Dodaj do ulubionych

Prolaktyna i Progesteron

31.01.06, 11:39
Mam za wysoką prolaktynę (po obciązeniu, bo normalnie badana jest OK) - na
obniżenie - 0,5 tabletki Bromergonu i za niski progesteron więc mam brać
Duphaston od 16-25 dnia cyklu 2x1. Objawia się to u mnie nieregularnymi
miesiączkami i podejżeniem cykli bezowulacyjnych. Czy powinno się brać
Duphaston i Bromergon czy tylko Bromergon, bo byłam u 2 lekarzy i mam dwa
różne zalecenia. Po zatym czy przy cyklach 50-60 dniowych branie Duphastonu
od 16 d.c nie spowoduje zatrzymania owulacji jeśli jest.
Obserwuj wątek
    • annalalik Re: Prolaktyna i Progesteron 01.02.06, 08:12
      Mozna brac te dwa leki razem. One powinny wyregulowac cykl. Żeby ustalic od
      kiedy duphaston to faktycznie na poczatki lekarz chyba powinien ustalić moment
      owulacji (jesli wystapi) i zlecić go jakieś 2 dni po owu. Lekarze nie patrza
      czasem na cykl i zlecaja duphaston szablonowo niestety..
    • spa76 Re: Prolaktyna i Progesteron 01.02.06, 09:36
      powiem tak: zbyt wysoka prolaktyna może powodować cykle bezowulacyjne. za
      produkcje progesteronu odpowiada ciałko żółte powstałe w miejscu pekniętej
      komórki jajowej, więc jak nie ma owu, to siłą rzeczy progesteron jest
      zaburzony. idąc tym tropem może wystarczyć bromergon: obnizy się prl, wróci
      owulacja i progesteron sam się unormuje (tak kombinował pewnie lekarz, który
      przepisał tylko bromek).
      ale może też byc tak, że ty masz owulację a progesteron jest słaby niezależnie
      od negatywnego wpływu prolaktyny. oznacza to, że może dojśc do zapłodnienia
      jajeczka i na skutek słabego progesteronu nie będzie miało warunków do rozwoju
      ( za cienkie endometrium).
      najlepiej chyba by było podjąc decyzję w oparciu o monitoring cyklu. chyba
      lepiej mniej łykać hormonów niz więcej, więc warto sprawdzic, czy nie wystarczy
      sam bromergon.
      • eve_23 Re: Prolaktyna i Progesteron 01.02.06, 14:11
        Eleonorko jaki masz skok prolalaktyny po obciażeniu mi wzrasta prawie 25-
        krotnie, jedna z forumowiczek napisała mi zebym sie tym nie przejmowała bo to
        nie ma wiekszego znaczenia, z kolei dostałam na maila info ze swiadczcy to o
        utajonej hiperploaktynemi. Moje cykle tez sie wydłuzają do 60-70 dni problemy
        zaczeły sie prawie rok temu, zmieniłam lekarza i na usg wyszło ze nie pekaja
        pecherzyki. Oprócz prlaktyny badałm TSH 0,793 ulU/ml,wiec wd. norm jest ok.
        gorzej z prolaktyna. Czy powinnam zrobic jeszcze progesteron? moze jakis inny
        hormon, wiem ze powinnam o to pytac lekarza, ale z nimi to jest roznie, moze
        warto sprawdzic inny hormon? Zawsze bada sie progesteron z prolaktyna bo z tego
        co pisza dziewczyny te dwa hormony sa od siebie zalezne.
        Napisz na priva:eve_23@wp.pl
        Pozdrawiam
        Ewa
        • ambrozja Re: Prolaktyna i Progesteron 01.02.06, 21:35
          Eleonorko ja jestem wąłsnie teraz w takiej sytaucji ze biore równoczesnie
          bromergon i luteine. Bromek z uwagi na podwyższoną prolaktyne i brak owulacji
          potwierdzony usg a luteine z uwagi na niski progesteron i wydłuzające się cykle.
          Mój " rekord" to 56 dnioowy cykl sad( teraz bedzie to mój drugi cykl na luteinie
          i pierwszy z dodanym bromkiem. Narazie czuje się dobrze, tylko dwa pierwsze dni
          po bromku czyłam sie nie bardzo, zawroty głowy i mdłosci sad( Dostałam takie
          zalecenie od gina na dwa cykle od tego licząc gdyż podobno często taki zestaw
          skutkuje i sytuacja się normalizuje. Teraz czekam więc cierpliwie i z
          nadziejąwink)) Pozdrawiam
        • eleonorka2 Re: Prolaktyna i Progesteron 03.02.06, 12:14
          Dziękuje bardzo za odpowiedzi.
          Chyba spróbuje najpierw z samym Bromkiem.
          Moje wyniki:
          Proges 23 dc - 3,23 nmol/l (norma 15 - 57 f.lutealna)
          Prolakt 3 dc - 162 mlU/l (norma 40-530)
          po 1 godz - 3480
          po 2 godz - 2651
          Czy któraś z was jest może z Warszawy, chciałabym sie dowiedzieć gdzie się
          leczycie. Ja już nie mam zaufania do lekarzy. Może możecie polecic też jakąś
          dobra książke o hormonach.
          Pozdrawiam
          • spa76 Re: Prolaktyna i Progesteron 03.02.06, 12:52
            wkleiłam artykuł na forum - może ci sie przyda. lekarza, którego mogłabym
            polecic z czystym sumieniem nie znalazłam.
            • eleonorka2 Re: Prolaktyna i Progesteron 05.02.06, 11:48
              Artykuł przeczytałam bardzo ciekawy. Co do lekarzy to ja mam podobne odczucia.
          • bastet7 Re: Prolaktyna i Progesteron 03.02.06, 13:00
            Twój wynik progesteronu wyraźnie świadczy o tym, że nie było owulacji. Moim
            zdaniem najpierw należy się zając przywróceniem owulacji, a progesteron sam
            powinien wrócić do normy. Chyba, ze w danym cyklu akurat się starasz o
            dziecko , to na wszelki wypadek można poykać też Duphaston.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka