jolanta.grebska 04.10.05, 13:14 Proszę o opinie Panie, które się z tym zetknęły/są po zabiegu. Ja sama świeżo zetknęłam się z tym tematem, szukając metod leczenia mięśniaków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jomale Re: Embolizacja 04.10.05, 13:29 Moja koleżanka to pzreszła z powodu mieśniaków macicy. A chciała je usunąć bo to nie pozwalało jej zajść w ciąże. Mięsniak sie zmniejsyzł po jakimś czasie, ale podobno pogyrszyły sie szanse na zajście w ciążę. Embolizacja doprowadziła do tego ze "odcieto" dopływ krwi rwniez do jajnika. Mysle ze tzreba sprawe naparwde pzremyślec i udac sie do kilku lekarzy i wyciagnać średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kkkkk4 Re: Embolizacja 04.10.05, 14:06 Takie zabiegi wykonuje się w SPSK1 w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta.grebska Re: Embolizacja 04.10.05, 14:29 Tak, wiem, że w Lubline to się wykonuje. Interesują mnie dodatkowo komentarze osób, które się na to zdecydowały bądź nie, są bowiem różne opinie na temat tej metody i jej ewentualnych skutków. Ja sama stoję przed decyzją; nie wiem, jaką drogą pójść... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkkkk4 Re: Embolizacja 04.10.05, 14:41 Jak leżałam w tym szpitalu były przyjezdne pacjentki, które przechodziły ten zabieg. Z tego co wiem również wcześniej rozważały wszelkie "za" i "przeciw" zanim podjęły decyzję. Bezpośrednio po zabiegu były bardzo zadowolone, dobrze się czuły i chyba dość szybko powychodziły do domu. Szczeghólne jedna pani z Wroławia dała się we znaki całemu oddziałowi bo była bardzo "rozdrta" i całymi dniami siedział u niej jej chłopak co strasznie przeszkazdzało osobom z jej sali Co do samego zabiegu- metoda z tego co wiem jest mało inwazyjna, przeprowadzany chyba w płytkiej narkozie i ja bym chyba zaczęła właśnie od tego. Pewnie u jednych skutek jest dobry u innych nie, ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała. W medycynie zawsze jest 50/50. Swoją drogą mam duże zaufanie do lekarzy z tego szpitala, więc mimo, że ten problem mnie osobiście nie dotyczy polecałabym Ci spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Embolizacja 04.10.05, 14:51 Wklejam post z forum bociana: Mój problem jest taki - 2 lata temu wykryto u mnie mięśniaka 4,5x5cm. Moja ówczesna pani ginekolog doradziła obserwację guza i jednoczesne starania o ciążę. Ponieważ roczne starania nie przyniosły żadnego efektu, a guz się powiększał, postanowiliśmy udać się na konsultację do kliniki leczenia niepłodności. Tam z całą pewnością stwierdzono, że przyczyną braku ciąży jest mięśniak - wówczas już o wielkości 7,5x7,5 cm. Mięśniak wrastał w śluzówkę macicy sporą częścią swojej powierzchni, powodował długie, obfite krwawienia, ból o potężnym nasileniu (uśmierzany lekiem ketonal forte). Cykle stały się nieregularne, pojawiły się plamienia. Lekarz w klinice powiedział, że wyjściem jest operacja, bądź doprowadzenie do uzyskania ciąży mimo obecności mięśniaka. Kolejne konsultacje zakończone skierowaniem na operację. Trudno mi się teraz tłumaczyć z decyzji o zrezygnowaniu z tej drogi, bowiem złożyło się na nią wiele, naprawdę wiele czynników. Niemniej jednak - zdecydowałam się na zabieg embolizacji tętnic macicznych w Lublinie. Został on przeprowadzony w maju tego roku. Od tego czasu mięśniak zmniejszył się o blisko połowę, wszelkie dolegliwości z nim związane ustąpiły całkowicie. Lekarz z kliniki, u którego ostatnio byłam powiedział, że drastycznie zmniejszyłam swoje szanse na zajście w ciążę. Że wraz z guzem zmniejsza się moja macica, co powoduje, że wciąż jestem w punkcie wyjścia. Zdaniem lekarza moje wyniki FSH (14 jednostek) są również wynikiem embolizacji (rok wcześniej 11). Podobnie cykle bezowulacyjne (prawda jest taka, że nie wiem czy nie występowały wcześniej, bowiem nikt tego nie obserwował). Czy jest Pan w stanie powiedzieć na tej podstawie jakie są teraz możliwe drogi postępowania? Nadmienię, że mam również podwyższoną prolaktynę (30 jednostek), którą własnie zaczęłam leczyć (czy to nie ona może mieć wpływ na pojawienie się cykli bezowulacyjnych?). Wiek - 31 lat. Wcześniej nie rodziłam, nigdy nie byłam w ciąży. Starania o dziecko od 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta.grebska Re: Embolizacja 04.10.05, 15:57 Moja sytuacja wygląda następująco: również nigdy wcześniej nie rodziłam. Niedawno wykryto u mnie mięśniaki, niestety umiejscowione tak, że nie ma możliwości ich wyłuskania z małym uszczerbkiem dla macicy, a z drugiej strony utrudniałyby zajście w ciążę i jej utrzymanie. Dodam jednak, że wcześniej nie starałam się o dziecko, odsuwając to do przyszłości. Teraz jestem bardzo zaniepokojona. Mięśniaki powodują u mnie podobne dolegliwości do tych opisanych przez Ciebie plus dodatkowo parcie na pęcherz - wyjątkowo nieprzyjemna sprawa. Dowiedziałam się m.in. o embolizacji, ale jednocześnie doszły do mnie informacje o efektach negatywnych tej metody – powodowanie niedokrwistości macicy ect. Ponadto pozostaje konsultacja u dobrego endokrynologa, gdyż problemy z mięśniakami i niepłodność to też może być wynik zachwianej gospodarki hormonalnej. Więc na Twoim miejscu zwróciłabym na to szczególną uwagę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Embolizacja 04.10.05, 16:58 To nie jest post mojego autorstwa tylko cytat. Problem jest mi znany, bo mam nie tylko pojedyncze spore mięśniaki ale również mięśniakowatą macicę. Udało mi się zajść w ciążę i ją utrzymać. Mięsniaki mam nadal, bo w trakcie cc okazało się, że wyłuszczanie nie ma sensu. Lekarze zajmujący się niepłodnością mają sceptyczny stosunek do embolizacji, uważają to raczej za sposób na pozbywanie się przykrych dolegliwości bez konieczności usuwania macicy. Z mięśniakami można próbować zajść w ciążę, bez sprawnych jajników szanse są nikłe. Myślę, że powinnaś być dokładnie zdiagnozowana - jakiego rodzaju, rozmiaru i lokalizacji są mięśniaki, czyli usg i hsc. No i posłuchać, co ma do powiedzenia kilku naprawdę uznanych specjalistów. Inaczej to tylko gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: Embolizacja 04.10.05, 19:58 jola - własnie o tym poście tej dziewcyzny pisałam wczesniej. znam z forum bocianowego. W tej chwili lekarze poweidzieli jej ze koniczne jest wyciecie meisniaka z kawałkeim macicy. Naprawde trudno jest cokowielk ci doradzic, bo jeden pzrypadek jeszcze o niczym nie świadczy. Wazne jest gdzie jest ten mieśniak, jaki jest duzy, w jakim jestes wieku itd. Przypusczam ze powinnas naparwde rozpoznać ten temat = udac sie do róznych Klinik czy lekarzy! Aha i podobno embolizacja juz nie jest na kase chorych wieć ok. 4000 tysiecy kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś