Dodaj do ulubionych

1/3 icsi kosztow spowrotem

30.06.05, 16:03
dzewczyny, jestem taka happy. kolezanka namowila mnie na zlozenie wniosku do
urzedu skarbowego o czesciowy zwrot kosztow z icsi. robilismy w roku 2004 2
podejscia, wiec sie troche kaski nazbieralo. i udalo sie. wlasnie dostalam
poczte. przektoczylismy dopuszczalna granice, na jakies koszta wyjatkowe (nie
mam pojecia jak to sie nazywa po polsku). ale niespodzianka!!!
nie dosc,ze do 3 razy 50% doplaca kasa chorych, to jeszcze to. po prostu szok!
ide w koncu na zakupy!
mam nadzieje, ze w pl tez istnieje taka mozliwosc?
Obserwuj wątek
    • lapis-lazuli Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 16:52
      Fajnie Cismile

Ale zdaje sie, ze zwracaja tylko, jesli "glownym sprawca problemu" jest
      kobieta, bo to sie liczy jako choroba.. u nas glownym jest moj M. wiec moja
      kasa powiedziala, ze za ICSI w ogole nie zaplaci, prywatna kasa M. sie
      zastanawia czy moze cos zaplacic, a moze jednak nie... a ew. zwrotow i tak nie
      bedzie...

W PL, o ile wiem, w ogole nie da sie juz odliczac zadnych kosztow leczenia.

• magdamajewski Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 17:20
        ja mieszkam w usa i tutaj mozna sobie odliczyc koszty leczenia i ivf od
        podatku. Czasami sie jednak to nie oplaca to to wszystko idzie na spacjala
        dodatkowa forme, gdzie uwzglednia sie jeszcze inne wydatki, jak to razem
        przekroczy odpowiednia kwote wtedy sie oplaca inaczej lepiej wziazc ta
        standardowa dedukcje jaka oferuje rzad. Ja w tym roku nie popuszcze i sobie
        odpiesze bo sie troche tego uzbieralo, ale zwrotu nie dostane tylko mam nadziej
        ze wyjde na zero, bo z reguly to my dopacamy - wysokie zarobki (za wysokie zeby
        mniej podatku placic, za niskie zeby dostatnio zyc...)
        Magda
        • naka1 Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 18:05
          w PL można odliczyć od podatku wszystkie faktury na leczenie jeśli jednrazowo
          faktura przekracza 150 PLN. nie musi to być leczenie stałe (np. jak u chorych na
          serce, ze muszą co miesiąc wydawać ileś tam pienidzy) wystarczy aby każde z
          faktur byłą powyzej 150 zł. i tak jesli za opakowanie gonadotropin zapłacę 400
          zl to 250 mogę odliczyć w US. więc bierzcie faktury smile
          • asw3 Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 18:29
            naka 1 - trochę mnie zaskoczyłaś tym że można w Polsce odliczyć jakieś wydatki
            na leczenie. Czy można tez koszty inseminacji ? i innych zabiegów???
      • ewa778 lapis-lazuli 30.06.05, 20:36
        kazda panstwowa kasa chorych jest zobowiazana pokryc polowe kosztow do 3 razy!
        a u nas tez lezy u meza, wiec nie jest to regula, ze US nie zwraca. przeciez
        nigdzie nie jest napisane, czy problem jest z twojej, czy z meza strony. mysmy
        oddali rachunki za lekarstwa, za zabiegi i sie udalo. nikt nie pytal.
        wykorzystalabym to jeszcze, bo od przyszlego roku nie beda juz wogole doplacali.
        • lapis-lazuli Re: lapis-lazuli 30.06.05, 21:05
          u nas bylo w skrocie tak. Ja jestem w GKV, maz w PKV. W takiej sytuacji GKV
          zwraca koszty osoby u nich ubezpieczonej. GKV poprosila o wyniki badan. Wynika
          z nich,ze powodem ICSI jest nasienie. GKV napisala, ze w zw. z tym, ze
          Hauptverursacher jest w PKV, to PKV ma placic. Jesli zas PKV nie zechce placic,
          mam sie zglosic raz jeszcze, wtedy byc moze cos pokryja.

PKV zas obecnie sie zastanawia. Wzieli wyniki moje i M, troche trzeba bylo
          powtorzyc - no i czekamy, co powiedza. Czesc wynikow moich jest z Polski, wiec
          pewnie kaza jeszcze raz badania robic - niestety juz sie tu z tym spotkalam.

Jest szansa, ze PKV pokryje wszystko (ale pewnie do 2x) - zobaczymy.

Nie chcemy probowac dopoki nie wiemy, ile nam kasa zaplaci.

• cetka Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 18:42
      w polsce?????? jak to? z jakiego przepisu? ja nic nie wiedzialam!!!!
      • naka1 Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 19:58
        dziewczyny. mam w rodzinie kierownika US więc się dowiem wszystkeigo i wszystko
        wam powiem, troszke cieprliwości prosze. smile. wiem, że mozna odliczać leki bo mój
        olciec jest chory i miesięcznie wydaje na tabletki około 150 zł ale to za mało
        by mógł odpisywac od podatku i nie dostaje zwrotów. faktura musi być powyżej 150
        zł. mam nadzieję, ze na każde leczenie zresztą chyba by urzędaski nie sprawdzali
        każdej nazwy leku. nie wiem jak z zabiegami. dowiem się na pewno bo mnie samą to
        interesuje. i jak będę coś wiedzieć to puszcze wam posta.
        • cetka Re: 1/3 icsi kosztow spowrotem 30.06.05, 20:37
          naka - mozna odliczyc leki? jakiekolwiek, tylko 1-razowa fra musi byc na > 150
          zl???? moze to chodzi tylko o jakies przewlekle choroby? bo np. jak ja stale
          biore od 2 lat metformax, to mi duza znizka nie przysluguje, tylko cukrzykom,
          mimo, ze i ja i cukrzyk bierzemy tego tyle samo i stale - takie durne przepisysad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka