Dodaj do ulubionych

prawidlowy poziom TSH??

17.05.06, 20:27
dziewczyny jaki powinien byc prawidlowy poziom TSH? wyczytalam w
poscie "interpretacja wynikow" ze tsh powinno miec minimalna wartosc u
kobiety w wieku produkcyjnym. moje wynosilo przy ostatnim badaniu 4,89
(granice: 0,3 - 6,2)moja gin na taki wynik nie zareagowala, teraz obawiam sie
czy slusznie???czy cos wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • lucyna76 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 20:53
      cześć,
      TSH masz za wysokie, ja mam 3,5, jestem właśnie po wizycie u lekarza,
      powiedział, że owszem w normie ale dla starszej pani, nie dla młodej kobiety i
      kazał zrobić przeciwciała przeciwtarczycowe. Powinnyśmy mieć chyba max do 2.
      pozdrowienia
      Lucyna
      • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:09
        juz co nieco lolilo na innym poscie mi wytlumaczyla...
        po twoim lisciku zaczelam sie naprawde martwic ...i chyba jeszcze raz zbadam
        poziom tsh i jak sie powtorzy to zrobie te przeciwciala(w styczniu mialam 1,11
        nie wim czemu to tak podskoczylo)
        w czym przeszkadza wysokie TSH jesli mam owulacje?
        • lucyna76 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:15
          wiesz, generalnie nie wiem, bo nigdy mnie to nie interesowało. Przy okazji
          badania prolaktyny w zeszłym tygodniu, zrobiłam TSH, bo czytałam, że czasami
          wysoka prl jest spowodowana wysokim TSH. No i wyszła ponad 1000, a TSH 3,5.
          Mieściłam sie w normie, myślałam, że jest ok. Ale poczytałam na forum, min
          innymi ten post, o którym piszesz i też się przestraszyłam. Generalnie wysokie
          TSH jest problemem we wczesnej ciąży, może powodować poronienia, a nawet wady
          płodu. Na takim poziomie jak my jesteśmy podnosi prolaktynę. Ale generalnie
          moja wiedza na ten temat jest marna, dopiro zaczynam "edukację", może bardziej
          doświadczone dziewczyny się wypowiedzą.
          • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:19
            w takim razie ja tez szukam szczegolow
            co do PRL to u mnie mimo brania bromergonu jej poziom jakos sie nie zmniejszyl
            wiec moze tak jak mowisz to reakcja wiazana
            • lucyna76 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:28
              ja po bromergonie mam 1045, 3 m-ce temu było 700 sad((
              co do lekarzy, mój poprzedni ginekolog na moje pytanie " a może by tak hormony
              zrobić?" twierdził, że moje problemy na pewno nie mają podłoża hormonalnego. W
              listopadzie zrobiłam sobie prolaktynę i progesteron i prolaktyna była 500. To
              się zdziwił. I wierz tu lekarzom...
              • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:32
                no wlasnie laduja w nas te leki...czlowiek ufa ze wiedza co robia a tu takie
                numery
                moj poprzedni tez pwiedzial ze nie ma sensu badac hormonow i ze powinnam
                zrzucic kg bo to one sa przyczyna moich problemow z zajsciem w ciaze (waze 63
                kg przy 165 cm) smileoczywiscie juz do niego nie wrocilam...i mialam nadzieje ze
                tym razem dobrze trafilam a teraz wcale nie jestem tego taka pewna, zmieniac
                lekarza sie troche boje...
                • lucyna76 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:35
                  problemy z wagą mogą być związane z niedoczynnością. I wtedy bardzo trudno jest
                  te kilogramy zgubić, je się mało, a tyje.
                  • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:37
                    teraz to mi sie zaczyna to wszystko ladnie skladac... tylko czemu ta ukaladanka
                    w takich czarnych kolorach!!
                    • lucyna76 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:43
                      mi też, tylko czemu pewnych rzeczy trzeba się dowiadywać z forum, a nie od
                      lekarza. Prolaktynę też sobie sama zdiagnozowałam, a teraz tarczyca też pasuje
                      (zmęczenie, ciągle mi zimno, temp 36,2 max,...). Niestety
        • lolilo Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:17
          jesli Ci tak podskoczylo w krotkim czasie to tym bardziej hashimoto (to jest
          autoimmunologiczna niewydolnsoc tarczycy)- a nie np chroniczny niedobor jodu-
          jest podejrzany.
          zdaje sie ze przy niedoczynnosci trudniej zajsc i groza poronienia.
          jest gdzies forum o hashimoto- moze tam sie cos dowiesz.
          ale moze ktoras z dziewczyn wie wiecej ode mnie. smile
          • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:22
            serdeczne dzieki i tak mi duzo pomoglyscie bo nie mialam zupelnie swiadomosci
            problemu - zylam w przekonaniu ze moje tsh jet w normie!!!
            wkurza mnie troche ze moja gin na to nie zareagowala!kurcze mam coraz mniej
            zaufania do lekarzy
            • lolilo Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:30
              no a o przeciwcialach- tez hashimotowych (TG, TPO, czasem TRAK)- masz watek
              poniezej.
              pewnie warto na podrzuconych linkach z bociana tez pogrzebac.
              z punktu widzenia leczenie- nie ma znaczenia czy masz p-ciala bo i tak
              dostaniez tyroksyne (czyli hormony tarczycy), ale ogolnie- jak masz jedne
              przeciwciala to masz wieksza szanse miec tez inne, ktore juz moga ciazy
              przeszkadzac, np a-kardiolipidowe.

tutaj czasem zagldaja "Specjalistki" od p-cialsmile
              toja-007 zdaje sie duzo wiedziec i maretina.

lilka
              • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 17.05.06, 21:33
                juz zabieram sie do lekturysmile
    • to-ja-007 Re: prawidlowy poziom TSH?? 18.05.06, 11:29
      Podwyzszone tsh to znak, ze cos sie w tarczycy dzieje. A takie "skaczace" tsh -
      w jednym miesiacu 1 w drugim 5 - jest typowe dla poczatkow Hashimoto.

Wysokie tsh oznacza niskie lf i fsh (od ktorych zalezy jak rosna i czy pekaja
      pecherzyki) oraz wysoka prolaktyna (ta tez nie "pomaga" w owulacji). Dlatego
      jesli juz znalazlas sie na tym forum to lepiej to zaczac leczyc. Kto wie moze u
      Ciebie to wlasnie jest przeszkoda .... ?

BTW - Lucyna ma bardzo madrego lekarza!!! Takich lekarzy nalezy sobie nawazjem
      polecac. Rzeczywiscie normy sa szerokie i okolice gornej normy tsh sa dobre dla
      starszej pani. Niewiele lekarzy o tym wie a lekarz ktory ma taka wiedze na pewno
      bedzie umial tez dobrac odpowiednie dawki leku w ciazy.

Powinnas zrobic badania hormonow fT3, fT4, przeciwciala tarczycowe TPO i TG oraz
      usg tarczycy (najlepiej takie z dopplerem) i z wynikami isc do endokrynologa.
      Najlepiej isc do endokrynologa sprawdzonego i poleconego przez kogos.

O tym jak wazna jest tarczyca przy zachodzeniu w ciaze mozesz poczytac na
      bocianie w watku o tsh, t3,t4. Tam tez czasami polecaja dobrych endokrynologow.
      Czytajac historie dziewczyn mozna sie przekonac, ze czasami lekarze leczyli
      wszystko inne a jedyna przeszkoda okazywala sie tarczyca.

pozdrawiam
      ula

• kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 18.05.06, 17:44
        jestem wdzieczna za wskazowki..zrobie te badania jak najszybciej tylko z
        lekarzem moze byc klopot. Czy znacie godnego polecenia specjaliste w Krakowie??
        • kalinka28 Re: prawidlowy poziom TSH?? 23.05.06, 19:37
          dzis odebralam wyniki Tsh i ...wskazuja poziom 2,20 czyli niemal polowe mniej
          niz w marcu...ale z tego co pisalyscie wynika ze to i tak za duzo, a poza tym
          takie roznice wskazuja na cos niepokojacego..
          postanowilam pokazac te wyniki mojej gin. (wizyta dopiero za ok 2 tyg), zobacze
          jak zareaguje , jesli je zignoruje to zaczynam szukac fachowca.
          • to-ja-007 Re: prawidlowy poziom TSH?? 23.05.06, 21:27
            Skoki w tsh i hormonach tarczycy sa typowe dla poczatkow Hashimoto.
            Teoretycznie to nie jest grozne ale utrudnia zachodzenie w ciaze. indifferent

Jesli Twoja gin. nie zareagowala na to wysokie tsh to nie sadze zeby zareagowala
            na tsh w polowie normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka