Dodaj do ulubionych

chyba nie pęka pęcherzyk

22.08.05, 12:16
testy na owulację wychodzą pomyślnie, próbujemy, zajrzałam do wcześniejszych
badań usg za każdym razem "płynu w zatoce Douglasa nie stwierdzono", a to
znaczy że pęcherzyk nie pękł, dlaczego? co z tym zrobić? wiem, że prolaktyna
blokuje pękanie pęcherzyków, ale obecnie na Norprolacu jest w normie, więc co
jeszcze?
Obserwuj wątek
    • naka1 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:23
      pzred owu kiedy pęcherzyk będzie miał około 20 mm najlepszy jest pregnyl
      • kaszamw naka1 22.08.05, 12:36
        kilka razy dostałam pregnyl i nic sad
      • inga30 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:42
        sprawdz na USG, czy pęcherzyk przekształaca się w torbiel. Mnie równiez testy
        wychodzą , a pęcherzyk nie peka. Oznacza to że jest pik LH, ale pęcherzyki nie
        pękają. Pregnyl pozwala dojrzeć komórce jajowej, ale jeśli przyczymna tkwi w
        strukturze jajnika ( Zespół LUF) - nie pomaga. Koniecznie zrób monitorowanie 2-
        3 cykli i obserwuj co się dzieje z pęcherzykami, możesz poprosić o pregnyl, ale
        jedyną metodą na zdiagnozowanie zespołu niepękających pęcherzyków jest
        mionitoring. Jeśli to LUF nie pękną po pregnylu.
        • invicta1 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:43
          iNGA CO WTEDY? LAPAROSKOPIA?
          • inga30 Re: invicto 22.08.05, 12:48
            wtedy mój gin mówi że trzeba te komórki igłą wyjać z pecherzyków przy punkcji-
            czyli tylko in vitro, laparoskopie miałam ona niewiele pomaga. Robi sie tez
            czasem wypalanie dziurek w jajnikach brrrr, ale tu kazdy gin którego pytalam
            czy warto był sceptyczny , że nie może z czystym sumieniem powiedzieć żeby mial
            pacjentki którym to pomogłosad. Próbowałam te jajniki stymulowac, ale wtedy mam
            4-5 niepeknietych pecherzyków, co grozi znowu laparoskopia celem usunięcia
            torbieli. Wredna dolegliwośc bardzo.
        • inga30 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:44
          teraz dopiero przeczytałam że miałaś podawany pregnyl. Pregnyl sprawia że
          komórka dojrzewa w określonym momencie, ale nie wywołuje pękania pechherzyka.
          Czyli nic nam po dojrzałej komorce skoro nie została uwolniona. Koniecznie rób
          monitoring.
          • justynek13 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:47
            jezu inga ale mnie nastraszyłaś!
            ja mialam podany pregnyl i koniec od tamtej pory nie bylam u lekarza a ciagle
            mnie pobolewa prawy jajnik
            moze mam juz tam torbiel wielkosci jaja kurzego!!!!
            • inga30 Re: to cię teraz pocieszę 22.08.05, 12:50
              te torbiele zawsze prawie wchlaniaja sie w trakcie @, a jak nie to dostaję
              antyki na miesiąc i wtedy sie wchlaniaja. Acha i przenigdy mnie nie bolą.
              • justynek13 Re: to cię teraz pocieszę 22.08.05, 13:35
                inga30 napisała:

> te torbiele zawsze prawie wchlaniaja sie w trakcie @, a jak nie to dostaję
                > antyki na miesiąc i wtedy sie wchlaniaja. Acha i przenigdy mnie nie bolą.
                acha no to dziekujesmile))))
            • dawida_24 justynek 22.08.05, 12:53
              ja miałam w poprzednim cyklu torbiel. Po pregnylu pęcherzy nie pękł. I @
              dostałam dopiero tydzien po spodziewanej @. Ależ jaka była strasznie bolesna sad
              • justynek13 Re: justynek 22.08.05, 13:37
                dawida_24 napisała:

> ja miałam w poprzednim cyklu torbiel. Po pregnylu pęcherzy nie pękł. I @
                > dostałam dopiero tydzien po spodziewanej @. Ależ jaka była strasznie bolesna :
                (
                ja miałam dzień przed terminrm @ fakt bolesna
                a teraz caly cykl mija 44 dc i czekam i nie chce sie zjawic@ małpa wredna!!!
                • dawida_24 Re: justynek 22.08.05, 13:52
                  wiesz, podpowiem ci, że skoro wyszła ci jedna kreska, to spróbuj innych środów.
                  Wypij z kilka kieliszków smileA nuż dostaniesz...słyszałam że komuś z moich
                  znajomych pomogło smile) Chyba że nie jesteś całkowicie pewna, to lepiej nie pij
                  • invicta1 Re: justynek 22.08.05, 14:08
                    mi @ przyspiesza sex-serio
                    • dawida_24 Re: justynek 22.08.05, 14:14
                      dokładnie tak. Więc masz dwa sposoby do wykorzystania. Chyba że połączysz je
                      razem big_grin
                    • justynek13 Re: justynek 22.08.05, 15:03
                      invicta1 napisała:

> mi @ przyspiesza sex-serio
                      hahaha ale sie usmialam, nie u mnie
                      mam wrazenie ze jestem jak oslica uparta i ociezala jak slon
                      • invicta1 Re: justynek 22.08.05, 15:11
                        przyspiesza-a dokładnie skurxcze macicy podczas orgazmu-warto spróbowaćsmile
                        • justynek13 Re: justynek 22.08.05, 15:21
                          invicta1 napisała:

> przyspiesza-a dokładnie skurxcze macicy podczas orgazmu-warto spróbowaćsmile

no napewno jak macica jest juz ukrwiona i gotowa

a moja albo nie jest gotowa albo... i wtedy nie chce slyszec o zadnych
                          skurczach przez 9 miesiecysmile
                  • justynek13 Re: justynek 22.08.05, 15:00
                    no własnie juz sprobowalam mialam kaca giganta a teraz...
                    sie boje
                    bo nie jestem pewna , jak mam byc?
        • kaszamw ingo 22.08.05, 14:35
          Widze, że duzo wiesz na ten temat. Fajnie że się tym dzielisz. Ja miałam
          oczywiście monitorowane cykle. Jak dostanę się do wyników badań to powiem Ci
          szczegółowo. Ogólnie opisy monitoringów były takie: dużo drobnych pęcherzyków,
          jeden, dwa większe dorastały do 18 mm, płynu w zatoce Douglasa nie stwierdzono.
           Tak, jak pisze jedna z dziewczyn po Pregnyl okres miałam później i okropnie
          bolesny.
      • naka1 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:50
        słyszałam, ze pomocne jest też nakłuwanie jajników, wówczas otoczka wokół
        pęcherzyka nie jest tak gruba. ale nie wiem na ile to prawda. znam za to osoby,
        którym to pomogło mimo PCO i braku owu.
        • inga30 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 12:54
          tak to nakłuwanie i wypalanie to to samo, ale polecają je właśnie raczej przy
          PCO, a nie przy LUF, przy LUF jest zawsze jeden ładny pecherzyk dominujacy,
          który rośnie i rosnie, ale nie peka, a przy PCO jest ich zdaje się duzo, ale ni
          chca rosnać.
          Naka , a moze wiesz u kogo te osoby robiły to nakłuwanie?? Bo podobno trudno o
          dobrego specjalistę.
          • naka1 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 13:04
            hej. nie wiem niestety. ale skoro jestem z Wielkopolski to z pewnością był to
            Wrocąw, Poznań albo ewentualnie Łódź, Katowice. te okolice. nie mam specjalnie
            mozliwosci żeby teraz zapytać, ale jeśli tylko coś będ wiedieć to na pewno dam
            znać. jedę za kilkanaście dni na HSG to popytam lekarza i coś tam sie dowiem.
    • dziobek25 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 14:37
      Ja mam dokładnie to samo. Od 3 cykli nie pękł ani razu mimo choragonu 1000 i
      decapeptylu. Ale jest we mnie mała nadzieja. Właśnie wróciłam z kliniki i jest
      1 pęcherzyk 16mm w 10 dniu cyklu. To mój 2 cykl z clo. Przedtem urosły 2
      mutanty i rosły bardzo szybko - wiedziałam ze nie pękną, bo i zastrzyk był za
      późno (jak miały po 24mm). Teraz jest 1, rośnie normalnie, Lh i estradiol
      super, więc jeszce 2 dni i zastrzyk. Mam nadzieję, ze tym razem pęknie.
      Pozdrawiam.
    • b.dori Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 15:16
      u mnie tez prawdopodobnie nie pęka,choc nie miałam całego cyklu
      monitorowanego,bo poszłam do gin w 14 d.c z innym problemem ,a ten przy okazji
      zrobił usg i był pęcherzyk 16 mm ,endometrium 9 mm ,płynu nie było.Natomiast
      juz w 25 dz.cyklu dostałam @ która była zupełnie niebolesna.Tez mam hiperp
      biorę Parlodel.
      w międzyczasie zrobiłam w 22 d.cyklu progesteron i wyszedł 12,67 przy normie
      1,7-27 .
      Jak myślicie czy miałam jajeczkowanie ,czy ta ostatnia faza nie była
      zakrótka ,widze że sie znacie na tym .
      Pozdrawiam
      • inga30 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 15:44
        teoretycznie jeśli cykl miał 24 dni- owu powinna być okolo 10,11 dnia cyklu,
        więc chyba jej nie bylo jesli w 14 dniu pęcherzyk byl taki nieduży, ale na
        pewno żeby powiedziec pow. byc monitoring.
        • ola07 Re: chyba nie pęka pęcherzyk 22.08.05, 16:37
          Hej
          Mam pytanie ,jestem na cyklu Clo+ Duphaston,miałam raz robione USG i w 11dc
          pęcherzyk18,9mm,potem już nie miałam monitoringu, bo wyjechałam,ale mierzę
          temperaturę i miałam skok z 36.6 na 36.9,czy jeśli skok był mogę mieć nadzieje
          że pęcherzyk pękł?,dodam że na drugim jajniku mam wyhodowaną torbiel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka