malutka1939 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 08.11.06, 21:19 Trzymam kciuki julka mam do ciebie pytanie, przeczytałam że zrobiliście z M. badanie cytogenetyczne, czy to jest tzw. kariotyp, czy to jakies inne badanie? Czy robiłaś to w Novum czy gdzie indziej, jeśli pamiętasz to napisz proszę, my mamy zlecone badanie kariotypu. Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 09.11.06, 11:20 tak, wszystkie badania bez problemu zrobisz w novum Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.11.06, 19:48 Julka jak sie czujesz, ile podano Ci zarodków? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.11.06, 20:00 Brzuch mam jak balonik, ale nie boli już. Za to dziś miałam "dolną" sensacje żołądkową ale już jest ok Tylko temp. mi wzrosła do 37c , ciekawe czemu??? Podano mi 1 zarodek ze względu na możliwość wystąpieni hiperstymulacji, a poza tym ja dwóch nie chciałam. Przyznam się szczerze, że wogóle nie myślę o ciąży, tylko o tym żebym nie miała hiper... Po za tym za 2 tyg. wybieram się do Afryki na 4 dni. Co ma być to będzie ... A co u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.11.06, 20:34 Będzie co ma być ale chwilami jak przychodzi rozczarowanie to wtedy boli, ale ja wierze że będzie dobrze. Afryka super, mam nadzieję że bedziesz tam odpoczywać i nie bedziesz sie forsowac. Ja narazie robie wszystkie hormonki, wyniki powoli już mam, pod koniec miesiąca następna wizyta u dr Woźniaka, zobaczymy co dalej. Pozdrawiam i trzymam cały czas kciuki ) Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.11.06, 20:35 aha a z tą temperaturą to wiesz że może być oznaka że jest dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 11.11.06, 18:17 Dziewczyny jak leci ???? U mnie już ok, nic mnie nie boli Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 12.11.06, 11:29 to super, ze nie boli. Kiedy testujesz? za tydzien? My mamy biopsje za niecale 2 tyg. Mam nadzieje, ze plemniki beda ok.... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
netty2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 13.11.06, 00:15 Julka,super,ze u ciebie ok. Daj znac i zerknij na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 13.11.06, 09:25 Kiedy macie wizyty?? Ja musze się zapisać, bo w połowie tygodnia bede miała juz wyniki badań cytogenetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 16.11.06, 17:00 Dziewczyny co tam u Was? Coś cichutko sie zrobiło ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa iii10 16.11.06, 21:15 zobaczylam Twojego posta na ZK o bakteriach i pozwol, ze tu Ci odpisze. Bakterie w szyjce to nic dobrego - dobrze, ze Ci wykryli. Byc moze to one odpowiadaja za brak ciazy, bo to szyjka produkuje sluz plodny, a jesli siedza tam bakterie to moga zmieniac charakter tego sluzu i powodowac jego wrogosc. Poza tym bakterie na szyjce moga latwo przedostac sie w glab drog rodnych i spowodowac zapalenie przydatkow (niedrozne jajowody) czy jesli dojdzie do ciazy spowodowac poronienie czy porod przedwczesny. Jesli wszystko poszloby dobrze w kwesti ciazy to przy porodzie silami natury dziecko moze zarazic sie tymi bakteriami i gotowe choroby bakteryjne (zapalenie ucha czy inne swinstwa). Nie chce Cie straszyc - pisze to co wiem o bakteriach. Sama mialam wykryte e coli - cale szczescie w pochwie - szyjka byla czysta. Jesli chodzi o sposoby walki z bakteriami to powinni zrobic Ci bakteriogram czyli wyselekcjonowac antybiotyki, ktore najlatwiej zabijaja te bakterie. Jesli chodzi o metody naturalne, to rezygnacja ze slodyczy, zurawina i wszystko co kwasne. Bakterie baardzo lubia srodowisko zasadowe, a gina w srodowisku kwasnym. W obronie przed bakteriami w zoladku jest b. niskie PH ok. 1,5 jesli dobrze pamietam, podobnie z pochwa PH w pochwie wynosi 3,5, a ph skory 5,5. Weglowodany, a wszczegolnosci cukier podnosza ph i sprzyjaja gromadzeniu sie bakterii. Widzialam na forum ZK, ze jedna dziewczyna wytlukla e coli naturalnie pijac codziennie swiezowycisniety sok z pomaranczy, wspomagajac sie citorseptem. Wlasciwosci bakteriobojcze ma tez czosnek i cebula, ale wiadomo - zyjemy wsrod ludzi, a nie na pustyni wiec ciezko objadac sie tymi warzywkami . Moze skorzystasz z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50403481.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: iii10 17.11.06, 09:10 Witaj chrumpsowa, wielkie dzieki za ospowiedz. Już właśnie od dzisiaj zaczynam naturalna walkę z tymi paskudztwami, zakupiłam tabl. z żurawiny, gałki propolisowe, piję kefirek naturalny no zero cukru (z tym bedzie ciężko, bo lubie słodkości, no ale zrobie wszystko aby sie pozvyć tego świństwa). Jeśli chodzi o antybiotyk to pewnie go dostane ale wizyte mam za 1,5 tyg, wiec przez ten czas sama bede walczyc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa Re: iii10 17.11.06, 11:24 Uwazaj na propolis Mi za 1 razem pomogl, a za 2 dostalam mega uczulenia. Takich swedzen w zyciu nie mialam Lekarka mnie uprzedzala, ze moze uczulic i by uwazac, odstawiajac propolis natychmiast. Co prawda za 1 razem b. pomogl a za drugim nie bylo tak rozowo. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: iii10 17.11.06, 13:28 chrumpsowa czy Ty tez miałaś problemy z bakeriami, czy sobie z nimi poradziłaś? Mnie najbardziej przeraza ten gronkowiec złocisty, słyszałam że to straszne paskudztwo do wytępienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m Re: iii10 17.11.06, 14:50 Będe w Novum w najbliższą środę o 11:30, a potem 29.11 o 14:20. Może któraś z Was będzie w tym samym czasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: iii10 17.11.06, 17:34 iii10 ja kiedys mialam gronkowca zlocistego w ....gardle. I wytepili. Nasz pan dr przepisal mi antybiotyk, tez mnie strasznie swedzi i troche piecze, zadzwonilam do niego i powiedzial, zeby przetrzymac...troche to dziwne, no ale tak robie. bb-m ja bede ale w czwartek - moj m. ma biopsje - trzymajcie kciuki! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: 17.11.06, 18:51 KARO będę mocno trzymać kciuki, wiem, że Wam się uda. Dziewczyny ja dziś zrobiłam bętę jutro odbieram wyniki. Testuję we wtorek ale przyznam się szczerze, że zrobiłam test i wyszedł negatywny, pocieszam się że to zdecydowanie za wcześnie (bo 10 dni po transferze) Temp. mam ok 37C, i żadnych objawów, co myślicie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: 17.11.06, 19:45 17karo, trzymam mocno kciuki za męża no i za Ciebie oczywiście. julka20061 musi się udać i mysle cały czas o Tobie i trzymam kciku a testem się nie sugeruj, to za wcześnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 17.11.06, 20:38 Dzięki iii10 kochana jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 17.11.06, 21:56 julka na test zawcześnie, trzymam kciuki za bete!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mytest Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 18.11.06, 10:34 Ja byłam wczoraj w Novum na wizycie stratowej do in vitro, która była odkładana już raz z powodu bakterii e coli i fecalis. Pobrali mi wymazy i posiewy i dzisiaj dzwoniłam dowiedzieć się o czystość i niestety stopień 2/3. Czyli wszystko na nic, brałam już 5 antybiotyków doustnie od czerwca i jest coraz gorzej. Załamka !!!. Od poniedziałku miałam brać decapeptyl 0,1 i stawić się u dr. L 6 grudnia... Zastanawiam się czy nie przewrać tego wszystkiego na miesiąc i za miesiąc rozpocząć znowu antykoncepcję, ale dochodzą do tego poważne problemy w pracy, które rozwiązałoby już tylko dłuuuugie L4.... Julka pisz jak betka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 18.11.06, 12:32 mystest, zobacz ten watek: www.nasz-bocian.pl/modules.php? name=Forums&file=viewtopic&t=17252&postdays=0&postorder=asc&&start=0 julka, wiem, ze sie nie moglas doczekac, ale przeciez sama wiesz, ze za wczesnie na test. Daj znac jak tam beta! KCIUKI TRZYMAMY!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 18.11.06, 12:34 jeszcze raz: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17252&postdays=0&postorder=asc&&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 20.11.06, 20:46 Byłam dziś w Novum na badaniu bety po 48 godz. wzrosła mi z 43 na 163 A co u Was dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 20.11.06, 21:46 Wielkie gratulacje julka20061,niemaz pojecia jak si ciesze że Ci się udało))) u mnie leci powolutku, wizyta w Novum za tydzień. Julka jakbyś mogła opisz co było przyczyną problemów, jak długo się leczyłas??? jeszcze raz ogromniaste gratulacje. buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 21.11.06, 09:53 Julka, super!!! Fantastyczna wiadomosc! Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 21.11.06, 10:18 Julka, pisz co u Ciebie. Dostaję spora dawkę optymizmu po Twoich postach. No i wielkie gratulacje. Ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 22.11.06, 18:34 nie widac ostatniego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 22.11.06, 22:35 Sorki dziewczyny, że wracam do refundowania i początkowych kosztów. Byłam we wtorek (21.11) na wizycie wstępnej w Novum u dr Sowińskiej. Mam 31 lat i 3 lata prób, w tym też bujania się po innych lekarzach (np. CLO bez monitoringu na Kasprzaka w Warszawie). Podkreślone przez dr Sowińską badania na kserówce (hormony, przeciwciała itp.) opiewają razem na dość zawrotną sumę 1.121 złotych. Wiadomo, że teraz pójdę do państwowego gina, żeby zaoszczędzić na czym się da. Z tego wątku wiem na razie, że mogę się upomnieć o skierowanie na: przeciwciała w kierunku różyczki przeciwciała w kierunku toxoplazmozy (tu być może muszę zapłacić ½ ceny) Rzecz jasna nie zapłacę za cytologię, ale chciałam Was zapytać o cztery rzeczy: 1. czy stopień czystości pochwy, posiew z kanału szyjki i badanie w kierunku chlamydii też powinien zrobić państwowy gin? 2. czy gin może dać skierowanie na określenie grupy krwi? 3. co to jest to tajemnicze CMV IgG i IgM i czy również na to mogę upierać się o skierowanie u gina (w Novum kosztuje 120 złotych) 4. i podstawowe pytanie – czy na te badania hormonów w różnych dniach cyklu również mogę dostać skierowanie (kiedyś miałam badany progesteron w 20 dc i skierowanie wypisano mi bez problemu, ale to było 2 lata temu). Resztę trzeba wykonać w Novum tak, że tu nic się nie oszczędzi. A w ogóle to wielkie dzięki, bo poszłam do Novum po śledzeniu paru wątków na tym forum i po raz pierwszy mam wrażenie, że ktoś wie o co w tym chodzi i jakoś to wszystko uporządkuje. Mam nadzieję. Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 22.11.06, 22:57 agnieszka witaj, przykro mi ale nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, ja robiłam wszystkie niesty prywatnie i stacilismy jakis 1000 przez ostatni miesiac. Jesli chodzi o CMV to rowniez badanie na przeciwciała, wskzuje cz miałaś lub masz cytomegalię. Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 23.11.06, 09:46 agnieszka, ja mam do zrobienia badania cytotenetyczne(2 moj m, 1 ja) w sunmie same te badania to okm900 zl! podobno internista lub ginekolog ma obowiazek wystawic mi skierowanie do poradni genetycznej (nie placi za to) ale juz 3 mi odmowilo. Taki to nasz fajny kraj... trzymajcie kciuki, dzis biopsja! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 23.11.06, 17:06 Witajcie dziewczyny. Tak gwoli ciekawostki napiszę, że państwowy gin nie chciał mi nawet wypisać skierowania na badanie grupy krwi i tak się spieszył, że nie zrobił mi nawet cytologii. Jutro spróbuję w swoim rejonie. A ... i zalecił mi cierpliwość (!!!). Ciekawe czy tak samo by powiedział do swojej żony. Skierował mnie na Karową 2. To zdaje się Szpital św. Zofii. Jak się tam kiedyś próbowałam zapisać to kazano mi czekać na wizytę ponad 2 miesiące. Ale nie w tym rzecz. Czy my byśmy nie mogły się skrzyknąć, jest nas przecież strasznie dużo. Za każdą stoi mąż, często o problemie wie rodzina czy koleżanki. Mogłybyśmy przygotować takie pismo, krótkie, żeby to było można szybko przeczytać i ustalić jakiś dzień kiedy byśmy to pismo sobie wydrukowały i wysłały, no nie wiem, np. na adres Kancelarii Najważniejszej Osoby w tym państwie. Żeby np. w ciągu jednego tygodnia, kiedy by te pisma stopniowo dochodziły z różnych stron kraju, zasypać nimi po prostu. I tam żądać, aby w budżecie znalazły się pieniądze dla NFZ na refundowanie in vitro, napisać, że to całe gadanie o zmartwieniu państwa ujemnym przyrostem naturalnym to puste słowa wobec pozostawienia nas samym sobie, o tym, że rodziny muszą brać kredyty, o tym co pisałyście, że tylko trzy kraje w Europie nie mają refundowanego in vitro (jesteśmy w doborowym towarzystwie). No i nie wiem czy to nie za dużo, ale chodzi mi po głowie, żeby napisać, że skoro państwo nie traktuje naszego problemu jako choroby i nam nie pomaga to nie czujemy się pełnoprawnymi obywatelami i ani my ani nasi bliscy, którzy się podpiszą nie zamierzamy korzystać z naszego czynnego prawa wyborczego, póki ta sytuacja się nie wyjaśni (mogą sobie głosować, byle nam podpisali). Przecież razem stanowimy całkiem dużą grupę wyborców. W tym „Raporcie Niepłodność” Żyjmy Dłużej z 2005 (może go jeszcze macie) na stronie 136 napisali, że był złożony w Sejmie projekt ustawy o świadomym macierzyństwie, w którym zapisano refundację trzech zabiegów in vitro. Ja tego nie śledziłam, może wy wiecie co się z tym projektem stało. Czy w ogóle był głosowany? Napiszmy, że żądamy wejścia w życie podobnej ustawy. A i można by jeszcze zawiadomić o tym media. Temat jak temat a dla dziennikarza zawsze wierszówka. Bo jakaś pikieta to moim zdaniem bez sensu, nie każda ma forsę i czas, żeby przyjeżdżać do Wawy, rodziny i znajomych też łatwiej zmobilizować do podpisu niż wyjazdu, pokażą taką pikietę czy marsz w TV, albo i nie pokażą, a w każdym razie szybko o tym zapomną. Nie ukrywam, że mnie teraz ponosi, bo jestem wkurzona, ale tu już chyba nie ma co siedzieć z założonymi rękami. Szczerze mówiąc tracę już zupełnie serce do tego kraju. A kiedyś to nawet wywieszałam flagę w święta państwowe. To na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 23.11.06, 19:35 Jesteś boska, świetny pomysł, ale jak go wprowadzic w czyn? Trzebaby chyba przedstawic go na forum, jako temat może któras cos dopowie. A i ja jestem w 1005 za, mi tez juz opadja rece. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 23.11.06, 22:05 Witajcie jeszcze raz. Trzeba by było założyć nowy wątek jakoś tak atrakcyjnie zatytułowany, żeby każda z babek, które wchodzą na to forum otworzyła go z ciekawości (np. Piszemy do Prezydenta, czy coś w tym stylu), zorientować się ile z nas byłoby tym zainteresowanych, żeby potem nie wysłała tylko jakaś mała grupa, bo się tylko wygłupimy a oni powiedzą, że to marginalny problem, potem razem ustalimy tekst pisma, bez żadnych politycznych odnośników, żeby był do zaakceptowania dla każdej z nas, roześlemy go sobie i wybierzemy jakiś ładny termin, odpowiednio wcześniej, żeby pozbierać podpisy. Trzeba by to było zrobić zanim uchwalą budżet na rok następny. Zobaczcie art. 222 i 225 Konstytucji – mają na to czas do końca stycznia 2007 roku. Miałoby wtedy sens domaganie się, żeby przeznaczyli na to środki. Można by jeszcze zasypywać skrzynki mailowe naszych polityków i organów jakimś ustalonym przez nas tekstem maila. Jakbyśmy tak wszystkie wysłały np. po 3 maile jednego konkretnego dnia to ktoś by może zwrócił na ten problem uwagę, bo by im się skrzynki zapchały. (Wiem, że tego nie można nawet do nas porównać, ale tak się skrzyknęli fani Natalii Kukulskiej na zapychanie mailami skrzynek tych stacji radiowych, które im jej nie puszczały). Wiem, że to drastyczne, ale można by się było jeszcze zastanowić, czy do tekstu takiego maila lub pisma nie warto by wkleić (oczywiście tylko, jeżeli zgodzą się na to autorki) parę wypowiedzi z tego forum, tych o czekaniu na cud, gdy brak pieniędzy, niech polityków to trochę walnie po gębie i sumieniu. Nie wiem czy wiecie, że były pomysły opodatkowania małżonków, którzy nie mają dzieci. Chyba po to, żeby się bardziej starali. Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 24.11.06, 20:18 Witajcie dziewczyny. Tak znów gwoli ciekawostki o mnie. Tym razem optymistycznie. Poszłam do swojego rejonu. Położyłam ginowi na biurku kartkę z następującymi telefonami: Rzecznik Praw Pacjenta – Krzysztof Romanowski 582-84-15, 582-84-16 Biuro Praw Pacjenta przy Ministrze Zdrowia 0-800-190-590 (bezpłatny) Telefon informacyjny w NFZ 582-84-40, 582-80-26 I powiedziałam, że tam dzwoniłam dziś rano i wszędzie mi powiedziano, że badania o które zaraz poproszę są refundowane, a skierowania na nie powinien wypisać mi ginekolog w moim rejonie, o ile są realne podstawy, a nie tylko profilaktycznie. (Tu go trochę przykitowałam, bo dzwoniłam tylko pod ten numer NFZ, gdzie mnie przekierowano pod ten drugi - 582-80-26 i tam naprawdę miłe babki mi to tłumaczyły). No i mi wszystko wypisał bez szemrania, aż sama byłam zdziwiona, bo od rana nastawiałam się na awanturę, latanie do kierownika przychodni, żądanie odmowy skierowania na piśmie itp. Zrobił mi też cytologię, stopień czystości pochwy i posiew z kanału szyjki. Z tego co chciałam nie zrobił tylko badania w kierunku chlamydii, bo twierdził, że nie wie o co chodzi, bo to się zawiera już w posiewie z kanału szyjki. Tak, że o to się już nie spierałam – zresztą to badanie kosztuje w Novum „tylko” 25 złotych. Jak podliczyłam to łącznie ze skierowaniami na przeciwciała i hormony oszczędziłam 830 złotych. A więc jednak można dziewczyny. A i jeszcze powiedział „Przecież ja za to nie płacę”, a ten, u którego byłam wczoraj powiedział „Jak bym pani dał te skierowania, to sam bym musiał za to zapłacić”. I niech go szlag, tego wczorajszego rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 24.11.06, 21:31 ))) A tak swoją drogą, co z Twoim postulatem, może byś go wrzuciła na forum, bo tu moze nikt go nie zauważyć, ja nie che być posądzona za plagiat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 agnieszko 24.11.06, 22:01 powiedz mi czy przeciwciała przeciwjajnikowe i przeciwkardiolipidowe robiłaś? ja mam zrobić jeszcze jakieś nie pamiętam w tej chwili i też nie chcę za nie płacic. Chyba nie pomieszałam nazw Niezły chwyt z tym nFZ powiem ci ze zastosuję taką samą metodę w końcu płacę co miesiąc składki na ubezpieczenie prawda Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 17karo 24.11.06, 21:53 karo mnie lekarz ogólny wystawił takie skierowanie, tzn skierowanie do poradni genetycznej, zadzwoniłam do Zabrza, wczoraj byliśmy na wizycie u genetyka i pani dr zakwalifikowała nas do badania, badanie opiero 18.XII ale na szczęście na NFZ, my mamy zrobić badanie kariotypu. lekarz ogólny nie robił mi problemów powiedziałamże jest wskazanie od gina ze nie mozemy zajśc w ciaze i wypisał. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: 17karo 27.11.06, 22:28 Wiecie, ja zrobiłam taki mały wywiad i dowiedziałam się, że in vitro było w Polsce jakiś czas finansowane ze środków publicznych (czyli pewnie tamta ustawa o świadomym macierzyństwie weszła w życie), ale w praktyce nigdy to nie funkcjonowało, bo NFZ nie chciał tego leczenia finansować, tłumacząc, że to nie jest lek leczący bezpłodność. Podobno ktoś nawet pozwał NFZ do sądu i sąd orzekł, że NFZ musi jeszcze raz rozpatrzyć sprawę, ale nie wiem jak to się skończyło. Przeczytałam jeszcze w Rzeczpospolitej, że potem rząd odstąpił od tego i nie chce za in vitro płacić. Co do tej akcji to ok. Ja to jutro co pisałyśmy trochę przeredaguję i wpiszę jako oddzielny wątek i napiszę, żeby dziewczyny zaproponowały komu to powysyłać, bo Prezydent to nawet nie ma prawa veta do ustawy budżetowej. Trzeba by chyba w takim wypadku żądać ponownego uchwalenia takiej ustawy, jak tamta. Może któraś z nas ma jakieś wtyki, zna jakiegoś posła, żeby coś doradził. Może by się sprzedać np. jako Ogólnopolski Społeczny Komitet na rzecz In Vitro. Zawsze to by lepiej wyglądało na górze kartki. Malutka 1939 ja miałam tylko te najzwyklejsze przeciwciała, czyli różyczkę, toksoplazmozę i cytomegalię, tych o których piszesz nie kazali mi badać. Na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: 17karo 28.11.06, 12:31 Dziewczyny jutro o 14:20 będę w Novum, może któraś z Was tez?? Co do finansowania in vitro to możemy próbować, ale to syzyfowa praca poczytajcie tu: www.nasz-bocian.pl/modules.php? name=Forums&file=viewforum&f=16 Obecny rząd jest przeciwnikiem in vitro nie tylko dlatego, że brak im pieniędzy ale z własnych moralnych przekonań. Proponuje Wam lekture Polityki 41/2006, był tam bardzo obszerny artykuł o IVF. Z tym Stoważyszeniem to jest świetny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: 17karo 28.11.06, 12:33 www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=16 Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: 17karo 28.11.06, 15:03 bb-m2 ja tez jutro będe w novum ale jestem zapisana na 11. Czy jesteś z W-wy, jesli tak może mi pomożesz, musze jutro z centralnego dostać sie do novum w przeciągu godzinki, prosze może wiesz jak to zrobić najszybciej, nie znam W- wy??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: 17karo 28.11.06, 17:19 iii najszybciej to chyba taxi, wiem ze to większy wydatek ale bedziesz spokojna że sie nie spóźnisz, niestety nie wiem jak to jest z tramwajami/autobusami muszą wypowiedziec sie Warszawianki Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 28.11.06, 20:00 iii10 musisz jechać taxi ponieważ nie ma bezpośredniej komunikacji. Tam ciężko dostać się autobusem. W czwartek idę na pierwsze usg. Trzymam za Was kciuki iii, karo piszcie co u Was Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.1975 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 28.11.06, 21:28 Jak chcesz skorzystać z komunikacji to jedź do Novum z Centralnego metrem i autobusem. Kup od razu na Centralnym bilet dobowy za 7.20 zł. Jak wyjdziesz z Centralnego głównym wyjściem to idź prosto przed siebie, będziesz miała Pałac Kultury po swojej lewej stronie i za 5 minut dojdziesz do stacji metra Centrum. Wsiądź w metro jadące w kierunku Kabaty. Jedź do stacji Wilanowska, to jakieś 10 minut. Jak wysiądziesz z wagonika to idź stacją metra do przodu, dalej w kierunku, w którym jechałaś. Wyjdź na górę po prawej stronie i idź przed siebie i za jakieś 30 metrów zobaczysz plac i dużo różnych przystanków autobusowych. Ty potrzebujesz autobusu 709 albo 727. Wysiadasz na jakimś 4-5 przystanku, nie pamiętam jak się nazywa. Chyba jakoś na literę G. W każdym razie stań w autobusie po lewej stronie i patrz uważnie do przodu. Novum jest dobrze widoczne, ale dopiero na krótko przed przystankiem – musisz wzmóc czujność, kiedy autobus zbliża się do przystanku i patrzeć na lewo i trochę do przodu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 28.11.06, 22:35 Wielkie dziki, myśle że trafie, abym tylko zdarzyłą. Julka20061 jak Afryka i jak się czujesz? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 29.11.06, 09:46 iii10 mam nadzieję, że bez problemu trafisz, ja wczoraj byłam z pieskiem u weterynarza i juz nie zaglądałam do netu dlatego Ci nie odpowiedziałam. Może następyn razem będziemy miały podobną godzine wizyty i się spotkamy. Cieszę się, że jesteś tez na bocianie. Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 29.11.06, 21:27 Witaj, trafiłam bz problemów i prawie na czas. Wizyta ok, musze wyleczyc bakterie i w styczniu jak bedzie ok to podchodzimy do inseminacji, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga2515 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 29.11.06, 22:27 Ja byłam na pierwszej wizycie u dr. Taszyckiej - miła i rzeczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 30.11.06, 08:51 iii10, co dostalas na te bakterie? antybiotyk? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 30.11.06, 16:37 Na bakterie dostałam jakieś glubulki z antybiotykiem, robi sie je z wypisanych na recepcie składników. musze je brac przez 6 dni po 2x dziennie. Mam nadzieje ze zabiję te zmory ) Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 06.12.06, 10:10 Cześć dziewczyny, co słychać???? Pozdrawiam, Julka Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 06.12.06, 15:30 Witaj Julka, Ja psychicznie po woli przygotowuję sie do pierwszej iui, jesli wylecze bakterie, ktore wychodowałam to dzialamy w styczniu. wczoraj dowiedziałam sie o wynikach nasienia m, wszystko ok, czyli dalej nie wiemy dlaczego sie nie udaje. A co u ciebie, jak było na "czarnym kontynencie"? Jak sie czujesz? Czymam kciuki za całe 9 m-cy. Pozdrowienia dla wszystkich dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 09.12.06, 11:08 Czesc dziewczynki, dawno nie zagladalam bo czesc z nas gada na bocianie i jakos zaniedbujemy ten watek Jestesmy po drugiej, bardziej skomplikowanej biopsji - mappingu, po ktorym sie okazalo, ze plemniki nadal sa i niektore naewt sie nadaja takze jestem szczesliwa, ale staram sie za bardzo nie nastawiac bo czekamy na wyniki badan cytogenetycznych (ufffff udalo mi sie w koncu zdobyc skierowanie i zrobic je w lodzi). Denerwuje sie, ale staram sie o tym za duzo nie myslec, bo przeciez mozna by przez te 8tyg. zwariowac! Julka jak sie czujesz!? pozdrawiam wszystkie!!! iii i bb-m Odpowiedz Link Zgłoś
mytest Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.12.06, 09:18 Dziewczyny podchodzę do ICSI ! Dzisiaj 4 dzień stymulacji Gonalem. Troche bolał mnie lewy jajnik na decapeptylu ale teraz jest spokój, co mnie trochę martwi bo chyba pownno być odwrotnie. Zadnych negatywnych objawów na razie nie mam. Trochę mało pęcherzyków było na usg ale może jeszcze się wyklują. Wg moich wyliczeń transfer tuż prze świętami a ewentualne testowanie po pierwszym pierwszym Trzymajcie kciuki, od połowy przyszłego tygodnia będę niestety off line -wczasy w wawie Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.12.06, 10:18 trzymam mocno kciuki!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 10.12.06, 15:20 ja tez trzymam mocno!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julka20061 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 11.12.06, 18:23 Cześć dziewczyny u mnie wszystko OK, tylko od dziś dopadły mnie mdłości, bleeeee w czwartek idę na USG podsłuchać bicie serduszka. Trzymam za Was kviuki i wreszcie dołącznie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 11.12.06, 19:04 ale Ci dobrze! ja mialam dzis mdlasci ale po nie dobrej chinszczyznie! Fajnjie ze posluchasz serduszka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ess2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 18.12.06, 12:57 ja tez gratuluje - jestem na poczatku 7 tygodnia ale tez zostalam przestymulowana - mimo pobrania niewielkiej ilosci komorek. Bardzo ciezko to przezywalam, bole brzucha przez tydzien kroplowki z bialkami i generalnie bardoz kiepsko to znosilam, jesli ktos ma jakies pytanka - moge pomoc, bo juz to przeszlam - szczesliwie za pierwszym razem. Bardzo czesto przesytmulowanie to objaw ciazy - tryzmam kciuki za wszystkich !! Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 30.12.06, 23:44 Dziewczyny co yam u Was, straszna cisza na wąteczku. pozdrawiam i życze wszystkim 2 kreseczek w tym Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 31.12.06, 17:56 iii, po prostu trzeba bylo, bys go ruszyla! Wszystkiego najlepszego dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 23.05.07, 20:01 iii pochwalilabys sie, w koncu to Twoj watek Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 24.05.07, 10:25 właśnie, straszna cisza sie tu zrobiła, teraz siedzimy ciągle na boćku. Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 24.05.07, 11:22 Ty tez sie musisz pochwalic Odpowiedz Link Zgłoś
mytest Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 25.05.07, 15:43 A co dziewczyny ??? Macie 2 krechy ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
bb-m2 Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 25.05.07, 16:34 jestem w 15 tc z bliźniakami dzięki novum Odpowiedz Link Zgłoś
17karo Re: czy ktoś idzie/jedzie do Novum 26.05.07, 10:40 iii zadko tu zaglada, wiec chyba moge powiedziec, ze ona tez jest w ciazy, ale nie z novum. Mytest a co u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś