Dodaj do ulubionych

Proszę o rade i pomoc

06.02.06, 19:14
Witam was wszystkie
Dziś jest mój 14 dzień cyklu i właśnie wróciłam z USG i jestem załamana.
Najwiekszy pęcherzyk ma 11m a to jest cykl stymulowany CLO(w 9 dniu cylku
pęcherzyk miał 9,1m)
Dzis pojawił sie śluz podobny do płodnego choć nie czuje pracy jajników,
Prosze o radę co z tym fantem można zrobic
w poprzednim cyklu nieudana Inseminacja a w tym miała być ale przy tych
pecherzykach nic z tego
Poradzcie co można z tym zrobić
Do swego gina idę w sobote bo nie ma sensu wcześniej ponieważ już pecherzyk
wiekszy nie urośnie i cykl jest stracony
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agata73 Re: Proszę o rade i pomoc 06.02.06, 19:19
      Justym moze pogadaj ze swoim doktorem, o zmianie dawki, a może Tobie pomoże
      stymulacja na gonadotropinach, takie nierosnące pęcherzyki są przy pco-a wtedy
      najlepsza jest laparoskopia, dużo dziewczyn zachodzi po niej naturalnie,
      niestety nie mam więcej pomysłów, trzymam kciuki, powodzenia smile
      • justysm Re: Proszę o rade i pomoc 06.02.06, 19:43
        dzięki za informacje
        bede u niego w sobotę to nadmienie o tym ale chodzi o to że wczesniej nie
        zrobił mi zadnych badań nawet hormonalnych bo uwaza ze nie matakiej potrzeby,
        zaczynam sie bardzo martwić
        mam 31 lat i coraz mniej czasu
        zastanawiam się nawet nad zmianą lekarza

• agata73 Re: Proszę o rade i pomoc 06.02.06, 19:45
          wg mnie hormony to podstawa, przynajmniej jedno z najwazniejszych badań.
    • roza114 Re: Proszę o rade i pomoc 06.02.06, 20:42
      Witam!!!
      myślę że powinnaś zrobić badania tarczycy tzn: Tsh,ft3,ft4 i z tymi wynikami iść
      do dobrego endokrynologa.Tsh powinno być tak do 2 a najlepiej blisko 1 (choć
      norma jest do 4) natomiast ft3i ft4 powinno byż w górnych granicach normy!!!j
      eśli Tsh wyjdzie Ci większe to koniecznie zgłoś się koniecznie do endokrynologa
      bo to mopże powodować to że masz wyższą prolaktynę i trzeba leczyć tarczycę!!
      Ja mam Tsh 4,39 choć jeszcze 3 miesiące temu miałam 2,75 ale czułam że coś musi
      być nie tak!endokrynolog zapisał mi euthyrox 50 ale prolaktynę też muszę sobie
      sprawdzić!!!
      pozdrawiam
    • roza114 Re: Proszę o rade i pomoc 06.02.06, 20:44
      Sorry odpowiedz miała być nie tu - przepraszamsmile))
      • iga302 Re: Proszę o rade i pomoc 07.02.06, 01:28
        dziwny lekarz ..moja znajoma miala iui robiona w 21dc bo dopiero pechezyki urosl
        a jak masz maly to albo jeszcze osiagnie odpowiednie rozmiary i peknie
        wiec wszystko bedzie mozliwe
        albo masz PCO
        jak dlugo sie leczysz ??i jak dlugo nie możesz zajść w ciąże?
        gdzie ..i jednak powinas pomyslec o zmianie lekarza
        -przedewszystkim zrobic podstawowe hormony

• iga302 Re: Proszę o rade i pomoc 07.02.06, 01:31
      JUSTYSM A DLACZEGO MA NIE UROSNĄĆ??
      czy lekarz ci to powiedzial??
      ja mialam owu ostatnio w 17dc ..wiec pechezyk w 14 tez byl jaszcze za maly
      • justysm Re: Proszę o rade i pomoc 07.02.06, 21:49
        dzieki iga302
        własnie jak byłam na USG w 14 dniu to lakarz powiedział że w tym cyklu raczej
        już nic z tego ponieważ miesiączkuje regularnie. Zawsze wydawało mi sie ze ze
        mną jest wszystko ok
        do tej pory nie robił mi żadnych badać stwierdzając ze to nie koniecznie jesli
        jest okres regularny. Sama zrobiłam prolaktyne i sie załamałam( norma do 25 a
        mój wynik 58) jak mu powiedziałam o tym to powiedział ze badanie było zbyteczne
        w przypadku regularnych miesiączek a taki wynik mógł powstać ze stresu,
        zdenerwowania.
        Jestem już po 2 inseminacjach ale bez rzadnych badań ( 2[U] była na CLO i
        podany pregnyl i bez rezultatów)przepisał mi CLO na następny cykl i to własnie
        w tym cyklu w 14 dniu pęcherzyk ma 11m.
        Sama myśle już o zmianie lekarza
    • swanna1 Re: Proszę o rade i pomoc 14.02.06, 04:48
      Justynko,
      Przede wszystkim musisz zrobic badania, zeby ustalic przyczyny trudnosci
      zajscia w ciaze. Udaj sie w tym celu do specjalisty leczenia nieplodnosci a nie
      przecietnego ginekologa. Podstawowe badania powinny obejmowac w 3 dniu cyklu
      pozion hormonow: FSH, Progesteron, LH i estrogen. Dodatkowo robi sie tza test
      clomidowy. Po 5 dniac brania clomidu poczawszy od 5 dnia cyklu w dniu 10 bada
      sie ponownie poziom FSH.
      Co do stymulacji najlepsza jest ta gonadropinowa (najlepszy Gonal-F, Bravelle),
      ale leki moga byc bardzo drogie. jezeli masz okolo 30 lat i FSH < 10 powinnas
      na tych lekach wyprodukowac nawet do kilkunastu pecherzykow dojrzalych do
      zaplodnienia. Przy niewielkich dawkach (75 - 225 IU) dziennie (w zaleznosci od
      twojej reakcji na lek) powinnas spokojnie wyprodukowac 3-4 pecherzyki idealne
      do sztucznej inseminacji (wiekszych ilosci pecherzykow uzywa sie przy IVF).
      W przypadku sztucznej inseminacji a nie IVF bardzo wazne jest zebys miala
      drozne jajniki.
      Zycze Ci wiele szczescia i powodzenia. Znajdz tylko dobrego znajacego sie na
      rzeczy lekarza. To 80% sukcesu!!! Jest jedna klinika w Poznaniu, nazywa sie
      chyba Intermedica. Wejdz na ich strone internetowa. Oni wydaja sie rzetelni i
      chyba wiedza co robia...
      • justysm Re: Proszę o rade i pomoc 14.02.06, 07:05
        Wielkie dzieki swanna1
        W nastepnym cyklu zrobie te badania a tak naprawdę to ja leczę się już u
        specjalisty, ale on nie zleca mi żadnych badan.
        Byłam u niego w zeszły weekend i zaproponował właśnie jeszcze w nastepnym cyklu
        CLO i inseminacja ( jeśli będzie owulacja poniewaz w tym nie było) a jeśli nie
        wyjdzie to zaczynamy od laparoskopii i wtedy już te droższe leki.
        Mam 31 lat i man nadzieję ze sie uda choc na CLO to nie liczę wiec poczekam na
        działanie gonatropin( sam lekarz mówił że one zwieksszają szanse) wiec nie
        tracę nadziei
        A co kliniki to narazie jestem w Białymstoku, jak tu nic z tego nie bedzie to
        zmienimy i lekarza i klinikę.
        Jeszcze raz wielkie dzieki
        Pozdrawiam
        Justyna
        • eve_23 Moge podac reke... 14.02.06, 10:20
          A ja tez mam podobnie, w 14 dniu moje pecherzyki nie przekroczyły 10 mm.
          (załamka) prolatyna wysoka i to duuuzo ale tylko po obiciązeniu tsh około
          0,793ng, wiec w normie, brak owulacji stad długie cykle i co ja mam powiedziec.
          Biore od kilku dni bromergon, przez 4 m-ce no i od 16 dn. duphaston, czy te
          leki zmusza jajniki do normalnej pracy??czy moje pecherzyki zaczna rosnąć??
          • justysm Re: Moge podac reke... 14.02.06, 10:42
            witam
            Moje cykle nie są długie , co 30-31 dni, bedąc teraz u lekarza powiedział że
            czasami tak jest że brak jest owulacji przy braniu CLO i nic wiecej mi nie
            przepisał jedynie nastepną dawkę CLO na nastepny cykl i wtedy zobaczymy
            Jak to nie pomoże to laparoskopia i inne leki
            Mam nadzieje że coś z tego bedzie ale jeśli cykl bedzie bezowulacyjny to
            załamka.
          • dagps Re: Moge podac reke... 14.02.06, 10:43
            eve - jezeli tylko prolaktyna jest klopotem to powinny rosnac. tzreba tylko tak dobrac duphaston zeby ci nie wypadala pierwsza tabletka przed owulacja a po.
            • eve_23 Re: Moge podac reke... 14.02.06, 10:51
              Tylko jak to fachowo ocenic, przy długich cyklach moze to jakies tam
              jajeczkowanie trwa dłuzej i w zwiąku z tym moze powinnam brc duphaston troche
              pozniej zeby tego jajeczkowania nie zaburzyc,a pechezryki prawidłowo rosły,zeby
              lek przypadkiem nie działał antykoncepcyjnie?Czy moze podczas następnych cykli
              wszystko wroci do normy i dni płodne powróca i bedą w 13-14 dn. cyklu??
              • dagps Re: Moge podac reke... 14.02.06, 11:01
                jezeli obnizy sie prolaktyna to powinny sie unormowac tez terminy owulacji.
                • eve_23 Re: Moge podac reke... 14.02.06, 11:14
                  Ale ta moja prl. przed obciazeniem nie był za wysoka, czy po MPC jesli jest
                  bardzo wysoka to tez ma znaczenie, czy lekarz zbytnio sie nie pospieszył dając
                  brom, moze powinien szukac gdzie indziej przyczyn bezwoluacyjnych i długich
                  cykli?
                  Ps. dagps, dziekuje za cenne dla mnie odp.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka