Dodaj do ulubionych

HSG - czy to boli???

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.10.02, 20:10
Dziewczyny, powiedzicie, a szczerze, czy HSG boli?
na roznych stronach pisza, ze nie, ale moja kolzanak dobra powiedziala, ze
boli. ze trzeba sie wycierpiec troche...
mam isc i juz sie boje...

Obserwuj wątek
    • bialka Re: HSG - czy to boli??? 14.10.02, 14:29
      Miałam hsg w 1999. Bolało. Ale od tego czasu dużo się zmieniło i np. od
      przyjaciółki, która miszka we Francji i tam leczy się na niepłodność, wiem, że
      nowa metoda jest praktycznie bezbolesna i po godzinie idziesz do domu. Ja
      miałam tradycyjną z tzw. głupim Jasiem dla ogłuszenia (o... to było przyjemne a
      nawet zabawne), potem montaż sprzętu miedzy nogami i bolesne wprowadzanie
      kontrastu. Było bolesne być może dlatego, że miałam małe zrosty, które podczas
      zabiegu rozepchnęli, dwukrotnie, bo zanim zrobili zdjęcie kontrast się
      częściowo wchłonął, więc musieli powtórzyć aplikację. Spałam po zabiegu ze 3
      godziny, wieczorem byłam w domu, kompletnie wykończona. Myślę jednak, że jest
      to również kwesatia indywidualnej wrażliwości organozmu. Poza tym są już u nas
      bezbolesne metody, więc nie zwlekaj. A! Można to też robić w znieczuleniu
      całkowitym, zależy od szpitala. Pa.
    • Gość: gosia Re: HSG - czy to boli??? IP: *.comex.pl / *.bsipl.com.pl 15.10.02, 00:06
      Miałam robione dzisiaj HSG w Krakowie ( Polsko Francuskie Centrum Medyczne -
      Reymonta 21A), praktycznie nic nie bolało, można mówić najwyżej o dyskomforcie,
      pani doktor wszystko wytłumaczyła, była super delikatna i naprawdę : dużo
      strachu na nic. Ale to normalne, że się boisz, w końcu nic sympatycznego...
      Zobaczysz będzie dobrze.
      • Gość: monia Re: HSG - czy to boli??? IP: 217.97.138.* 15.10.02, 11:29
        A czy ktoś wie, gdzie to badanie można zrobić w Warszawie prywatnie i w
        przyzwoitych warunkach? Też powinnam je sobie zrobić - pani Dr proponowała mi
        położenie się w szpitalu na 3 dni...
        • Gość: bibi Re: HSG - czy to boli??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.10.02, 20:03
          a czy Pani Dr Twoja moze Cie gdzies polozyc do szpitala? ja bym wolala w
          szpitalu!!! ale na Karowa dostac sie nie sposob - czekasz i czekasz!
          masz moze jakies wejscia? albo Pani Dr ma??
    • Gość: Aga Re: HSG - czy to boli??? IP: 213.25.94.* 08.11.02, 12:27
      Mnie lekarz zalecił HSG, ale skonsultowałam ten pomysł z dwoma innymi
      lekarzami. Jednym głosem orzekli, że HSG to prehistoria. Teraz robi się od razu
      laparoskopię diagnostyczną. Drożej, ale masz pogląd na całą sprawę. Sprawdzają
      drożność jajowodów, budowę macicy, jajników (mnie nawet pobrali wycinek do
      badania histopatologicznego), itp. Zabieg nie boli, robią pod narkozą. W
      szpitalu spędzasz jedną dobę. Nie żadnych brzydkich blizn. Ja na następny dzień
      po zabiegu wyszłam ze szpitala i poszłam z mężem na spacer - słowo honoru.
      Skonsultuj z lekarzem moją propozycję.
      Powodzenia Aga
    • Gość: justa Re: HSG - czy to boli??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 18:52
      boli wprowadzanie kontrastu imożna duzo mówic..boli
    • Gość: Ula-la Re: HSG - czy to boli??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 20:04
      Mnie w zasadzie nie bolało. Przykre było zakładanie "aparatury" i naciąganie
      macicy 9mam tyłozgięcie", dostałam znieczulenie. Po zabiegu pare dni plamiłam,
      ale mogłam wyjść do domu już po kilku godzinach.
      Potem się śmiała, że więcej było strachu niż to było warte smile))
      Jesli sie zdecydujesz - to życze najwyżej takich odczuć jak moje smile))
      Ula
      • Gość: paula Re: HSG - czy to boli??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 21:53
        W 1999 roku robilam w Centrum Zdrowia Dziecka. Ale juz nie mam opisu, wiec nie
        wiem jaki lekarz, ani numeru telefonu. Mnie do CZD skierowal moj ginekolog
        mowiac, ze to najlepszy lekarz i najdelikatniej.
        Rzeczywiscie, badanie bylo dla mnie jedynie dyskomfortem, zaraz po badaniu
        poszlam do domu; uczucie dyskomfortu i lekkie pobolewanie wraz z plamieniem
        utrzymywalo sie do konca dnia.
        Na wykonanie badania czekalam kilka dni od momentu telefonicznego umowienia sie
        z lekarzem. Za badanie zaplacilam (nie pamietam ile), bo CZD (jak sama nazwa
        wskazuje) leczy dzieci, dorosli odplatnie bez wzgledu na rodzaj kasy chorych.
        Powodzenia.
        CZESCsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka