Dodaj do ulubionych

ile powinno wynosić endometrium?

07.11.06, 19:46
Kobietki, powiedźcie proszę, ile powinna wynosić prawidłowo grubość
endometrium w II fazie cyklu (21-23 dc), żeby jajeczko mogło się bezpiecznie
zagnieździć i utrzymać. Mi na USG wyszło tylko 8 mm, i coś czuję, że chyba za
mało... sad
O czym to może świadczyć? Czy to się da jakoś "poprawić" lekami? Wielkie
dzięki za wszystkie rady i porady... pozdrowionka...
Obserwuj wątek
    • dagps Re: ile powinno wynosić endometrium? 07.11.06, 19:48
      9-14mm, 8 to taka graniczna wartosc, orzechy poprawiaja. estrofem zdaje sie.
      • asioolka1 Re: ile powinno wynosić endometrium? 07.11.06, 19:51
        I czerwone winkosmile
    • piegoosek Re: ile powinno wynosić endometrium? 07.11.06, 23:42
      dokladnie jak mowi Dagps, 8mm, to dolna granica, z taka tez dziewczyny zachodza,
      ale lepiej jak endo jest troche grubsze!
      wspomaganie owu, np. przyjmowanie clo, powoduje maly wzrost endo, trzeba je
      wspomagac! ja bralam swego czasu tabletki z olejem z wiesiolka! dzialal cuda!
      oczywiscie oprocz tego orzechy, czerwone wino smile
      powodzenia!
    • amoniaaa Re: ile powinno wynosić endometrium? 08.11.06, 10:23
      mi w 25 dc wyszło 10 i lekarz powiedział że jest bardzo dobrze. Więc chyba nie
      jest aż tak źle u Ciebie... Pozdrawiam
      • karmma Re: ile powinno wynosić endometrium? 08.11.06, 10:26
        Moje nawet po clo jest bardzo dobre, wiec chyba nie ma reguly jak to jest przy
        stymulacji. W 13 dc 12 mm, w 15 - 14 mm, a w 20 - 18mm. Gin okreslil je jako
        wypasione. Jak tak czytam forum , to rzadko sie takie zdarza - moze to tez nie
        za dobrze?
        • amoniaaa Re: ile powinno wynosić endometrium? 08.11.06, 10:31
          zależy chyba od kobiety. Mi natomiast lekarz powiedział że mam dość duże
          jajniki. Podobno zazwyczaj są gdzieś 22/33 a ja mam 22/44 więc faktycznie
          większe, ale jak zapytałam lekarza czy to źle to powiedział że nie, poprostu
          taka moja uroda smile Pozdrawiam
        • wiktoria33 Re: ile powinno wynosić endometrium? 08.11.06, 10:55
          nic sie nie martwcie endometrium to sprawa tzw "urody" tak jak tłuszczyk na
          brzuszku wink
          podczas dojrzewania pecherzyka ono przyrasta
          czasami w ciagu 2 dni potrafi b.duzo przyrosnac
          te wymiary to "normy" ogólne
          wiec nie ma sie co przejmowac
          ps
          jak jest cienkie to pomagaja podobno: orzechy włoskie i czerwone wino

• piegoosek Karmma 08.11.06, 14:15
          u mnie tez zawsze bylo takie grube... ale jednorodne, lekarze zawsze zachwyceni!
          czesto mialam ciaze biochemiczne i to sklonilo lekarke do skierowania mnie na
          histeroskopie... okazalo sie, ze moje endo jest polipowate, czyli wyscielane
          taka otoczka z drobnych polipkow, rozrzuconych po calej sluzowce jak koraliki...
          mialam kuracje provera przez 6 tygodni, po kuracji mialam podane mrozaczki,
          przyjal sie jeden jednak nie rozwijal sie przwidlowo i niestety poronilam w 9tc,
          nastepny transfer udany! i to z dwojka!
          wszystko zalezy ile lat sie starasz, czy masz wskazania do martwienia sie o
          sluzowke... za duza tez nie moze byc, niestety... choc mam nadzieje, ze u Ciebie
          jest wszystko ok!!
          a, ja mialam jeszcze zawsze za niski progesteron, a za wysoki estradiol, to
          rowniez sugerowalo, ze przez takie hormony sluzowka moze byc "chora"
          • karmma Re: Karmma 08.11.06, 14:57
            No to mnie zalamalas... Kurde, ja nie wiem, jakie mam: jednorodne, czy nie, w
            kazdym razie ladnie przyrasta i dotad to ginowi sie podobalo. O pco wiem ok 9
            mcy, od kiedy zaczelismy starania. Wiem, ze to stosunkowo niedlugo, no ale na
            razie 4 cykl z clo i nic (tzn w tym cyklu to jeszcze nic nie wiem, ale sie nie
            nastawiam). Jak nic nie ruszy, to w nowym roku czekam mnie chyba laparo... Dzis
            ide do gina, chyba pomecze go o te moja sluzowke, bo mnie wystraszylas niezle.
            Ale dzieki za info, bo lepiej zdawac sobie sprawe ze wszystkich mozliwosci.
            • piegoosek Re: Karmma 08.11.06, 18:37
              nie chcialam Cie absolutnie przerazic, ale tak jak mowisz, lepiej zdawac sobie
              sprawe, ze moze cos byc nie tak... moj gin z kliniki leczenia nieplodnosci byl
              zawsze zachwycony moja sluzowka!! tez go o to kilka razy pytalam... dopiero w
              innej klinice zwrocono mi na to uwage... i calkiem mozliwe, ze u mnie to byla
              przyczyna niepowodzen uncertain
              ale pamietaj, u Ciebie moze byc zupelnie dobrze!! ale sprawdzic mozna wink
              histeroskopia to nie jest inwazyjny zabieg, moze troche kosztuje (prywatnie),
              ale moze warto ja zrobic? nie mam pojecia, czy to refunduja uncertain
              gdzie sie leczysz?
              • malutka1939 Re: Karmma 08.11.06, 20:28
                dziewczyny powiedzcie , byłam dzis na USG pęcherzyk w lewym jajniku pękł ( 2 dni
                temu tez było USG), w prawym jajniku pęcherzyk ma 19 mm, dziś mój 15 dc a
                endometrium tylko 5mm. Jak myślicie jest szansa? Lekarz powiedział ze jest
                kiepskie sad
                • piegoosek Re: Karmma 09.11.06, 00:43
                  troche za malusie... musisz je podhodowac, ale nie wiem, czy w tym cyklu dasz
                  rade! moze jeszcze troszke podrosnie?
                  • karmma Re: Karmma 09.11.06, 08:51
                    No to jestem po wizycie...
                    Dr po dokladnym przypatrzeniu sie mojemu endo stwierdzil, ze u mnie nie powinno
                    byc tego typu problemow. Mowil, ze sa symptomy, ktore juz z obrazu usg sugeruja
                    tego rodzaju klopoty, ale ze u mnie nie wiedzi. Tym bardziej, ze tylko raz endo
                    mialo 18 mm, teraz ma juz 16 mm i jest jak najbardziej normalne. Ale oczywiscie
                    powiedzial, ze niewykluczone ze zrobi mi histeroskopie w celu wykluczenia tego
                    problemu. Na razie mam byc spokojna, bo on patrzac na wymiary endo z ostatniego
                    polrocza nie stwierdza nieprawidlowosci. Hmmm...
                    Natomiast po pregnylu pecherzyk pekl, owu ponoc byla, pojawilo sie cialko zolte
                    krwotoczne i stad bol brzucha, o ktorym pisalam w innym watku. Taki jakis
                    nietypowy byl ten cykl, owu w 22-23 dc. Dzis 28 dc i jedna wielka niewiadoma...
                    Na dodatek wczoraj po wizycie u lekarza dowiedzialam sie, ze moja najlepsza
                    kolezanka jest w ciazy... wczoraj zrobila 3 testy i na wszystkich 2 piekne,
                    tluste krechy. Reagowalam jakas dziwna nerwowa wesoloscia, zachwytem itd, a tak
                    naprawde nie moglam wysiedziec i poryczalam sie jak tylko od niej wyszlam. Wiem
                    ze to chore, ale ponad moja chec panowania nad sobasad
                    • amoniaaa Re: Karmma 09.11.06, 09:37
                      nie smuć się, ja mam to samo... ostatnio jedna kumpela mi powiedziała że jest w
                      ciąży (dziewczyna w moim wieku) i jak tylko wyszła, to nie żebym jej
                      zazdrościła, ale było mi tak strasznie przykro że ja się już tak długo staram
                      (15ty cykl) a ona jeszcze przed planami wpadła i jest bardzo szczęśliwa...
                      Czasami mi się wydaje że jest tyle niesprawiedliwości na tym świecie sad
                      • karmma Re: Karmma 09.11.06, 09:43
                        No, to ze zycie jest niesprawiedliwe, to juz wiem. Niby... bo jak ktos, a na
                        dodatek bliski, zachodzi sobie ot tak, mimochodem... specjalnie sie nie
                        starajac... puscily mi nerwy totalnie.
                        No i jeszcze to cialko krwotoczne... czytam i czytam, i niestety to po prostu
                        torbiel wypelniona krwia po niepeknietym pecherzyku. Dlaczego gin twierdzi, ze
                        byla owu, a cialko zolte czasami krwia sie po prostu wypelnia, i ze do
                        zaplodnienia moglo dojsc? nic nie kapujesad
                        • wiktoria33 :) 09.11.06, 11:11
                          powiem smutno: witajcie w klubie
                          najgorszemu wrogowi nie zycze takich mysli ale nad tym nie da sie zapanowac
                          czas leczy rany i wiedzcie ze takie reagowanie po pewnym czasie mija
                          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka