Dodaj do ulubionych

prolaktyna

25.10.05, 13:28
czy prolaktyna 31,31 przy normie do 25 to duza nadwyzka czy to
hyperprolaktynemia???/ bardzo sie boje mam pcos prosze o odp????
Obserwuj wątek
    • milutka31 Re: prolaktyna 25.10.05, 13:37
      Nie martw się, szybciutko ją zbijesz, tylko że lecznie nie jest zbyt przyjemne
      do czasu kiedy przyzwyczaisz sie do leków. Paskudne działania uboczne. Ja taka
      prl miałam po 3 mieś lecznia tak więc moge powiedziać że Twoja jest niewielka
      chociaz jest i trzeba bedzie sobie troche pomóc.Jakby co to wal jak w dym smile
      gg 9502582, albo alex_79@o2.pl
      • b.dori Re: prolaktyna 25.10.05, 16:06
        nie jest aż tak wysoka,moja była 75ng/ml po 1,5 roku bromka teraz parlodel
        zbiłam ja do 24 ,ale nadal jeszcze biorę leki bo na ciążę to jeszcze troszke
        zadużo ,ale czsami przy mojej obecnej i twojej prl można zajsc w ciążę .A w
        którym dniu robiłas badanie ,najlepiej w 3 d.c robic
    • bacardi2003 Re: prolaktyna 25.10.05, 23:08
      w moim przypadku pomimo wyniku 32,80 jajeczkowanie jest z tym że bardzo
      bolesne, warto też badania prolaktyny ponawiać, ponieważ stres ma również wpływ
      tak więc kazdy przypadek jest inny
      pzdr
    • feiniel Re: prolaktyna 26.10.05, 09:09
      hej! ja mam 28,8 i też nie wiem co mi na to ginka powie. kazała mi tez zrobić
      testosteron i wyszło mi <20. nie mam pojęcia co to oznacza
      a pcos stwierdzil u mnie inny gin 4 lata temu - i albo sie pomylił (ale fakt,
      ze miała wysoki testosteron)albo już mi przeszło bo teraz byłam u kilku i nikt
      nie stwierdził pcos - ale wiem na pewno z innych żródeł, że to wyleczalne wiec
      głowa do góry - będzie dobrze smile
      • dudusiam Re: prolaktyna 26.10.05, 10:22
        jeśli miałąś pco i teraz nie masz to tylko i wyłącznie była to zła
        diagnoza...bo z pco nie można się wyleczyć uncertain

a ja mam PRL 20,88 smile ale Androstendionu 4,04 przy normie do 3,30...więc nie
        wiem jak bedzie mnie prowadziła do ciąży uncertain
        • milutka31 Re: prolaktyna 26.10.05, 10:47
          Dudusiam Czy masz mam rozumieć że podwyższony androstendion może powodowac
          problemy z zajściem w ciążę? Ja mam 6,4 przy normie 3,7. Pytam tak na przyszość.
    • olasas Re: prolaktyna 26.10.05, 12:57
      Ja niestety po prolaktynie bardzo źle się czułam. Byłam bardzo senna miałam
      duże zawroty głowy. Mam nadzieję, że Tobie uda się przejść przez tołagodnie.
      Pozdrawiam
    • olasas Re: prolaktyna 26.10.05, 12:59
      Powyższy post odnosi się do parlodelu. niestety źle mi się wkleiło. Przepraszam
    • viola1410 Re: prolaktyna 13.11.05, 08:47

• fiamma75 Re: prolaktyna 13.11.05, 10:22
      Miałam kiedyś ponad 100 ng/ml przy zachowanym jajeczkowaniu, obecnie 25,78
      ng/ml (poziom mi się ustabilizował od czerwca) - ostatnie opakowanie bromka
      było chyba gdzieś w kwietniu, a potem druga kuracja Castagnusem. Od września
      nic już nie brałam i jest dobrze smile
    • alinka761 Re: prolaktyna 13.11.05, 10:50
      A mój poziom prolaktyny to 917mIU/l przy normie do 511 więc jest bardzo
      duża.Łykam już Parlodel od miesiąca i muszę przyznać ze nie mam objawów
      ubocznych,no może 2-3 razy niewielkie nudności ale to nic w porównaniu z tym co
      niektóre z Was przechodzą.Zastanawiam sie ile czasu będzie trwało przywrócenie
      poziomu do normy ale mam nadzieję ze szybko.Mi lekarz kazał pobierać poziom
      prolaktyny w 21dc więc już nie wiem jak to jest???
      • baby21 powtorzyłam badanka 13.11.05, 11:08
        no i cuddddddd PROLAKTYNA: 14 czyli obnizyła sie o ponad połowe..mysle ze to
        jednak stres byl winowajcą..dodam ze nic nie brałam no oprocz duphastonu no i
        byla teraz pierwsza owu w moim zyciu...czekamy na efekty do konca listopada bo
        cykle mam dłuuugie a owu ok 17-19dc była takze pozna.pozdrwiam was mocno
      • ae_iwona Re: prolaktyna 13.11.05, 17:26
        Otoż!! Ja ze skaczaca prolaktyna jestem lub na szczescie bylam za pan brat!
        Powiem krotko...czesc lekow jest oparta o bromokryptyne np. bromergon...a sa tez
        leki opartye o chinagolid np. Norprolac...Bromergon kosztuje jakies 5 zeta a
        Norprolac kosztuje jakies 150. Czy ja czuje roznice? Tak, ogromna.... tak jest w
        moim przypadku. Medycyna do nie fizyka tu nie dzieje sie wszytsko wedle
        okreslonych praw, czasem cos dzieje sie zupelnie niewytlumaczalnie. Z tego co mi
        wiadomo to Bromergonm dziala na dwa jakies receproty D1 i D2, z czego na jeden
        dziala zupelnie niepotzrebnie, a chinagolid zawarty w Norprolacu dziala
        wybiorczo... Owszem na poczatku czulam sie podle a teraz praiwe rok pozniej jest
        wszytsko ok. Ale poprawa przyszla szybciej. Zbilam 45 do 3...w ciagu
        miesiaca...Wiec lekarz zmniejszyl dawke i bylo kolo 12 wink. Teraz biore pol
        tabletki od dawna i nawet nie sprawdzam prl bo wiem ze jest ok. Zadnych bolow
        glowy, jajeczkuje ( oj teraz od roku wiem w koncu co to owulacja!!!) i czuje sie
        jak zdrowa kobieta. Ale to tylko moja rada....Brac Norprolac!!!
        • binne Re: prolaktyna 13.11.05, 18:59
          kurcze nie zauważyłam tego wątku. więc spytam o prolaktyme jeszcze raz:
          czy przy prl 24,2 (norma do 25) mam szanse zajść w ciążę? czy jest za wysoka
          i muszę ją zbić? prl po obciążeniu odbieram w poniedziałek.
          i czy w tym cyklu jeszcze mam szanse? jestem przed owu...
          • baby21 Re: prolaktyna 13.11.05, 19:15
            oczywiscie ze TAK!!!! smile))) masz szanse..a masz monitoring??jesli nie to zrob
            chociaz jedno usg..ile dni trwaja twoje cykle????
            • binne Re: prolaktyna 13.11.05, 19:42
              miałam ostatnio monitoring. w-tko było ok. pęcherzyk pękł. i tak ze w-tkim.
              niby w-tko ok, a do zaplodnienia nie dochodzi, więc myslalam, że to może ta
              prolaktyna. ale czy nie powinna być niższa?
          • 100ania Re: prolaktyna 14.11.05, 10:49
            Właśnie zajrzałam do moich badań sprzed trzech lat i pocieszę Cię, że zaszłam w
            ciążę z prawie identycznym wynikiem. Życzę powodzenia smile)))))))))))))))))))))
            • binne Re: prolaktyna 14.11.05, 18:09
              prl po obciążeniu wyszła mi 190 - kurde chyba za duużo!!??!!
              • 100ania Re: prolaktyna 14.11.05, 18:11
                spokojnie, ja miałam ponad 200
                • binne Re: prolaktyna 14.11.05, 18:43
                  o to mnie trochę pocieszyłaś, bo strasznie panikuję - i to pewnie jest
                  przyczyną naszych niepowodzen. w czwartek ide do gina. a ty zbijałaś ją zanim
                  zaszłaś?
                  • 100ania Re: prolaktyna 14.11.05, 19:12
                    nie, brałam jedynie clo (przez trzy cykle a potem była przerwa i właśnie w tej
                    przerwie zaszłam) i luteinę
                    • binne Re: prolaktyna 14.11.05, 19:26
                      rosnie we mnie nadzieja. miałam monitoring i pęcherzyk peka, więc chyba clo nie
                      potrzebne. dzięki za info...
                      • santorini76 Re: prolaktyna 14.11.05, 21:00
                        Przepraszam, jaki monitoring? Lecze prolaktyne prawie rok, zreszta kilka
                        miesiecy temu mialam zbita, tylko nic z tego nie wyniklo.... dzidziusia jak nie
                        bylo tak nie ma. Ale nikt mi nie proponowal monitoringu jajeczkowania.... W ten
                        sposob sprawdza sie, czy w ogole jest? w jaki sposob?
                        • binne Re: prolaktyna 14.11.05, 21:11
                          ja poszłam sama. a monitoring wydaje mi sie KONIECZNY. to jedyny sposób, by
                          stwierdzić, że pęcherzyk pekł (a musi pęknąć, bu doszło do zaplodnienia!). u
                          mnie nawet skoku temp. nie było i gdyby nie USG, to bym nie wiedziała. idź
                          sama. USG przezpochwowe. ja byłam 4 razy - na krotko przed owulacją.i tuz po.
                          jak pójdziesz na pierwsze, w-tkiego się dowiesz. ja staram się dopiero 6 cykl i
                          lekarz chciał jeszcze czekać z badaniami. ale ja nie chciałam i robie w-tko
                          sama. monitoring, USG piersi, hormony, badanie nasienia - nie chcę tracić czasu
    • eny5 Re: prolaktyna 14.11.05, 21:50
      Cześć dziewczyny!
      Ja dziś odebrałam wynik mojej prl i chyba z tego co piszecie nie jest źle bo
      przy normie 25 jest 22,17 a chyba nigdy takiej nie miałam. W kwietniu przy tej
      samej normie było 41,67 a wiecie co z tego wszystkiego jest najciekawsze że
      wtedy byłm w dołku nie brałam żadnych leków ani bromka i wogóle. I jak szłam
      odebrać to spodziewałam się podwyższonej. Ciekawe czy to ziółka, czy wiara że
      tym razem wszystko będzie oki, czy może sama się tak obniżyła?. Sama nie wiem
      ale chyba powinnam się cieszyć że jest w normie co nie????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka