Dodaj do ulubionych

dziewczyny: proszę o pomoc w interpretacji

02.06.06, 08:02
dziewczyny.po licznych rozważaniach na forum moich problemów zrobiłam wczoraj
te hormony. sama. gin o nich nie wie. wyniki są takie:

3 d.c. (01.06.2006)
badanie o godz. 06.55

estradiol: 35,8 pg/ml (norma faza folikularna: 0 – 160 pg/ml)
LH: 11,5 mlU/ml (norma faza folikularna: 1,1 – 11,6 mlU/ml)
FSH: 9,40 mlU/ml (norma faza folikularna: 2,8 – 11.3 mlU/ml)
prog: 0,60 ng/ml (norma faza folikularna: 0 – 1,13 ng/ml)
prl: 24,5 ng/ml (norma poziom O: 1,9 – 25,0 ng/ml)
testost: 74,3 ng/dl (norma przed menopauzą: 0 – 80 ng/dl)

prl po obciążeniu o godz. 07.55 po 1 godzinie i 2 tabletkach: 256 ng/ml

ponadto:
badałam też TSH w dniu 16.03.2006 to był 25 d.c.
wynik: 1,24 ulU/ml (norma: 0,4 – 4,0 ulU/ml)

dziewczyny proszę Was bardzo o interpretację. jestem na cyklach naturalnych,
cykle dość długie 32-37 dni (a jak sa torbiele to jeszcze dłuższe) od
października miałam tylko jedną jedyną owu. reszta to torbiel po
przerosniętych pęcherzykach Graafa a w ostatnim cyklu prawie nic nie urosło i
pełno małych pęcherzyków+lekkie podejrzenie że obraz usg sugeruje pcos.
prosze o Waszą pomoc. i z góry bardzo dziękuję.asia.

ps. po tym MCP mialam taką biegukę że musiałam się o 09.00 z pracy zwolnić bo
myślałam że umrę. myślałam że MCP to środek przeciwwymiotny a tu się okazuje
że przede wszystkim przyspeszający perystaltykę jelit. oj u mnie bardzo
przyśpieszył....
Obserwuj wątek
    • rafulka Re: dziewczyny: proszę o pomoc w interpretacji 02.06.06, 13:06
      Bidulka. Mnie tam po tej tabletce nic nie było...
      Asiuniu co do wyników to Ci nie pomogę, bo się na tym nie znam. W tym jest
      dobra Dagp, ale nie wiem, czy jeszcze zagląda na to forum.
      Tak czy siak idź z wynikami do gina i poproś o interpretację. Jeśli się będzie
      boczył - chyba warto zmienić doktorka...
      Ściskam
    • asiunia555 MCP dostałam 2 tabletki po 10 mg 02.06.06, 13:26
      właśnie sprawdziłam w laboratorium. bo nikt nie pisał że miał takie problemy
      jak ja biegunkowe...no i z tego co czytam to chyba za dużo. na bocianie oraz
      mamo-tato jest napisane że podaje się 10 mg. a mi dowalili 20 mg
      na pewno podziałało to na biegunkę.
      a czy mogło też spowodować większy wynik poziomu prl?
    • molonela Re: dziewczyny: proszę o pomoc w interpretacji 02.06.06, 13:38
      Wydaje mi się, że masz za wysoką prolaktynę po obciążeniu, powinna być maks. 5
      x więcej, a ty masz ok. 10. Również bez obciążenia masz ją w górnej normie,
      więc pewnie przydałby się jakiś bromek (albo sama możesz kupić castagnus w
      aptece).
      FSH - nie jest ciut za wysokie? Coś mi świta, że idealny wynik to ok. 6. Ale tu
      się jeszcze upewnij.
      A progesteron najlepiej badać kilka dni po owulacji, bo na poczatku cyklu
      zawsze jest b. niski i ten wynik nic nie mówi.
      Na pozostałych hormonach niestety się nie znam.

      A prolaktyna rośnie jak się żyje w stresie.
    • tymonka30 Re: dziewczyny: proszę o pomoc w interpretacji 02.06.06, 17:39
      Hej Asiu. Już Ci piszę co wiem:
      Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową...
      Stosunek LH do FSH całkiem całkiem. On jest bardzo istotny, bardziej niż sam
      poziom poszczególnych hormonów.
      Prolaktyna 20-25 ng/ml - chyba łagodna hiperprolaktynemia, której objawem są
      m.in. zaburzenia płodności. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z
      niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć.
      Zwróć uwagę - można to leczyć!!!!
      Testosteron OK. TSH też.
      Wydaje mi się, że nienajgorsze te Twoje wyniki. Ale oczywiście weź je do gina,
      chyba się nie pogniewa?smile Nienajgorsze ale nie idealne...







      • 56at Poczytaj 02.06.06, 18:24
        Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
        • Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową,
        stymulacja owulacji przy takim FSH jest trudna.
        Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często
        niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
        Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu
        stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu
        poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5.
        Wynik może zależeć od metody badania.
        Kobiety z wyczerpaną rezerwą jajnikową rzadko zachodzą w ciążę, a jeśli już to
        najczęściej ma to miejsce podczas stosowania preparatów hormonalnej terapii
        zastępczej. Podejrzewa się, że estrogeny uwrażliwiają receptory FSH w jajnikach.
        Ale choć ten mechanizm nie jest jeszcze do końca poznany to podejmuje się próby
        zastosowania estrogenów w protokołach stymulacji owulacji u kobiet z wysokim FSH.
        5. Do badania rezerwy jajnikowej służy też test z cytrynianem klomifenu
        CLOSTILBEGYT . Bada się w nim podstawowe stężenie FSH i estradiolu w 3dc, potem
        podaje 100mg cytrynianu klomifenu w 5-9 dc i powtarza badanie FSH w 10dc. Oba
        wyniki FSH powinny mieścić się w normie.
        6. Zaburzenia produkcji gonadotropin związane z dietą lub ćwiczeniami mają
        tendencję do samoistnego powrotu do normy w ciągu roku od uzyskania właściwej
        wagi lub złagodzenia intensywności ćwiczeń. W rzadkich przypadkach prowadzą one
        jednak do trwałych zaburzeń rozrodczości.
        • asiunia555 Re: Poczytaj 02.06.06, 18:41
          dzięki. rozumiem ze stosunek u mnie lh:fsh jest w miarę ok. bo wynosi 1,22
          czyli teoretycznie ani pcos ani niewydolność przysadki.
          ale FSH powyżej 9 to obniżona rezerwa jajnikowa a "Kobiety z wyczerpaną rezerwą
          jajnikową rzadko zachodzą w ciążę" .... no to jest strasznie złowieszcze. jak
          mam rozumieć to że jeśli już to podejmuje się próby leczenia terapią
          zastępczą???? czyli stymulacja czym ? nie clo?
            • asiunia555 Re: Poczytaj 02.06.06, 19:24
              56at dziękuję za info. może nie jest tak źle. w końcu obniżona to nie
              wyczerpująca się jeszcze.???
              proszę powiedz mi jeszcze czy wielkości LH i FSH są ważne przez jakiś dłuzszy
              okres? czy wahają się z cyklu na cykl?
              • 56at Re: Poczytaj 02.06.06, 19:30
                . FSH 3- 12 mlU/ml FSH - hormon folikulostymulina lub inaczej hormon folikulotropowy
                2. LH 2-13 mlU/ml LH - luteotropina albo inaczej hormon luteinizujący.
                Dokładniej:
                • Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
                • Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
                • Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową,
                stymulacja owulacji przy takim FSH jest trudna.
                Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często
                niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
                Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu
                stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu
                poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5.
                Wynik może zależeć od metody badania.

                UWAGI!
                W najczęściej stosowanym kryterium PCOS stwierdza się jeśli występują
                przynajmniej dwa z podanych niżej trzech objawów:
                • rzadkie miesiączki lub nieregularne miesiączki lub brak owulacji,
                • nadmiar androgenów (głównie testosteronu),
                • charakterystyczny obraz jajników w USG.( koraliki pęcherzyków, brak pęcherzyka
                wiodącego)
                1. Podwyższony stosunek LH/FSH bez innych objawów PCOS nie ma znaczenia klinicznego.
                2. Leki antykoncepcyjne obniżają poziom FSH, ale nie ma to wpływu na płodność.
                3. Wraz ze wzrostem poziomu FSH maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nawet
                jeśli uda się wywołać owulację tzn. odsetek uzyskanych ciąż na jeden owulacyjny
                cykl jest znacznie niższy od średniej.
              • asiunia555 Re: Poczytaj 02.06.06, 19:30
                bałam się że zeświruję po wynikach i pewnie się to zbliża...ale już sie
                wczytałam. mam obniżoną a nie wyczerpaną. ciekawe skąd i dlaczego?
                a czy z moimi wynikami teoretycznie (nie mówiąc o cudach które jak wiemy z
                forum się zdarzają) mogę zajść w ciążę naturalnie?bez stymulacji
                  • asiunia555 Re: Poczytaj 02.06.06, 19:43
                    do mnie zaraz przychodzą znajomi. i maż wola ze mam mu w koncu pomoc kroić te
                    pomidory smile))
                    kochane jesteście,
                    Tymonka obyś miała rację.a skąd ci to przyszło do głowy? ja w czerwcu mam 2
                    rocznicę i tak bardzo bym chciała...
                            • asiunia555 Re: Jasne,ze nie jest źle :) 03.06.06, 11:51
                              56 at a jak Ty uważasz w sprawie tej mojej prl? Tymonka pisze żeby ją zosatwić,
                              Dagps mi napisała że do obniżenia (podkreślam że to mój jedyny pomiar) w innym
                              wątku Majorka 79 pisze komuś że to hormon stresu i tam dziewczyna ma ponad 30 i
                              pisze jej żeby się tym nie przejmować tylko lepiej powtórzyć badanie.

                              a czy to że brałam antyki - odstawiłąm je po zabiegu usuniecia nadżerki w
                              pażdzierniku może miec jeszcze wpływ na te moje wyniki głównie na to fsh i lh?
                              • 56at Re: Jasne,ze nie jest źle :) 03.06.06, 12:01
                                Asia mój endo nie dawał mi bromegonu na zbicie bardziej zajał sie pozostałymi
                                hormanami podleczył je troche i prl wróciła do normy.
                                tak prl to hormon stresu i moze skoczyc np przed wizyta u gina.
                                Ja radze powtórzyc badanie.
                              • tekla12 Re: Jasne,ze nie jest źle :) 03.06.06, 12:13
                                A może powinnaś zmienić gina na takiego, który będzie cię namawiał na badanie
                                hormonów? Według mnie możesz mieć pco, a wysokość fsh może być konsekwencją
                                stanu jajników a nie żadnego obniżenia rezerwy jajnikowej. Jeśli tak jest to
                                antyki bardziej ci pomogły niż zaszkodziły. Prl potrafi pod wpływem stresu
                                skoczyć nawet o 100%, przymajmniej mnie się tak zdarzyło.
                                • asiunia555 Re: Jasne,ze nie jest źle :) 03.06.06, 12:16
                                  Tekla a wszystkie dziewczyny mi pisały że pco potrzebuje stosunku lh:fsh pow.
                                  1,5. u mnie 1,22.
                                  skąd wiadomo że może być tak jak mówisz czyli że to fsh to związane z pco a nie
                                  z obniżoną rezerwą jajnikową?
                                  • tekla12 Re: Jasne,ze nie jest źle :) 03.06.06, 12:40
                                    Bo ten magiczny stosunek nie jest podstawą do diagnozowania pco. Skąd wiadomo -
                                    bo młoda jesteś, masz torbiele i lh, które blokuje owulację. Wydaje mi się, że
                                    powinnaś przede wszystkim poszukać gina, który na podstawie usg i badania
                                    hormonów zacznie cię rozsądnie leczyć. Forumowe rozważania o
                                    obniżonej/wygasającej rezerwie jajnikowej na podstawie jednorazowego oznaczenia
                                    poziomu hormonów z cytowaniem internetowych opracowań dla laików tylko
                                    pogarszają nastrój. Pozdrawiam T.
                • asiunia555 56at 03.06.06, 13:42
                  co o tym sądzisz? mogę sobie dać jeszcze kilka miesięcy na przykład na tym
                  ewentualnym castagnusie na obniżenie trochę prl i ziółkach Sroki czy nie ma co
                  czekać i stymulować?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka