akajka 20.06.05, 11:35 czesc dziewczyny jesli mozecie powiedzcie jakie i czy w ogole mialyscie objawy endometriozy? pozdrawiam Zoska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat78 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 11:46 Witaj, moje objawy: - nieregularne cykle 26-34 dni, - bolesne miesiączki, - bardzo obfite krwawienia ze skrzepami, - mdłości przed miesiączką. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę w necie hasło endometrioza to znajdziesz wszelkie objawy. Jednak dla 100% potwierdzenia endo, trzeba wykonac laparoskopię, gdyż różne objawy moga być wskazówką do różnych chorób. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 11:55 -obfite i bolesne @ ze skrzepami -bóle jajników -torbiele na jajnikach -rozchwianie hormonalne- nieregularne cykle- 45-22 dni -niemożność zajścia w ciążę -posklejane jajowody Po tych objawach było podejrzenie endometriozy, a diagnoza 100-procetowa dopiero po badaniu hist-pat. Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:08 >nieregularne cykle 26-34 dni, mi lekarz powiedzial, ze takie cykle sa w granicach normy oszalec mozna z tymi lekarzami... a tych skrzepow duzo?... Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka2 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 12:12 Witaj obyś tego cholerstwa nie miała! Objawy to: bardzo bardzo bolesne miesiączki wydłużająca się @ + skrzepy ból jajników torbiele na jajnikach endometrioza atakuje jajniki, jajowody co prowadzi do niedrożności jajowodów. Mam taką cichą nadzieje, że Ciebie to ominie. Diagnoze można postawić dopiero po wykonaniu laparoskopii. Pozdrawiam,Ola 36 cykl = 3 lata starań "wierze, że się uda i (nigdy) nie jest za późno" Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:09 > wydłużająca się @ tzn, zwykle ile dni to powod do niepokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
akajka Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 12:50 dzieki dziewczyny, ide na usg w srode , mam nadzieje ze cos sie okaze. trzymam kciuki za Was i Wasze przyszłe maleństwa Z Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 19:33 ale na usg chyba nie wychodzi endometrioza? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwana7 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 20:08 potwierdzam wszystkie objawy tylko jeszcz dodam czasami bolesne stosunki Odpowiedz Link Zgłoś
jasko_mama Re: jakie sa objawy endometriozy?? 20.06.05, 22:58 Niestety czasami to cholerstwo nie daje żadnych objawów... tak było u mnie, bolesne miesiaczki? może dwa razy w życiu, obfitość - od poczatku 7 dni i tylko niemożnośc zajścia w ciążę. Gdyby nie to to może do dziś hodowałabym dziesiatki guzów! A były wszędzie: na jajnikach, na macicy, na pęcherzu moczowym, w jamie brzusznej. na szczęście bardzo dobrze się zaleczyły: operacja, harmonki 6m-cy, sanatorium i ciąża!!! Mam nadzieję, że nigdy już nie wróci... A usg rzeczywiście nie zawsze wykrywa endo, 100% daje tylko hist-pat. pozdrawiam i życzę nie spotkania się z endometriozą Basia Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: jakie sa objawy endometriozy?? 27.06.05, 17:35 U mnie też nie było żadnych typowych objawów, no może poza bolesnymi stosunkami, ale to wynikało z dużej torbieli na jajniku - żadnych bolesnych miesiączek, żadnych skrzepów, miesiączka trwała 3, później 2 doby, ostatnio 1. Jestem po 2 laparoskopiach, podczas obu usuwane rozsiane i liczne ogniska endometriozy (III-IV st). W ciążę nie zaszłam. Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka7 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 21.06.05, 00:56 powiedzcie ile dni to jest wydłużająca się @? Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 21.06.05, 08:07 Przy bardzo zaawansowanej endometriozie obfita @ trwała 7-10 dni, plamienie 5 dni przed i 5 po. Tak więc niemal cały miesiąc nie rozstawałam się z podpaskami. Odpowiedz Link Zgłoś
mimoooza Re: jakie sa objawy endometriozy?? 31.08.05, 08:29 Moja ginka powiedziała, że @ wraz z plamieniem nie powinna trwać dłużej niż 7 dni. Jeśli jest dłuższa, trzeba zawsze skonsultować z lekarzem. A przyczyny przedłużonych @ mogą być różne, nie tylko endometrioza, ale też np. zaburzenia krzepliwości, zbyt niski poziom progesteronu, torbiele czynnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
brandonka77 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 24.06.05, 14:21 ale czy takie objawy zawsze musza swiadczyc o endo? przeciez bardzo duzo kobiet ma takie problemy a nie wszystkie choruja? Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 24.06.05, 15:11 Nie- dlatego wcześniej napisałam, że 100% pewność daje badanie hist-pat. Odpowiedz Link Zgłoś
agulas1 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 10:11 U mnie poza bolesnymi miesiączkami i niemożnością zajścia w ciążę też nie było żadnych objawów. Rzeczywiście 100% pewność daje tylko laparoskopia, ale warto zrobić badanie OM-MA (CA-125), jest to badanie krwi, podwyższony wynik wskazuje z b.dużym prawdopodobieństwem na endometriozę (u mnie wynik był kosmiczny). Poza tym mój gin twierdzi, że w sytuacji starań o dziecko leczenie endometriozy nie ma sensu, gdyż jest długotrwałe i kosztowne, a badania dowodzą, że po tym leczeniu płodność wcale nie wzrasta - lepiej zatem skupić się na wspomaganym rozrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 11:25 ... no chyba, że są torbiele endometrialne na jajnikach, które zaburzają pracę jajników. Wtedy trzeba działać. Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: jakie sa objawy endometriozy?? 28.06.05, 12:00 ja miałam torbiele na jajnikach i bolesne @, więc podejrzewano endometriozę, jednak w trakcie laparo nie stwierdzono ognisk endometriozy, torbiele usunieto, a badanie histopatologiczne równiez nie potwierdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne76 Re: Do Agulas 30.08.05, 17:07 Powiedz mi jaki Ty miałaś wynik ca 125, piszesz o kosmicznym, ja dzis odebrałam i wyszedł 206. Robiłam dziś podczas miesiaczki w 3 dc, a w 20 dc miałam w normie 19,9 robione 2 tygodnie temu. Czemu taka różnica ? Panicznie się boję, podejrzenia są o endo i torbiel na jajniku 3 cm. Boze jak ja się boję.... Odpowiedz Link Zgłoś
mimoooza Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 07:38 Dziewczyny, a czy któraś z Was miała stwierdzoną endometriozę, mimo że nie miała torbieli widocznych na USG? Ja mam podejrzenie tego choróbska - obfite i bolesne @ ze skrzepami, plamienia po, bóle podbrzusza... Od kwietnia bóle b. się nasiliły, są gł. w okolicach jajników i boli mnie praktycznie prawie przez cały cykl, z nasileniem przed @ i po niej. W tym czasie miałam kilkakrotnie robione USG przezpochw. przez dobrego lekarza i na USG nie ma żadnych zmian, żadnych torbieli. Lekarz doradził najpierw się starać, a jeśli przez pół roku nie będzie efektu, wtedy laparoskopia. No i jesteśmy na półmetku starań, a mnie czasem tak brzuch pobolewa, że nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, a inne schorzenia zostały wykluczone Aha, mam jeszcze pytanie co do badania CA125 - czy można je zrobić prywatnie w laboratorium i ile mniej więcej kosztuje? A wszystkim życzę dużo zdrówka i dorodnych fasolek )) Odpowiedz Link Zgłoś
klara_76 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 08:37 Ja nie mialam zadnych objawow (oprocz tego, nie moge zajsc w ciaze), w USG tez nie bylo zadnych zmian, dopiero podczas laparo okazalo sie, ze mam endo. Odpowiedz Link Zgłoś
mimoooza Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:07 Dzięki, przynajmniej tyle wiem, że choroba możliwa i moje bóle mogą mieć przyczynę. Najciekawsze jest to, że kiedy w kwietniu z b. silnym bólem pojechałam do szpitala na izbę przyjęć, lekarz po badaniu ginekol. i USG stwierdził, że nie widzi przyczyny ginekologicznej, a na moje pytanie, czy ogniska endom. niewidoczne na USG mogą dawać takie bóle, stwierdził z całą stanowczością, że nie... A jest to lekarz polecany na Białej liście ginekologów... Na szczęście mój lekarz prowadzący ma inne zdanie. A teraz nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze się starać, a jak nie wyjdzie to laparo. Klaro, życzę Ci bardzo owocnych starań )) Odpowiedz Link Zgłoś
klara_76 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:25 Ja czytalam, ze w USG sa male szanse stwierdzic endo, chyba ze sa torbiele endometrialne na jajnikach. Ale moze sie myle. W kazdym badz razie najpewniejsza metoda jest laparo - no i wtedy mozna nie tylko potwierdzic przypuszczenie, ale tez, jesli sie da, usunac ogniska endo. A laparo sie nie boj. Ja mialam w tym miesiacu i zabieg jest naprawde do przezycia. Jeszcze jestem na zwolnieniu, ale w miare szybko dochodzi sie do siebie. Zycze Ci jednak, zeby w przygotowaniach do laparo przeszkodzila mala fasolka!!!! Mimoooza, rowniez owocnych staran))) Odpowiedz Link Zgłoś
mimoooza Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 31.08.05, 09:30 Z USG masz rację. A czytałam również, że wielu ginów niestety lekceważy objawy choroby i jest rzadko diagnozowana, choć wiele kobiet na nią cierpi Dzięki za słowa o laparoskopii, nie będę się bała jakby co. Życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
akajka ziola o klimuszki 31.08.05, 19:50 czesc dziewczyny wlasnie a moze sprobujcie pic ziolka Klimuszki, na forum bezplodnosci jest przepis na nie. powodzenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda9810 Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 02.09.05, 13:22 Ja początkowo też nie miałam torbieli, tylko płyn w zatoce duglasa. Miałam też straszne bóle brzucha, wrażenie jakby ktoś rozrywał mi jelita, poza tym bolało mnie w prawym boku i promieniowało do prawej pachwiny.(myślałam że to atak wyrostka). Potem pojawiły się wzdęcia i było mi niedobrze po każdym posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
doniaczek Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 27.10.05, 22:00 ehh dziewczyny pomóżcie mi bo czytajac wasze dolegliwosci to po czesci sie zgadzaaja ale ten najwazniejszy nie wystepuje...nie mam bolesnych miesiaczek! ona sa praktycznie nie odczuwalne!ale juz od 3 lat mnie boli tak co pol roku zwykle na jesieni podbrzusze po prawej stronie i mam drobne pecherzyki na jajnikach a do tego jajnik sie skłania w strone macicy!lekarze nie wiedza co mi jest-bylam juz leczona antybiotykami ale znowu mi wrocilo , aha i napocztku mialam brunatna wydzieline ale to bylo 3 lata temu a teraz to juz tylko delikatny ból w dole brzucha...moze znacie jakies inne schorzenie o podobnych objawach? pomózcie.pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
jasko_mama Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 15:35 ja też nigdy nie miałam bolesnych miesiączek, a jednak endometriozę wyhodowałam wiieellką!!!I tez od paru lat miałam diagnozowana dziwną budowe jajnika, ale przy braku innych dolegliwości twierdzono, że to moja natura, a tymczasem to sobie powolutku narastała torbiel endometrialna, która w dniu operacji miała chyba 7x5 cm! Oprócz niemożności zajścia w ciążę nie miałam żadnych objawów, a ogniska endo były wszędzie. Chyba po wykluczeniu innych przyczyn i braku jednoznacznej diagnozy warto zrobić laparo - wtedy ma sie pewność! pozdrawiam Basia Życzę owocnej walki z endo, a że walkę można wygrać świadczą liczną przykłady, między innymi mój ponad dwuletni skarb! )) Odpowiedz Link Zgłoś
doniaczek Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 19:49 bardzo Ci dziekuje za pomoc Młoda Mamo dwuletniego bobaska!tlko z laparoskopią jest maly problem ze to jest badanie przez pochwe? a ja mam 17 lat i nie wspolzyje wiec nie chcialabym byc tak badana...a kiedy Tobie wykryto endometrioze?jakie mialas objawy oprocz tego ze Cie nie bolal brzuch podczas miesiaczki? pozdrawiam <również dwulatka!> Odpowiedz Link Zgłoś
pandziksa Re: Stwierdzona endom. przy braku torbieli 28.10.05, 21:25 Laparoskopia nie jest badaniem przez pochwę tylko do brzucha wkłada sie dwa takie szpikulce i nimi operuje. zostają dwie centymetrowe blizny. Odpowiedz Link Zgłoś