piaget11 10.01.07, 08:48 mam wyniki badań hormonów i cukru, wszystkie są w normie oprócz stosunku LH do FSH... (dwa razy więcej) wiem, że to oznacza problemy z zajściem w ciążę; może ktoś wie, jakie leczenie mnie czeka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinka28 Re: LH i FSH pytanie 10.01.07, 09:26 Takie podwyższone LH w stosunku do FSH może sugerować policystyczne jajniki. Dolegliwość powinnien potwierdzić obraz USG jajników. Ważne jest jednak w jakim dniu cyklu robiłaś badania (powinnaś miedzy 2- 4 d.c). Odpowiedz Link Zgłoś
ae_iwona_83 Re: LH i FSH pytanie 10.01.07, 13:27 lekarze mówią że sam ten podwyższony stosunek wcale nie jest objawem pco, objawem jest histuryzm, tradzik i nieregularne, bezowulacyjne cykle i charakterystyczny obraz jajaników na USG, jesli twoje cykle są regularne i owulacje masz potwierdzoną to sam podwyzszony stosunek lh w niczym nie przeszkadza, nie można interpretowac hormonow bez obrazu klincznego owszem lh/fsh wyzej niż 1,5 czy 2 jest sugestią do dalszych badań ale tylko jesli dolega ci np histuryzm, cykle nieregularne i co za tym idzie problem z zajsciem w ciąze i tak jak napisała koleżanka, badanie wykonane na poczatku cyklu jest miarodajne, pozniej lh podnosi sie i jest to prawidłowość Odpowiedz Link Zgłoś
piaget11 Re: LH i FSH pytanie 11.01.07, 12:35 dzięki za odpowiedź, uzupełniam: badanie robiłam w 3 dc, mam policystyczne jajniki (usg i wywiad, hormoy miały to potwierdzić, pół roku starań o ciążę, nieregularne cykle) mam już umówioną wizytę w klinice niepłodności (sugestia endokrynologa) ale chciałabym wiedzieć, co mnie czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
piaget11 Re: LH i FSH pytanie 11.01.07, 12:37 co do owulacji to nie jestem pewna (nie miałam monitorowanego cyklu, nie mierzyłam temperatury - pewnie to mój błąd) - za to obserwuję u siebie zmieniający się śluz - mniej więcej tak, jak zmienia się cykl, ale to chyba za mało... Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: LH i FSH pytanie 11.01.07, 19:36 Pewnie czeka Cie badanie drożności jajowodów, stymulacja i z tym związane ciągłe podglądanie pęcherzyków...czyli w sumie nic fajnego ...ale liczy się cel i to o NIM trzeba mysleć. Powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zu_a Re: LH i FSH pytanie 11.01.07, 12:57 moj stosunek wynosil troche ponad 2 trzy miesiace na Diane-35 zalatwily sprawe pzdr Zuza ps. przy okazji zapraszam na forum o PCOS pco.enarea.com/forum Odpowiedz Link Zgłoś