Dodaj do ulubionych

GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.03, 22:13
Witam
Staram się o upragnionego dzidziusia od 1,5 roku bez skutku. Według lekarzy
moje wyniki ( HSG-jajowody drożne, pęcherzyk po clo wzrósł do 25mm, badania
hormonalne -dobre,jedynie podwyższona prolaktyna )i męża są b. dobre.
Przeszłam 6 razy inseminację-bez skutku. Lekarz zalecił mi "odpoczynek od
leków"(clostylbergyt i duphaston)przez 4 miesiące, po miesiącu odpoczynku
poszłam do lekarza w celu sprawdzenia czy i jaki mam pęcherzyk
(12dcwskazywał na owulację) i okazało się że pęcherzyka wcale nie było. W
związku z tym chciałabym zapytać się Was czy:
1) mając podwyższoną prolaktynę są trudności z zajściem w ciążę
2) czy jest to normalne że nie miałam owulacji
Obecnie przyjmuję Bromergon na zbicie prolaktyny. Czy któraś zaszła w ciążę
przyjmując ten lek przy podwyższonej prolaktynie.
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: Renial Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 09:44
      Przez pół roku brałam bromergon, ponieważ miałam nieznacznie przekroczone
      normy prolaktyny. Obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży po piątej inseminacji.
      Pzdr.
      • Gość: RENATA Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 10:45
        Gratuluję i cieszę się że Tobie się powiodło. Czy w Waszym przypadku to był
        problem tylko z prolaktyną, czy jeszcze "coś" przeszkadzało z zajściem w ciążę?
        Zadaję takie głupie wydawałoby się pytania ale nie wiem co i jakie jeszcze mam
        wykonać badania. Lekarze twierdzą że wszystko jest ok! ale chyba nie jest skoro
        nie mogę zajść w ciążę.
        POZDRAWIAM
    • Gość: Tina Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.chello.pl 08.04.03, 11:12
      Gość portalu: RENATA napisał(a):

> 1) mając podwyższoną prolaktynę są trudności z zajściem w ciążę
      > 2) czy jest to normalne że nie miałam owulacji

O ile mi wiadomo, zbyt wysoka prolaktyna hamuje owulację, więc mogą być trudności z zajściem w ciążę. Ale wiem też, że to się stosunkowo dobrze leczy przy pomocy m.in. bromergonu i dziewczyny zachodzą w ciążę po zbiciu prolaktyny i to wcale nie rzadko.
      Nie wszystkie cykle u zdrowej kobiety są owulacyjne, podobno tak matka natura radzi sobie z nadmiernym przyrostem naturalnymwink. Nie denerwuj się i rzeczywiście odpocznij przez te kilka miesięcy, nawet od monitorowania owulacji. Stres może być przyczyną podwyższonego poziomu prolaktyny, podobnie jak trudności z zajściem w ciążę.
      A mąż miał robione badania nasienia? Warto zrobić.

• dorek3 Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI 08.04.03, 11:22
      Zaszłam w ciążę (obecnie 16 tydzień i Bliźniaki !)po kuracji bromergonem,
      clostilbegytem, duphastonem i biogonadylem w 3 cyklu. Bromergon brałam prawie
      rok, ale przez ostatnie pół tylko dawkę podtrzymującą (0,5 tabletki dziennie.
      Podwyższona prolaktyna hamuje owulacje i od tego zaczyna się zwykle leczenie.
      • giza Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI 08.04.03, 12:01
        dorek3 napisała:

>.
        > Podwyższona prolaktyna hamuje owulacje i od tego zaczyna się zwykle leczenie.

Czy poziom prolaktyny w granicach między 28 a 29 tez hamuje owulację, czy to
        jest tylko niewielkie podwyzszenie nie mające wpływu?
      • Gość: RENATA Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 12:05
        Dziękuję dziewczyny za tak szybką odpowiedż wiem że od tych słów otuchy nie
        zajdę w ciążę ale zawsze podtrzymują na duchu. Nie wiem co było przyczyną
        Waszych trudności z zająciw m w ciążę oprócz podwyższonej prolaktyny bo w moim
        przypadku problem leży w prolaktynie . Tina - mój mąż miał robione dwa razy
        badanie nasienia i wynik był bardzo dobry jego plemniczki są b. ruchliwe i
        żywotne a co najważniejsze jest ich b. dużo, tak więc gdzieś leży przyczyna, po
        1.5 rocznym leczeniu bez żadnych skutków a czas goni gdyż mam AŻ, JUŻ 31
        lat!!!!! Napiszcie jak długo się leczyłyście, jakie przeszkody pokonywałyście
        aby dojść do upragnionego celu jakim jest dziecko.
        POZDRAWIAM
        • Gość: Anna Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.crowley.pl 08.04.03, 13:28
          Kochane dziewczyny, czy możecie mi napisać jak bierzecie lub brałyście
          bromergon. Czy bierze się go cały czas, czy z jakimiś przerwami np. na
          miesiączkę?
          Pozdrawiam Anna
          • Gość: Tina Re: GDZIE SĄ TE PĘCHERZYKI IP: *.chello.pl 08.04.03, 16:31
            Bromergon bierze się cały czas, bez przerw na miesiączkę i na ogół długo (miesiącami, albo i latami). Proponuję brać na noc, bo skutki uboczne, zwłaszcza na początku, nie należą do przyjemnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka