Dodaj do ulubionych

Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hormonów

18.07.05, 12:40
Dzień dobry!
Właśnie się przeraziłam wynikami moich hormonków robionych w 22 cyklu (cykle
28 dniowe). A wogóle to nie umiem w żaden sposób przeliczyć moich norm (w
jakichś dziwadłach podano i wyniki i normy)
Oto one:
Prolaktyna h-PRL 745 ulU/ml (norma 31-818) (te u to z jakąś kreską) - pewnie
dużo za wysoka !!!
Progesteron P 63 nmol/l (norma dla fazy lutealnej 8,00-75,00)

Obserwuj wątek
    • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 13:06
      Za wcześnie wcisnęłam jakiś klawisz.

Pozostałe wyniki:

6 dzień cyklu
      Luteotropina LH 6,6 mlU/ml (norma f.folikkul. 9,6 - 27,1)
      Foliotropina FSH 8,4 mlU/ml (norma f.folikkul. 2,2 - 15)
      Estradiol 240 pmol/l (norma f.folikkul. 210 - 840)

Oraz testosteron T 3,2 nmol/l (norma 0,3 - 3,1) - przekroczyłam niedużo - co to
      znaczy, jak to czytać łącznie z niezbyt wysokim estradiolem???

Czyżbym była kompletnie rozregulowana!!!

Boję się, że przy takich wynikach nigdy nie zajdę w ciążę.

Bardzo, bardzo proszę o p o m o c!!!
      Dziękuję
      • monia515 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 13:35
        www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1873,2
      • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 11:08
        ERRATA
        Walnęłam głupotę przy podaniu norm na moich wynikach dla LH
        Powinno być: Luteotropina LH 6,6 mlU/ml (norma 0,8 - 27,1)
        Przepraszam
    • monia515 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 13:38
      www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/a/spis_a.htm
      • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 14:01
        Monia 515.
        Znam te strony.
        Nie wiem czy zauważyłaś, ale moje wyniki (i normy badań) są podane w innych
        normach. Poza tym mam normy badań na wynikach. Wiem jednak, że niektóre wyniki
        porównuje się do innych, jak również to, że powinny występować ze sobą w
        odpowiednim stosunku.
        Mimo wszystko dziękuję za pouczenie.
    • to-ja-007 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 13:51
      Przede wszystkim nie panikuj. Wyniki nie sa takie zle. Powinien lekarz zbadac
      czy nie masz PCO i czy jest owulacja. (Z jednej strony masz nieco podwyzszony
      testosteron ale za to LH jest nizsze niz FSH - dlatego z wynikow mozna tylko cos
      podejrzewac).

Zrob jeszcze TSH, bo wysoka prolaktyna i niskie LH czasami sa spowodowane
      niedoczynnoscia tarczycy. Jesli TSH wyjdzie wieksze niz 2.5 to zrob fT4, fT3 i
      przeciwciala tarczycowe i do endokrynologa.

pozdrawiam
      ula
      • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 13:56
        Ula
        Tarczyczę robiłam - wyniki dobre (TSH, T4) - nie mam ich przy sobie więc nie
        mogę podać wartości, patrzyłam też na wyniki z 2003 r. Były również w normie.
        Dzięki za odpowiedź.
        • naka1 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 14:12
          przede wszystkim się nie martw! testosteron za wysoki to nie jest jeszcze taka
          zła sprawa. tej wielkosci wyniki lekarze często "olewają". ale warto za jakieś
          3-4 miesiace powtórzyć testosteron tylko na poczatku cyklu njalepiej. etsradiol
          się nie martw. ale wynika z tego, ze oswulacji mogło nie być. chociaż 6 dzień to
          moze zbyt szybko by stwierdzić. spróbuj estradiol powtórzyć okolo 9 dnia cyklu.
          masz jednak takie cykle jak ja a ja 6 dnia zazwyczaj przy owu miaąm już wysoki
          testosteron. więc raczej owulacji mogło nie być.
          TSH nie ważne czy jest w normie. wazne aby było ponizej połowy normy. górne
          garnice TSH to juz spory problem wiec raczej napisz jakie to wyniki.
          co do pozostałych to są ok. ja jednaks tawiam na brak owulacji. smile
          będzie dobrze. napsz gdzie się leczysz i co mówi o tym lekarz i jakie jeszzce
          mialaś badania.
          • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 18.07.05, 14:37
            Dziękuję ślicznie Naka, że się odezwałaś.

Niestety nie mam przy sobie wyników tarczycy - podam jutro dobrze?
            W czwartek wybieram się do gina, aby mi dał skierowanie na przeciwciała
            cytomegalii i przy okazji poproszę o estradiol (tu przy okazji muszę
            powiedzieć, że mam odrobinę szczęścia, bo mam przychodnię zakładową na
            Św.Barbary, może te i inne badania będę mogła tam robić nieodpłatnie, jeszcze
            tego nie wiem, bo nie sprawdziłam).
            Dotychczasowe badania robiłam w Szpitalu Św.Zofii.
            Nie znam jeszcze swojego lekarza.
            Wybieram się do niej 27 lipca.
            To pani Padzik-Moczydłowska przyjmująca w prywatnym gabinecie.
            Dlaczego ona:
            - bo była polecana na forum,
            - bo mam do niej blisko,
            - bo nie lubię wielkich szpitali i instytucji typu NOVUM,
            - bo podobno będąc jej prywatnym pacjentem można robić bezpłatnie badania w
            Szpitalu Św. Zofii
            - bo ponoć monitoring robi bezpłatnie
            - bo jeszcze podobno pracuje w NOVUM.
            Jak będzie okaże się w następną środę.

Naka jestem dopiero na początku drogi.

Zrobiłam jeszcze morfologię, mocz, ob, poziom żelaza, wapnia i innych.
            Prócz tego toksoplazmozę. Jestem po pierwszej szczepionce p-ko żółtaczce.
            Przebadałam też mojego m. - wyniki w normie poza jednym - ma bakterie E.Coli.
            Poza tym robię sobie wykresiki temperatur, jem folik i olej z wiesiołka, oraz
            piję ziółka.

Niedługo skończę 34 lata - więc nie wiem czy nie jest za późno.
            O dziecko staramy się (bez ingerencji lekarskich) od prawie 4 lat.
            • malwinkas do Naki 19.07.05, 08:33
              TSH - 0,759 ulU/mL (norma 0,4-4)
              FT4 - 1,45 ng/dl (norma 0,8 - 1,9)

Natomiast wyniki testosteronu są z 22 dnia cyklu (nie napisałam bo myślałam, że
              to nie ma znaczenia)
              Estradiol z 6 dnia cyklu.
              Najbardziej niepokoi mnie jednak ta prolaktyna.
              Na którymś wątku przeczytałam, że zbicie wysokiej prolaktyny może trwać latami.

Byłabym Ci wdzięczna za odpowiedź.
              Pozdrawiam cieplutko.
              I napisz jak się czujesz po IUI.
              • naka1 Re: do Naki 19.07.05, 09:48
                słuchaj ja tez miaam wysoką prolaktynę. w maju sięgnęła ona 56 jednostek przy
                normie do 25 smile teraz biorę bromergon i czuję się swietnie a czerwcowa @ po
                bromergonie to była "przyjemność" smile sięc się nie martw.
                jak na moje oko - i dziewczynz wątku które mają problemy z tarczycą to jest ona
                jak najbardziej ok. ja mam podobne normy i dziewczyny twierdzą, ze najlepiej jak
                jest około 1.
                po IUI czuję się dobrze. przez anstęne 24 godz bolał mnie strasznie pracujacy
                jajnik i w ogóle brzuch ale jest ju dobrze, teraz zcasem kłuje smile mam jakies
                duże piersi lekko drażliwe ale to epwnie po pregnylu bo on długo utrzymuje się w
                organiźmie. poza tym jest ok - nie mam tylko apetytu. nie nastawiam się na nic
                ale boję sie jka nie wiem co.
                • malwinkas Re: do Naki 19.07.05, 10:28
                  Naka dziękuję, trzymam za Ciebie kciuki.
                  To Ty pierwsza powitałaś mnie na tym forum i dzięki Tobie mój m. zrobił
                  przeciwciała przy okazji badania nasienia.
                  Dziękuję
                  • naka1 Re: do Naki 19.07.05, 10:35
                    nie ma za co dziękowac. ty też powinnaś te przeciwciałą zrobić bo ttylko u
                    jednego partnera nie wyjaśniają one wszystkiego. Jak u Ciebie z leczeniem? gdzie
                    się leczysz? czy próbujesz naturalnie czy IUI?
                    • malwinkas Re: do Naki 19.07.05, 10:47
                      Co do leczenia to jestem na początku drogi - spójrz kilka wątków do góry tam Ci
                      napisałam.
                      Dlaczego tak późno - 13.12.2000 r. umarł mój chłopak.
                      Od prawie czterech lat jestem w związku i staramy się o dzidzię - narazie było
                      naturalnie. Ciągły brak kasy, spłata kredytów i nerwy - 31.12.2002 - wypadek
                      samochodowy z naszym udziałem. Prawie półtora roku on nie pracował - dopiero od
                      początku tego roku w miarę stabilna sytuacja. Szkoda gadać o tym co było.
                      Oczywiście liczę się z konieczności IUI, ale na in-vitro nigdy nie będzie nas
                      stać.
                      • naka1 Re: do Naki 19.07.05, 11:11
                        wysłąląm ci małe info na priva. jeśli chcesz to sie odezwij
                        • malwinkas Re: do Naki 19.07.05, 11:29
                          Ja też Ci odpisałam na gazetową pocztę.
    • to-ja-007 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 11:41
      Masz racje TSH masz rzeczywiscie ok.

Pogadaj z lekarzem o tym LH. Niskie LH moze powodowac, ze nie ma owulacji -
      dlatego warto zbadac czy jest pik LH (np. przez testy owulacyjne) oraz zrobic
      monioring owulacji.

Ta prolaktyna moze cos psuc ale nie musi (to jak jak z TSH - normy sa dosc
      szerokie).
      Dlatego ten monitoring owulacji przydalby sie rowniez ze wzgledu na prolaktyne.
      Poza tym reszta wynikow nie masz sie co przejmowac.

• malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 11:54
        Ula biję się w piersi za wywołanie zamieszania. Sprostowałam u góry ale pewnie
        trudno doczytać:
        ERRATA
        Walnęłam głupotę przy podaniu norm na moich wynikach dla LH
        Powinno być: Luteotropina LH 6,6 mlU/ml (norma 0,8 - 27,1)
        Przepraszam.
        Obawiam się bo w stosunku do norm:
        - niski estradiol
        - wysoki testosteron
        - wg mnie bardzo wysoka prolaktyna.
        Dzięki, dzięki za odpowiedź.
        Pozdrawiam
        • tekla12 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 15:35
          Prolaktyna faktycznie do zbicia, w ng/ml wychodzi na poziomie 37. Niskie lh
          jest w porządku, przy wysokich stężeniach poza owulacją nie ma piku i
          pęcherzyki nie pękają.
          • malwinkas Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 16:52
            Tekla
            Ja nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czy przy wysokiej prolaktynie to jest
            tak, że bolą piersi? Bo u mnie tak jest od dawna. Czekam na @ z utęsknieniem,
            bo wtedy przechodzi. Na początku tego roku byłam u gina nawet, bo mi bolące
            guzki wyrosły na piersiach. Okazało się, że to zapalenie kanalików mlekowych
            czy jakoś tak podobnie.
            Dziękuję za odpowiedź.
    • wiktoria33 Re: Naka, dziewczyny proszę o pomoc - interpr.hor 19.07.05, 17:00
      prolaktyna faktycznie za wysoka ale to nie problem
      ja mialam 790 biore po jednej tableteczce bromergonu na noc i spadla pieknie-
      do 340
      nie martw sie, idz do gina
      pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka