06.03.06, 13:59
Jakie są typowe objawy?
Czy jeśli miałam robione hormony i stosunek LH do FSH jest 1,24 to napewno
nie mam PCO? Dodam że podczas monitorowania owu zawsze jesli była owulacja to
była w jednym jajniku a w drugim było zawsze kilka pęcherzyków, bywało też
tak że w jednym i drugim było kilka pęcherzyków (czyli to co jest typowe do
PCO). Nie wiem co o tym myśleć.
Jakie są inne jeszcze typowe objawy PCO??
Obserwuj wątek
    • dagps Re: PCO 06.03.06, 14:25
      1. dlugie, nieregulrane, lub bardzo skape miesiaczki, ale nie koniecznie, niektore maja normalne cykle
      2. jajniki drobnotorbielowate w usg, pecherzyki malutkie, o srednicy -4-8 mm w kazdym dniu cyklu
      3. hiperandrogenizm widoczny na ciele - pzretluszczajace sie wlosy i tlusta skora twarzy, tradzik, nadmierne, meskie owlosienie, ciemna skora w zgieciach np wewn strona ud i lokci i hieprandrgioenizm w badaniach krwi, nadmiar testosteronu, zandrostendionu lub dheas
      jesli chcesz moge ci wyslac swoje usg, ale gdzies tu tez kiedys wklejala ewa.analityk. moje jest bardzo wyrazne zdjecie "modelowe"

niekotrym wystarcza lekarzom do stwierdzenia pcos klopoty z plodnoscia i cyklami plus obraz usg. inni tylko po szeregu badan i po laparoskopii to stwierdzaja z pewnoscia.
      w pcos mozesz miec wszystkie objawy, a mozesz miec dwa, trzy, zalezy od stadium i innych cech insywidualnych. wiele z nas ma stosunek lh/fsh nawet blizszy jeden niz ty. ja mam co prawda sporo ponad 2,5 ale ja mam klopoty niezmiennie od 9 lat te same, dawno sie zaczelo a wiadomo - postepuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka