Dodaj do ulubionych

testy owulacyjne a owulacja

09.11.06, 20:22
Bardzo proszę o odpowiedź osoby doświadczone lub posiadające wiedzę z tego
tematu: przy stosowaniu przez dwa miesiące testów owulacyjnych (testy dwóch
róznych producentów) test nigdy nie wykazał wyniku pozytywnego. Czy to może
oznaczać, że owulacja nie występuje?
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • stauros1 Re: testy owulacyjne a owulacja 09.11.06, 20:34
      Nie robiłam testów owu. Myślę, że powinnaś zacząć badać temperaturkę. Zobacz,
      czy jest skok. A jakie długie masz cykle?
      • ktkasik Re: testy owulacyjne a owulacja 09.11.06, 22:11
        cykle regularne, długość 26-28 dni
        • stauros1 Re: testy owulacyjne a owulacja 09.11.06, 23:29
          No to może powinnaś iść na monitoring. Wtedy będziesz na 100% wiedziała, jak
          jest z tą owu. Możesz jej (jak pewnie połowa z nas) po prostu nie mieć.
          Pozdrowionka
    • ivoral Re: testy owulacyjne a owulacja 10.11.06, 10:11
      Monitoring da Ci wieksza pewnosc.

Testami moglas nie zlapac zwyzki LH jesli robilas je co 24 h, bo u niektorych
      osob trwa to krocej. Mimo, ze na opakowaniu pisza, ze trzeba robic co 24H, dla
      pewnosci lekarze zalecaja zeby robic co 12 h.
      • ktkasik Re: testy owulacyjne a owulacja 10.11.06, 17:23
        Ale jesli nawet przy co 12h testosowaniu nie będzie wzrostu Lh to można z dużym
        prawdopodobieństwem stwierdzić że nie było owu? Producenci chwalą sie 99 %
        skutecznościa testów ale czy tak jest naprawdę...
        Mam jeszcze wątpliwość co do interpretacji wyników - druga kreska pojawia się
        ale jest zdecydowanie jaśniejsza od kontrolnej - czy taki wynik oznacza to samo
        gdyby nie pojawiła sie wcale czy jednak może wskazywac na owu?
        dzieki za odpowiedzi
    • ivoral Re: testy owulacyjne a owulacja 10.11.06, 17:29
      Doradzam jeszcze raz monitoring - na prawde jest duzo pewniejszy.
      Jasna kreska to jednka kreska.
      Co do 99% skutecznosci. - Mialam podobne watpliwosci - przez pewien czas
      uzywalam testow i nic mi nie pokazywaly. Rozmawialam kiedys z ginem, ktory
      twierdzil, ze przez pewien czas wspolpracowal z firma zagraniczna przy
      testowaniu testow. On mowil, ze te 99% to chwyt reklamowy i ze na prawde jest
      gora 80%.
      Potem zaczelam uzywac co 12h i pokazywaly.
      Nie wiem, czy to ja nauczylam sie nimi poslugiwac, czy owu przyszla.
      Teraz mam potwierdzona monitoringiem owu, co miesiac, od kwietnia tego roku.
      • ktkasik Re: testy owulacyjne a owulacja 10.11.06, 17:32
        A jak wygląda monitoring? rozumiem że usg ale ile dni w cyklu (dzień w dzień czy
        z przerwami) i przez jak długi czas?
    • ktkasik monitoring 10.11.06, 20:03
      up! prosze o rzeczowe inf na temat monitoringu: w jakie dni cylku, jak długo,
      jak często, koszt itd.
      dzieki
    • malutka1939 Re: testy owulacyjne a owulacja 10.11.06, 21:04
      piszeszże cykle masz regularne 26-28 dni więc USG moim zdaniem powino cyć od ok.
      10 dc. Lekarz stwierzi wtedy jak duży jet pęcherzyk. Rosną zazwyczaj 2 mm na
      dobę więc w zależności od wielkości w 10 dc powinno sie chodzić na usg
      codziennielub co 2 dni. U mnie pęcherzyk pękł w 14 dc mając 21 mm, USG robiłam w
      10dc, 12 dc i w 14 dc. Powiem Ci ze mam bardzo nieregularne cykle i tak akurat
      mi się udało wink ale skoro ty masz regularne to myśle że 10 dcbędzie ok.
      Jeśli chodzi o testy to u mnie wychodziła 2 kreska prawie identyczna jak
      pierwsza, ale owu nie było.
    • cayenne78 Re: testy owulacyjne a owulacja 16.11.06, 16:41
      i w tym wątku potwierdze - robiłam w tym cyklu i testy owu (wszystkie negatywne
      co 24 h) i monitoring w 13 i 20 dc - w 13 pęcherzyk miał 1,63 cm, w 20 dc, już
      go nie było, pękł, jest ciałko żółte - a testy niczego nie wykazały, jakby
      nadal tam siedział. Pik LH musiał być skoro pęcherzyk pękł, przynajmniej tak
      wierdzi moja gin.
      • ciapek7 w pewnym jednym cyklu 16.11.06, 18:15
        mierzyłam nieprzerwanie przez 10 dni testami owu i przez cały czas był wynki
        negatywny i w tym właśnie cyklu zaszłam w ciążę ... tak więc moim zdaniem
        szkoda kasy , lepiej jeździć na monitoring.
        Powodzenia !
    • chrumpsowa Re: testy owulacyjne a owulacja 16.11.06, 18:26
      Polecam tak jak inne dziewczyny monitoring cyklu. Nawet majac pozytywny test
      owulacyjny nie gwarantuje to, ze owulacja wystepuje. Zdarza sie, ze jednak nie
      ma owulacji (czyli pekniecia pecherzyka Graafa i uwolnienia kom. jajowej), a
      testy na LH i wykresy temp. sa prawidlowe - jest to tzw. syndrom niepekajacych
      pecherzykow (LUF). Monitoring wykaze nie tylko czy jest owulacja, ale takze jak
      zachowuje sie endometrium. Czy przyrasta prawidlowo.
    • bobimax Re: testy owulacyjne a owulacja 16.11.06, 18:46
      według mnie tak. Chyba że zaczynałaą za późno. Ja też stosowalam testy
      owulacyjne i mi wykazywały owulację. Za ich pomocą zaszłam w ciążę, bo już nie
      miałam siły mierzyć temperaturę. Ale spróbuj może pomierzyć temperaturę i
      sprawdzać testami i zobaczysz jak to będzie wygladalo porownujac te dwie
      metody. Warto żebyś jeszcze jednocześnie miala monitoring cyklu.
      • natka3914 monitoring cyklu? 23.11.06, 21:48
        czy ja dr robi monitoring cyklu to czy za kazdym razem bierze kase?
        • bobimax Re: monitoring cyklu? 25.11.06, 19:55
          to zależy od lekarza, mój nie brał i w pewnym momencie to mi już troszkę głupio
          było (ale on mówił że mu bedę płacić jak zajdę w ciążę)
    • alena30 Re: testy owulacyjne a owulacja 24.11.06, 23:19
      No właśnie, załamało mnie to wszystko. Ja też testuje już od 3 dni 2 razy
      dziennie o 12.00 i o 22.00, bo tak podobno jest najlepiej. I ciągle jedna
      kreska, a myślałam, że jutro będzie owu. I przypominam sobie, że 2 dni temu
      widziałam jakby strasznie słabą drugą kreskę, ale raczej stwierdziłam, że to
      jest i tak negatywny. Kurczę, te testy są chyba do bani?? A ja kupiłam ich 10 i
      tak liczyłam na jakieś wyniki sad(
      • ktkasik Re: testy owulacyjne a owulacja 27.11.06, 18:26
        A może połączyć testy z pomiarem temperatury? czy to wiarygodna metoda? czy skok
        temperatury na 100% oznacza owulację? (oczywiście wyłączając infekcje itp).
        Kiedy jest najbardziej płodny dzień? przed, w czasie czy po skoku temperatury?
    • aba1122 Re: testy owulacyjne a owulacja 29.11.06, 18:45
      Cześc dziewczyny jestem tu nowa (jeszcze pisze na wątku o starankach ale was po
      cichu podczytuje)i mam do Was pytanie może będziecie lepiej zorientowane,od
      wczoraj robie testy owu Bobo-Plan i drugi raz z rzędu wyszło mi że test
      nieważny! jedna kreska - na instrukcji jak wół pisze powtórz test bo zle
      zrobionysmileprzy owu lub jej braku powinny być dwie kreski tylko różniące się
      zabarwieniemsmile to dlaczego u mnie jest test nieważny? może za wcześnie zaczęłam
      przy cyklach 32 dn robię od 14?
      Z góry wam dziękuję za odpowiedz.
      • ktkasik Re: testy owulacyjne a owulacja 30.11.06, 18:26
        cześć, używam testów już drugiej firmy i w obydwu przypadkach instrukcja mówiła,
        że jedna kreska oznacza wynik negatywny a dopiero brak kresek wynik nieważny. Za
        to w jednej z instrukcji przeczytałam, że przy cylku 28-dniowym należy rozpocząc
        stosowanie od 11 dnia od zakończenia miesiączki... coś mi się wydaje że te
        instrukcje są tłumaczone na polski przez chinczyków (z całym szacunkiem dla
        chinczykow) smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka