ela333 29.09.05, 19:22 tego też nie wiem, co to jest, do czego słuzy. Biorę bromek od pó roku, robiłam w trakcie jego przyjmowania badanie, prolaktynka świetna, unormowana, ale jeszcze robić ten test? Po co? I ile on kosztuje bez skierowania? Dzięki.................))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egiptorka Re: PRL - test z metokopramidem 29.09.05, 19:44 Ja robiłam ten test miesiac temu. kosztuje 60zł. Ta długa nazawa na m - metokro... polega na tym , ze jest to badanie prolaktyny z obciążeniem. Trwa 3 godziny najpierw pobieraja , potem podaja tabletke tej własnie meto....i po godzinie znowu pobieraja a nastepnie 3 raz za godzine. jak powiedziala mi lekarka prl jest ok jezeli po tej tabletce wzrosnie do 8 w stos do pierwszego pobrania i po 3 pobraniu opadnie. jak nie to za wysoka. Na badanie na czczo na poczatku cylku zaraz po miesiączce.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ela333 Re: PRL - test z metokopramidem 29.09.05, 22:01 A gdzie robiłaś to badanie? Czy te trzy godziny trzeba siedzieć w laboratorium? Jesli się okaże, że jednak PRL jest za wysoka po obciążeniu, to o czym to świadczy? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ida-sierpniowa Re: PRL - test z metokopramidem 30.09.05, 08:40 Też zawsze robię test z MTC, który ma pokazać, jak zachowuję się nasza prl w reakcji na stres. I jeśli jej poziom jest wyższy ponad pięć razy w porównaniu do pierwszego wyniku, to niestety za dużo (powinien być max 2-5 razy większy). Po pierwszym badaniu moja podstawowa prl była idealna, ale za to po MTC 23x więcej, no i łykam sobie bromek... Odpowiedz Link Zgłoś
egiptorka Re: PRL - test z metokopramidem 30.09.05, 20:44 Ja badanie robiłam w łodzi naw Salve ale zrobisz w kazdym prywatnym laboratotium. Moja PRL po pierwszym pobraniu była w normie, pozniej wzrosła 11 RAzy za 3 pobraniem opadła do 9 razy....Tak , ze tez zle i biore oczywiscie bromergon.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kreska113 Re: PRL - test z metokopramidem 02.10.05, 12:06 No to możemy sobie rękę podać - na czczo PRL w normie, ale jej poziom po tabletce po godzinie podniósł sie 29! razy. No i też łykam sobie bromocorn 1/2 tabletki co wieczór. Niedługo kolejna wizyta u endokrynologa i zastanawia mnie, że dała mi skierowanie tylko na PRL bez obciążenia - no to skąd będzie wiedziała jak się sprawy mają? Przecież ostatnio ten pierwszy wynik był w porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
ela333 Re: PRL - test z metokopramidem 03.10.05, 21:33 no właśnie, przecież jak się bierze bromek, to stężenie PRL normalnie spada, a jeszcze to obciążenie - to wskazuje, że co? Że normalnie, tak na prawdę ten bromek nic nie daje???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
tear35 Re: PRL - test z metokopramidem 03.10.05, 22:51 Dziewczyny, mój lekarz powiedział, że to badanie w dowolnym dniu cyklu i nie na czczo. a Wy jak robiłyście?? Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: PRL - test z metokopramidem 04.10.05, 17:03 w dowolnym dniu, ale pierwsze pobranie krwi na czczo, nastepne po zażyciu leku (ale też bez jedzenia i picia) Odpowiedz Link Zgłoś
niunia90 Re: PRL - test z metokopramidem 04.10.05, 07:45 Mój lekarz też kazał zrobić w dowolnym dniu cyklu i nie koniecznie na czczo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś