak badana...a kiedy Tobie wykryto
              endometrioze?jakie mialas objawy oprocz tego ze Cie nie bolal brzuch podczas
              miesiaczki? pozdrawiam <również dwulatka!wink>
              • pandziksa Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 21:25
                Laparoskopia nie jest badaniem przez pochwę tylko do brzucha wkłada sie dwa
                takie szpikulce i nimi operuje. zostają dwie centymetrowe blizny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka