Dodaj do ulubionych

Czy po clo zmienia sie cos w cyklu???

29.04.03, 12:48
No wlasnie - clostilbegyt ma powodowac lub zmacniac jajeczkowanie - tylko czy
przypadkiem nie wprowadza on jakichs zmian zw. z owulacja? do tej pory mialam
owulacje jak w zegarku 14 dnia cyklu. 13 dnia spadek temperatury, 14 wzrost i
wtedy wlasnie owulacja + typowy sluz.
A tymczasem jestem pierwszy cykl na clo, bralam od 5 do 9 dnia i dzisiaj jest
14 dzien cyklu a temperatura caly czas taka sama, dzisiaj spadla o jeden
stopien,ale nie ma ani sluzu ani w ogole nie czuje zeby miala byc owulacja -
czy to moze byc spowodowane przez ten lek?
Mam dylemat, bo od 16 dnia mam brac duphaston, a co jesli do tego 16 dnia nie
bedzie jeszcze owulacji - przesunac duphaston na pozniej?? nic z tego nie
rozumiem, czy ktos mial podobna sytuacje?
Obserwuj wątek
    • promyczek4 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 13:29
      skoro mialas owulacje jak w zegarku, po co bierzesz clo?? zeby zwiekszyc ilosc
      jajeczek??
      przez trzy cykle bierzesz clo, wiec osobiscie mysle, ze przy pierwszym cyklu
      moga nastepowac takie obiawy, chyba nie powinnas przesuwac duphastonu!
      pozdr
      • agul1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 13:41
        promyczek4 napisała:

> skoro mialas owulacje jak w zegarku, po co bierzesz clo?? zeby zwiekszyc
        ilosc
        > jajeczek??

No tak, zeby przyspieszyc zachodzenie w ciaze - mam pco jestem po laparoskopii
        i nie mam AZ tak duzo czasu - po roku mniej wiecej pewnie znowu zaczna mi sie
        robic torbiele na jajnikach i nic z tego nie wyjdzie wiec przestawilam sie na
        tryb przyspieszonysmile

> przez trzy cykle bierzesz clo, wiec osobiscie mysle, ze przy pierwszym cyklu
        > moga nastepowac takie obiawy, chyba nie powinnas przesuwac duphastonu!
        > pozdr

No tak, ale w pierwszym cyklu biore po jednej w drugim po dwie i w trzecim po
        trzy - nie chcialabym 'zmarnowac' tego cyklu kiedy biore po jednej, bo i tak
        bardzo zle znosze ten clostilbegyt, wiec licze na to ze juz za pierwsyzm
        podejsciem zajde w ciaze, a jak nie ma na razie owulacji to przeciez nie mam
        szans wiec moze lepiej poczekac z tym duphastonem ze dwa dni??
        • promyczek4 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 13:58
          to moze zadzwon do swojego lekarza?
          • agul1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 14:08
            promyczek4 napisała:

> to moze zadzwon do swojego lekarza?

Jasne, tak pewnie ostatecznie zrobie, ale chcialam sie dowiedziec, czy ktos
            przezywal to samo i jak problem sie rozwiazal,a wiem ze wiele dziewczyn tutaj
            bralo clo.
            Poczekam jeszcze, moze ktoras cos napiszesmile
            • promyczek4 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 14:45
              ja bralam, ale nie mialam takich obiawow! ale za to po trzech miesiacach
              brania, usg wykazalo 3 jajeczka w jednym jajniku, jedno w drugim! nie mam pco,
              a i tak nic z tych jajeczek sie nie wyklulo... sad
              powodzenia
              moze zajrzyj i popytaj na www.nasz-bocian.pl
              • agul1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 15:01
                promyczek4 napisała:

> ja bralam, ale nie mialam takich obiawow! ale za to po trzech miesiacach
                > brania, usg wykazalo 3 jajeczka w jednym jajniku, jedno w drugim! nie mam
                pco,
                > a i tak nic z tych jajeczek sie nie wyklulo... sad

Ojej, szkodasad( I co teraz robisz, bo wlasnie sie zastanawialam jak to jest po
                tych trzech cyklach - potem dalej sie probuje bez tabletek czy wtedy juz trzeba
                wejsc w jakies powazniejsze tematy? jak to jest?

> powodzenia

Dziekuje i pozdrawiam serdecznie, a na bocianka zaraz wejdesmile
                • promyczek4 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 15:25
                  nastepnie przebadalismy meza (tylko nasienie), wyszlo troche slabo, wiec moj
                  ginekolog-endokrynolog przypisal mu testosteron (Undestor) + Clo, znow bral
                  trzy m-ce (czas leci), wyniki wyszly gorsze niz przed, wiec zdecydowalismy sie
                  na klinike leczenia nieplodnosci! wlasnie czekamy na moj 2-3dc, zeby zrobic
                  odpowiednie badania i z nimi do lekarza!
                  ale Ty sie jeszcze nie zamartwiaj!! jak chcesz mozesz sobie zrobic USG w 12-
                  13dc, zeby sprawdzic czy na 100% jest owulacja;
                  a jezeli martwisz sie juz za bardzo, lec do lekarza, przynajmniej zrobisz
                  badania pod jego okiem! nawet dla wlasnego spokoju! zeby wszystko ew. wykluczyc!
                  trzymaj sie! pa
                  • dorotawey1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 16:02
                    Cześć Dziewczyny! Chciałam się dowiedzieć czy lekarz przepisał wam zastrzyk z
                    pregnylu żeby popękaly pęcherzyki? Radziła bym najpierw zrobić usg czy jest
                    owulacja i jeżeli jest pomóc jej pregnylem a potem brać duphaston bo może się
                    zacząć coś dziać(chodzi o ciążę).
                    • promyczek4 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 16:09
                      witaj dorotawey!
                      u mnie usg pokazalo jeden pecherzyk pekniety, wiec nikt nie proponowal
                      pregnylu...
                      • dorotawey1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 20:02
                        Cześć!A mam jeszcze jedno pytanko,jakiej wielkości był pęcherzyk?Miałam problem
                        z pco i prawie 2lata starałam się o dzidzię więc wiem co nie co na ten temat.
                        Pęcherzyk aby w nim coś było musi mieć od 18 do 22 mm mniejszy zazwyczaj jest
                        pusty a większy przeradza się w torbielkę,Duphaston pozwala utrzymać ewentualną
                        ciąże a także zlikwidować torbielkę jeżeli powstała, tak więc należy go brać.
                        Ja brałam po 2 tabletki clo od 5 do9 d.c i dodatkowo żeby pęcherzyk podróslł
                        zastrzyk z menogonu w 12 i 13 d.c.Potem zastryk z pregnylu.Chętnie odpowiem na
                        pytania .Radzę uzbroić się w cierpliwość>Pozdrawiam!
                        • piegoosek Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 20:22
                          moje pecherzyki ksiazkowe: 13dc - w jednym jajniku 2x22mm i 1x21mm, drugi
                          jajnik 1x21mm...
                          nie bralam tych zastrzykow co Ty, czy to zle?? jak myslisz??
                          pozdr
                        • piegoosek Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 29.04.03, 20:23
                          a i jeszcze jedno: udalo Ci sie zajsc w ciaze?? smile
                        • agul1 Do Doroty 30.04.03, 10:06
                          Hejsmile
                          DZieki za info, a mozesz mnie poinformowac jeszcze co bedzie w dwoch sytuacjach:

1. Dzisiaj mi lekko spadla temperatura, wiec jest szansa ze jutro skoczy i
                          bedzie owu - czy wtedy jesli jutro wieczorem wezme duphaston to nie bedzie za
                          szybko?
                          2. Czy jesli ta owulacja jednak sie nie pojawi, to duphaston wziety jutro
                          spowoduje, ze ten cykl juz na pewno bedzie bezowulacyjny? a jesli tak, to czy
                          nie lepiej z nim poczekac ze dwa dni az nastapi owulacja?

Bylam bardzo wdzieczna za info
                          Pozdrawiam serdeczniesmile
      • Gość: Ola1232 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 10:31
        uważam, że masz xle zapisany Clo Bierze się od 2 lub 3 dnia. jak wzięłaś od 5
        to na pewno Ci siewszytsko poprzesówało. Pierwsze słysze aby ktoś tak późno
        btał Clos no ale........
        • agul1 Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 30.04.03, 10:44
          Gość portalu: Ola1232 napisał(a):

> uważam, że masz xle zapisany Clo Bierze się od 2 lub 3 dnia. jak wzięłaś od 5
          > to na pewno Ci siewszytsko poprzesówało. Pierwsze słysze aby ktoś tak późno
          > btał Clos no ale........

A ja wlasnie czytalam ze wiekszosc dziewczyn tak bierze - poza tym na ulotce
          tez bylo napisane ze w wiekszosci przypadkow zapisuje sie od 5 dnia wiec chyba
          jednak wszystko jest w porzadku.
          • topola Re: Czy po clo zmienia sie cos w cyklu??? 30.04.03, 11:15
            Są różne schematy podawania Clostilbegytu. Można zacząć do 2, 3 lub 5 albo
            nawet 6 dnia cyklu. Przeważnie bierze się go przez 5 dni, ale lekarz na
            podstawie analizy przypadku może dawkowanie przedłużyć o 1 lub 2 dni. Tak więc
            możliwy jest przypadek dawkowania np. od 2 do 7 dc. Wszystko zależy od
            przypadku. Z reguły podaje się w schemacie od 5 do 9 dc lub od 3 do 7 dc.
            Stymulacja owulacji powinna być monitorowana (USG), mierzenie temperatury nie
            wystarczy. USG przed rozpoczęciem - ponieważ jeśli będą torbiele, to nie można
            stymulować i w trakcie (2,3 razy) - ponieważ wiadomo kiedy miała miejsce i od
            kiedy brać Duphaston. Niestety branie Duphastonu nie wyklucza ryzyka powstania
            torbieli, chociaż rzeczywiście je zmniejsza. Przy braniu Clo może być
            zmniejszone wydzielanie śluzu, wpływa on również niekorzystnie na rozwój
            endometrium. Zwłaszcza w większych dawkach. Powodzenia.
            • larvva pco, clo... 30.04.03, 16:14
              podczas poprzedniego leczenia bralam clo od 5dc wsparte srodkami majacymi
              poprawic kondycje sluzu.
              od nastepnego cyklu zaczynam nowe leczenie: ale nadal clo od 5 dc. w 12dc usg.
              pozniej dalsze decyzje - jesli jajeczko bedzie duze - zastrzyk (u mnie
              konieczny - tez mam pco) i inseminacja. tez mam przepisany duphaston oraz jakis
              lek "cukrzycowy" (nie pamietam nazwy, ale ponoc przy pco dziala wspomagajaco)
              cykle pco sa dluzsze niz normalne, opozniony jest tez moment ewentualnej
              owulacji. jesli ktos ma cykl 28 dniowy, to clo moze brac od 2dc. w naszym
              przypadku 5dc to wcale nie jest za pozno.

• dorotawey1 Re: pco, clo... 30.04.03, 19:32
                Witam!Co do rezultatów brania clo i pregnylu to obecnie jestem w 34 tygodniu
                ciąży czego i Wam życzę.Clo brałam od 5 do9 d.c co większość lekarzy
                przepisuje.Co do duphastonu to brałam go zawsze 2-3 dni po owulacji tj. 15-16
                d.c.Jeżeli Tobie piegoosku pękają pecherzyki to pregnyl jest prawdopodobnie nie
                potrzebny ale na wszelki wypadek zapytaj lekarza ale przy pco zwiększa on
                szanse na pęknięcie.Jeżeli macie możliwość zróbcie test na wrogość śluzu bo
                bardzo często to jest przyczyną braku ciąży.Robi się go 4-6 godzin po stosunku,
                lekarz pobiera śluz okołoowulacyjny z plemnikami i bada zachowanie w
                nim"zwierzaczków".Wtedy wiadomo o co chodzi i jak dalej poprowadzić leczenie bo
                być może to nie wy jesteście za to odpowiedzialne tylko partner. Życzę
                powodzenia!!!
                • piegoosek Re: pco, clo... 30.04.03, 19:37
                  pekaja, ale wlasnie po clo, nigdy nie monitorowano mi cyklu bez clo...
                  dzieki za optymistyczna odpowiedz smile i wszystkiego, WSZYSTKIEGO dobrego dla
                  Ciebie i Twojego MALENSTWA!! wszystkie trzymamy kciuki!!
                  no i milego weekandu!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka