Dodaj do ulubionych

ciąża a wiek

18.02.06, 22:35
Czy 47 do 50 lat to nie zapóżno aby zajść? Mam taką znajomą która twierdzi ,
że jeszcze uda jej się zajść po raz pierwszy, a dla mnie to dziwne.
Obserwuj wątek
    • mj78 Re: ciąża a wiek 18.02.06, 22:54
      Wg mnie wszystko jest możliwe, ale ja w takim wieku na pewno bym się nie
      zdecydowała.

W tym wieku już wiele kobiet zaczyna wkraczać w menopauzę, więc to chyba łatwe
      nie jest, ale możliwe chyba jest.
      • malgorzata.basinska Re: ciąża a wiek 18.02.06, 23:01
        Nie piszę tego listu aby się wyśmiać z niej ale mi jej szkoda , bo jak okaże się
        że nie może to co to za życie bez dziecka w małżeństwie. A wydaje mi się , że ma
        objawy wczesnej menopauzy - boli ją głowa, często płacze i kołacze serce, okresy
        ma w krótkim odstępie czasu, ale chyba wmówiła sobie że ma jeszcze czas. Szkoda
        mi jej jako kobiety.
        • mj78 Re: ciąża a wiek 18.02.06, 23:06
          Szczerze mówiąc to trochę późno pomyślała o macierzyństwie - dziwne troche, że
          nie próbowala wcześniej sad

Teraz może być niestety za późno ...
          • malgorzata.basinska Re: ciąża a wiek 18.02.06, 23:09
            Najgorsze jest to , że wszyscy w pracy się z tego nabijają a ona wmawia sobie,
            że zrobiła cytologie i to wystarcza stwierdzić, że wszystko w porządku.
            • dagps Re: ciąża a wiek 19.02.06, 09:32
              no nie, cytologia nie wystarczy. oczywiscie mozna probowac, ciaza moze byc, ale nie musi byc niebezpieczna w tym wieku. moze tez sie nie udac tak pozno. ale. wiek plodnosci jest obliczony w sredniej, wiec 47-50 lat tez sie miesci wsrod wynikow skladajacych sie na ta srednia. raczej fsh i lh powinnna zbadac w 3 dniu cyklu, a nie cytologie, ale i to o niczym nie przesadza.
        • eszforcik Re: ciąża a wiek 20.02.06, 12:52
          "Co to za życie bez dziecka w małżeństwie" - uważasz, że małżeństwa nie posiadające dzieci są gorsze od tych, które maja potomstwo? Dziecko to jest wielki dar i niestety nie każdemu jest on dany. Ja mam 34 lata i od dwóch lat staramy się zmężem o dziecko. Wierzę, że nam się uda, ale jeśli nie, to będziemy musieli się z tym pogodzić i żyć we dwoje.

A co do Twojej znajomej, to czy On stara sie o dziecko, czy może uważa, że jeszcze ma czas?
          Ja osobiście w wieku 47-50 lat nie zdecydowałabym się na pierwszą ciążę.
    • lolilo Re: ciąża a wiek 19.02.06, 19:27
      mam znajoma, ktora ma 46 lat i JEST w pierwszej ciazy.
      z tym ze (z tego co wiem - bo nie jest to az tak bliska znajoma) starala sie od
      dluzszego czasu.
      takze dziewczyny- zwlaszcza te 35+
      to tez jest pocieszajacesmile)))
      • katka113 Re: ciąża a wiek 19.02.06, 20:11
        Hej, lolilo - No balsam na moją duszę ten twój postsmile jak łatwo się domyślic
        zaliczam się do tych 35++
        • rafulka Re: ciąża a wiek 28.02.06, 08:28
          Katka ja 35. He, he. Bija dzwony, biją. To nie dzwoneczki niestety już.
          A co do wieku to każdego sprawa indywidualna. Fakt, że warto pomysleć co z
          dzieckiem gdyby mnie, jego, nas zabrakło... Jesli jest rodzina, na której mozna
          polegać - każdy wiek jest oki pod warunkiem że bezpieczny dla zdrowia, głównie
          kobiety, bo od faceta oczekuje się dobrego strzału, ale z ciążą, porodem i
          połogiem kobitka musi mieć dość sił i se poradzić.
    • golami Re: ciąża a wiek 27.02.06, 22:02
      Cześć Wam!!! Moja sąsiadka w wieku 45 lat urodziła swoje pierwsze upragnione
      dziecko. Teraz chłopak ma 12 lat i jest wybitnie uzdolniony ( gra na 3
      instrumentach, zna 2 języki obce, w szkole oczywiscie najwyższa średnia). Chyba
      te długie oczekiwania zrewanżowały się takim dzieckiem.
      • dagps Re: ciąża a wiek 27.02.06, 22:52
        przepraszam, ale mnie to wkurzylo, kiedy chlopak sie bawi i gra z kumplami w pilke. ja bym chciala zeby dzieci byly dziecmi. no, ale to tylko posrednio na temat tego forum.
        • sadgirl1 Re: ciąża a wiek 28.02.06, 10:19
          A moje zdanie na temat takiej bardzo późnej ciąży (przed 50-tką) jest raczej
          negatywne. Oczywiście poza przypadkami, gdy komuś tak poukładało się życie (np.
          późno poznał partnera, albo długo się leczył). Świadome odkładanie
          macierzyństwa na tak późno to po prostu egoizm. No bo dziecko, czy nastolatek,
          jego wychowywanie, wymaga przecież sporo energii, a o tą około 60-tki to już
          coraz trudniej. Nie wspominam już o większym ryzyku niektórych chorób, np.
          zespołu Downa.
    • zabbba Re: ciąża a wiek 28.02.06, 19:19
      no to fajowo - to strasznie pokrzepiajace !!! czyli nie jestem jeszcze taka
      ostatnia - trzeba probowac do upadlego !!! dziewczyny do roboty
    • malgorzata.basinska Re: ciąża a wiek 10.07.06, 23:49
      z tym ,że ona ma 48 a jej maż 52 lata , dziwię sie im.
      MB
    • malgorzata.basinska Re: ciąża a wiek 10.07.06, 23:52
      to jak dziecko pójdzie do komuni to oni oboje jak dziadki na emeryturze, moga
      nawet matury nie dożyć. A co dopiero wnuki itp. Przynajmniej o 10 lat za póżno ,
      a wiadomo ,że po 50-tce różne chorubska się plątają.
      MB
      • tekla12 Re: ciąża a wiek 11.07.06, 00:15
        malgorzata.basinska napisała:

> to jak dziecko pójdzie do komuni to oni oboje jak dziadki na emeryturze, moga
        > nawet matury nie dożyć. A co dopiero wnuki itp.
        Jak miło widzieć, że są dobrzy ludzie, którzy z czystej sympatii rozważają
        hipotetyczne problemy ewentualnego rodzicielstwa bliskich sercu znajomych.
        Przynajmniej o 10 lat za póżno
        > ,
        > a wiadomo ,że po 50-tce różne chorubska się plątają.
        Tak choróbska jak i "życzliwi" znajomi trafiają się ludziom bez względu na wiek.
        > MB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka