Dodaj do ulubionych

49 lat-ciąża -jaka szansa?

13.10.06, 12:18
Witam! Piszę tu bo może komuś się udało i ma jakieś doświadczenia- ja mam
teraz 49 lat i z powodów o których może nie będę sie tu rozpisywać chciałabym
jeszcze spróbować urodzić dziecko( byłoby to moje drugie dziecko)- tylko że
udałam się do lekarza i właściwie to podszedł do tego z prymrużeniem oka-
nawet nie wysłał mnie na żadne badania- jestem z Katowic - może któraś z Was
może mi polecić lekarza który potraktuje mnie inaczej. Czy wogóle mam jeszcze
jakąś szansę na to? Może któraś z Was wie jakie badania przeprowadzić i kiedy?
Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi - nawet te potępiające marzenia moje
i mojego partnera .Pozdrawiam Aga
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 12:27
      Statystycznie szanse są niewielkie. Powinnaś zacząć od oznaczenia poziomu
      hormonów w 1-3dc (fsh, lh, estradiol, tsh) i monitoringu cyklu.
    • ivoral Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 12:33
      Z tego, co powiedziala mi moja dr , co do zasady, w Invimedzie w Warszawie
      robia in vitro tylko do 42 roku zycia (ale moze zrobia wyjatek, zawsze warto
      porozmawiac).
      Alternatywnie, poszlabym jeszcze porozmawiac o tym z jakims lekarzem w Novum w
      Warszawie (moze uda sie krotko, wstepnie porozmawiac podczas dyzuru
      telefonicznego, namiary na www.novum.com.pl), chociaz w ostaniej polityce dr
      Lewandowski wypowiada sie, ze szanse w tym wieku wynosza tylko kilka procent.
      Wiem, ze np. w Wlk. Brytanii refunduja in vitro tylko pacjentkom do 42 roku
      zycia.
      Czytalam, ze w Stanach czasami robia kobietom nieco starszym in vitro, ale
      prawie zawsze na komorkach dawczyn, bo jednak w tym wieku na wlasnych komorkach
      i szanse sa duzo mniejsze i ryzyko roznych chorob u dziecka znacznie wieksze.
      • marion35 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 12:49
        W klinice w Łodzi-nazywa się GAMETA lekarz powiedział mi że ma 50cio letnie
        pacjentki,które zaszły w ciążę.Wydaje mi się jednak,że chodzi tu o invitro z
        adopcji jajeczka albo adopcji zarodka.
    • megi1974 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 14:11
      Moja babcia miała 54 lata jak urodziła ostatnie dziecko (wcześniejsze jak miała
      50 lat, w sumie miała ich 10).

Powodzenia. Wszystko jest możliwe.
    • to-ja-007 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 15:19
      Tak jak tekla napisala - najpierw badanka - jak fsh wyjdzie ok. to warto wybrac
      sie do jakiejs kliniki leczenia nieplodnosci.
    • piegoosek Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 19:15
      FSH pokaze Twoje rezerwy jajnikowe, to znaczy czy w ogole masz jeszcze szanse na
      maluszka! jesli wyjdzie ok, warto probowac! jesli to Twoje drugie dziecko, to
      nie jest tak zle! powodzenia!
    • frygamfs Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 19:40
      agusia podziwiam cię i szczerze życzę ci maluszka. mam nadzieję, że ci się uda. Mój mąż urodził się gdy jego mama miała 49 lat, był 4 jej dzieckiem. różnica wieku 30 lat pomiędzy rodzeństwem. czy twój partner jest młodszy od ciebie (jeśli można oczywiście zapytać), bo wtedy są większe szanse, że dzidziuś urodzi się zdrowy. Mój mąż jest zdrowy jak rzepa! Mój teść był dużo młodszy od teściowej.
      • kasiaaa85 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 21:21
        Agusiu tak jak Ci dziewczyny napisaly zacznij najlepiej o oznaczenia
        hormonow.Wtedy wiele sie wyjasni.Nastepnie konieczny bedzie monitoring
        cyklu.Zycze Ci aby wam sie udalo!!!
        Pozdrawiam Kasia
      • agusia471 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 21:29
        Mój partner jest młodszy niż ja, trochę zeście mnie podbudowały dziewczyny-
        szkoda że takiego podejścia nie mają lekarze u których byłam- wszystko robią
        żeby już mi nie dać tej szansy- trochę ich rozumiem bo wiem jak wielkie jest
        ryzyko ale postawa lekarzy mnie załamuje. Własciwie to mam rozregulowany okres-
        czasem 2- 3 miesiące nie mam potem znowu mam- to już chyba kiepsko wyjdą te
        badania? A jeśli ten poziom hormonów wyjdzie marny to znaczy że już nic z tego
        nie będzie- czy może można to jeszcze jakoś farmakologicznie stymulować?- jak
        ktoś jest zorientowany to prosze mi napisać ....no i wielkie dzięki za te wpisy
        które już są ...
        • tekla12 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 21:58
          Myślę, że nie masz czasu do stracenia i każdy miesiąc/cykl jest na wagę złota.
          Nie szukaj przypadkowych lekarzy, oni niewiele wiedzą a nie potrafią się do tego
          przyznać. 49-latkę w ciąży widziałam w łódzkiej Gamecie, białostocki Kriobank
          specjalizuje się w późnych ciążach. Powodzenia T.
        • frygamfs Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 13.10.06, 22:38
          nie trać czasu na konowałów idz szybko do spacjalisty od niepłodności, który się zna na rzeczy i podejmie się prowadzenia ciebie. jak się ma pieniądze to nawet w Polsce wszystko jest mozliwe. ja mieszkałam jakiś czas w niemczech i tam można wszystko. moja koleżanka urodziła niedawno dziecko z in vitro, choć jej partner się wysterylizował kiedyś. po prostu dawcą nasienia był ktoś inny. i nikt nie musi wiedzieć, że tak było i tyle. aha, ja mam przyjaciółkę, która po 40-tce rodziła, bo jej partner jest dużo młodszy od niej i chciał mieć dziecko. pozdrówka
          • mezatkaap Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 14.10.06, 10:27
            "Provita" - Klinika Leczenia Niepłodności, Katowice, Żelazna 1.
            Tam lekarze (bez ogródek) powiedzą Ci, jakie są szanse i jakie badania należy
            wykonać. Powodzenia!
            • maretina Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 14.10.06, 10:50
              w invikcie w gdansku 56-latka zostala mama.
            • egoyan Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 15.10.06, 23:17
              w klinice provita jest nowa metoda IMSI, z tego co wiem jest polecana dla
              kobiet po 35 roku i generalnie jest metoda o największej skuteczności...
              • tekla12 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 15.10.06, 23:40
                egoyan napisał:

> w klinice provita jest nowa metoda IMSI, z tego co wiem jest polecana dla
                > kobiet po 35 roku i generalnie jest metoda o największej skuteczności...

Owszem miło, że klinika, w której lepiej radzą sobie z in vitro niż z icsi chce
                stosować metodę pozwalającą na unikanie takich wpadek. Ale IMSI pozwala na
                lepszą ocenę morfologiczną plemnika więc wiek kobiety nie ma najmniejszego
                znaczenia.
        • magdaszy Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 17.10.06, 13:15
          Jezeli fsh wyjdzie b. wysokie, to znaczy, ze rezerwa jajnikowa jest wyczerpana
          i nie da sie tego stymulowac. To, ze masz cykle rozregulowane moze wskazywac
          niestety, na wysokie fsh i poczatek menopauzy. Dlatego przylaczam sie do
          dziewczyn, ze nie ma na co czekac, tylko trzeba to badaniami sprawdzic.
          Pozdrawiam i powodzenia!
          Mag
    • madasia Przeczytaj te ksiażke 15.10.06, 16:44
      Polecam Tobie do przeczytania ksiązke :
      L.Nachtigall, R. Nachtigall "Kobieta po czterdziestce. Obawy i nadzieje" wydane
      przez PZWL Jest tam rozdział poświcony planowaniu ciazy przez kobiety po 40-
      stce. Dzieki temu bedziesz wiedziala, czy lekarz, do ktorego pojdziesz zna sie
      na tym czy nie. skad jestes, moze bedzie latwiej poradzic Tobie jakiegos
      lakarza, ktory zrozumie twoj problem.
    • malgosia818 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 18.10.06, 14:33
      Polecam: Provita ul. żelazna 2, III pietro !!!
      Mam niewiele mniej lat niż Ty. Nie poddawaj się !!!
      • agusia471 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 18.10.06, 17:57
        malgosia818 napisała:

> Polecam: Provita ul. żelazna 2, III pietro !!!
        > Mam niewiele mniej lat niż Ty. Nie poddawaj się !!!
        Witaj! A mozesz mi napisać coś wiecej?Tzn. ktorego lekarza polecasz?i który ma
        dobre podejście do pacjentki ( i mnie nie wyśmieje tak jak tego niestety prawie
        że doswiadczyłam), ile się czeka na wizytę itp...? Z góry dzięki Pozdrawiam Aga
        • gocha500 Re: 49 lat-ciąża -jaka szansa? 19.10.06, 09:54
          smignij do doktora piotra buchacza!!!gnekolog od nieplodnosci na nfz(tylko
          badania hormonow platne-15zl za hormon),bardzo mily kompetentny,zawsze na
          powaznie odchodzi do pacjentki i skuteczny!!!
          przyjmuje w katowicach na powstancow 31 w zespole poradni specjalistycznych na
          2 pietrze przy poradni alergologicznej.przyjmuje we wtorki i czwartki od 14:30
          do 19:00-ale siedzi do ostatniej pacjentki!!!nie trzeba sie rejestrowac a ni
          nic jak sie przychodzi to sie pyta kto ostatni i sie wchodzi po tej osobie,on
          zaklada karte i zaczyna sie.....wywiadzik,umowienie sie na badania hormonalne i
          ewentualne leczenie.
          • sun32 Re: Provita 19.10.06, 11:01
            Agusia w Provicie bardzo dobre notowania ma dr Tomanek i Kiecka. Ja chodzę do
            Tomanka. Teraz na wizytę czekam 3 tyg więc jeśli się zdecydujesz to dzwoń
            szybko. Pierwsza wizyta 120zł a następne 60zł. Oprócz badań hormonów Twoich
            Obowiązkowo Twój partner będzie miał zlecone badanie nasienia które robi się w
            Provicie. Myślę, że po badaniach otrzymaniach rzetelną opinię o szansie na
            dziecko.
    • amoniaaa ja wczoraj byłam u super lekarza!!!! 19.10.06, 15:39
      Sama ma 25 lat ale od 14tu cykli ne udaje mi się zajść w ciążę i siostra
      zapisała mnie do swojego lekarza który przyjmuje na Tysiącleciu w Katowicach...
      Lekarz rewelacyjny, w życiu nikt nie poświęcił mi tyle czasu i nigdy nikt mi
      tak dokładnie wszystkiego nie wyjaśniał... Jestem bardzo zadowolona.
      Polecam tego lekarza z ręką na sercu!!!!
      Nie wiem jak wygląda sprawa zapisania się do niego, bo u niego są wszyscy
      raczej z polecenia, ale podam ci numer do medycyny rodzinnej na ul. Bogucickiej
      14 gdzie też przyjmuje i dowiesz się najwyżej co i jak. Lekarz nazywa się
      Bydliński tel.: 609-71-00 Tam przyjmuje chyba tylko w piątki wieczorem. Dowiesz
      się.
      Daj znać na maila gazetowego co i jak. Powodzenia smile
      • amoniaaa Re: ja wczoraj byłam u super lekarza!!!! 19.10.06, 15:40
        koszt wizyty u tego lekarza to 50 zł.... my siedzieliśmy tam wczoraj prawie
        godzinę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka