Dodaj do ulubionych

pęcherzyki graffa

10.04.06, 19:36
czy wiecie coś na temat wielokrotnrj ilosci pecherzyków graffa???
Obserwuj wątek
    • dagps Re: pęcherzyki graffa 10.04.06, 19:43
      znaczy ze co? wiele niepeknietych? wiele niedojrzalych? wiele wystymulowanych? o co dokladnie ci chodzi?
      • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 10.04.06, 20:55
        wykonując badanie usg pochwy lekarz stwierdził że na jajnikach mam za duzo
        pecherzyków graffa. Powiedział iż może to być przyczyną tego iż nie mogę zajść
        w ciążę.
        • dagps Re: pęcherzyki graffa 10.04.06, 21:09
          no to teraz pozostaje pytanie czy chodzilo mu o duzo pecherzykow dojrzalych ale nie pekajacych - LUF, czy niedojrzalych ulozonych obwodowo malych - obraz mogacy swiadczyc o PCOS, ale niekoniecznie. widzialas to usg? masz je? sa napisane jakies wymiary i ilosc tych pecherzykow?
    • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 10.04.06, 21:19
      oto wyniki usg:
      Jajniki : prawy Przekrój 37x21 mm z licznymi mikro 8G lub b
      lewy Przekrój 30x20 mmm z licznymi mikro 8G lub b
      • dagps Re: pęcherzyki graffa 10.04.06, 21:28
        hm. to napisz jeszcze ktory to byl dzien cyklu, jakie robilas dotad badania hormonow i czy bralas ile lat i kiedy odstawilas srodki antykoncpecyjne
        • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 15:44
          Tabletki anty bralam raz w życiu ,ale mi nie sluzyly więc je odstawilam po 2
          miesiącach- bylo to ok. 2 lata temu. Robiąc badanie bylam w 17 d.c.
          Prawdopodobnie mam za niski poziom progesteronu, ponieważ zdarzają się
          plamienia przed mies. Na badanie tego hormonu idę dopiero w czwartek.
        • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 15:44
          Tabletki anty bralam raz w życiu ,ale mi nie sluzyly więc je odstawilam po 2
          miesiącach- bylo to ok. 2 lata temu. Robiąc badanie bylam w 17 d.c.
          Prawdopodobnie mam za niski poziom progesteronu, ponieważ zdarzają się
          plamienia przed mies. Na badanie tego hormonu idę dopiero w czwartek.
          • dagps Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 16:05
            to bardzo dobrze ze badasz progesteron, powinnas tez zbadac w 2-4 dniu cyklu FSH, LH, estradiol, poza tym androstendion, dheas i testosteron. mysle ze czas na stawianie diagnozy w kierunku zespolu pco, jesli te badanie nie wyjda dobrze i jesli nastepne badania usg w innym cyklu wyjda podobnie.
            wazne jest tez jakie masz cykle, jakie miesiaczki, czy masz klopoty z cera, wlosami, waga, cykle bezowulacyjne.
          • dagps Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 16:06

aha, i prolaktyne zbadaj sobie od razu razem z tym proegesteronem , tylko wczesnie rano do 9 i na czczo.
            • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 17:03
              Jestem szczupla osobą, bez nadwagi, cera idealna , włosy normalne. Cykle
              reguralne -28 dniowe. Owulacja wystepuje chyba, nie mierze temperatury, ale
              obserwuję śluz plodny. A tym wskazaniem na pco wystraszylas mnie......
              • dagps Re: pęcherzyki graffa 11.04.06, 20:45
                moze wcale nie ma sie co martwic, jedno usg to nie jazda jeszcze, dlatego mowie ze tzreba powtorzyc. plamienia martwia mnie tylko dlatego ze czesto sie zdarzaja takowe w pcos, ale to rownie dobrze moze byc tylko klopot z prolaktyna. dlatego ja sobie zbadaj razem z tym progesteronem a dalej zobaczymy co lekarz powie.
                objawy zewnetrzne to sa bardzo rozne, ja tez jestem szczupla.
                jak dlugo sie staracie? skoro nie mierzysz temp to moze przyczyna jest bardziej prozaiczna niz by sie wydawalo?
    • aniak1979 Re: pęcherzyki graffa 12.04.06, 12:15
      Jutro idę wlasnie zrobic badania hormonów tylko zastanawia mnie jedna rzecz.
      Badania te wykonuje się po owulacji czyli ok. 21 d.c bo tylko wtedy mają one
      sens. Ale ja wlasciwie to do konca nie jestem pewna w którym dniu cyklu się
      znajduję. Planowo miesiaczke mialam dostac 31 marca. Tydzień wcześniej pojawilo
      sie plamienio-krwawienie. Nie bylo ono tak intensywne jak normalna moja
      miesiączka, ale kolor wskazywal na krwawienie. 31 marca zaczal sie jakby
      normalny okres, który swoją intensywnością wskazywal na niego. O tym fakcie
      oczywiscie poinformowalam gina bo to bylo glownie powodem mojej wizyty i on
      rozpoczal liczenie nowego cyklu o tego plamienio-krwawienia. Czyli wg. tego
      jestem dzisiaj w 20 d.c. Biorąc za poczatek 31 marca jest to dopiero 13 d.c.
      Czyli nie wiem czy to jutrzejsze badanie ma sens, moze poczekac do nastepnego
      czwartku, Ach od poniedzialku biore juz luteinę...

• dagps Re: pęcherzyki graffa 12.04.06, 16:03
        jak bylo krwawienie z tym plamieniem to licz od tamtego. po luteinie juz nie ma sensu badac progesteronu.

liczmy ze bedzie ok i ze te pecherzyki jakos tak sie pojawily i wiecej ich nie zobaczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka