Dodaj do ulubionych

HSG - czy to boli???

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.10.02, 20:10
Dziewczyny, powiedzicie, a szczerze, czy HSG boli?
na roznych stronach pisza, ze nie, ale moja kolzanak dobra powiedziala, ze
boli. ze trzeba sie wycierpiec troche...
mam isc i juz sie boje...

Obserwuj wątek
    • Gość: bea14 Re: HSG - czy to boli??? IP: 193.59.192.* 11.10.02, 08:55
      Nie jest to najprzyjemniejsze badanie, ale da się przeżyć. Ja szłam z
      przekonaniem, że wszystko jest O.K. i że cała sprawa to kilka minut i po
      krzyku. Okazało się jednak, że żaden jajowód nie jest drożny i lekarz trochę
      się nade mną "poznęcał", żeby mieć całkowitą pewność diagnozy. Wpuszczono mi
      więc dużo więcej kontrasu niż zazwyczaj przy takich badaniach. Miałam uczucie
      bólu - skurczu jak w czasie miesiączki. Nic przyjemnego, ale najważniejsze jest
      podejść do badania z optymizmem, rozluźniona. Życzę powodzenia.
    • Gość: monika Re: HSG - czy to boli??? IP: 217.11.133.* 11.10.02, 09:03
      Cześć !! Muszę Ci powiedzieć że sama przeżywałam podobne męki przed tym
      badaniem no i niestety trochę boli .... sad ale nie ma co trzeba iść i
      pocierpieć jak chce się mieć dzidziusia. A i jeszcze najważniejsze mnie bolało
      bo miałam zrosty. Może ty ich nie masz i wtedy z tego co wiem nie jest tak
      źle... Powodzenia trzymam kciuki !!
      ps.gdzie robisz to badanie ?
      • Gość: bibi Re: HSG - czy to boli??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.10.02, 18:59
        no wiec podejrzenie jest, ze mam zrosty, po operacji, ktora mialam pare dobrych
        lat temu. stad przypuszczenie, ze moge miec niedozny jajowod (jajowody) i
        polecenie, by przebadac sprawe.
        poczytalam sobie troche na internecie, jak to wyglada i sie przerazilam. do
        tego ta moja kolezanka, ktora mnie postarszyla.
        dzieki za slowa otuchy, wiem, ze musze to przezyc, tylko troche sie boje.
        bede robic to albo na Karowej w szpitalu (zalatwieni trwa, wszelkei znajomosci
        uruchomione), albo na Warynskiego.
        masz jakies sugestie, gdzie lepiej??
        • Gość: tuya Re: HSG - czy to boli??? IP: proxy / *.chello.pl 13.10.02, 18:12
          Gość portalu: bibi napisał(a):

>
          > > masz jakies sugestie, gdzie lepiej??
          Bibi,
          ja miałam robione na Karowej bez znajoności - w fundacji. Badanie przeprwadzał
          dr.Lipiński jeśli dobrze pamiętam. Bardzo miły, fachowiec bez zarzutów.
          Doświadczona koleżanka poradziła mi, żeby wziąć ze 2 tabletki przeciwbólowe
          przed zabiegiem. To był bardzo dobry pomysł. Po badaniu wzięłam następne i
          czułabym się świetnie, gdyby nie wstrętna diagnoza.......
          Pozdrawiam
          tuya
          • Gość: bibi Re: HSG - czy to boli??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.10.02, 00:42
            jaka diagnoza?
            co Ci powiedzieli? ze niedrozne jajowody? przeciez badaja po to, by wiedziec,
            jak leczyc!
            co z Toa, napisz...
            pozdrawiam Cie goraco
        • Gość: anna Re: HSG - czy to boli??? IP: 217.11.142.* 05.08.03, 14:23
          na waryńskiego miałam robione przed 2 laty HSG, oczywiście bez znieczulenia,
          bardzo bolał, nie jest tam za przyjemnie. Z tego co przeczytałam to na karowej
          robią to ze znieczuleniem, może na waryńskiego też teraz w standardzie jest
          znieczulenie. Na karowej jest milsze otoczenie. Ja drugi raz nie robiłabym na
          waryńskiego. Tym bardziej, że na karowej pewnie będziesz miała robione w ramach
          kasy a nie za ciężkie pieniądze
          • kinia251 Re: HSG - czy to boli??? 05.08.03, 14:35
            Cześć! Ja idę na HSG jutro do szpitala na Madalińskiego. Podobno tam robią ze
            znieczuleniem, ale marna pociech bo mam raczej oba jajowody niedrożne ( dwie
            operacje z komplikacjami). Mam nadzieję że jakoś to przeżyję. Mam strasznego
            cykora.
            Pozdrawiam.
    • Gość: paola Re: HSG - czy to boli??? IP: *.callisto.krakow.pl 14.10.02, 07:38
      Mnie nie bolało wcale. Wlewania kontrastu nie czulam. Okazalo sie, że mam drożne jajowody .
      Byl tylko jeden problem techniczny - zalożeniem aparatury na szyjke macicy (ja mam jakąś nie
      wymiarową).
      Głowa do góry - wszystko będzie dobrze. Jezeli chodzi o mnie mogłabym miec to badanie co miesiac.
      • Gość: monika Re: HSG - czy to boli??? IP: 217.11.133.* 14.10.02, 09:03
        Widzisz wychodzi na to że u każdej osoby jest inaczej - może i Ciebie nie
        będzie boleć. Ja robiłam hsg na karowej i mimo tego że bolało jestem bardzo
        zadowolona z pobytu w tym szpitalu .. robiłam tam zresztą i inne możliwe
        badania refundowane przez kasę chorych .. a hsg robił mi dr. zabrotowicz -
        bardzo sympatyczny i przystojny smile więc głowa dogóry będzie dobrze
        pozdrawiam ...
        • jasko_mama Re: HSG - czy to boli??? 05.08.03, 21:39
          Witam!
          Ja miałam HSG ponad dwa lata temu w małym powiatowym szpitalu. Robiła mi moja
          lekarka, z która się wczesniej umówiłam (w ramach kasy chorych). Nie bolało,
          było trochę nieprzyjemnie - właściwie tylko moment wprowadzenia tego
          urzadzenia i związane z tym delikatne rozwarcie szyjki. Przed zabiegiem
          dostałam Dolargan - radze wziąć jakieś przeciwbólowe, jeśli nie daja
          znieczulenia (oczywiście po konsultacji z lekarzem). Nie martw się naprawdę
          nie jest strasznie! Fakt u mnie jajowody były drożne to podobno lepiej, ale
          tak czy tak to tylko parę minut! Naprawdę nic wielkiego.
          pozdrawiam Basia
    • Gość: aga Re: HSG - czy to boli??? IP: *.tomaszow.mm.pl 06.08.03, 21:32
      ja jestem po HSG w Centrum Zdrowia Matki Polki. Przechodziłam je w
      lipcu.Jestem straszną panikarą, potwornie się bałam tym bardziej że
      naszpikowałam się wiadomościami z internetu. I powiem Ci jedno n:NIE
      BOLAŁO.Było trochę nieprzyjemne, ale tego całego uczucia TO BYŁO MOŻE 10
      SEKUND. fAKT, ŻE BADANIE WYSZŁO OK, ALE LEKARZ POWIEDZIAŁ, ŻE RZADKO KIEDY
      WYCHODZI INACZEJ. nIE BÓJ SIĘ, TO NAPRAWDĘ JEST DO PRZEŻYCIA. pOZDRAWIAM.
    • Gość: gdanszczanka Re: HSG - czy to boli??? IP: *.ggb.pg.gda.pl 07.08.03, 10:04
      Bibi wink naprawde nie masz sie czego bac. Ja tez mialam robine HSG rok temu w
      szpitalu panstwowym z kasy chorych. Moj lekarz mowil mi wszystko co robil.
      Dzieki temu wiedzialam co sie ze mna dzieje. Pamietam jak powiedzial: a teraz
      moze troche zabolec...zacisnelam zeby..i nic nie bolalo. Jasne ze nie jest to
      przyjemne ale nie kojarze tego z bolem. A..dodam ze tez mam jeden jajowod
      niedrozny. Gorzej wspominam zastrzyki po laparoskopii
      przeciwzrostowe...brrr...to dopiero bolalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka