drac1 03.03.06, 16:02 często piszecie o hiperstymulacji, wytłumaczcie mi proszę o co chodzi i dlaczego lądujecie później w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiat99 Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 18:06 Ja miałam hiperstymulację po gonalu.To jest przestymulowanie jajników.Ponieważ miałam hiper... 3-go stopnia,czyli najgorszą wylądowałam w szpitalu na dwa tygodnie.Zatrzymanie moczu,nudności i wymioty,wodobrzusze-przybywałam na wadze do 1i1/2 kg na dobę,poleciał mi układ krzepnięcia,przetaczali białko,kroplóweczki,zastrzyki przeciwbólowe non stop,ból brzucha był taki ze mogłam leżeć tylko na wznak.W innej pozycji był nie do zniesienia.Miodzio,co? Nikomu nie życzę.Całe szczęście doszłam już do siebie i właśnie szykuję się do transferu mrozaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
honeybeam Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 18:54 Asia, pamiętasz w którym dniu po gonalu zaczęłaś mieć te objawy? Doszło do punkcji i trasferu wtedy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
asiat99 Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 20:11 Byłam juz po całej stymulacji.W sobotę dostalam pregnyl.I od niedzieli zaczełam się źle czuć ale nie wiedziałam ze to,to.W poniedziałek pojechałam na punkcję którą,strasznie przeżyłam.I po punkcji juz ciągle leżałam tak mnie bolał cały brzuch.Mogłam tylko leżeć wtedy przechodziło.Cały poniedziałek i wtorek po punkcji przelezałam.W srode mial byc transfer.Z wtorku na srode w nocy juz nie moglam lezec,moj brzuch nie mogl sie stykac z żadnym podłozem.Więc spałam z pupa w gorze,jak kot wygieta.Rano zaczełam wymiotowac.No i zadzwonilam do szpitala.Kazali przyjechac,zrobili usg i stwierdzili ze zaczal zbierac sie płyn.No i zostalam.800 km od domu przed samą wigila w szpiatlu.Nie chcieli zrobic mi transferu.Lekarze czekali az to sie cofnie albo chociaz zatrzyma i wtedy chcieli podac mi juz blastocysty.Ale to cały czas postępowało.Wymusiłam podanie jednej blastocysty,wiecej nie chcieli podac bo w przypadku ciąży hiperstymulacja postępuje.Resztę zamrozili.Nie udało się. Odpowiedz Link Zgłoś
drac1 Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 20:29 dzięki trochę mi rozjaśniłaś!!! Ale czy to oznacza,że za dużo dają leków i wówczas jest taki efekt? czy każdy organizm inaczej reaguje??? Odpowiedz Link Zgłoś
asiat99 Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 21:31 U mnie przy mniejszej ilości leków była słaba odpowiedz jajników-małe pęcherzyki i endometrium a jak zwiekszylismy dawke to nabawiłam się właśnie hiperstymulacji.Każdy reaguje indywidualnie.Ja brałam max do 2 gonali dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
honeybeam Re: hiperstymulacja? 03.03.06, 23:04 A przed podaniem pregynylu czułaś się źle? Nie wiem bolał Cię brzuch, miałaś trudności z oddychaniem, mdłości i takie tam. Czy dopiero zaczęło się wszystko po podaniu pregynylu? Brałaś tylko sam gonal czy cos jeszcze w trakcie stymulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
ronka4 Re: do asia99 04.03.06, 10:01 A czy troszkę bolący i trochę powiększony brzuch może być objawem hiperstymulacji? Ja jestem już 2 dobę po transferze i boli mnie tylko brzuch, zresztą zaczął boleć już po punkcji. żadnych innych objawów nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: do asia99 04.03.06, 23:02 Z tego co wiem hiperstymulacja może się zacząć w każdym czasie. W trakcie stymulacji (słyszałam o dziewczynie która ją miała już po 4 gonalach), po transferze, czy jeszcze później (nawet po pozytywnym wyniku ciażowym). Ronka4 - mnie też bolał brzuch po punkcji i transferze i było ok, brzuch mi się dziwnie powiększył, po transerze wyglądałam jak w 3-4 miesiącu ciąży. To podobno po hormonach. Odpowiedz Link Zgłoś
ronka4 Re: gg24 05.03.06, 10:37 No właśnie wyglądam jakbym była w 4 miesiącu ciąży i boli mnie brzuch. Trochę mnie pocieszyłaś, mam nadzieję że będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: gg24 05.03.06, 11:14 Jeżeli będzie Cię to dalej niepokoić to może lepiej poradzić się lekarza. Nerwy na pewno nie są wskazane. Ale u mnie brzuch naprawdę się powiększył (ubrania były za ciasne). A miałam tylko 5 pęcherzyków, pobrano 4 komórki jajowe. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś