Dodaj do ulubionych

co na wrogi śluz?

07.10.06, 12:19
Podczas badania wyszło,że mam wrogi śluz,który stanowi barierę dla
plemników.Co jest najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy?Czy badanie
mogło być niewiarygodne jeśli śluz szyjkowy był pobrany w początkowych dniach
kiedy śluz płodny się pojawił?W kolejnych dniach było go więcej i był jakby
mniej gęsty?Czy regularne zażywanie oleju z wiesiołka może tu w czymś pomóc?
Czy którejś z was pomimo takiej diagnozy udało się naturalnie zaciążyć??
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 14:29
      pawlakjo napisała:
      Czy badanie
      > mogło być niewiarygodne jeśli śluz szyjkowy był pobrany w początkowych dniach
      > kiedy śluz płodny się pojawił?
      mogło być niewiarygodne, bo warunkiem koniecznym do poprawnego wykonania pct
      jest pobranie śluzu na 1-2 dni przed owulacją.
      • pawlakjo Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 14:35
        No właśnie,,a śluz płodny pojawił się już w poniedziałek i został pobrany do
        testu PCT i a owulację mam dzisiaj czyli 4-5dni pózniej i wynik jest taki,że
        mój śluz nie zabija plemników tylko ich nie przepuszcza- stanowi barierę...
        • tekla12 Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 14:37
          No to wyrzuć wynik do kosza, nie martw się i zmień gina na takiego, który wie co
          robi.
          • mezatkaap Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 15:20
            Przy wrogim śluzie zalecana jest abstynencja lub współżycie w prezerwatywie,
            kilka cykli, ale powolutku; ustal, czy to na pewno "wrogość", a potem będziecie
            myśleć, co z tym fantem począć.
            • tekla12 Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 15:23
              mezatkaap napisała:

> Przy wrogim śluzie zalecana jest abstynencja lub współżycie w prezerwatywie,
              > kilka cykli, ale powolutku; ustal, czy to na pewno "wrogość", a potem będziecie
              >
              > myśleć, co z tym fantem począć.

Prezerwatywa owszem ale tylko wtedy kiedy przyczyną wrogości śluzu są żeńskie
              przeciwciała przeciwplemnikowe.
              • mezatkaap Pytanko do Tekli 07.10.06, 15:41
                Wprawdzie w neciku są info dot. wrogiego śluzu, ale może znasz temat bliżej?
                mieliśmy do czynienia z wrogością, ale wówczas toczyliśmy walkę z grzybami i
                bakteriami (kilkumies. abstynencja);
                Jakie są inne przyczyny i jakie badania (poza testem) mogę wykonać? Będę
                wdzięczna za naprowadzenie smile
                • tekla12 Re: Pytanko do Tekli 07.10.06, 22:03
                  Grzyby i bakterie wystarczą do negatywnego wyniku PCT. Inne przyczyny oprócz źle
                  wybranego momentu na wykonanie testu to brak owu albo niski estradiol,
                  przeciwciała przeciwplemnikowe (opis PCT może sugerować ich występowanie,
                  inaczej to wygląda przy męskich a inaczej przy żeńskich ASA). Dalsza diagnostyka
                  ASA to test Friberga (z krwi) i MAR-test.
                  • mezatkaap Re: Pytanko do Tekli 07.10.06, 22:39
                    Dzięki stokrotne! smile
                    Wybiliśmy bakcyle i grzyby (póki co); jestem po laparo, która pomimo
                    przechodzonych zapaleń przydatków niczego niepokojącego nie wykryła - zero
                    zrostów, o dziwo... pozostały hormony - jakiś/dłuższy czas temu były ok, czas
                    powtórzyć test na wrogość i przeciwciała u mnie, bo u meża ich nie wykryto; do
                    pracy smile
    • szyszka39 Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 17:33
      A miałaś robione usg przy tym badaniu? pytam z ciekawości, ja też miałam robiony
      PCT w tym miesiącu i też wyszedł negatywnie- brak przenikania. Całe szczęście że
      dodatkowo zrobiliśmy badanie nasienia i okazało sie że wyniki bardzo się
      pogorszyły -w ruchliwości A jest tylko 5%.Jestem ciekawa jaki duży miałaś
      pęcherzyk ( ja 21mm) no i czy ruchliwość plemników ma wpływ na wynik testu?
      • pawlakjo Re: co na wrogi śluz? 07.10.06, 23:40
        szyszka39 napisała:

> A miałaś robione usg przy tym badaniu?
        Tak miałam robione.

Jestem ciekawa jaki duży miałaś
        > pęcherzyk ( ja 21mm) no i czy ruchliwość plemników ma wpływ na wynik testu?
        Nie pamiętam dokładnie,ale mój pęcherzyk był mniejszy od twojego.A ruchliwość
        plemników też ma wpływ na wynik testu.W przypadku złej ruchliwości tym bardziej
        wskazane jest jego powtórzenie- wiem to od lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka